چرا خواب‌هایمان را فراموش می‌کنیم و زود از یادمان می‌روند؟

0

برای بسیاری از ما پیش آمده که پس از برخواستن از خواب با وجود اینکه مطمئن هستیم رویا دیده‌ایم اما نه تنها جزئیات خواب بلکه حتی کلیات آن را به یاد نیاوریم. دانشمندان علوم زیستی با مطالعۀ انسان و حیوانات آزمایشگاهی به برخی از دلایل این مساله دست‌ یافته‌اند.

خواب به طور کلی چهار یا پنج مرحله دارد که مراحل اول را «خواب بدون حرکات سریع چشم (non-REM)» و مرحله آخر را«خواب همراه با حرکات سریع چشم (REM)» می‌نامند.

مرحله اول: مرحله اول خواب که به خواب سبک مشهور است، کوتاه‌ترین مرحله خواب است که به طور متوسط بین ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می‌کشد. در این مرحله ذهن و بدن شروع به «کند شدن» می‌کنند و این مساله باعث می‌شود احساس خواب آلودگی کنیم. از آنجایی که این مرحله خواب عمق ندارد، احتمال بیدار شدن در آن بسیار زیاد است.

مرحله دوم: این مرحله همچنان فرد در خواب سبک است اما حرکت چشم، ضربان قلب، دمای بدن و فعالیت عضلات کاهش یافته و ذهن را برای خواب عمیق آماده می‌کند. همچنین برخی تغییرات در امواج مغزی پدیدار می‌آید. گفته می‌شود که بیشتر خاطرات ما در این زمان در مغز ساخته می‌شوند و در حافظه بلند مدت جای می‌گیرند.

مراحل سوم و چهارم: در این مراحل بدن وارد مرحله خواب عمیق می‌شود. اگر فرد بر اثر یک محرک خارجی به طور ناگهانی در این مرحله از خواب بیدار شود ممکن است تا چند دقیقه دچار گیجی در مورد زمان و مکان شود. این مرحله برای فعالیت‌های حیاتی بدن از جمله تنظیم هورمون‌ها، سیستم ایمنی بدن و ترمیم جسم و ذهن بسیار ضروری است.

مرحله پنجم: با گذر از مراحل ابتدایی، بدن وارد آخرین مرحله خواب یا «خواب همراه با حرکات سریع چشم» می‌گردد. این مرحله‌ای است که مغز ما رویا دیدن را تجربه می‌کند یا به عبارت دیگر خواب می‌بینیم. در این مرحله ضربان قلب و فشار خون افزایش می‌یابد و تنفس می‌تواند نامنظم، سریع و کم‌عمق شود. مرحله آخر که معمولا ۹۰ دقیقه از زمانی که به خواب می‌رویم به طول می‌انجامد، پیچیده‌ترین مرحله خواب است و دانش کمی در مورد آن وجود دارد.

تحقیقات جدیدی که بر روی خواب دیدن صورت گرفته نشان می‌دهد که یک دورۀ ویژه در مرحله آخر خواب وجود دارد که به آن «دوره فراموشی» اطلاق می‌گردد. این مرحله برای جلوگیری از ورود و پردازش اطلاعات اضافه در مغز است و به فراموش کردن اطلاعات غیرضروری که وارد مغز می‌شوند، کمک می‌کند.

به نظر می‌رسد مغز اغلب رویاها را به عنوان اطلاعات بی‌اهمیت در نظر گرفته و سعی دارد آنها را از حافظه پاک کند تا از ورود و ذخیره آنها در درون سلول‌های عصبی که مسئولیت حافظه را بر عهده دارند جلوگیری به عمل آورد.

دانشمندان با تحقیق روی موش‌های آزمایشگاهی دریافتند که سلول‌هلای عصبی سازنده ملانین که در ناحیه هیپوکمپوس (بخشی از مغز که مسئول یادگیری و حافظه است) واقع شده‌اند به مغز کمک می‌کنند تا برخی اطلاعات را به دست فراموشی بسپارد.

تحقیقات پیشین همچنین نشان می‌دهد که وجود برخی هورمون‌ها از جمله اورکسین (هیپوکرتین) که خواب و اشتها را تنظیم می‌کنند و همچنین کاهش تعداد سلول‌های عصبی در ناحیه هیپوکامپوس مغز با افزایش سن سبب می‌گردد که پس از بیدار شدن رویاها فراموش شوند.

منبع: euronews


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس‌هایی از زیباترین کتابخانه‌های دنیا

کتابخانه‌ها باید مظهر فرهنگ و هنر هر کشوری باشند. ساختمان ایمن و بزرگ، منظره تالار کتابخوانی، نوع چینش کتاب‌ها و تحویل آنها به کتابخوان‌ها، داشتن اینترنت آزاد و پرسرعت، حفاظت از نسخه‌های خطی و اسناد باارزش، آزاد بودن کتابخانه در حد امکان…

برای جبران خطرات سلامتی ناشی از نشستن در طول روز وجود باید تحرک متناوب انجام بدهید. اما هر چند دقیقه…

برای کاهش اثرات مضر نشستن بر سلامتی، هر نیم ساعت یکبار 5 دقیقه پیاده روی سبک داشته باشید. این یافته کلیدی مطالعه جدیدی است که در مجله Medicine & Science in Sports & Exercise منتشر شده است.محققان نوشته‌اند:«ما از 11 فرد سالم…

هنرمندی با این تصاویر جالب پیش چشم ما مجسم کرده که اگر 10 بنای تاریخی و اسطوره‌ای معروف، سالم و…

یکی از جالب‌ترین چیز‌ها در مورد مطالعه تاریخ، یادگیری چیز‌های شگفت‌انگیزی است که نیاکان ما ایجاد کرده‌اند. اما برخی از یادگارهای آنها از بین رفته‌اند و فقط ویرانه‌های آنها باقی هستند و در مواردی همین ویرانه‌ها هم نیستند و فقط توصیف‌های متنی…

این هنرمند با خلاقیت‌های خوب خیابان‌های پر از کسالت و یکنواختی را زیبا کرده و یک لحظه لبخند بر لب…

خیابان‌های پر از سر و صدا و چهره‌های خمو، خیابان‌هایی با تزئینات و پیام‌های فوق‌العاده تکراری، خیابان‌هایی که زحمت با شادی‌های اندک مردم شریک می‌شوند و مردم را یک آن با هم می‌کنند. این است توصیف شاید بدبینانه خیابان‌های ما.ما واقعیت این…

برآورد میزان موفقیت قرارهای عاشقانه زوج‌ها با هوش مصنوعی و اندازه‌‌گیری میزان همسانی پاسخ‌های سیستم…

در حین یک قرار آشنایی پاسخ‌های فیزیولوژیکی دو نفر حین گفتگو و دیدار با هم هماهنگ می‌شود، این پدیده‌ای است که از آن با نام همسانی فیزیولوژیکی یاد می‌شود.درجه این همگامی با تعامل در مکالمه و کیفیت همکاری همبستگی دارد و بنابراین می‌تواند…

نوستالژی: سیر در لوازم التحریر قدیمی

لوازم التحریر زمان کودکی ما نه کیفیت لازم را داشتند (به جز استثنائاتی) و نه تنوع کافی را. خوبی‌اش این بود که ما اصلا نمی‌دانستیم که لوازم التحریر با کیفیت عالی‌تری هم وجود دارد و فاصله فقیر و غنی در مدارس آنقدرها هم زیاد نبود. یعنی تقریبا…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.