معرفی کتاب: رزیدنت

29

گاهی عناوین کتاب‌ها هستند که بیش از هر چیز جلب نظر می‌کنند، چند وقت پیش کتابی دیدم با عنوان رزیدنت. در وهله اول فکرم رفت به آن سمت که شاید کتاب در مورد خاطرات دوره رزیدنتی یک پزشک باشد. اما اطلاعات مختصر پشت کتاب را که دیدم، متوجه شدم با کتابی روبرو هستم با حال و هوایی کاملا متفاوت.

داستان واقعی این کتاب از آنجا شروع می‌شود که «آرتور کریستیانویچ آرتوزُف» -رئیس اداره امنیت خارجی شوروی- در فوریه سال 1931، تصمیم می‌گیرد به عملیاتی دست بزند: ایجاد یک شبکه جاسوسی صنعتی.

در آن دوره علم فناوری شوروی در سطح کشورهای اروپایی مثل آلمان و انگلیس نبود و بسیار عقب افتاده بود، مقامات بالای رژیم، تصمیم گرفتند که یک برنامه جاسوسی صنعتی طولانی‌مدت را اجرایی کنند.

یک ارمنی‌تبار یه نام هایک بادالی هواکیمیان، مورد توجه شبکه جاسوسی شوروی قرار می‌گیرد که برای جاسوسی اعزام شود. او تحصیل‌کرده آموزشکده عالی فنی مسکو بود، دکترای مهندسی شیمی داشت و مهندس شیمی یک کارخانه بود.

اما اخلاق و کردار او خاص بود و همیشه مطابق روتین‌های آن زمان نظام حاکم نبود، او در سال 1921، عضو کمیسیون فوق‌العاده در ارمنستان بود، اما در این زمان بعد از دیدن برخورد بد نیروهایش با یک زن باردار که بدنام شده بود و به ضد انقلاب بودن، متهم شده بود، یکی از نیروهای تحت امرش را توبیخ و اخراج کرد. نامه‌ای که علیه هواکیمیان نوشته شد، باعث شد که اخراج شود، اما او بعد از مدتی تبرئه شد.

شرایط شوروی در آن زمان حساس بود، انگشت اتهام به آسانی به سوی هر کس نشانه می‌رفت، حتی به سوی متخصصان و دانشمندانی که از دل جان و با فداکاری در پی خدمت به میهن و آرمان‌های تازه‌اش بودند. در یک مرحله دو هزار مهندس و طراح دستگیر شده بودند، آنها را به رابطه جاسوسی به ده‌ها کشور خارجی و تلاش در جهت تحکیم و توسعه سرمایه‌داری در کشور متهم کردند و نهایتا، پنج تن از انها به اعدام و سپس با یک درجه تخفیف به ده سال زندان محکوم شده بودند. یک بار هم 48 پروفسور، اقتصاددان و مدیران خدمات کشاورزی، به خاطر نارکارآمدی، برچسب دشمنان خلق خورده بودند.

رزیدنت

در چنین شرایط پرآشوبی آرتوزُف به هواکیمیان که دانشمند بسیار باهوش و با استعدادی پیشنهاد کرد که جاسوس صنعتی شود و مقیم آلمان شود. مابقی این ماجرای پرکشش را باید در خود کتاب بخوانید و ببینید که چگونه هواکیمیان موفق شد، یک شبکه اطلاعاتی موفق راه‌اندازی کند، در پرتو تلاش‌های او علم و صنعت در شوروی جهش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرد و در سال 1949، شوروی رسما به سلاح هسته‌ای دست یافت.

اما مطابق معمول دوره پرآشوب استالین، هواکیمیان مورد بی‌مهری فراوان قرار گرفت و خدماتش نادیده گرفته شدند، سال‌ها بعد در سال 1996، به فرمان بوریس یلتسین، شش جاسوس برجسته شووری که همگی زیردست  هواکیمیان کار می‌کردند، نشان قهرمان فدراسیون روسیه را دریافت کردند، اما نامی از برجسته‌ترین جاسوس اتحاد جماهیر شوروی برده نشد.

