مونتاژ آیفون در هند، آیا هند درست همان راه چین را تکرار میکند؟

چین از مونتاژ گوشیها و تولید گوشیهای ارزانقیمت و کمکیفیت برای شهروندان خودش، به مرتبه کنونی رسیده است. جایی که هواوی و شیائومی و وان پلاس، گوشیهای کاملا رقابتی با پرچمدارهای دنیا تولید میکنند و شاید اگر سیاستهای محدودکننده ترامپ نبود، همین حالا هواوی میتوانست سامسونگ را پشت سر بگذارذ.
اما مدتی است که هند که به نظر میرسد غول نهفته اقتصادی بعدی باشد، در حال پیگیری همان سیاستهای چین است.
در همین راستا، پیگیری «ریزخبرها»ی اقتصادی این کشور را میتوانند با کنار هم چیده شدن، نمای وسیعتری از مسیر حرکت این کشور را به سمت توسعه بدهند، به شما توصیه میکنم.
اپل خبر داده است که در سال ۲۰۲۱ نخستین اپل استور را در هند افتتاح خواهد کرد و حالا فاکسکان اطلاع داده که قصد دارد یک میلیارد دلار در شعبه هندی خود، سرمایهگذاری کند.
رویترز نوشته است که اپل در پی انتقال تدریجی بخش تولید خود از چین به هند است و از فاکسکان درخواست کرده که مراکز تولید خود را در هند توسعه بدهند. این مرکز تولید در شهر Sriperumbudur هند قرار دارد؛ جایی که پیش از این هم آیفون XR مونتاژ میشد.
پیشبینی میشود که توسعه این کارخانه مونتاژ سه سال طول بکشد و باعث ایجاد ۶ هزار فرصت شغلی در هند بشود.
هند دومین بازار مصرف گوشی را در دنیای دارد، با این حال فقط یک درصد گوشیهای اپل در هند به فروش میرسد. هند مایلات واردات بالایی برای گوشیهای وضع کرده و در این میان مایلات ورود آیفون از دیگر گوشیهای هوشمند، بالاتر است.
یکی از اهداف جانبی اپل، کاهش این هزینهها و رسیدن به بازار هند است.
اما سؤالی جانبی که از خواندن خبر به این ذهنم رسید این است که آیا در مسیر توسعه، ناگزیر یک مرحله مونتاژکاری را نباید تجربه کرد، مونتاژکاری ای که منجر به ورود هوشمندانه برخی فناوریهای پایه بشود.
این مونتاژکاری زمانی در داخل ایران به شدت تقبیح میشد و برخی معتقد بودند شرط استقلال اقتصادی، اختراع دوباره چرخهاست. بگذریم از اینکه همین مونتاژکاری هم در شرایط کنونی برای اقتصاد ایران و کارگاهها و کارخانههایش، دور از دسترس و رؤیاگونه شده است!
یکی از مهترین مشکلات مونتاژ و تولید در ایران این است که میخواهیم وسایل بسیار پیشرفته تولید کنیم، در صورتی که از نظر دانش، تکنولوژی، مواد اولیه و سیستم فروش این امکان را نداریم. در حال حاضر تولید وسایل با تکنولوژی پایین در ایران بسیار خوب جواب میدهد. شاید جالب باشد که ما صادر کننده اصلی وسایل با تکنولوژی پایین به کشورهای همسایه هستیم. وسایلی مثل تلمبه دستی نفت، کولر آبی، ماشین لباسشویی سطلی و . . .