سکسکه حیاتبخش

نویسنده مهمان: دکتر فرزانه عبیری: نشریه نیویورک تایمز ستونی دارد به نام ستون تشخیص بیماریها که معمولا در این ستون کیسهای بالینی جالب و دشواری مطرح میگردد و از خوانندگان علاقمند برای حل این معضلات بالینی دعوت به عمل میآید. در این ستون کلیه اطلاعات بالینی مورد نیاز برای تشخیص بیماری مشتمل بر شرح حال بیمار و یافته آزمایشگاهی و کلیشههای رادیولوژی ارائه میگردند . معمولا در یک چنین مواقعی به اولین خوانندهای که موفق به حل این مسأله شود جایزهای به رسم یادبود تعلق میگیرد، مثلا یک جلد کتاب ارزشمند و معتبر امضاء شده توسط نویسنده کتاب. در این پست یکی از جالبترین کیسهای مطرح شده را به همراه تشخیص نهایی برایتان میآورم.
یک آقای 46 ساله با مشکل سکسکه که از دو روز پیش شروع شده است به اورژانس بیمارستان متروپولیتن واقع در منهتن نیویورک مراجعه می کند. میپرسید جزییات چیست،ها؟ جریان از این قرار است که دو روز قبل بیمار ما سر وقت همیشه از خواب بیدار شد و به همراه همسر و چهار فرزندش صبحانهاش را صرف کرد، سپس برای باز کردن مغازه چمدانفروشیاش از منزل خارج شد و پس از خروج از منزل و از همان ابتدای صبح شروع به سکسکه کرد. اول مثل همه ما با خودش فکر کرد سکسکهاش با درمانهای معمولی که همهمان بلد هستیم تمام خواهند شد. اول نفسش را در سینه حبس کرد، ولی نشد. بعد یک لیوان آب خنک خورد، ولی بازهم نشد. سعی کرد به چیزهای ترسناک هم فکر کنده ولی راستش را بخواهید این هم تأثیری نداشت . سکسکهها ول کن نبودند . خیلی خودش اذیت نبود، ولی نمیتوانست جلوی قریحه طنز مشتریانش را بگیرد و آن روز مایه انبساط خاطر مشتریانش را فراهم کرد. تمام طول روز سکسکهها با او بودند. شب که به خانه آمد شام خورد و به امید قطع شدن سکسکهها با خوابیدن سروقت همیشگی به رختخواب رفت، ولی هق هق سکسکه همچنان ادامه داشت. فردا صبح بیمار ما که هنوز از رختخواب بیرون نیامده بود در حالی که تلاش می کرد همسرش را که در کنارش خوابیده بود با صدای سکسکه از خواب بیدار نکند، سعی کرد دوباره به خواب رود ولی… اولی… دومی… با هر سکسکه قفسه سینه بالا و پایین می رفت و رختخواب تکان می خورد. تمام تلاشش را کرد که در برابر انقباضات مقاومت کند. سعی کرد عضلات ناحیه حلق را ریلکس کند ولی با هر اسپاسم هوای دمی صدایی تند و سریع ایجاد می کرد. انقباضات شدید ماهیچههای تنفسی و پایین رفتن غیرعادی عضله شکم تمام شدنی نبودند و تا بیست و چهار ساعت بعد هم یک روند دو تا سه بار در دقیقه انقباضات ناخودآگاه و مکرر عضله عضله شکم و عضلات تنفسی بین دنده با آن صدای مخصوص تکرار میشدند. دیگر واقعا وضعیت داشت نگرانکننده میشد. عصر همان روز از شدت نگرانی با اورژانس تماس گرفت و پرسید که سکسکهای که بمدت دو روز طول بکشد غیرطبیعی است یا نه؟ و پرستار تریاژ به او گفت که بهتر است هر چه سریعتر برای بررسی بیشتر خود را به بیمارستان برساند.
