چرا دوران سلطنت برندها رو به پایان است؟

9

نویسنده مهمان: حامد اویسی: روزگاری دنیای رقابت بین تولیدکنندگان به وسعت و سرعت امروز نبود. انحصار در تولید یک محصول به اندازه‌ای بود که گاه آن محصول میان مردم به نام برند آن شناخته می‌شد. پس از گذشت سال‌ها هنوز هم بسیاری از مردم آن محصولات را به نام برند آن صدا می‌کنند. هنوز هم به هر پودر لباسشویی می‌گوییم “تاید” و هر نوع دستمال کاغذی را “کلینکس” می‌نامیم!

04-23-2013 10-17-50 AM

مدتی بعد رفته رفته از میزان انحصار در تولید محصولات مختلف کاسته شد، نام‌های جدیدی در صنایع مختلف پا به عرصه گذاشت و به رقابت با شرکت‌های بزرگ پرداختند. اما برندها همچنان به سلطنت خود ادامه دادند چرا که شرکت‌های نوپا فاصله بسیار زیادی با آنها داشتند. در هر عرصه‌ای یک نام به عنوان ستاره می‌درخشید و آن را از سایر رقبا متمایز می‌کرد. فاصله بسیار زیاد این برندها با رقبای کوچکتر خود جای هیچ گونه نگرانی بابت از دست دادن بازار را برای مدیران آنها برجا نمی‌گذاشت و این سبب می‌شد که گاه یک محصول در طی چند سال بدون هیچ گونه تغییر و بهبودی روانه بازار شود و به فروش هم برسد.

اما امروز اوضاع بسیار متفاوت شده است. دیگر نمی‌توان به راحتی پا به عرصه گذاشت و صنعت تولید یک محصول را به تسخیر در آورد. به علاوه فاصله نام‌های جدید با برندهای نام آشنا به قدری کاهش یافته که هم خودشان برای مردم شناخته‌تر شده و کسب اعتبار کرده‌اند و هم جایگاه آن برندها را متزلزل کرده‌اند. اما سؤال اینجاست که چگونه این فاصله کمتر و کمتر شد و رقابت به جایی رسید که اکنون کار برخی از شرکت‌ها به جدال‌های مداوم و شکایت علیه هم کشیده شده است؟

برای روشن شدن این موضوع کمپانی بزرگ اپل را مثال می‌زنیم. تا چندی پیش می‌توانستیم با قاطعیت و بدون تردید اپل را بهترین و بزرگت‌رین تولید کننده تلفن همراه بنامیم. اما چه اتفاقی افتاد که دیگر در انتخاب این جایگاه برای اپل نمیتوانیم با قاطعیت نظر بدهیم؟ رقبای دیگر با فروش محصولات متنوع توانستند سهم وسیعی از بازار را در اختیار خود بگیرند.

می‌خواهیم دو نقل قول از مدیران ارشد اپل و سامسونگ را بررسی کنیم.

اپل: “ما محصولاتی را می سازیم که خودمان بتوانیم از آن استفاده کنیم”

سامسونگ: “اگر من چیزی بین آیپد و آیپد مینی بخواهم اپل آن را به من نمی دهد”

چیزی که اپل را از سایر شرکت‌ها متمایز می‌کند همینجاست. چند سال پیش و در سال 2007 استیو جابز دستگاهی جادویی به نام آیفون را به جهانیان معرفی کرد. دستگاهی که پیش از آن هیچ کس فکرش را نمی کرد که روزی به چنین وسیله‌ای احتیاج داشته باشد. در واقع جابز به مردم نشان داد که شما به آیفون نیاز دارید و استفاده از آن زندگی‌تان را متحول می‌کند! این دستگاه شگفت‌انگیز اگرچه یک حرکت انقلابی در صنعت تلفن همراه بود اما بر اساس دید “شنیدن صدای مشتری” نبود. بلکه جابز آن را بر اساس نبوغ و ذهن خلاق خود طراحی کرده بود و مردم نیز آن را پسندیدند.

steve jobs 2007 iphone

اپل در طراحی نسل های بعدی محصولات خود نیز همان رویه را ادامه داد. بسیاری از مصرف کنندگان خواهان تغییراتی در محصولات اپل یا سیستم عامل آن بودند. به عنوان مثال خواهان صفحه نمایش بزرگتری برای آیفون بودند اما جابز در زمان حیات خود هرگز به این گونه خواسته‌ها توجهی نکرد و معتقد بود که اندازه مناسب آیفون همانی است که هست.

