چه دلایلی باعث می‌شوند عادات‌مان را تغییر ندهیم؟

7

فرانک مجیدی: فرض کنیم که دچار اضافه‌وزن هستیم. چندین بار با امید و آرزوی بسیار شروع کرده‌ایم به ورزش و برنامه‌ریزی برای رژیم غذایی. یا شاید ترک سیگار؛ تمام پاکت‌های سیگارمان را دور می‌ریزیم و می‌خواهیم برای همیشه کنارش بگذاریم. مثال‌های زیادی هست که بسیاری از ما تجربه کرده‌ایم، زود بیدار شدن، بیشتر مطالعه کردن، نوشتن روزانه، کمتر تلویزیون تماشا کردن… و خب، در همه‌ی آن‌ها شکست خورده‌ایم!

احساس بسیار ناخوشایندی است که نمی‌توانیم از برخی عادات دل ببریم و باعث می‌شود از خودمان ناامید شویم. اما چه عواملی باعث می‌شود که ما در تغییر عادات‌مان شکست بخوریم؟ مسئله برای اغلب ما شاید این نباشد که انضباط کافی در انجام هدف‌مان نداریم، بلکه موضوع انتخاب روش اشتباه در ایجاد تغییر است. به محض حذف این اشتباهات، خواهیم دید که خیلی راحت‌تر می‌توانیم در عادات‌مان تغییر ایجاد کنیم. در این پست، برخی از اشتباهاتی را می بینیم که ممکن است در مسیر تغییر عادات، مرتکب‌شان گردیم و امیدوارم با روبرو شدن با این واقعیاتع بتوانیم در مسیر تغییر دادن خود، بهتر عمل نماییم.

1- تغییر ندادن محیطی که در آن مرتکب عادتی خاص می‌شدیم:

ما اغلب به نیروی خواستن برای تغییر عادات اعتماد می کنیم و گمان می‌بریم که همین، کفایت خواهد کرد. این در حالی است که در عمل، به‌ندرت پاسخی مناسب از این اعتماد دریافت می‌کنیم. بهتر است محیط اطراف‌مان را تغییر دهیم. مثلاً اگر می‌خواهیم ورزش کنیم، کفش‌های دوی‌مان را نزدیک تخت‌خواب بگذاریم و با لباس‌های ورزش‌مان بخوابیم و یخچال مان را با غذاهای سالم پرکنیم. باید انجام عاداتی را که می‌خواهیم ترک کنیم، برای خود دشوار کنیم، مثلاً برای رژیم گرفتن، فست فودی در خانه باقی نگذاریم یا بی‌هدف با دوستان‌مان در خانه ننشینیم تا وقت ورزش از دست برود و خطر مصرف فست‌فودها وجود داشته‌باشد! اگر معتاد به تماشای زیاد تلویزیون هستیم، تلویزیون را در کمد بگذاریم. باید از هوش مان استفاده کنیم و تغییر محیط مناسبی به نفع عوض کردن عادات‌مان ایجاد نماییم. اگر باز هم مؤثر نبود، باید تغییرات بیشتری در محیط ایجاد کنیم.

10-2-2014 10-36-42 AM

2- انتظار داریم راحت باشد

تغییر عادت، طبعاً کار دشواری است، اما ما اغلب به دنبال انجام کاری هستیم که همواره انجام داده‌ایم و هرگز برای مان دشوار نبوده‌است. برای همین است که اغلب مردم ورزش نمی‌کنند، چون از حس ناراحتی‌ای که ایجاد می‌شود، متنفرند. اگر بخواهیم با این حس ناراحتی حداقل برای مدتی کوتاه روراست باشیم، تمایل ترک همین حس ناراحتی را کمتر احساس می‌کنیم. دویدن را دوست نداریم؟ فقط فاصله‌ی کمی را با دویدن طی کنیم و حتی برای اندکی هم شده، در برابر حس عدم تمایل به این ناراحتی، مقاومت نماییم. بالاخره خواهیم دید که با تحمل این ناراحتی، ضرر نخواهیم کرد. همین در ما ایجاد انگیزه‌ای قوی در برابر ترک رخوت و چاقی می‌نماید.

10-2-2014 10-37-02 AM

3- با کارهای کوچک شروع نمی‌کنیم!

