راز جذابیت چشم‌ها!

یک دکتر اپتومتریست به نام «کریل مورفی» در دو مقاله که برای نشریه ساینتفیک امریکن فرستاده است، چیزهای جالبی را مورد بررسی قرار داده است که مثل خیلی دیگر از روتین‌های زندگی، ما از کنار آنها به سادگی عبور می‌کنیم.

در قسمت اول مقاله، او در مورد اسرار نگاه عاشقانه صحبت کرده است، جالب است که او در این مقاله پژوهش‌هایی را مرور کرده است که ما هیچگاه تصور نمی‌کنیم کسی از فرط بدیهی بودن در پی انجام آنها باشد، به صورت خلاصه او فرمول کلی عشق در نگاه اول را با استناد به تحقیق‌هایی تأیید کرده است و نشان داده است که تماس چشمی طولانی همراه با لبخند، می‌تواند باعث آن میزان از گیرایی و جذابیت شود که عشق در پی داشته باشد.

اما قسمت دوم مقاله او از لحاظ علمی و نوروساینس به مراتب برای من جالب‌تر بود.

خوب بگذارید شرح این مقاله را از یک آزمایش ساده شروع کنیم. اگر مرد هستید می‌توانید در این آزمایش شرکت کنید! به این دو عکس نگاه کنید و بگویید که از دید شما، کدام عکس به نظر شما زیباتر یا جذاب‌تر است!

جذابیت چشم‌ها

پاسخی را که داده‌اید، پیش خودتان نگاه دارید و به ادامه این پست توجه کنید:

آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چرا زوج‌هایی که قصد دارند یک شام رمانتیک را با هم صرف کنند، سر میز شام نور اتاق را کم می‌کنند و شمعی روشن می‌کنند؟ چرا رستوران‌ها چنین محیطی را می‌سازند؟
احتمالا پاسخ شما این است: این که سؤال کردن ندارد! این کار باعث حس آرامش می‌شود، باعث می‌شود که محیط اطراف تاریک باشد و زوج‌ها در هاله‌ای از نور از محیط بیرون جدا شوند و بر یکدیگر تمرکز کنند.

خب! بخشی از پاسخ واقعا همین است، اما پاسخ شما کامل نیست.

بخش دیگر پاسخ این است که در محیط تاریک مردمک‌ها به صورت طبیعی بزرگ‌تر می‌شوند و خانم‌های با مردمک‌های بزرگ‌تر به صورت ناخودآگاه و غریزی به چشم آقایان زیباتر به نظر می‌رسند.

وقتی فردی هیجان‌زده می‌شود یا جذب شخص یا چیزی می‌شود به صورت طبیعی، مردمک‌هایش بزرگ‌تر می‌شوند، بنابراین مردمک بزرگ‌تر به صورت ضمنی به این مطلب اشاره دارد که یار از درجه اعتبار زیادی نزد یک خانم، برخوردار است.

البته این قانون جذابیت، چیزی نیست که تازه کشف شده باشد، 500 سال پیش زنان ایتالیایی از گیاه بلادونا برای گشاد مردمک‌هایشان استفاده می‌کردند، چون عقیده داشتند که این کار جذاب‌ترشان می‌کند، اگر یک پزشک باشید یا در رشته‌های مربوط به پزشکی تحصیل کرده باشید نام داروی بلادونا به گوشتان خورده یا نسخه‌اش کرده‌اید، جالب است بدانید که معنی لغوی بلادونا، بانوی زیبا است!

اما در چند دهه اخیر تحقیقات زیادی روی رابطه اندازه مردمک و میزان جذابیت صورت گرفته است:

در دهه شصت و هفتاد میلادی، تحقیقی در این مورد انجام شد، در این تحقیق دو تصویر یکسان از زنی به مردها نشان داده می‌شد و از آنها خواسته می‌شد که توصیف‌اش کنند، پژوهشگران در این تحقیق اندازه مردمک را در یکی از عکس‌ها اندکی دستکاری و گشاد کرده بودند.

هیچ یک از سوژه‌های آزمایش، متوجه متوجه تفاوت اصلی دو عکس که همان تفاوت اندازه مردمک‌ها بود، نشدند، با این همه، تغییر ایجاد شده به صورت ناخودآگاه زن با مردک بزرگ‌تر را جذاب‌تر نشان می‌داد. در طی سال‌های بعد هم این تحقیق با شیوه‌های مختلف تکرار شد.