30 سال از مرگ هواکیمیان می‌گذرد، به تازگی مورخان با برری مدارک و اسناد سری متوجه صفحات ناگشوده‌ای در تاریخ شوروی از جمله برگ‌های مربوط به هواکیمیان شده‌اند، «آشوت آقابابیان» در کتاب رزیدنت، نتیجه تحقیقات خود را در قالب یک داستان جالب نقل می‌کند.

کتاب جذاب است، شاید اگر نویسنده جریانات را داستانی‌تر روایت می‌کرد و عناصر داستانی به آن می‌افزود، کتاب بهتر هم می‌شد. کتاب این طرفیت را دارد که دستمایه ساخت فیلم یا سریالی هم قرار بگیرد.

کتاب رزیدنت را انتشارات ثالث در 409 صفحه به بهای 12 هزار تومان منتشر کرده است.

پی‌نوشت: وقتی داشتم این پست را می‌نوشتم یاد سریالی افتادم که سال‌ها پیش شبکه دوم پخش می‌کرد و در مورد یک جاسوس شوروی بود که در آمان خودش را یک افسر بلندپایه آلمانی جا زده بود، چند قسمت این سریال را دنبال کرده بودم تا داستان به جایی رسید که نزدیک بود او گیر بیفتد، کسی اسم سریال، چه اسم اصلی و چه اسمی که تحت آن سریال پخش می‌شد را می‌داند؟


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

تاریخچه جذاب تلفن‌های خودرو با مرور عکس‌های قدیمی دهه 1940 تا 1980

ماشین و تلفن، زمانی دو اختراع پیشگامانه بودند. جالب است که این دو تنها یک دهه از یکدیگر جدا بودند. خودرو و تلفن به ترتیب در سال‌های 1885 و 1875 اختراع شده بودند. اما اگر فیلم‌های قدیمی را دیده باشید می‌دانید که خیلی‌ها پیش‌تر از موبایل‌های…

صخره‌های عجیب فنلاندی موسوم به کوماکیوی – هزاران سال تعادل و مبارزه با جاذبه

کوماکیوی Kummakivi یک کلمه فنلاندی است که در انگلیسی به معنی "سنگ عجیب" است. این کلمه اغلب برای توصیف نوعی تشکیل سنگ که شکلی عجیب یا غیرعادی دارد استفاده می‌شود. این نوع سنگ‌ها در سرتاسر فنلاند یافت می‌شوند و به دلیل ظاهر منحصر به فردشان…

عکس این درخت‌های عجیب در دوره جنگ جهانی دوم اصلا ویرایش نشده‌اند!

این عکس شگفت‌انگیز جنگ جهانی دوم ممکن است عکس ویرایش شده یا فیک به نظر برسد. اما واقعا این طور نیست.در این عکس سورئال، که بخشی از آرشیو عکاسی نیرو‌های دفاع فنلاند است، یک ماشین ارتش فنلاند در امتداد جاده‌ای در چند مایلی مرز با اتحاد…

تبدیل شخصیت‌های انیمیشن‌های و کارتون‌ها به نمونه‌های انسانی شبیه به آنها

در انیمیشن‌ها ما حیوانات را دارای شخصیت انسانی می‌کنیم، رخت و لباس به تنشان می‌کنیم، آنها را صاحب جامعه و شهر می‌کنیم و رفتارهای انسانی را به آنها منتسب می‌کنیم.اما تصور کنید که در کاری معکوس، این شخصیت‌های کارتونی را می‌توانستیم به…

۲۰ برنده عکاسی از طبیعت در سال ۲۰۲۲ در مسابقه عکاسی IPA

جوایز بین المللی عکاسی (IPA) در سال 2022 بار دیگر از مجموعه‌ای خیره کننده از عکس های طبیعت پرده‌برداری کرد که قلب و ذهن بینندگان در سراسر جهان را تسخیر کرده است. این تصاویر برنده استثنایی ما را به قلمروهای مسحورکننده طبیعت منتقل می‌کنند،…