زمانی که بیمار ما به بیمارستان رسید، در اورژانس قیامتی از ازدحام بیماران برپا بود و کسی به کسی نبود ولی نهایتا آقای جوانی که خود را استیو فرانته و دستیار پزشک معرفی کرد بر بالین او حاضر شد. در نگاه اول فرانته هیچ چیز غیرطبیعی در وی ندید، او کاملا سالم به نظر میرسید و اصلا شباهتی به بیمارانی که به اورژانس مراجعه میکنند، نداشت. در شرح حال اخذ شده توسط فرانته بیمار ما سیگاری یا الکلی نبود و سابقه مصرف هیچ دارویی را نمیداد. او دو بار تحت عمل جراحی هرنیا (فتق) قرار گرفته بود، یکی سه سال قبل و یکی در هفته گذشته. بیمار ما غیر از سکسکه هیچگونه مشکل دیگری نداشت، نه درد قفسه سینه، نه تنگی نفس، نه تب، نه لرز، نه سرفه، نه تهوع و استفراغ و … ولی حتی نمیتوانست یک جمله را بدون یکی از آن سکسکههای مزاحم به آخر برساند.
اما واقعا سکسکه چیست؟ سکسکه چیزی است که بی گمان همه در طول زندگی خود با آن مواجه شدهاند. هقهقهای بیامانی که در صورت تداوم، فرد را مستأصل میکند و در مواردی حالت بیماری به خود میگیرد. در زبان لاتین به سکسکه SINGULTUS اطلاق می شود که از لغت SINGULT به معنی تلاش برای نفس کشیدن در حین هق هق گریه مشتق شده است. سکسکه انقباض تشنجی و شدید ماهیچههای تنفسی است و با پایین رفتن غیر عادی دیافراگم و بسته شدن دهانه حنجره همراه است. انسدادغیر ارادی گلوت یعنی همان دهانه حنجره باعث تولید صدای سکسکه میشود، این صدا در زمان عمل دم ایجاد میشود.
در اغلب زبانها، کلمه معادل سکسکه از صدای طبیعی آن گرفته شده (مثلاً hiccup در زبان انگلیسی). در ایجاد سکسکه، دیافراگم (عضله بزرگ و نازکی که قفسه سینه را از شکم جدا میکند) و عصب فرنیک (عصبی که دیافراگم را به مغز وصل می کند) نقش دارند. سکسکه در واقع یک علامت است و به خودی خود بیماری نیست. اغلب اپیزودهای سکسکه گذرا و خوشخیم هستند، ولی اگر سکسکه بیش از 48 ساعت طول بکشد، سکسکه مداوم محسوب می گردد و حتما نیاز به بررسی بیشتر دارد تا عامل ایجادکننده آن یافت گردد. هر عاملی که عصب فرنیک یعنی همان عصب عضله دیافراگم را تحریک کند، باعث انقباض این عضله میگردد. خوردن یا آشامیدن غذاهای داغ و تحریک کننده، بیماری پرده جنب که روی ریهها را میپوشاند، پنومونی یا عفونت بافت ریه، اورمی یا تجمع مواد سمی که قرار است از طریق ادرار دفع گردند، اختلالات مری ومعده ولوزالمعده، حاملگی، تحریک مثانه، هپاتیت، سابقه اعمال جراحی بخصوص در منطقه شکم، خنده شدید یا احساسات قوی از علل خوشخیم و کماهمیت سکسکه میباشند. غذا خوردن زیاد هم از آنجا که معده در زیر دیافراگم قرار دارد و معده پر باعث تحریک دیافراگم می شود از علل غیر خطرناک سکسکه است. گاهی هم علل خطرناکی در کار است از جمله آبسه و تومورهای ساختمانهای مجاورکه سبب فشار بر روی اعصاب دیافراگم و نهایتا بروز سکسکه میگردد. گاهی هم سکسکه بعد از اعمال جراحی در اثر آسیب خفیف عصب واگ در حین لولهگذاری که به منظور بهبود تنفس بیمار در حین بیهوشی و عمل جراحی انجام میگردد، بروز میکند. در اثر آسیب ناشی از بعضی از توکسینها به خصوص الکل، ضربه مغزی و یا بیماری بخشهای خاصی از مغز هم سکسکه ایجاد میشود.
اما به کیس خودمان که بازگردیم هیچ یک از اینها برایش مطرح نمیشد.
از آنجا که بیمار ما هیچ نکته غیرطبیعی در معاینه و شرح حال خود نداشت، فرانته شک کرد نکند سکسکه بیمار ما به جراحی چند روز قبل مرتبط باشد، با این حال به بیمار یک دوز از داروی آنتیسایکوتیک تورازین را که از مؤثرترین درمانهای سکسکه محسوب میگردد تزریق کرد. کمی بعد سکسکه متوقف گردید و پس از دقایقی که سکسکه تمام شده بود بیمار روانه منزل گردید، ولی هنوز خیلی از اورژانس دور نشده بود که دوباره سکسکهها شروع شدند.