حالا سؤالی که که ممکن است در ذهن شکل بگیرد این است که این ترجیح ناخودآگاه چطور در ذهن مردها نهادینه شده است؟ شاید دلیلش خیلی ساده یک راهبرد تولیدمثلی باشد، ساختار مغزی انسان‌ها به صورت کلی و مردها به صورت خاص طوری است که علاقه‌مند به بقای نسل و انتقال ژن‌های خود به نسل بعدی هستند، پس منطقی است که آنها به دنبال یک راهبرد تولیدمثلبی موفق و زنی باشند که احتمال موفق شدن آنها را در این روند بیشتر کند. جالب است که در طی یک تحقیق تازه مشخص شده است که مردمک‌های زن‌ها در طی دوره تخمک‌گذاری هم بزرگ‌تر می‌شود. به عبارت دیگر، زنی با مردمک بزرگ‌تر، در ناخودآگاه مردها زنی به نظر می‌رسد که شانس بیشتری برای بقای نسل به مرد می‌دهد.

اما آیا وضعیت به صورت معکوس هم درست است و زن‌ها هم مرد‌های با مردمک‌های بزرگ‌تر را جذاب‌تر می‌بینند؟! نه همیشه، این مسئله بستگی به تجربیات قبلی زن‌ها در برخورد با مردها دارد و کلیت ندارد.

اما سؤال دیگری که ممکن است مطرح شود این است که چرا زمانی که یک فرد به کسی دوستش دارد نگاه می‌کند، مردمک‌هایش گشاد می‌شود و توجیه نورولوژیک این قصیه چیست؟

دانشمندان در یک تحقیق جالب مغز کسانی دنبال کسانی کشتند که درگیر یک رابطه عاشقانه بودند، آنها متوجه شدند که وقتی این افراد به تصویر یارشان نگاه می‌کنند، مناطقی از مغز آنها که گیرنده‌های دوپامینی دارند، بیشتر فعال می‌شوند.

دوپامین باعث احساس هیجان، انرژی و ایجاد انگیزه می‌شود، اما دوپامین یک اثر دیگر هم دارد: گشاد شدن مردمک‌ها!

منبع

79 دیدگاه

  1. مطالب جالبی را عنوان نمودید.
    در پاسخ به:
    آیا تا به حال فکر کرده‌اید که چرا زوج‌هایی که قصد دارند یک شام رمانتیک را با هم صرف کنند، سر میز شام نور اتاق را کم می‌کنند و شمعی روشن می‌کنند؟ چرا رستوران‌ها چنین محیطی را می‌سازند
    یادمه دکتر عشایری در یک یاز سخن رانی هاشون دلیلش را این عنوان کردند که افراد در روشنایی و نور زیاد با چهره واقعی طرف مواجه میشند اما وقتی فرضا در فضای نیمه تاریک باشند تصورات خودشان را بیشتر القا م یکنند و برای همین افراد با یار هاشون دم غروب میرند بیرون و نه دم ظهر یا این که فضا را با شمع روشن می کنند و …..

  2. یک سوال: چرا زنان باید تمایل این‌چنینی (میل به زیبایی هم خودآگاه و هم ناخودآگاه) نسبت به جذب مرد داشته باشد؟ یعنی میخام بدونم دلیل اصلی تمایل زنان به مجذوب شدن، صرفا جنبه‌ی گرفتن توجه دارد یا خیر؟

    1. رضا جان به نظر بنده میل به زیبای در تمام انسانها وجود دارد فارق از جنسیت فرد اما این که جنس موئنث چه خود آگاه و یا نا خوداگاه قسط جذب جنس مذکر را داشته باشد چیز عجیبی نیست محتمل ترین فرض حفظ بقا است البته در میان دیگر جانوران این وظیفه به عهده جنس نر است اما در انسانها بنا بر شرایط محیطی این ارزش در حال تعقیر است البته این نظر بنده بود شما با تحقیق بیشتر به جواب خود خواهید رسید….

  3. برایم جالب بود که من بدون آن که متوجه تفاوت واقعی دو عکس شوم دومی را جذاب تر یافتم! پس از خواندن توضیحات برگشتم و دوباره بررسی کردم ولی این بار (شاید به دلیل دانستن تفاوت) نمی توانم انتخاب کنم…

  4. این دو تا عکس یکیه ولی واسه 2-3 ثانیه اولی به شدت جذابتر اومد،دکتر عشایری،چه مرد نازنینی !