بسیاری از ما، میل به ایده‌آل‌گرایی داریم و می‌خواهیم تغییری بزرگ ایجاد کنیم. دلایل زیادی وجود دارد که تغییر عادات را با تغییرات کوچک آغاز نماییم. وقتی با تغییرات کوچک کارمان را شوع می کنیم، طبعاً با مصیبت‌های بزرگ در مسیر تغییر مواجه نمی‌شویم. به‌علاوه، تعییرات کوچک باعث می‌شود مشکل «شروع تغییر» خود به خود رفع شود. از این‌که شور و شوق‌مان از بین برود، نجات می‌یابیم و به تدریج از نیروی اراده‌مان در مسیر استفاده خواهیم کرد و آن را منفعل باقی نمی‌گذاریم. با تغییرات کوچک، «نه» گفتن به نفْس تغییر را ناممکن می‌سازیم و برای شکست، راهی نمی‌گذاریم. مثلاً تمرکز کردن را با تنها دو دقیقه شروع کنیم. فقط 1 دقیقه بدویم، یک بار کمتر در طول روز سیگار بکشیم.

10-2-2014 10-37-12 AM

4- رویاهایی غیرواقعی درباره‌ی تغییر عادات‌مان داریم

معمولاً زمانی دست به تغییر عادات‌مان می‌زنیم که در ذهن‌مان تصور می‌کنیم با نبود این عادات قرار است تغییری بزرگ در زندگی مان ایجاد شود. قرار است کاملاً سلامت و بسیار جذاب شویم، قرار است زندگی‌مان زیباتر و ساده‌تر از قبل شود. متأسفانه در حالت واقعی، تغییرات خیلی رؤیایی در زندگی مان ایجاد نمی‌شود. همین باعث ناامیدی و بی‌انگیزیگی در ما می‌شود. باید از همان ابتدا تکلیف‌مان را مشخص کنیم، که این ایده‌آل‌ها واقعی خیلی هم واقعی نخواهند شد. به جای آن، بهتر است حس کنجکاوی را در خود تقویت کنیم: ایجاد تغییر زندگی ام را چطور خواهد کرد؟ ناراحتی‌ای که در این راه باید تحمل کنم، چگونه خواهد بود؟ چطور است در هر قدمی که به سمت هدف‌م بر می‌دارم، کمی خوشحال‌تر باشم، تا این که فقط نیّت‌م رسیدن به هدف باشد؟! بگذاریم تغییرات ناشی از کنار گذاشتن عادات مضر، کم‌کم بیایند و خوشحال‌مان کنند، نه آن‌که درباره‌ی چیزی که خواهد بود، رؤیاپردازی کنیم!

10-2-2014 10-37-30 AM

5- درست از همین حالا شروع می‌کنیم

چند بار تصمیم گرفتیم از همین حالا سیگار را کنار بگذاریم و هر بار شکست خورده‌ایم؟ برای اغلب ما، بلافاصله عملی کردن تصمیم منجر به شکست و دلسردی خواهد شد، چرا که ما مشکلات ترک عادت را دست‌کم گرفته‌ایم. فرض کرده‌ایم می‌شود عادت را خیلی ساده کنار گذاشت و دیگر سراغ‌ش نرفت و این عادت، به نوعی با ما نهادینه نشده‌است. پس شاید بهتر باشد تغییر عادت را از آینده شروع کنیم! مثلاً از چند روز آینده. مثلاً بگوییم از فلان روز دیگر سیگار نمی‌کشم و در تقویم یک خط قرمز دورش بکشیم تا برای مان تبدیل به تاریخی مهم شود. برنامه‌ای برای‌ش تنظیم کنیم و در آن بگنجانیم که حتی‌الامکان اطراف افراد سیگاری نباشیم. درباره‌ی مشکلات ترک سیگار مطالعه کنیم. به این ترتیب ترک عادت، تبدیل به مأموریتی مهم می‌شود که کمتر تمایل می یابیم در آن شکست بخوریم.

10-2-2014 10-37-48 AM

6- پاسخگویی نداریم

یکی از بهترین روش‌های تغییر محیط اطراف‌مان در مسیر رسیدن به هدف، این است که نیاز به پاسخگویی ایجاد نماییم. باید یک چالش برای خودمان ایجاد کنیم و با اطرافیان‌مان درباره‌اش حرف بزنیم. بایستی در صورت شکست، نتیجه‌ای را برای خود تعریف نماییم. خوب است به گروهی بپیوندیم که همگی با مشکل ما مواجه هستند و در مسیر ترک عادت گذشته شان قرار دارند. در صورت امکان، پیشرفت روزانه مان را به دوستی گزارش دهیم. از آن‌ها بخواهیم که در این راه کمک‌مان کنند و اجازه ندهند تا شکست بخوریم. اگر تمام مسیرهای فوق شکست بخورد، التزام به پاسخگویی نمی‌گذارد از به انجام رساندن هدف‌مان مأیوس گردیم.