تنهاترین درخت جهان در کجاست؟

در جزیره دورأفتاده کمپبل، واقع در بیش از ۶۰۰ کیلومتری جنوب  نیوزلند، صنوبر منفرد سیتکا روییده که به عنوان تنهاترین درخت روی زمین شناخته شده است.نزدیکترین درخت نزدیک به آن آن بیش از ۲۲۰ کیلومتر دورتر، در جزایر اوکلند است، در حالی که…
آگهی متنی در همه صفحات
29 نظرات
  1. مهدي می گوید

    فکر کنم منظور شما این سریال باشه

    Seventeen Moments of Spring

    یا لحظات هفده گانه بهاری

    http://en.wikipedia.org/wiki/Seventeen_Moments_of_Spring

  2. بابک می گوید

    بسیار هم خوب . ترغیب شدم این کتاب رو بخرم

  3. جواد می گوید

    فکر می کنم کتاب خوبی باشه.

  4. مرسده می گوید

    اتفاقا دو روز پیش که رفته بودم کتابفروشی چشمم به این کتاب افتاد، ولی چون یاد رزیدنت اویل Resident Evil افتادم اصلا طرفش نرفتم. داستانش پرکشش و هیجان انگیز بنظر میرسه، یاد کودک 44 و گزارش محرمانه افتادم.
    ممنون بابت معرفی.
    امیدوارم مامور 6 هم زودتر منتشر بشه.

  5. حسین می گوید

    لحظات هفده گانه بهاری؟
    17 moments of spring

  6. سارا می گوید

    این سریال با نام جنگ سرد از تلویزیون ایران پخش شد.
    موسیقی زیبایی داشت .

  7. دکتر ریتالین می گوید

    سریال “جنگ سرد” رو نمی گی؟ اگه اشتباه نکنم سیاه و سفید هم بود. من خیلی دوستش داشتم.

  8. آندو می گوید

    آخ آخ آخ الان عکس این هنرپیشه رو دیدم یه دینا خاطره برام زنده شد
    مرسی دکتر بابت معرفی کتابها،خیلی با این کارتون حال میکنم

  9. sahra می گوید

    بانی خیر شدین امروز! میدونین چند وقته دارم به اون سریاله فکر میکنم و یادم نمیاد؟! همین لحظات هفده گانه بهاری بود اسمش! اون قسمتش رو یادتون میخواست از مرز رد شه با اون خانومه که بچه داشت و حلقه دستشون کردن و خودشونو زن و شوهر جا زدن و رد شدن! چه هیجانی داشت و چقدر سریال خوبی بود.

  10. امین می گوید

    سپاس از معرفی جذابتون.
    منم راغب شدم برم بخرم.

  11. نوشین می گوید

    همون طور که دوستان اشاره کرده اند نام کتابی که بر اساس آن سریالی ساخته شد لحظات هفده گانه بهاری است. این سریال در سال 72 از صدا و سیما پخش شد که به عنوان جنگ سرد شناخته شده. وجه تسمیه کتاب آوازی است که ادیت پیاف آن را اجرا کرده. بازیگر فیلم در نقش اشترلیتس افسر اس اس ( جاسوس نفوذی) ولادیمیر تیخونف بوده…
    سریالی که پخش شد بسیار به کتاب وفادار است ولی خوب کتاب اطلاعات بیشتری را در باب آخرین مذاکرات پشت پرده برلین با متفقین(البته آمریکا و انگلیس شوروری را دور زده بودند) را در اختیار می گذارد.
    در دهه هفتاد آلمان شرقی هم یک فیلم سینمائی بر اساس این کتاب بیرون داد. این فیلم در سال 62 پخش شد اما اسم و مشخصاتش یادم نیست

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      بسیار ممنونم. به یاد آوردن نام سریال برای من مسئله شده بود.