  5. عالی بود دکتر
    از اون مطلب هایی بود که از شدت جدید بودنش
    کلی کیفور شدم
    باز باعث شدی
    چیزی جدید
    یاد بگیرم

  6. کلا نگاه علم به هر مقوله ای زیبا و قابل ستایش بوده البته نگاه علم به مقوله عشق برام تازگی داشت وبسیار جالب
    البته درسته که چشم موثرترین نقشو تو ایجاد رابطه احساسی از نوع عشق بازی می کنه ولی با استناد به ادبیات کهن ومعاصر و تجربه ….! نشون داده که خال و زنخدان و کمان ابرو و گیسوی وکلا شمایل یار وحتی گام های خرامان یار نقشی مهمی دراین تجربه پر رمزو راز داشته
    البته هدف من استدلال نیست فقط نوعی نگاه هستش و اینکه جدای از علم به نظر من اگه کسی بخواد زیباترین تعبیرو از عشق بکنه فراتر از نگاه علم کسی جز استاد سخن سعدی شیرازی با غزلیاتش نیست
    بگذار تا مقابل روی تو بگذرم دزدیده در شمایل خوب تو بنگرم

    یه تشکر ویژه از اقای دکتر به خاطر این پست عالی

  7. مردان کیف پول زنانند .شوپنهاور (شایدم نیچه دقیق یادم نیست).زن مردمک رو میخواد چکار؟؟؟ما عاشق اولی شدیم .نتیجه چی بود .همون مثال که زدین رو همین عکس بود.

  8. دکتر کارت بیسته،عجب مطلب توپی بود.یه چیز دیگه تو متن “زن با مردمک بزرگتر” را “زن با مردک بزرگتر” نوشتین.

  9. من هی به عکس ها نگاه کردم ولی جذب هیچ کدوم نشدم خب اخه که!؟ پزشکان عزیز کمک کنید.بقای نسل من به خطر افتاده.هم اکنون نیازمند یاری سبزتان هستم.

  10. چه جالب، من دیروز داشتم همین دارو رو میخوندم (امتحان فارماکو دارم!) و دقیقا به همین فکر کردم. دمتون گرم ;)

    1. این دارو یه مشکل داره و اون اینه که وقتی مردمک گشاد میشه تو نور شدید و نور خورشید شبکیه آسیب میبینه پس بهتره عینک افتابی هم همراتون باشه.

  11. سلام

    دکتر جان ، من هر چی دقت کردم ، تفاوتی بین این دو چشم ندیدم ، یه چشم پزشک خوب معرفی بفرمایید :دی

    تنکس

  12. من بعد از کلی مقایسه این دو تا چشم، اول قبل از خوندن مطلب، و بعدش بعد از خوندن مطلب، از دومین چشم بیشتر خوشم اومد، راستش من توی نگاه دومی، هوش و رندی بیشتری دیدم، اولی خیلی ساده تر به نظر میاد، سوال اینه که کسایی که از مردمک باز تر خوششون نمیاد جریان اینا چیه؟

  13. ضمن سپاس از شما ، در مورد مثال مورد اشاره در مقاله به نظر من این تاثیر متقابل در نور کم و یا شب لزوما پشت یک میز و رو در رو اتفاق نمی افتد !!! هر چند که منکر تاثیر قدرت چشم نیستم ولی شما موقعی که با فرد مورد علاقه خود در خیابان و به هنگام غروب یا شب قدم میزنید بی آنکه به هم نگاهی داشته باشید و اصلا مردمک هم را ببینید همین تاثیر را میگیرید به همین سبب این موضوع رو میتوان افزایش ترشح هورمون های ملاتونین و تستوسترون که بعد از تاریکی هوا اتفاق می افتد نسبت داد….تاریک کردن محیط نیز همین معنا را دارد .خود شما قطعا به این نکته آگاهی دارید.

    1. البته در این آزمایش صحبتی از شب یا روز نشده پس به افزایش ترشح هورمون های ملاتونین و تستوسترون بعد از تاریکی هوا ربطی نداره.

  14. تفاوت بین دو تصویر بسیار اندک بود، یا دست کم من نتوانستم آن را احساس کنم. اما مطالبی که منتشر کرده بودید، بسیار جذاب بود.

  15. سلام ببخشید . ولی خیلی مسخره بود
    شما مردها چرا فکر می کنید که خانمها باید طوری باشند که به نظر شما جذاب باشند؟ در حال حاضر مشکل خانها این است که شما از نظر آنها جذاب نیستید
    لطفا برای آقایان بنویسد که چکار کنند تا یک کم از نظر خانمها قابل قبول تر باشند

    1. سلام.این مطلب در باره ی این نبوده که خانم ها چه کنن که جذاب تر شون.
      موضوع این بود که چرا جذاب هستن…علت جذابیت یک نگاه چیست
      خود من هم وقتی 2 عکس رو دیدم نمی دونستم واقعا چه تفاوتی هست.همینقدر که عکس اولی بیشتر منو جذب کرد انگار انرژی از خودش ساطع می کرد

    2. در کمال احترام ، اگر واقع بین باشیم، اینکه فرمودید “مشکل خانها این است که شما از نظر آنها جذاب نیستید” نظر شما است و نه اکثر خانمها.

