آیا با اینکه به خود قول می‌دهید که تصمیم احساسی نگیرید، باز هم اسیر این تصمیمات می‌شوید؟ این 4 پرسش می‌توانند از تصمیم‌های تکانه‌ای پیشگیری کنند

آیا می‌دانستید که شما هر روز چند تصمیم می‌گیرید؟

قدری فکر کنید، اما تصور نمی‌کنم که حدس و برآورد شما، نزدیک به  میانگین تعداد تصمیمات باشد!

بررسی‌ها نشان داده‌اند که به طور متوسط هر شخص روزانه 35 هزار تصمیم می‌گیرد. البته بیشتر این تصمیمات چیزهای ساده و کم‌اهمیتی هستند، بعضی‌هاشان کمی مهم‌تر هستند، مثل انتخاب لباس و پوشش یا انتخاب صندلی در یک همایش. ما روزانه حدود 200 تصمیم مختلف در مورد تغذیه خود می‌گیریم و با آن زمان و مقدار و نوع غذاها و میان‌وعده‌هایی را که می‌خوریم، مشخص می‌کنیم.

در اینجا ما نمی‌خواهیم وارد بحث فلسفی و روانشاسانه جبر و اختیار در تصمیم‌ها بشویم و می‌خواهیم از زاویه دیگری به تصمیم‌های خرد و کلان خود نگاه کنیم.

همه ما انرژی محدودی برای تمرکز روی تصمیم‌ها داریم. به موازات تخلیه شدن این انرژی قضاوت‌های ما ممکن است به تحلیل بروند و تصمیم‌های نادرستی بگیریم، مثلا به صورت تکانه‌ای جنسی را بخریم، یا اینکه تصمیم بگیریم که جلسه ورزش را خود را لغو کنیم یا اینکه به یک کار ناخوشایند جزئی یک نفر، بیش از اندازه حساس بشویم و پاسخی فراتر از حد لازم به او بدهیم.

بررسی‌ها نشان داده‌اند که قضاوت‌ها و تصمیم‌های ما در صبح بهتر هستند، اما به موازات تخلیه شدن انرژی ما و خستگی‌مان، اوضاع بد می‌شود. اگر بتوانید بعد از نهار، کمی استراحت کنید، دوباره تصمیم‌گیری‌ها بهتر می‌شود و باز هم تا آخر شب، به تدریج درستی تصمیمات ما کمتر می‌شوند.

پس ما باید راهکاری برای پیشگیری از تصمیم‌های تکانه‌ای، یا آنها که در حین خستگی رخ می‌دهند، پیدا کنیم.

[mks_separator style=”solid” height=”2″]

نخستین گام: محدودیت‌های خود را به رسمیت بشناسیم

گام اول این است که قبول کنیم که منبع انرژی ما محدود است و نیاز به استراحت‌های متناوب داریم. متأسفانه این مسئله استراحت‌های متناوب چیزی است که مسئولان تصمیم‌گیر در نهادها، کارخانه‌ها یا مراکز درمانی، با آن آشنا نیستند و در شیفت‌های کاری طولانی، پرسنل خود را با تصمیم‌های اشتباه ناشی از خستگی مفرط مواجه می‌کنند و چنان که افتد و دانی، به گاه رخ دادن اشتباهات فاجعه‌بار خیلی راحت، پشت پرسنل خود را خالی می‌کنند.

[mks_separator style=”solid” height=”2″]

گام دوم: زمان‌های آسیب‌پذیری خود را با سیستم HALT شناسایی کنیم.

HALT مخفف 4 واژه زیر است:

  • Hungry یا گرسنگی
  • Angry یا خشم
  • Lonely یا تنهایی
  • Tired یا خستگی

هر 4 مورد بالا مرتباط با نیازهای اساسی ما هستند و برطرف نشدن آنها باعث استرس و لاجرم تصمیم‌های بد می‌شوند.

[mks_separator style=”solid” height=”2″]

اگر گرسنه هستید …

میزان قند پایین خون، می‌تواند عصبانیت را برانگیزد و علایم اضطراب را ایجاد کند. شما به خصوص اگر کاری دارید که در آن باید مرتب تصمیم‌های مهم بگیرید، نباید یک وعده غذایی را از دست بدهید یا اینکه مدت طولانی، بدون غذا بمانید.

پس اگر گرسنه شده‌اید و ناگهان خود را در میانه نوشتن یک ایمیل اعتراض‌آمیز با ادبیات خشن به رئیس خود می‌یابید، کمی درنگ کنید و چیزی بخورید.

اگر خشمگین شده‌اید …

این موضوع دیگر در فرهنگ و ادبیات ما به کرات مورد بحث قرار گرفته و همه می‌دانند که باید با ایجاد یک درنگ و منحرف کردن ذهن، دوباره در مورد کار یا حرفی که می‌خواهند حین خشم انجام بدهند یا بیان کنند، تجدید نظر کنند.

این روزها بیشتر کارهای ما آنلاین شده است و شما ممکن است از اظهار نظر کسی در قسمت کامنت‌های وبلاگ خود یا توییتر و شبکه‌های اجتماعی، ناگهان به خشم آیید، به یاد بیاورید که یک درنگ چند دقیقه‌ای می‌تواند شما را نجات بدهد.

اگر تنها هستید …

گاهی ما حس می‌کنیم که آدم طردشده‌ای هستیم، یا آدمی هستیم که در خانواده و جامعه پیرامون خود به درستی اندیشه‌هایمان درک نمی‌شود. این تنهایی ممکن است باعث برانگیخته شده احساساتی شود و منجر به تصمیم‌ها راهبردی نادرست در زندگی بشود.

به یاد داشته باشید که شما حتی اگر آدم خجالتی یا درونگرایی هستید، باز هم به حدی از تعامل با آدم‌های پیرامون خود نیاز دارید.

پس بهتر است که گوشی خود را برداید و با دوستی که درکتان می‌کند، تماس بگیرید یا اصلا یک باشگاه کتاب یا مجمع فرهنگی دلخواه پیدا کنید یا با همکاری به کافی شاپ بروید و بعد از این ملاقات‌ها، تصمیم‌های درست بگیرید.

اگر خسته هستید …

گرفتن تصمیم‌های مهم در اوج فشار کاری، کار درستی نیست. به بهداشت خواب خود فکر کنید. اگر حس می‌کنید که دنیای فناورانه این روزها، بیش از حد وقت آزاد شما یا میزان خوابتان را کم کرده است، به ترک کردن اعتیاد اینترنتی فکر کنید و میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی را محدود کنید.

توجه به عوامل مخدوش‌کننده تصمیم‌گیری منطقی را به یک عادت خوب تبدیل کنید

شما هیچ وقت نباید HALT را فراموش کنید و توجه به این عوامل را به یک عادت تبدیل کنید.

پس یاد بگیرید که قبل از هر تصمیمی از خود بپرسید که آیا من گرسنه، خشمگین، تنها یا خسته هستم؟

تنها در صورتی که مطمئن بودید 4 عامل فوق تأثیری بر تصمیم شما نداشته‌اند، به فرایند تصمیم‌گیری خود ادامه بدهید.

منبع


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]