اینجا بود که شرکتهای دیگر مجالی برای خودنمایی یافتند و با دید “شنیدن صدای مشتری” و پاسخ به انتظارات آنها بخش بزرگی از سهم بازار را در اختیار گرفتند. همانگونه که امروز شاهدیم صدها نوع تلفن همراه هوشمند برای پاسخ به هرگونه نیاز و سلیقه ای تولید شده و در حال تولید است.

04-23-2013 10-10-18 AM

اپل برای تکرار دوران طلایی خود نیازمند نبوغ و خلاقیتی است که بتواند مانند سال 2007 محصولی انقلابی و منحصر به فرد ارائه کند و برای ادامه بقای خود نیازمند تغییر رویه و گوش فرا دادان به صدای مشتریان است همانطور که اولین نسل آیفون بعد از مرگ استیو جابز دارای صفحه نمایشی بزرگتر شد! با همه این احوال باید بپذیریم که دوران سلطنت برندها دیگر رو به پایان است. اگر چه هنوز بسیاری از مردم طرفدار برند خاصی از محصولات هستند اما این گونه تعصبات رفته رفته در حال نابودی هستند چرا که امروز نیاز و سلیقه ی مصرف کننده است که حرف اول را میزند نه یک نام بزرگ.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

مجموعه‌ای از تصاویر عجیب و غریبی که در گوگل مپ و گوگل استریت دیده شده‌اند!

گوگل مپ بسیار کار راه‌انداز است و گوگل استریت اصلا اگر سرعت اینترنت اجازه بدهد، اجازه جهانگردی مجازی به ما می‌دهد.اما برخی اوقات اشخاص به صورت تصادفی و یا حین وب‌گردی‌های طولانی تصاویری در این سرویس‌های گوگل شکار کرده‌اند که بسیار بامزه…

پرتره خانواده‌های روتین از کشورهای مختلف به کمک هوش مصنوعی ایجاد شد

هوش مصنوعی مدتی است که ما را شگفت زده کرده است. اخیراً با قابلیت‌های هوش مصنوعی در ساخت متون و درک زبان طبیعی برای پاسخ به بسیاری از سؤالات میزان تعجب ما پیشتر شده است.س از ChatGPT،  مایکروسافت هوش مصنوعی خود را همراه با مرورگر Edge و…

عکس‌های قبل و بعد بی‌نظیر تاریخی: بناها و مناظر در گذر زمان

عکس‌های قبل و بعد همیشه علاقه‌مند زیادی دارند. مدتهاست که در اینترنت عکس‌های قبل و بعد افرادی که رژیم لاغری اختیار می‌کنند یا بدنسازی می‌کنند یا جراحی زیبایی می‌کنند، منتشر می‌شود و محبوبیت زیادی هم دارند.اما در سطحی ژرف‌تر، بیایید…

داستان پسر دو سر بنگال، آن هم به صورتی تقریبا دیده نشده!

در ماه مه 1783، در روستای کوچکی به نام Mundul Gaut، در بنگال هند، یک کودک عجیب به دنیا آمد. او دو سر داشت.مامایی که به زایمان کمک می کرد از ظاهر کودک چنان وحشت زده شد که سعی کرد با انداختن او به داخل آتش این هیولا را بکشد. خوشبختانه…

نوستالژی: سیر در لوازم التحریر قدیمی

لوازم التحریر زمان کودکی ما نه کیفیت لازم را داشتند (به جز استثنائاتی) و نه تنوع کافی را. خوبی‌اش این بود که ما اصلا نمی‌دانستیم که لوازم التحریر با کیفیت عالی‌تری هم وجود دارد و فاصله فقیر و غنی در مدارس آنقدرها هم زیاد نبود. یعنی تقریبا…

آیا سیگار الکترونیکی ایمن‌تر و سالم‌تر از سیگار معمولی است؟

در انگلستان، هم‌زمان با مبارزه با سیگار کشیدن جوانان، سیگارهای الکترونیکی به عنوان بخشی از تلاش‌های دولت برای کمک به مردم برای ترک سیگار تبلیغ می‌شوند. ما به اینکه چرا در مورد این دستگاه‌ها دو نظر بسیار متفاوت وجود دارد، نگاهی می‌اندازیم.…
آگهی متنی در همه صفحات
9 نظرات
  1. ehsan می گوید