مجددا دوز دوم تورازین هم تزریق گردید، ولی لحظاتی بعد بیمار بشدت احساس ضعف و گیجی پیدا کرد. آن قدر که دیگر قادر نبود خود را سرپا نگهدارد و مجبور شد روی تخت بخوابد؛ سپس به نظرش رسید که هیاهو و ازدحام اورژانس دارد از جلوی دید او دورتر و دورتر میشود و ناگهان احساس کرد که در پاهایش پرش عضلانی دارد و کم کم در بازوهایش نیز همین حس را پیدا می کند.
روال معمول براین است که در یک مرکز اورژانس این پزشکان هستند که در کیسهای پیچیده با گرفتن یک سرنخ به تشخیصهای جالب رسیدهاند ولی دراین کیس دستیار پزشک یعنی همان فرانته است که گره از این معضل میگشاید.
فرانته فورا فشار خون وی را چک کرد. در آستانه ورود به اورژانس فشار وی نرمال بود، ولی الان ناگهان به طرز وحشتناکی دچار افت فشار شده بود. به سرعت رگگیری انجام شد و برای بالا بردن فشار شروع به تزریق سرم گردید. آزمایشات خون و عکس قفسه سینه هم درخواست و سریعا انجام گردید. ولی در هیچ یک از آنها مورد غیرطبیعی گزارش نگردید.
پس از طرح این کیس در ستون معرفی بیمار 275 نفر از خواننده های نیویورک تایمز حدس خود را در مورد تشخیص بالینی این بیمار مطرح کردند، ولی تنها سه نفر پاسخ صحیح دادند . عارضه دارویی داروی تورازین پرطرفدارترین پاسخ بود ولی راستش پاسخ صحیح این نبود. اگر پزشک هستید و این پست را میخوانید شما هم کمی فکر کنید بعد ادامه مطلب را بخوانید.
برای دیدن پاسخ کلیک کنید! البته خوانندگان فید یک پزشک لازم نیست، کلیک کنند.
آقای دکتر من چند وقتیه به شدت نفس نفس می زنم بعضی موقع انگار اکسیژن به زور بهم می رسه و درد های شدیدی مثل درد قلب در ناحیه سینه چپم ناگهان بهم حمله می کنه.(2هفتست اینجوری شدم) دستها یا پاهام بعضی عضلاتش ناگهان دردناک می شه و گاهی درد به مفاصل انگشتان دست و یا پام می زنه و بصورت رندوم درد به مفاصل مختلف بدنم حمله می کنه .به اضافه حدود 3ماهه که دستهام برقش قطع می شه و نمی تونم کنترلش کنم و قلم به دست بگیرم. ام ار ای گرفتم از سر و گردنم گفتن مشکلی نیست نوار قلب گرفتم اونم خوب بود . بهم قرص آرام بخش دادن بزور می گن استرس داری در صورتی که اصلا استرسی نیستم و همچنان مشکلم ادامه داره. فقط خیلی پای کامپیوتر می شینم (انیماتورم )روزی 10 ساعت پای سیستم هستم. ممکنه آمبولی باشه؟ چجوری می تونم متوجه بشم؟ آزمایش خاصی باید بدم؟ پیش چه نوع متخصصی باید برم؟ واقعا ممنون می شم راهنماییم کنید. ممنونم
با سلام، آقای آرش حقیقتا شرح حال و علایمی که ذکر فرمودین به خیلی به آمبولی با شکلهایی که در کتابهای ما اومده نمیخوره. گاهی یک دنده گردنی بدون علامت قبلی میتونه بااین میزان ساعات فعالیت به این شکل ظاهر بشه،بهر حال بنظر میاد بیشتر مشکلاتتون ناشی از ساعات طولانی فعالیت در پوزیشن خاصی که گفتین باشه که اتفاقا در تایپیست ها و کارمندان بانک و … کم نیست
مطلب جالبى بود، آمبولى ریه خیلى گول زننده است، من هم در کشیکهاى دوران انترنى یک مورد آمبولى ریه را راحت تشخیص ندادم وکلى دچار مشکل شدم
سلام،خیلى خواندنى وجالب بود. پدر من مدتیه ورم پا داره و لخته خون تشخیص دادن، چقدر احتمال داره این مشکل بیاد سراغش؟
سلام، نازنین عزیز طبق آمار شیوع DVT سه برابر آمبولی زیه است. پس هر لخته ای الزاما آمبولی نمیشود.در ضمن اینکه اگر برای پدر محترمتون تشخیص لخته خون در وریدهای اندام تحتانی گذاشته شده است مطمئنا همکاران داروهای ضدانعقاد را برای ایشان شروع کرده اند که کلی حلال مشکلات است ولی اگر پاسخ علمی دقیقتری میخواهید باید گفت جدولی وجود دارد که بر اساس آن نمره دهی میشودو احتمال تبدیل لخته به آمبولی حدس زده میشود و ما در اینجا آن اطلاعات کافی راازشما دریافت نکرده ایم.
