شیشه‌گری: هنری چندهزارساله در قالبی مدرن

شیدا شریف‌پور: شیشه‌گری، تکنیک فرم‌دهی شیشه با دمیدن است که سال‌ها پیش از میلاد مسیح احتمالا در ایران بوجود آمده است. قدیمی‌ترین نشانه‌های شیشه‌گری را رومن گیرشمن باستان‌شناس و ایران‌شناس مشهور در ویرانه‌های معبد چغازننبیل یافته است. در این سایت که قدمتش به بیش از ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد تعداد زیادی بطری‌های شیشه‌ای یافت شده است.

اما رونق این هنر به استقرار امپراطوری روم باز می‌گردد که در آن دوران برای ساخت ابزار و وسایل معمول از شیشه‌های دمیده شده به وفور استفاده می‌شده است. هنر و صنعت شیشه‌گری از پدر به پسر و از استاد به شاگرد منتقل می‌شد. در ابتدا روش‌ها و فرمول‌های مورد استفاده در شیشه‌سازی محرمانه نگهداشته می‌شد و حتی در بازه‌ای برای افشای این اسرار مجازات اعدام در نظر گرفته شده بود. اما به تدریج این هنر در بسیاری از نقاط جهان گسترش یافت.

Shayna-Leib-Glassblowing (1)

برای دیدن جلوه‌ای مدرن از این هنر کهن بد نیست با شاینا لیب (Shayna Leib) آشنا شویم. شیشه‌گر آمریکایی که هنرش قلب شما را از حیرت متوقف می کند. او در ساخت آثارش از مواد مختلفی استفاده می‌کند اما خود می‌گوید که شیشه را ترجیح می‌دهد. شاینا در توضیح علاقه‌اش به شیشه می‌گوید:

«این انتخاب من نه به خاطر کیفیت شکل‌گیری شیشه است که می‌تواند ظاهر مواد دیگر را تقلید کند، بلکه به خاطر توانایی این ماده در بیان و نمایش حرکت، منجمد کردن و مجسم کردن یک لحظه از زمان و دستکاری نور است»

شاینا  یک غواص پرشور است و عشق خود را به شیشه و دنیای زیر آب با هنر خود به تصویر کشیده است. او می‌گوید: «اقیانوس همواره منبع الهام بخش و پر رمز و رازی برای من بوده است و هدف بلند مدت من این است که همه دریاهای زمین را غواصی کنم»

بنابراین اجازه دهید ما هم در دنیای خیره‌کننده و شیشه‌ای او غواصی کنیم.

Shayna-Leib-Glassblowing (2)

Shayna-Leib-Glassblowing (3)

Shayna-Leib-Glassblowing (4)

Shayna-Leib-Glassblowing (5)

Shayna-Leib-Glassblowing (6)

Shayna-Leib-Glassblowing (7)

Shayna-Leib-Glassblowing (8)

Shayna-Leib-Glassblowing (9)

Shayna-Leib-Glassblowing (10)

Shayna-Leib-Glassblowing (11)

5 دیدگاه

  1. خداى من….. چه کرده…. یعنى خود خدا هم که موجودات رو از خاک افریده فکرشو نمیکرده یکى از موجودات خاکیش (انسان) بتونه با شن (شیشه) مخلوقات خاکى زیر دریاهارو اینطورى دوباره خلق کنه! فتبارک الله احسن الخالقین!
    اصن انرژى گرفتم!

  2. با دیدن تصاویر Shayna Leib که الهام گرفته از دنیای زیرآب ( مرجان و … ) است این جمله در ذهنم شکل گرفت :
    هنر باسازی دوباره طبیعت ، اتفاق ، احساس و … به وسیله دستان و ذهن پیچیده ما با توجه به برداشت ما از آن جهت ماندگار نمودن و دم دست قرار دادن آنهاست.

  3. واقعا خلاقیت خوبیه ولی به نظر من می تونستند چشم نوازتر باشند. مثلا تصویراصلی و اول و دوم واقعا چشم نوازند اما بقیه تصاویر که فکر می کنم از مرجان ها الهام گرفته شدند آدم را یاد کلونی موجودات چندش انگیز کشنده تو فیلم های علمی تخیلی می ندازه و می توانند آزار دهنده باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]