دکتر هایملیخ 96 ساله، سرانجام با شیوه‌ای که خودش اختراع کرده بود، شخصا جان یک آدم را نجات داد

10

مانور هایملیخ، چیز آشنایی برای پزشکان و کسانی است که در رشته‌های مرتبط با پزشکی تحصیل کرده‌اند. اما شاید ما تا به حال کنجکاوی نکرده باشیم که چه کسی این شیوه و روش بیرون آوردن اجسام خارجی از مجاری هوایی مصدومان را ابداع کرده است.

وقتی که لقمه غذایی با هر جسم خارجی دیگری در گلو گیر می‌کند و وارد مجاری هوایی می‌شود، فرصت اندکی برای نجات دادن جان یک انسان وجود دارد. کافی است که چند دقیقه دیر عمل بشود، آنگاه یا شخص می‌میرد یا دچار آسیب مغزی برگشت‌ناپذیر به خاطر نرسیدن اکسیژن به سلول‌های مغزی می‌شود.

بنابراین باید شیوه‌ای ساده و عملی و بدون نیاز به هیچ وسیله‌ای، ابداع می‌شد تا بتواند به کمک مصدومان بیاید.

هنری هایملیخ، یک جراح قفسه سینه است که در سال 1920 در ویلمینگتون آمریکا به دنیا آمد. او در سال 1943، فارغ‌التحصیل رشته پزشکی شد.

در ژوئن سال 1974، او مقاله‌ای در یک نشریه پزشکی منتشر کرد و در آن شیوه‌ای که برای بیرون آوردن اجسام خارجی از مجاری هوایی ابداع کرده بود را توضیح داد.

بحث در مورد شیوه بیرون آوردن اجسام خارجی در سنین و شرایط مختلف، بسیار مفصل است و هم‌اکنون گایدلاین‌های انجمن قلب آمریکا و نیز صلیب سرخ آمریکا، الگوریتم‌های متفاوتی در مورد شیوه انجام کار را توصیه می‌کنند.

اما در اینجا اگر بخواهیم به صورت خیلی مختصر مانور هاملیخ را توضیح بدهیم باید بگوییم که در این حرکت، مصدوم را سرپا نگه داشته و دست خود را زیر دیافراگم او قرار می دهیم. دست دیگر را روی دست اول گذاشته و با تمام قدرت به صورت ضربه ای دست های خود را به سمت بالا و داخل حرکت می دهیم. این حرکت باعث می شود، میزان کمی هوا که داخل ریه است با شدت خارج شده و هر جسم که در مسیر آن قرار دارد به بیرون پرت شود.

5-28-2016 5-48-55 PM

همین شیوه ساده، تا به حال جان هزاران نفر را نجات داده است. اما جالب است بدانید که دکتر هایملیخ با اینکه خود این شیوه را ابداع کرده بود، هرگز خودش شخصا این مانور را برای نجات جان یک آدم، انجام نداده بود.

تا اینکه همین دوشنبه هفته قبل، هاملیخ که حالا 96 ساله است و در یک مرگز نگهداری از سالمندان زندگی می‌کند، هنگامی که در رستوران مشغول صرف غذا بود، متوجه شد که لقمه غذا در گلوی زنی در میز کناری‌اش، گیر کرده است و او در آستانه خفه شدن است.

بنابراین او به سرعت به پا خاست، زن مصدوم 87 ساله را که پتی ریس، نام داشت، بلند کرد، از پشت در برگرفت و با حلقه کردن دست در زیر دیافراگم و انجام مانور، جان او را نجات داد.

5-28-2016 5-55-44 PM

جالب است بدانید که در سال 1976، زمانی که رونالد ریگان سوار هواپیما بود تا رهسپار یک کارزار انتخاباتی شود، بادام زمینی وارد مجاری هوایی اش شده بود، و باز هم اگر این مانور نبود، شاید دیگر رونالد ریگانی نبود که چهره سیاسی آمریکا را تغییر بدهد و کسی نمی‌تواند پیشبینی کند که اگر شخص دیگری رئیس جمهور آمریکا می‌شد، مسیر جنگ سرد یا حتی جنگ ایران و عراق، تا چه حد متفاوت می‌بود!