:) من موندم اون 3 تا چه جوری آمبولی ریه تشخیص دادن تو سایت!
اگرم گوشه ی ذهنمون باشه دکتر گرافی سادش نمای گوه ای (wedge) نداره…آمبولی ریه یادمه محیطی بود… ولی این hrct داره حوالی ناف ریه رو نشون می ده…
خسته نباشین همگی. راستش اصلا فکر نمی کردم این پلن نویسنده ی مهمان جواب بده. ولی همین چند هفته خیلی کارای خوبی دادن دوستان. کم کم باید بشه “چند پزشک و مهندس” :)
سلام آقای امیر خیلی ممنون از کامنتتون، من اصلا در این مورد صاحب نظر نیستم ولی CXR اغلب در آمبولی ریه نرمال است. ولی این کلیشهHRCT یا کلیشه ای از سیتی conventionalاست؟ در ضمن شکل تیپیک انفارکتوس ناشی از آمبولی ریه بصورت مثلث یا مخروطی است که قاعده آن روی پلور وجود دارد و این پلور هم پریفرال هم روی دیافراگم وهم در مدیاستن میباشد. البته احتمالش هست که آمبولی ریه درذهن من دیگه خیلی گوشه رفته باشد!!! بازهم ممنون
مطلب زیبا و به خصوص با نثری شبیه داستانهای پلیسی نوشته شده بود که انسان را تا آخر مطلب با خودش می کشید.
خیلىخوب بود، ممنون از زحماتتون
خیلی با حال بود خانم دکتر. مطرح شدن case های کمتر شناخته شده خیلی مفید هست. امیدوارم موارد مشابه این پست دوباره تکرار بشه. در مجموع بسیار عالی بود. مرسی
عالى بود، با تشکر از خانم و آقاى دکتر
خیلىخوب بود، سکسکه بخصوص در یک فرد مسن در خیلى از بدخیمى هاى منطقه علامت مهمى است که خیلى به آن توجه نمیشود ،ممنون از مطلب خوبتون
از خواننده هاى جدید وبلاگتون هستم،اولین بار بطور اتفاقى در هنگام جستجوى مطلب با وبلاگتون آشنا شدم، بسیار عالى بود استفاده کردم
Bebakhshid ke farsi nadaram.
Doctor, moshkele aqaye Arash be nazare man kamelan be tension rooye spinal cord bekhsoos qesm@ haye hark@i barmigarde. Ehsas mikonam positione kari faq@ tashdid koonandast va ishoon bayad function e spinal cordeshoon barresi beshe.
سلام به یک پزشک و دوستان جدیدشون !
مطلب جالب و آموزنده ای بود حتی برای ما که پزشک و دانشجوی پزشکی نبودیم !
اگه امکان داره مورد های دیگر رو ترجمه کنین و روی سایت بزارین .
باتشکر.
عالى بود، من پزشک نیستم ولى از سبک نوشتن لذت بردم، متن اصلى چنین جذابیتى نداره که غیرپزشک مطلب را دنبال کند
مطلب خواندنی و جذاب بود.از خواندن درباره ی کیس های جالب لذت می برم.
در ضمن اگر مطلب زیبایی درباره نورولوژی دیدن لطفا برام بفرستید. سپاسگزارم
ممنون از پاسخگوییتون
مرسی،خیلی جالب بود.امیدوارم پزشکهای اورژانس ما هم به این بصیرت برسند.
طبق معمول پست جالب و آموزنده ای بود خانم دکتر عزیز.
بقول دوستان حتی برای غیر پزشکهایی مثل من هم مفید بود.
سپاسگذارم .