  12. نوشین می گوید

    با عرض معذرت ویچسلاو تیخونف

  13. کیوان می گوید

    جاسوسی صنعتی هم دنیای جالبیست! فیلم Duplicity البته ربطی به ماجرای کتاب معرفی شده ندارد، ولی دنیای جاسوسان صنعتی معاصر را به شکلی بسیار زیبا و جذاب نشان می دهد. محصول سال 2009.

  14. ریحانه می گوید

    سلام چه تصادف جالبی اتفاقا من خیلی دنبال اسم این سریال بودم بیشتر به خاطر اهنگش. مرصی

  15. John Smith می گوید

    نکنید این کارارو

    اینقدر نوستالژیه خون ما رو بالا نبرِید

    ممنون از نویسنده و نظر دهندگان

    http://tothenextstep.blogfa.com/post-34.aspx

  16. سارا می گوید

    خوب بود
    ممنون

  17. صادق می گوید

    لطفا یه بخش هم برای معرفی فیلم های بروز و پر محتوا قرار بدهید
    با تشکر

  18. امیر حسین می گوید

    سلام بر همگی.فکر کنم اسم سریال ارتش سری بود.که یکی از افسران آلمانی هم کسلر نام داشت.ممنون از پست همیشه زیباستون.

  19. مهدی ملک‌زاده می گوید

    سلام خانوم وباب

    دعوتید به کافه کتاب
    کتاب‌هایی که می‌ارزند به بودن.به خواندن.

    (دانلود کتاب با لینک مستقیم)
    https://www.facebook.com/groups/cafeketab/
    http://cketab.com/


    امیدوارم از نظر آقای مجدی موردی نداشته باشه گذاشتن این دعوتنامه:
    اگر هم داره که پابلیش نکنید و البته پوزش بنده رو هم بپذیرید لطفا.
    ارادت

  20. صفائی می گوید

    سلام
    با تشکر از وبلاگ خوبتان
    من این کتاب را از نمایشگاه کتاب اخیر خریدم. متأسفانه علی رغم داستان پرکشش، ویراستاری ضعیفی داشته و پر از اشتباهات املایی است. علاوه بر آن در نسخه ای که من خریداری کرده ام حدود 70 صفحه از میانه کتاب وجود نداره و به جای آن 70 صفحه از کتاب دوبار چاپ شده است.

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      بله، حق دارید.

    2. دکتر کتابفروش می گوید

      از نشر ثالث همچین اشتباهی بعیده!
      هرچند که مسئله, مسئله چاپی باشه!

  21. امینی می گوید

    احتمالا نسخه ای که ایشان خریده اند این مشکل را داشته است . در این گونه موارد می توان به فروشنده مراجعه کرد ، کتاب مشکل دار را پس داد و کتاب درست و سالم را خریداری نمود .
    در مورد اغلاط چاپی البته حق با ایشان است و متاسفانه کمتر کتابی حتی از ناشری معتبر چون ثالث بدون این اغلاط در می آید .

  22. حمید می گوید

    با سلام … من اون وقت سریال رو دنبال میکردم زیباترین سریال اون زمانها بود یه قسمت زیباش که اخرش بود وقتی میخواست که برگرده به آلمان و توی یه کافه باید یه نامه رو مینوشت از رابط پرسید به چه زبانی بنویسم ؟ فکر کنم گفتن فرانسه بعد پرسید با دست راست یا چپ؟ اونم گفت فرقی نمیکنه …. من کتاب اصلیشو دارم … چاپ انتشارات دانش هست سال 1361 کسی سئوالی داشت خوشحال میشم کاری کنم با ای میل
    aryavira@yahoo.com تماس بگیرید

  23. zahedi می گوید

    کسی فیلم این سریال رو نداره؟
    من ندیدمش دهنم آب افتاد

  24. پونه فرخ منش می گوید

    من در به در دنبال موسیقی تیتراژ پایان این سریال هستم.خواهش میکنم راهنماییم کنید.

  25. بانشی می گوید

    بله اسمش میشل استروگف بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.