    چه متن بی ربطی. از چه موضوعی رسید به چی

    1. محسن می گوید

      بازم طرفدارای متعصب اپل

  2. حمید رضا می گوید

    جناب آقای مجیدی عزیز که از شما بسیار آموخته ام از وقتی نویسندگان میهمان را دعوت کرده اید بسیار محتوای سایت دوست داشتنی شما بالاتر رفته است .ولی برادر عزیز فکر می کنم اگر خودتان هم یکبار این مقاله را بخوانید به بی سرته ای و بی محتوایی مطلب پی خواهیدبرد.ایراد بنده به شخص آقای اویسی نیست بلکه بر نوشته ایشان است.مثال ایشان گنگ و بی ارتباط با موضوع بود .بی شک اپل و سامسونگ هر دو قبل از ورود به این عرصه برندهای بزرگی بودند و ایشان متاسفانه سهم بازار را با تعریف برند اشتباه فرض کرده اند.از طرف دیگر صدها مثال وجود دارد که خلاف عنوان مقاله را ثابت می کند که برند کوکاکولا فقط یک نمونه از آن است.

  3. navid می گوید

    نمیدونم چرا ولی حس میکنم به این نوشته اونقدر ها هم اعتقاد نداری !! فکر نکنم از صمیم قلب قبول داشته باشی که یک نام بزرگ در برار خواسته مشتریان بی ارزش شده

    1. navid می گوید

      الان دیدم که این نوشته خودت نیست ! معذرت معذرت

  4. مهدي می گوید

    آنچه با خواندن تیر متن نوید اش می رود مقاله ای با دید مارکتینگ و ارایه دیدگاهی جدید است، اما متاسفانه متن ارایه شده با این استدلال که سایر برندها در حال جایگزینی بجای اپل هستند نتیجه گیری کرده که برندینگ در دنیا رو پایان است!!! استدلال مطرح شده آنقدر سطحی که فکر نمی کنم نیازی به ارسالی ملطب روشنگر باشد. اما اگر فرصتی دست داد مطلبی در رابطه با اپل و دلایل رشد فروش سایر گوشی های همراه و قوانین بازی در این عرضه برای شما ارشال خواهم کرد.

  5. behrooz می گوید

    اپل همیشه میتونه سلطنت کنه در کاری میکنه و محصولی که ارایه میده… همیشه شنیدن نیاز مشتری کافی نیست… همه ی ما بستنی دوست داریم اما اگر در ظرف ما بستنی بیش از حد نیاز باشه..دل ما زده میشه و خاطره خوبی از بستنی خوردن نخواهیم داشت… این داستان صفحه های بزرگ موبایل هم یه روزی از مد میفته..چون مشتری طمع بیشتر داشتن داره همیشه….. اپل بیشتر روی تیوری Supply creates Demand وارد بازار شده… و با محصولاتش نشون داده که اگر مشتری نیاز هم نداشته باشه…وقتی محصولی باشه… نیاز ایجاد میشه …مهم تشنه نگه داشتن مشتری در نیاز به محصولی که الان نمیدونه نیازی داره هست…. تکرار این وضع در مصرف کننده اخلاقی به نام Brand Loyalty ایجاد میکنه…مشابه اون رو در صنعت خودرو سازی زیاد میبینیم… برندهای مثله Mercedes-Benz با ۱۲۵ سال سابقه یا پورشه با دهه ها سابقه در تولید تولید ماشین های کوپه…

    Behrooz Hei
    Business Management Senior student at AUD

  6. نام می گوید

    “….اگر چه هنوز بسیاری از مردم طرفدار برند خاصی از محصولات هستند اما این گونه تعصبات رفته رفته در حال نابودی هستند….”
    والا این تعصبات که همیشه در 1 پزشک وجود داشته نسبت به برند اپل، هر چقدر هم که دکتر تلاش میکنه در مورد برندهای دیگه بنویسه و نشون بده دید کلی داره و همه برندها را به یک چشم میبینه اما هر مطلبی که خونده میشه خیلی راحت احساس میشه نویسنده شیفته اپل هست و خواسته یا ناخواسته داره ازش طرفداری میکنه یا تو سر اونای دیگه میزنه (در کل هم اصلا عیبی هم نداره تعلق خاطر به یک برند، اما حاشا نکنید لطفا) …حالا همین دیدگاه به نویسندگان میهمان هم سرایت کرده یا شاید بشه گفت دکتر ناخودآگاه نویسنده های مهمانی رو جذب میکنه که بیشتر باهاش هم عقیده هستند در مورد گرایش به اپل…

  7. namvar می گوید

    عنوان مقاله من رو یاد سوالات تیزر گفتگوی خبری شبکه‌ی دو انداخت که خودشون می‌برن و خودشونم می‌دوزن ”چرا مردم اروپا به فلاکت رسیده‌اند؟”. بهتر بود اول این ادعا رو ثابت می‌کردین بعد به چرایی اون می‌پرداختین.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.