موضوع و ترجمه عالی بود. مثل خیلی اوقات دیگر با اجازه شما مطلب را پرینت گرفتم و در دو قسمت سوال و جواب روی بورد پاویون رزیدنتها گذاشتم تا بقیه هم با خوندنش لذت ببرند
با کمال تشکر از مطلب آموزنده و جالب خانم دکتر عبیری.من از طرفداران پروپا قرص مطالب ایشان هستم منتظر مطالب خواندنی دیگر از ایشان هستم
نوشته خیلی جالبی بود خانم دکتر چرا کم و دیر به دیر می نویسین؟
ممنون.خیلی جالب بود.امیدوارم موفق باشید
1. در قسمت نظرات کاربران، نوشتههای بیارتباط با متن اصلی درج میشود مثل مطرح کردن بیماری آمبولی. لازم است تا این نظرات در جای دیگری قرار گیرند.
2. من سالی یکی دو بار به سکسکه دچار میشم تا این که اخیرا به صورت تصادفی با خوردن انار سکسکه من قطع شد. بار اول پس از ساعتی سکسکه مجددا شروع شد. با خوردن انار بعدی سکسکه کاملا برطرف شد. حالا علت علمی این اتفاق رو نمیدونم ولی من این رو تجربه کردم و فکر میکنم حداقل برای دفعات بعدی خودم قابل استفاده باشد.
چه جالب. نمیدونم چقدر میتونه ارتباط داشته باشه.سه هفته پیش بود که 2 دوز همش سکسکه داشتم. دکتر نرفتم خودش خوب شد. از هفته بعدش تا امروز مشکل سرفه شدید و داشتم. 11 روزی انتی بیوتیک و اسپری استفاده کردم تا الان ارومه.
مطلب خیلی جالبی بود! آمبولی ریه همیشه دردسر سازه! منم یک بار میسش کردم! البته در اخهرین دقایق اومد به ذهنم ولی خوب اونم امبولیش خیلی مسیو بود.
خیلی مطلب جالبی بود ممنون از خانوم دکتر بابت مطلب گفته شده.
جایی خوندم کسی که سکسکه داره پسته یا سنجد ویا خرمالو میتونه تاثیر زیادی داشته باشه برای قطع سکسکه البته اگه علتش امبولی ریه یا چیز دیگه نباشه.
سلام اقای دکتر چند وقت پیش من به مدت 2 شبانه روز سک سکه می کردم
بعد با یک ترس بند اومد
ولی هر موقع غذا می خوردم تک سککه هایی می زدم
تا الان که هم غذا می خورم سکسکه پشت سک سکه
به نظرتان چیز مهمی است؟
hi
مطلب بدی نبود تشخیص چنین حالاتی زیادم سخت نیست.
سلام من دو روزه مرتب سکسه میکنم باید چکار کنم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سلام.سکسکتون قطع شد؟میشه به این ایدی لاین من پیغام بدین؟ازتون سوال دارم.ممنون titi…titi یا یه ایمیل بفرستین omid55nasiri@gmail.com
سلام واقعا عالی بود فقط یک سوال داشتم از حضورتون همسر من ۵روز
پیش دیسک گردنش رو عمل کرد اما الان به مدت ۲روز است که مدام سکسکه میکنه حتی تو خواب!دکترش میگه به آمپول دگزامتازون حساسیت داره اما با اینکه این آمپول بهش تزریق نشده اما باز سکسکه اش ادامه داره لطفا راهنماییم کنید
سلام اقا دکتر من سه روز بود سکسکه می کردم رفتم دکتر یه امپول تزریق کرد یه مدت خوب شدم
ولی باز سکسکه شروع شده امروز فکر کنم سه روز میشه درضمن علت پر خوری و این حرفا نیس
اون امپولم فکر کنم ارامش بخش بود
سلام و خسته نباشید
دکتر پدر بنده 63 ساله دقیقا تمام خصوصیاته بیماریش با بیماری که در متن به اون اشاره شده مشابه،دوبار تحت عمل فتق قرار گرفته و هم اکنون ۳روز بعد از عمل دوم دوچاره سکسکه بی اشتهایی و رفلاکس معده شده و در حال حاضر در یکی از بیمارستان ها بستری میباشد و یکسری ازمایشات دکتر برای ایشون تجویز کرده،میخواستم بدونم که ممکنه دلیل سکسکه های ایشون هم امبولی ریه باشه؟؟؟