البته کارکنان غذاخوری آن مرکز سالمندان، خودشان آموزش انجام مانور هایملیخ را دیده بودند، اما وقتی یکی از آنها دید که خود مبدع مانور، در کنار مصدوم است و دست به کار شده است، درنگ کرد تا خود هایملیخ کار را انجام بدهد!

5-28-2016 7-05-52 PM

دکتر هایملیخ ، علیرغم کهولت سن، هنوز آدم فعالی است، شنا می‌کند و به کنسرت‌های موسیقی می‌رود. او در دوران طبابت‌اش هم آدم مبتکری بود. یکی از اختراع‌های او، اختراع دریچه‌ای برای جلوگیری از حرکت هوا Heimlich valve به داخل لوله‌های سینه chest tube بود.

و البته مثل دیگر مخترعان و مبتکران، همه خلاقیت‌های او توأم با موفقیت نبود، به عنوان مثال او در دهه 1980 تلاش کرد تا با ابتلای کردن عمدی و کنترل‌شده بیماران با مالاریا، در جهت درمان بیماری‌هایی مثل سرطان، لایم و ایدز، تلاش کند. این تلاش او البته، با شکست مواجه شد.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

طراحی‌ها و معماری‌های نبوغ‌آمیز و عالی که باید تحسین‌شان کرد

همان طور که در برخی پست‌های قبلی از طراحی‌ها و معماری بد گفتیم (در اینجا و اینجا برای مثال) سوی مخالف آنها هم وحود دارد. یعنی طراح یا معماری صنعتی به کاربرد و جنبه زیباشناختی اماکن و اشیا دقیقا فکر کرده و چیزی دلخواه و هماهنگ با محیط پدید…

عکس‌های پراکنده جالب که دقایقی شما را سرگرم خواهند کرد

این ساعت آفتابی زمان را به صورت دیجیتالی نشان می‌دهدکریم عبدالجبار و مربی جان وودن : هرگز فراموش نکنید که چه کسی به شما کمک کرده و باعث پیشرفت شما شده.فقط به دقت نگاه کنیدآتش نشانان آمریکایی در حال خاموش کردن آتش در…

واقعیت دگرگون: اگر استالین یا تزارها به سبک هنر شوروری یا روس‌ها، ساختمان‌های مهم دنیا را می‌ساختند!

هنر شوروری و روس‌ها و البته خلاقیت‌ها و ظرافت‌ها و جزئیات خودش را دارد. اما در این بین ساختمان‌های زمخت عظیم زیادی هم توسط آنها ساخته شده که بیشتر ابهت و پیشتازی و قدرت را می‌خواستند بنمایانند.حالا تصور کنید که ساختمان‌های مهم دنیا را…

منتخبی از تصاویر تاریخی کمتر دیده شده

با اینکه دسترسی به مستندهای خوب این روزها خیلی زیاد شده و به سبب وجود اینترنت (یا شبحی از اینترنت!) ما عکس تاریخی بسیار زیاد می‌بینیم (و می‌توانیم حدس بزنیم که که کئام عکس‌های معاصر روزی تبدیل به عکس تاریخی خواهند شد)، اما باز هم حجم…

زندگینامه «هرژه» و مروری بر مجموعه کتاب‌های «ماجراهای تن تن»

امروز مصادف است با نخستین بخش از رشته ماجراهای تن‌تن و میلو نوشته هرژه . به همین خاطر این پست را به صورت مشروح اختصاص می‌دهیم به این نوستالژی دوران کودکی‌مان: «نیروهای ویلهلم دوم قیصر آلمان وارد بلژیک شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.» این را زنانی…

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از امتیازبندی جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرح

فهرست فیلم های برتر سال ۲۰۲۲ با استفاده از اطلاعات زیر تدوین شده است:۱-جوایز اصلی اهدا شده در جشنواره های مطرحی چون کن، ونیز، برلین، ساندنس و...۲- جوایز انجمن های منتقدانی چون نیویورک، لس آنجلس، واشنگتن دی.سی و...۳-فهرست فیلم…
آگهی متنی در همه صفحات
10 نظرات
  1. امیر می گوید

    سلام
    این مانور را تو آموزشی سربازی یکی از پزشکهای سرباز به ما یاد داد و من تونستم جون یک نفر را باهاش نجات بدم.
    شما که مخاطب زیادی دارین و خودتونم دکتر هستید با یه آموزش درست و درمان شاید بتونین عامل نجات چند نفر به صورت غیر مستقیم بشید.
    امیدوارم همچین آموزشی برای کسایی که بلد نیستن کار کنین.

    ممنونم

  2. کدنومر می گوید

    اسم این روش جهت مطالعه دوستان :

    Abdominal thrusts (also called the Heimlich maneuver or Heimlich manoeuvre)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Abdominal_thrusts

  3. اگزوز فن می گوید

    تلاش و پشتکار همچین آدمهای کمک بسیاری به جامعه انسانی کرد ه است. برای من بارها پیش آمده است که چیزی در گلوم گیر کرده ولی نمیدونستم که این روش ساده را چه کسی ابداع کرده است واقعا دست مریضاد داره

  4. محمد می گوید

    سلام
    ممنون بابت مظلب جالبتون
    یک خط مانده به اخر به جای (ابتلای) باید نوشته بشه (مبتلا)
    ممنون.

    1. محمد می گوید

      و خودمم به جای مظلب باید بنویسم مطلب D:

  5. آزمون EPT می گوید

    ماجرای دکتر هایملیخ خوندنش برام عالی بود
    از همکارانم تو سایت یک پزشک برای انتخابش سپاسگزارم

  6. کاوه می گوید

    بلد بودن این مانور برای همه لازمه
    یه بار من تونستم پسرم رو با این روش از خفگی نجات بدم
    یه بار هم که خونه نبودم و دختر کوچکم دچار خفگی شده بود، تلفنی تونستم به همسرم کمک کنم تا راه تنفسی نوزاد کوچیکمونو باز کنه
    دست دکتر هایملیخ و کسی که این روش رو به من یاد داد واقعا درد نکنه

  7. ساندویچ پانل می گوید

    بسیار ممنون از شما

  8. پشم سنگ می گوید

    هیچ چیزی شیرین تر و هیجان انگیز تر از این نیست که ببینی روشی یا کارت به درد مردم بخوره و مهمتر از اون اینه که خودت این خدمت رو بقیه عرضه کنی

  9. davari می گوید

    سلام و وقت بخیر
    یاد یکی از همکارام به نام ح – ح افتادم که حدود ۱۵ سال پیش با بچه ۶ یا ۷ ساله اش تو خونه نشسته بودند و داشتند گوجه سبز میخوردند که یهو همکارم متوجه میشه بچش داره به پای اون میزنه و خودشو اینور و اونور میکوبه و داره خفه میشه نگو یک گوجه درسته رفته تو گلوش و داره خفه اش میکنه همکارم فورا انگشتشو تو حلق پسرش میکنه و سعی میکنه گوجه رو دربیاره و هرچه دستشو بیشتر فرو میکنه کمتر نتیجه میگیره وارنه اش میکنه و به پشتش میزنه و آخر سر هم وقتی نتیجه نمیگیره بچه رو به بیمارستان میرسونه که متاسفانه کار از کار گذشته بود و فرزندش در بغل خودش جان به جان آفرین تسلیم میکنه و فقط غم و اندوه و تاسف باقی میمونه. اگر در آن لحظه همکارم این روش رو میدونست چه بسا الان سرنوشت فرزندش نیز خانواده اش بهتر از این بود.
    خداوند رحمتش کند و به خانواده ایشان صبر عطا نماید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.