  16. مطلب برام خیلی جالب بود. ممنون. اما انگاراین موضوع فقط برای مردها نیست که خانم های با چشمان دارای مردمک گشادتر جذاب تر باشند! جون منم وقتی تصاویر و دیدم به نظرم چشم اولی جذاب تر اومد.

  17. سلام مطلب خیلی جالبی بود ولی توروخدایه مطلبم درمورد رازجذاب شدن مردا بنویسین واقعاضرورت داره مرسی

  18. گربه ی توی شرک هم از روش بزرگ کردن مردمک چشم هاش برای پرت کردن حواس سرباز ها استفاده کرد
    مطلب خوبی بود
    متشکرم

  19. خب مطلب علمی جالبی بود
    (هرچند یکمی بهم برمیخوره هرموقع صحبت از جذابیت زن و مورد توجه قرار گرفتن از طرف مرد میشه)

  20. http://sharghnewspaper.ir/Pdf/90-09-21/10.pdf

    ستون سمت راست: سرقت ادبی با کمی جرح و تعدیل یا همکار افتخاری روزنامه؟

    1. شرق با اجازه مطالب من را چاپ می‌کنه، البته در اینجا ظاهرا یادشون رفته اسم من را بنویسن و به خاطر ملاحظاتی، عنوان مطلب را تعدیل کردن!

  21. خیلی عالی بود آقای دکتر فقط اگر میشه لطف کنید بگید چیکار کنیم که مردمک بزرگ بشه (بصورت کلی توضیح بدین) باتشکر فراوان از زحمات شما.

    1. در متن نوشته بود:
      ۵۰۰ سال پیش زنان ایتالیایی از گیاه بلادونا برای گشاد مردمک‌هایشان استفاده می‌کردند، چون عقیده داشتند که این کار جذاب‌ترشان می‌کند، اگر یک پزشک باشید یا در رشته‌های مربوط به پزشکی تحصیل کرده باشید نام داروی بلادونا به گوشتان خورده یا نسخه‌اش کرده‌اید، جالب است بدانید که معنی لغوی بلادونا، بانوی زیبا است!

  22. من درست حدس زدم بدون اینکه مطلب رو بخونم.مرسی متن جالبی بود ولی کمکی نکرد به اینکه چطور جذاب شیم یا اینکه چطور مردمک چشممونو کشاد کنیم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟/

  23. salam vaghean ali kamel va hame janebe bood! kheyli vaghte ke say mikonam befahmam mardi je dusesh daram mano dus dare ya na chon aslan boruz nemide ama chan vaghtiye mitavajeh shodam vaghti bam harf mizane mardomakhash betore gheyre adi bozorg mishe! vaghean mamnunam!

  24. از وقتی این مطلب رو خوندم احساس میکنم مردمک چشمام هی بزرگتر می شه آخه تا حالا به مردمک چشمام دقت نکرده بودم ممنون جالب بود.

  25. خیلی جالب بود من همون اول فهمیدم اولی جذابتره وقتی نگاه میکنی تفاوتی نداره ولی دقت کنی یه فرقی میبینی که نگاهشون شبیه به هم نیس متشکرم

  26. سلام من محیا هستم و دانشجوی رشته ی متخصص و جراج زیبایی هستم.از نظر من بعد از مطالعه های پی در پی خودم بهترین راه برای زیبایی چشم ها گذاشتن یخ هست.

  27. بنظر من فرق عکس دومی و اولی در اینه که سیاهی مردمک اولی بزرگتر از دومیه و این باعث زیبا تر شدن چشم ها در عکس دومی شده.

  28. چه جالب ! همه به من می گن چرا تو اینقد مردمک چشمات بزرگتر از دیگرانه ؟ برای من از بچگی همین طوری بوده

  29. سلام ممنون ازمطالب خوبتون.من مردمک چشمم کلا بزرگه میخواستم بدونم ایا به خلق وخو طرفم بستگی داره یانه؟ اونطوری که من هستم انگارعاشق (ازنوع معنوی)کل جهانم:)البته گول زدن من هم خیلی راحته:(

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]