چرا بسیاری از مردم با دانش سر لج افتاده‌اند و منکر علم شده‌اند؟

2

بی اعتمادی به دانش یک مشکل بزرگ شده است. این روند در زمان همه‌گیری بیماری کرونا، مستقیماً منجر به مرگ انبوهی از آدم‌ها شد. یک بار دیگر به خاطر آورید که چقدر طول کشید تا مردم و خواص ایمان آوردند که واقعا بحرانی وجود دارد و در مرحله بعد به این نتیجه رسیدند که مثلا ماسک الزامی است و باز به این باور رسیدند که واکسیناسیون همگانی باید انجام شود.

بسیاری از اخبار کاذب و به اصطلاح فیک نیوز هایی که ما با آن روبرو هستیم، عمدی و سازماندهی شده هستند. حتی بدتر از آن، تحقیقات نشان داده که به نظر می‌رسد دروغ‌ها سریع‌تر در فضای آنلاین منتشر می‌شوند و اغلب تاثیرگذاری بیشتری نسبت به واقعیت دارند.

بنابراین، آویوا فیلیپ مولر، یک روانشناس در دانشگاه سیمون فریزر و همکارانش به بررسی ادبیات علمی در مورد متقاعدسازی و ارتباطات پرداختند تا سعی کنند یک مرور کلی به‌روز و منسجم در مورد چگونگی مقابله با این مشکل ارائه دهند.

یکی از بزرگترین افسانه‌ها در مورد ترویج علم این است که صرفاً ارائه دانش، به خودی خود، منجر می‌شود که مردم مطابق با منطق عمل کنند.

اما هم همه‌گیری جهانی کرونا و هم بحران آب‌وهوایی و نیز نمونه‌های بی‌شماری دیگر نشان می‌دهند که ارائه خالص اطلاعات علمی، منجر به در پیش گرفتن روند مطقی از سوی مردم نمی‌شود.

صاحبان صنایع با جعل اعتبار علمی، با استفاده از ادعاهای سست و شبه‌علم، تلاش می کنند که نفوذ خود را تقویت کنندو به کسب سود، اعتماد به علم را کاهش می‌دهند. مثال آن برخی شرکت‌های داروسازی هستند.


۱. بی‌اعتمادی به منبع اطلاعات

عدم اعتماد به منبع اطلاعات، یکی از دلایل اصلی عدم پذیرش اطلاعات علمی توسط مردم است.

بحث علمی مشروح و قوی می‌تواند افرادی را که با فرآیند علمی آشنا نیستند سردرگم کند و هنگامی که دانشمندان با ادبیات علمی خودشان وارد حوزه عمومی و سیل اطلاعات علمی را جاری می‌کنند، ناخواسته باعث سوگیری منفی مردم می‌شوند.

محققان پیشنهاد می‌کنند ماهیت عمومی علم برجسته شود و بر اهداف گسترده‌تر و اجتماعی پژوهش تأکید شود.

۲. وفاداری قبیله‌ای

هر جامعه و جمعیتی یک سری باورهای عمیق و بیش بها داده شده دارد که به نوعی وارد سیم‌کشی مغز آنها شده. این باورهای کورکورانه را نمی‌شود انکار کرد. این باورها با تحصیلات هم اعلب سست نمی‌شوند.

فیلیپ مولر و همکارانش می‌نویسند: «کار بر روی فرهنگ عمومی نشان داده  که مردم چگونه یافته‌های علمی را برای تطبیق با ارزش‌هایی که برای هویت فرهنگی آن‌ها مهم است، تغییر می‌دهند.»

به علاوه قطبی شدن سیاسی و رسانه‌های اجتماعی همین امر را تقویت می‌کنند. برای مثال، محافظه‌کاران بیشتر به دانشمندانی که در فاکس نیوز ظاهر می‌شوند، و لیبرال‌ها بیشتر به دانشمندانی که در CNN هستند اعتماد می‌کنند.

برای مبارزه با این، دانشمندان و مردم باید زمینه‌های مشترکی با هم پیدا کنند، اطلاعاتی را ایجاد کنند که برای مخاطبان هدف، چارچوب‌بندی شده باشد و با جوامعی که دیدگاه‌های ضد علم دارند، از جمله افرادی که به طور سنتی توسط علم به حاشیه رانده شده‌اند، همکاری و تعامل صورت بگیرد.

۳. اطلاعات و واقعیات علمی برخلاف باور‌های شخصی است

تضاد‌های درونی ایجاد شده توسط اطلاعاتی که باور‌های اجتماعی یا شخصی ما مانند اخلاق و مذهب را به چالش می‌کشد، منجر به مغالطه‌های منطقی و سوگیری‌های شناختی مانند ناهماهنگی شناختی می‌شود.

«اگر مردم فکر کنند مورد حمله قرار گرفته‌اند یا اینکه شما آنقدر با آن‌ها تفاوت دارید که نمی‌تواننند به شما اعتماد کنند، دفاع خود را تقویت می‌کنند. پس باید جا‌هایی را پیدا کنید که با هم توافق دارید و از همان جاها شروع کنید. »

به طور متناقض، افزایش سواد علمی عمومی یک فرد در واقع می‌تواند نتیجه معکوس داشته باشد، زیرا مهارت تقویت بهتر باور‌های از قبل موجود را فراهم می‌کند.(جمله جالب که باید به آن دقت کنید.)

به جای آن، افزایش استدلال علمی و مهارت‌های سواد رسانه‌ای، ایمن کردن افراد در برابر اطلاعات نادرست، توصیه می‌شود.

