مفتی اعظم مصر: خرید لایک در فیسبوک و ارز دیجیتال از نظر اسلام حرام است

جامعه اجتماعی کشور مصر پس از مدتها به آرامش رسیده است و مردم به جای درگیر انقلاب، شورش، کودتا و جنگهای داخلی باشند؛ به سراغ اینترنت، شبکههای اجتماعی و سرگرمیهای دیگر رفتند.
همین موضوع باعث شده است روحانیون و مفتیهای مصری تلاش کنند فتاوا و احکامی برای فعالیتهای شهروندان مصری در فضای مجازی صادر کنند و تکلیف شرعی برخی کارها در شبکههای اجتماعی مشخص شود.
این هفته، مفتی اعظم مصر، شیخ «شوقی ابراهیم علام» نظرش درباره خرید لایک و دوستی در فیسبوک را اعلام کرده است. «شوقی علام» میگوید چون خرید لایک در فیسبوک باعث به اشتباه افتادن دیگران میشود؛ کاری «غیر اخلاقی» و «تقلب» محسوب میشود که از نظر اسلام ممنوع است.
مفتی اعظم مصر این حکم خود را روی صفحه فیسبوک موسسه Dar al-Ifta منتشر کرده است. این موسسه، مسئول تصمیمگیریهای مذهبی براساس کتاب قرآن کریم و سخنان حضرت محمد (ص) است.
شیخ «شوقی ابراهیم علام» درباره تبلیغات یک شرکت یا محصول روی فیسبوک نیز حکم داده «بلامانع» و از نظر اسلام صحیح است اما تا زمانی که واقعیت را نشان بدهد.
همینطور اعلام شده، هرگونه فعالیت یا بهبود شبکههای اجتماعی از طریق لایکها یا نظرات جعلی؛ نقض آشکار صداقت محسوب شده که از نظر اسلام نفی میشود و پسندیده نیست.
ارز دیجیتالی و بازی نهنگ آبی هم ممنوع
روی صفحه فیسبوک موسسه Dar al-Ifta نیز میخوانیم: «اگر لایکها فیک باشند، یا به صورت الکترونیکی (رباتها) ساخته شده باشند که به افراد واقعی منتسب یا شبیه نیستند؛ کاری ممنوع است چون گونهای از تقلب به حساب میآید.»
مفتی اعظم مصر میگوید افرادی که در صدد فریب مردم هستند؛ با توجه به سخنان حضرت محمد (ص) مسلمان نیستند.
در اوایل سال جاری میلادی، مفتی اعظم مصر در فتوای دیگری، هرگونه تجارت یا تبادل و خرید و فروش بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتالی را معادل قمار دانسته که از نظر اسلام حرام هستند. وی بیان کرده پول دیجیتالی به طور مستقیم باعث تباهی و خسارت مالی به مردم میشود.
موسسه Dar al-Ifta در اوایل ماه آوریل نیز بازی «نهنگ آبی» را ممنوع و حرام اعلام کرده است. چون برخی از شرکتکنندهها را وادار به خودکشی یا آسیب وارد کردن جدی به بدنشان میکند. هرچند که در مورد وجود خارجی داشتن این بازی، حرف و حدیث فراوان است.