کاتالیزور چیست و چه کاربردی دارد؟

0

فرض کنید که دو تن از دوستان شما یکدیگر را نمی‌شناسند، شما آن‌ها را به هم معرفی کرده و با هم تنها می‌گذارید. بنظر نمی‌رسد که آن‌ها بتوانند با هم صمیمی شوند، سپس شما به جمع آن‌ها ملحق شده و هنگامی‌که همگی با هم هستید، دو دوست شما بطور ناگهانی با یکدیگر گرم می‌گیرند. در اینجا شما نقش یک تسریع‌کننده یا کاتالیزور را دارید. در شیمی کاتالیزور ماده‌ای است که اثر مجاورتی در یک واکنش شیمیایی را دارد و وجود آن سبب تسریع با تأخیر در فعل و انفعالات شیمیایی می‌شود. تصور کنید که یک کارخانه می‌خواهد یک ترکیب مصنوعی شیمیایی مشخص را بکمک ترکیب مواد ساده‌تر تولید کند. اغلب اتفاق می‌افتد که این مواد همگی با یکدیگر ترکیب نشوند یا آنقدر بکندی این عمل صورت می‌گیرد که بی‌فایده است، بنابراین او یک کاتالیزور بکار می‌برد.

کاتالیزور سرعت یک تغییر شیمیایی را تسریع و با کندتر می‌کند، بدون اینکه تغییری در آن بوجود آورد و چنانچه تغییری در آن صورت گیرد، دوباره به حالت اولیه باز خواهد گشت. هنگامی‌که واکنش کامل شد، ممکن است این ماده در ساختمان یک ترکیب شیمیایی یا تجزیه نقش مهمی داشته باشد.

تقریباً هر ماده‌ای ممکن است کاتالیزور باشد. آب یکی از متداولترین آن‌هاست، زیرا بیشتر واکنش‌های شیمیایی در مجاورت رطوبت انجام پذیر می‌باشند. هنگامی‌که آهن با اکسیژن هوا ترکیب شود، نوعی واکنش شیمیایی انجام شده است. اما انجام این واکنش نیازمند رطوبت است. بنابراین آب بعنوان یک کاتالیزور در زنگ زدن آهن عمل می‌کند. روغن جامد که برای طبخ غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد، مثالی جالب از یک کاتالیزور است. ابتدا از یک روغن مایع مانند روغن پنبه دانه شروع می‌کنیم: هیدروژن با فشار زیاد در ظرف محتوی روغن و کاتالیزور که معمولاً نیکل یا اکسید نیکل است، وارد می‌شود، پس از یک الی 4 ساعت، روغن با ئیدروژن اشباع شده و تبدیل به روغن جامد می‌شود.

هنگامی‌که واکنش پایان یافت، مخلوط خارج‌شده و تحت‌فشار قرارداده می‌شود. کاتالیزور خارج‌شده و می‌توان برای بارها و بارها، دوباره آن را مورداستفاده قرارداد.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

تصور کنید اگر این مکان‌های مشهور اصلا ساخته نمی‌شدند، منظره پیرامونی آنها چطور می‌شد؟

ساختمان‌های مشهور و بناهای زیبا یا کاربردی عظیم، شهرتی برای منطقه خود به ارمغان می‌آورند و سیل گردشگران را سرازیر می‌کنند و حتی پایشان به کرات به دنیای ادبیات و سینما هم باز می‌شود و باز بر شهرت مکان می‌افزایند.به همین خاطر است که ساختن…

این عکس‌های تاریخی را یا ندیده‌اید یا احتمالش کم است که دیده باشید!

پسرک «بانجو» نوا» با سگش -  تقریباً در اوایل دهه 1900جورج لوکاس قبل از تکامل جلوه‌های کامپیوتری، 1984فضای داخلی خطوط قطار اورینت اکسپرس،  سال 18831947. دختری در حال بازی با ماشین اسباب‌بازی، شهر نیویورک، عکس از فرد…

تنهاترین درخت جهان در کجاست؟

در جزیره دورأفتاده کمپبل، واقع در بیش از ۶۰۰ کیلومتری جنوب  نیوزلند، صنوبر منفرد سیتکا روییده که به عنوان تنهاترین درخت روی زمین شناخته شده است.نزدیکترین درخت نزدیک به آن آن بیش از ۲۲۰ کیلومتر دورتر، در جزایر اوکلند است، در حالی که…

نقشه واقعی جهان: این نقشه‌های هوشمندانه، اندازه واقعی کشورهای روی کره زمین را نشان می‌دهند

وقتی به نقشه جهان نگاه می کنید، منطقی است که فرض کنید گرینلند و آفریقا از نظر اندازه مشابه هستند. اما در واقعیت، قاره آفریقا 14 برابر وسعت خشکی یخی شمال است.با احتساب تعدادی از جزایر فراساحلی، مساحت کل گرینلند 2.16 میلیون کیلومتر مربع…

تاریخچه جذاب تلفن‌های خودرو با مرور عکس‌های قدیمی دهه 1940 تا 1980

ماشین و تلفن، زمانی دو اختراع پیشگامانه بودند. جالب است که این دو تنها یک دهه از یکدیگر جدا بودند. خودرو و تلفن به ترتیب در سال‌های 1885 و 1875 اختراع شده بودند. اما اگر فیلم‌های قدیمی را دیده باشید می‌دانید که خیلی‌ها پیش‌تر از موبایل‌های…

این عکس‌ها راهنما و ایده‌ای برای شما برای تبدیل اشیای کهنه و دورریز به چیزهای جدید هستند

صرفه جویی «واقعا» یک هنر است. خیلی وقت‌ها ما به بهانه تغییر دکوراسیون یا قدیمی شدن چیزی یا نامتناسب شدن چیزی با وسایل تازه به سادگی دورش می‌اندازیم یا باقیمتی بسیاری نازل به سمساری می‌دهیم.البته این سال‌ها به خاطر فشارهای اقتصادی -چنان…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.