چرا اپل میخواهد خودش تراشه بسازد و دیگر وابسته به اینتل و کوالکام نباشد؟
اپل تنها شرکتی است که روی صفر تا صد ساخت یک گوشی کنترل و نظارت دارد اما باز هم به شدت وابسته به شرکتهای ثالث است. گزارشهایی اخیر نشان میدهد این شرکت خیز بلندی برای ساخت تراشههای اختصاصی برداشته است.
اپل روی طراحی فیزیکی یک گوشی نظارت و کنترل کامل دارد؛ تمامی کدهای نرمافزارها را بررسی و تایید میکند، پردازنده هر گوشی را خودش طراحی میکند و همه قطعات به سفارش و مطابق انتظارش ساخته میشوند. شاید بشود گفت تنها شرکتی است که اینقدر روی جزییترین چیزهای تولید یک گوشی نظارت و دخالت دارد اما داستان مشکلاتاش با شرکتهای تامینکننده قطعات پایانی ندارد و برایش دردسرساز است.
یک شرکت ثالث نمیتواند به موقع سفارشها را برساند؛ شرکت دیگری تصمیم میگیرد برخی از محصولاتاش را در امریکا نفروشد؛ تامینکننده بعدی هزینهها را افزایش میدهد و دیگری نمیتواند فناوریهای مورد نیاز اپل را در جدیدترین محصولاش پیادهسازی کند.
به همین دلیل؛ اپل تصمیم گرفته است تا حد امکان وابستگی خودش را به شرکتهای عمده سازنده قطعات گوشی از جمله تراشهسازها کاهش دهد. سایت Nikkei Asian Review در گزارشی میگوید اپل در تلاش است نیمههادیهای خود را توسعه دهد تا بتواند در بازار هوش مصنوعی بهتر از قبل رقابت کند و وابستگی خود بر تامینکنندگان عمده بازار مانند اینتل و کوالکام را کاهش دهد.
سایت Nikkei مینویسد، اپل در صدد تولید و ساخت تراشههای اختصاصی برای نوتبوکها، گوشیهای هوشمند، مودمهای آیفون و تراشههای مجتمع شده قابلیتهای لمسی، اثر انگشت و برخی عملکردهای صفحهنمایش است. اینها، قطعاتی هستند که اپل در سالهای اخیر به شدت ازشان آسیب دیده است.
برای مثال، اپل امسال روی آیفونهای ۸ و ۸ پلاس با مشکل انتخاب مودم LTE روبرو بود. دو شرکت کوالکام و اینتل مدلهای مودم LTE متفاوتی داشتند. جدیدترین مودم LTE شرکت کوالکام از فناوری gigabit LTE و ویژگیهایی مانند LTE-U یا LAA و حتا MIMO 4×4 سود میبرد اما جدیدترین مودم LTE اینتل چنین قابلیتهایی نداشت.
در نتیجه، اپل ناچار شد روی مدلهای مختلف آیفونهای جدید خود از مدلهای مختلفی از مودمهای این دو شرکت استفاده کند. همچنین، ناچار شد از آخرین مدل مودم LTE کوالکام استفاده نکند که بزرگترین پیامد آن عقب ماندن از پرچمدارهای اندرویدی در ارتباطات موبایلی بود و نقدهای بسیاری را متوجه این شرکت کرد.
از سوی دیگر؛ کوالکام و اپل پروندههای حقوقی و دعواهای قانونی با یکدیگر دارند. استراتژی جدید اپل برای تولید و توسعه تراشههای اختصاصی میتواند پایانی بر همه این چالشها باشد. اگر اپل بتواند تراشههای مورد نیاز محصولاتاش را خودش تولید کند؛ این مزیت را به دست میآورد که از جدیدترین فناوریها بهره جسته و دیگر وابسته به فناوریهای شرکتهای رقیب نباشد.
اپل چنین تجربهای را دارد و قبلا توانسته است برخی صفحهنمایشهای خود را تولید کند و دیگر وابسته به شرکتهای ثالث نباشد. حالا هم به نظر میرسد به مرور شاهد فهرستی از قطعاتی باشیم که توسط خود اپل تولید شده و مرحله به مرحله فرآیند تولید به طور کامل در دستان این شرکت باشد و دیگر ناز هیچ شرکتی را نخرد!
اما باید به این مسئله نیز توجه داشت که آیا تولید تراشهها توسط خود اپل هزینههای نهایی را افزایش نمیدهد؟ یا تمرکز اپل بر طراحی و تولید دیگر قطعات را از بین نمیبرد؟ اپل میتواند تراشههایی با کارایی و کیفیت تراشههای شرکتهایی مانند اینتل و کوالکام بسازد که چندین دهه است در این زمینه فعالیت کرده و صاحب فناوری و تجربه هستند؟
قطعا استراتژی اپل برای توسعه و ساخت تراشههای اختصاصی خود بهزودی جواب نداده و نباید انتظار داشته باشیم محصولات جدید این شرکت در سال ۲۰۱۸ از چنین قطعاتی سود ببرند اما شاید در دورهای چندین ساله به قطع وابستگی کامل این شرکت از تامینکنندگان دردساز منجر شود.
این نوشتهها را هم بخوانید
خیلی عالی
همه چیز انحصار خودش شده
بله متاسفانه همش در انحصار خودشه. با این وضعیت تحریم هم که ما داستان داریم. الان ما کسب و کارمون وابسته به یه اپلیکیشن بود در زمنیه ثبت شرکت که یهو از اپ استور پاک شد و کلی از کاربرای ما ریزش داشت.