۴. اطلاعات با سبک آموزشی درستی ارائه نمی‌شوند

این مشکل ساده‌ترین مشکل در بین چهار مشکل ترویج دانش و افزایش تاثیرگذاری آن است.

در اینجا، فیلیپ مولر و تیمش توصیه می‌کنند که زیرک باشید و همان اسلحه منتشرکنندگان فیک نیوز علیه خودشان استفاده کنید.

شما باید بتوانید که از شبکه‌های اجتماعی و تبلیغات به خوبی استفاده کنید.

مردم با خواندن متن مشکل دارند و بیشتر تصویر و ویدیوی کوتاه می‌بینند؟ پس با این فرمت با آنها ارتباط برقرار کنید.

مردم ساعات زیادی در تیک تاک و اینستاگرام هستند؟ به جای تمرکز روی سایت‌ها و مطبوعات کاغذی، شبکه‌های اجتماعی خود را تقویت کنید و واقعیات و فکت‌ها را برایشان بیان کنید.

مردم مشتاق هستند که با چیزهایی متعجب و سرگرم شوند؟ پس داستان‌ها مهیج دانش را برایشان تعریف کنید و آنها را مزین به عکس‌های زیبا کنید.


انسان‌ها همواره به خاطر داشتن عقلو منطق است که به خود افتخار می‌کنند و خود را برتر از سایر موجودات می‌پندارند. اما در دنیای کنونی ما موجوداتی شده‌ایم با ذهن‌های آشفته و  منطق ما تحت تأثیر اتحاد‌های اجتماعی، احساسات و غرایز ما قرار گرفته.

برای بازگشت به جاده منطق و اندیشه، راه ساده‌ای وجود ندارد.

منبع: PNAS (با تلخیص و تغییرات و اضافات)


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

سلبریتی‌ها از کودکی تا پیری در این ویدئوهای جالب – از ویل اسمیت تا کیانو ریوز

چطور می‌شود که ما پیر می‌شویم. این تغییر بسیار تدریجی رخ می‌دهد، اما قطعی است. با کارهایی می‌شود کندش کرد اما مسلما نمی‌توان به کی جلوی آن را گرفت.پیری یک فرآیند زیستی پیچیده است که در موجودات زنده از جمله انسان اتفاق می‌افتد. در حالی…

یادآوری داستان تصویر تولیدشده زنی که در اینترنت وحشت آفرید و تفسیر کنونی آن ماجرا در عصر انفجار…

او در جایی بیرون است و در جهان موازی احتمالا به کمین شما نشسته. تنها کاری که باید انجام دهید تا او را به وجود بیاورید این است که دستور درست را در یک تولید‌کننده تصویر هوش مصنوعی تایپ کنید!مانند یک طلسم دیجیتالی، کلمات شما مانند یک «ورد…

تصاویر و لطایفی در مورد زندگی در اروپای شرقی

اروپای شرقی هنوز سنت‌های خاص خود را دارد و هنوز به اندازه بخش غربی مدرن نشده است و فرهنگ خاص خود را داراست.به همین خاطر ممکن است ما برخی از روندهای آنجا احساس نزدیکی کنیم.به تصاویر زیر بنگرید:آکوامن بعد از 2 هفته در بلغارستان…

دو اینفلوئنسر سفر در واقع با یک تلویزیون ساده، سفر جعل می‌کردند و هیچ خبری از عکس واقعی در محیط…

دو عکاس به نام مانوئل بختر و و مانوئل رومز رام تصاویر خیره کننده‌ای خلق کردند که آنها را در حال پیاده‌روی در برف، کمپینگ در کوه‌ها و پرواز با هواپیما به سوی مقصدی دور نشان می‌دهد. اما در واقع آنها از در هنگام ثبت همه این عکس‌ها از اتاق…

تصاویر طبقه‌بندی شدن پنتاگون البته «تخیلی» و حاصل میدجرنی از بازیابی یوفوها و برنامه‌ مهندسی معکوس…

بشقاب پرنده مخفف عبارت Unidentified Flying Object است. به هر شیء یا پدیده‌ای اطلاق می‌شود که در آسمان مشاهده شود و به راحتی قابل شناسایی یا توضیح نباشد. بشقاب پرنده‌ها اغلب با ادعا‌های مربوط به فضاپیما‌های فرازمینی مرتبط هستند، اما می‌توان…

تصور کنید اگر این مکان‌های مشهور اصلا ساخته نمی‌شدند، منظره پیرامونی آنها چطور می‌شد؟

ساختمان‌های مشهور و بناهای زیبا یا کاربردی عظیم، شهرتی برای منطقه خود به ارمغان می‌آورند و سیل گردشگران را سرازیر می‌کنند و حتی پایشان به کرات به دنیای ادبیات و سینما هم باز می‌شود و باز بر شهرت مکان می‌افزایند.به همین خاطر است که ساختن…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
2 نظرات
  1. بابک می گوید

    علاوه بر تعصبات شبه‌علمی، تعصبات و نحوه برخورد طرفداران علم در مقابله با شبه‌علم هم بی‌تأثیر نیست. انواع سوگیری تأییدی از جمله اثر، پارادوکس یا رفلکس زملوایس (گرایش به ردکردن شواهد یا دانش جدیدی که با قواعد شناخته‌شده و عقاید روزگار مطابقت ندارد) حاصل مجموعه‌ای از این تعصبات است. و همچنین رویه‌های شبه‌علمی که در میان طرفداران علم به وفور می‌بینیم از جمله رواج درمان‌های تأییدنشده با ظاهر و رنگ و لعاب علمی. نگاه کنید به:

    https://t.me/pezeshkangil/5635

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      ممنونم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.