اگر بتوانیم این مشکلات ساده را در مسیر ایجاد تغییری در خود رفع نماییم، توان مان در طی این مسیر چندین برابر خواهد شد. فراموش نکنیم که سفری به طول چند صد کیلومتر، با «اولین قدم» آغاز می‌شود!

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

آیا می‌توانید در این عکس شیر کوهی را در حال تعقیب الک (گوزن شمالی) ببینید؟

یک دوربین خودکار راه‌اندازی شده توسط سرویس حیات وحش ایالات متحده، عکس‌هایی از یک شیر کوهی را در حال تعقیب یک گوزن شمالی ثبت کرد. از این عکس‌ها مشخص است که این شکارچی بسیار دشوار است.پس اگر گوزن بزرگ شکار شده باشد و متوجه خطر نشده باشد،…

گالری- تصاویر تبلیغاتی خودروهای ایمپریال کرایسلر در سال‌های 1969 تا 1973

ما بیشتر این عکس‌ها را در فیلم‌ها و کارتون‌ها دیده‌ایم و راستش تعجب می‌کنیم که زمانی خودروی کرایسلر با این طول و عرض و طراحی تولید می‌شد.ایمپریال برند خودروهای لوکس کرایسلر در بازه زمانی سال‌های 1955 تا 1975 و نیز در بازه زمانی سال‌های…

۲۵ صدای نوستالژیک فناورانه قدیمی که کودکان امروزی به صورت معمول هرگز نمی‌شنوند!

یک ستاره سینمای کلاسیک را در نظر بگیرید مثلا همفری بوگارت را. تلفن را با یک دست در دست می‌گیرد، سیگاری به لب دارد و بعد با افه خاصی شماره‌گیر را می‌چرخاند و با صدای بم مردانه‌اش می‌گوید که نلفنچی فلانجا را برایم بگیر!چنین منظره‌ای دیگر…

بیماری‌ها و مشکلات روانی می‌توانند به مانند همین غول‌های تصور شده توسط میدجرنی باشند، اما می‌توان…

تا وقتی کسی مبتلا به یک مشکل روانپزشکی نشده باشد یا آشنا و فامیلی نداشته باشد که مبتلا به شکل جدی آنها باشد، نمی‌داند که چقدر روی کیفیت زندگی تاثیرگذار هستند. کسی که افسردگی ندارد، تعجب می‌کند که مثلا چطور کسی از قدم زدن یا غذای خوب یا…

چگونه ترانه Careless Whisper جورج مایکل موفق‌ترین موسیقی دوره حرفه‌ای او شد

برای پنجمین سال متوالی، ترانه‌ای که جورج مایکل در سال 1984 خوانده بود به عنوان آهنگ مورد علاقه بریتانیا انتخاب شد. این رتبه بندی بر اساس نظرسنجی Smooth Radio به دست آمد که بر اساس آن این ترانه 32000 رای به دست آورد. ترانه این سوپراستار فقید…

چیزهای کوچکی که مایه دلخوشی، سرگرمی یا تعجب یا تفریح می‌شوند – گالری عکس

دلخوشی‌ها در زندگی بسیارند. دلخوشی می‌تواند خانه بزرگ، ماشین لوکس، شغلی دلخواه، تماشای فیلم در آخر روز خسته‌کنندهt یک کتاب تازه، معاشرتی روح‌افزا باشد یا حتی چیزهایی کوچک‌تر مانند دیدن زمین یخ‌زده در اول صبح زمستان و شکسته شدن لایه نازک یخ…
آگهی متنی در همه صفحات
7 نظرات
  1. ashkan می گوید

    واقعا مطلب عالی بود:)
    ولی تغییر دادن محیط فک نمیکنم واسه کسی که کنکوریه جواب بده

  2. علی می گوید

    مثل همیشه عالی بود دکتر. مرسی

  3. Javad-ht می گوید

    سلام
    خیلی ممنون از این مطلب خوب.
    هرچند من اکثر اینا رو میدونم ولی باز تغییر برام سخته!
    خیلی آهسته داره اتفاق میوفته.
    راستی من این سبک مطالب رو پاکت میکنم که بعدا دوباره بخونم و تگی هم که استفاده میکنم faranak هست 🙂

  4. کاندو می گوید

    همه اینها در کلمه اراده خلاصه میشه 🙂

  5. علي می گوید

    It’s perfect

  6. امير حسين می گوید

    سلام.همیشه از اینجور نوشتن شما خیلی خوشم میاد.به آدم کلی انرژی میده.
    من اون تغییر محیط رو بیشتر قبول دارم.

  7. حسین می گوید

    بسیار زیبا ممنون از مطلبتون در وب سایتم بخشی از مطلبتون را با ذکر نام وب سایت شما بازنشر دادم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.