بهترین توزیع‌های لینوکس سال ۲۰۲۰

مناسب‌ترین زمان برای صحبت درباره بهترین توزیع‌های برتر لینوکس امسال است.

اگر کاربر لینوکس باشید؛ خوب می‌دانید که هر سال توزیع‌های گوناگونی از این سیستم‌عامل وارد بازار می‌شود که هریک ویژگی‌ها و پوسته متفاوتی داشته و برای یک یا چند کاربری مناسب هستند.

هیچ‌گاه نمی‌توان کل جامعه اوپن‌سورس و لینوکس‌باز را روی بهترین توزیع‌های هر سال متحد و یک دل کرد و هر گروه از کاربران براساس معیارهای خودشان، یک توزیع لینوکس را بهترین عنوان معرفی می‌کنند.

مزیت بزرگ لینوکس نسبت به ویندوز و مک هم در همین گوناگونی، تنوع، دست باز کاربران برای توسعه و تغییر سیستم‌عامل است.

به هر حال، در زیر فهرستی از بهترین یا شاید بتوان گفت محبوب‌ترین و پرکاربرترین توزیع‌های لینوکس در سال ۲۰۲۰ تهیه کردیم تا راهنمای افرادی باشد که تازه می‌خواهند وارد دنیای لینوکس و نرم‌افزارهای اوپن‌سورس شوند:

اوبونتو ۲۰.۱۰

هیچ توزیعی به اندازه اوبونتو منظم و تمیز نیست. همیشه طبق برنامه‌ریزی‌های مشخص و از پیش تعیین شده، نسخه‌های جدید را عرضه کرده که برای همه کامپیوترهای دسکتاپ نیز کار می‌کنند و ناامیدکننده ظاهر نمی‌شوند.

اوبونتو ۲۰.۱۰ هرگز شما را دلسرد نخواهد کرد. اگرچه جزو نسخه‌های با پشتیبانی کوتاه‌مدت است ولی به خاطر پوسته گنوم ۳.۳۸ می‌توان آن را جزو نسخه‌های با پشتیبانی طولانی مدت (Long Term Support) محسوب کرد.

جدیدترین نسخه از پوسته گنوم، یک محیط دسکتاپ با عملکرد بالا و قابلیت اطمینانی که هنوز تا کنون در لینوکس تجربه نکردید؛ برایتان فراهم می‌کند.

اوبونتو ۲۰.۱۰ از نظر پشتیبانی اپلیکیشن‌ها، امکان سازماندهی بهتر کارها، پشتیبانی بهتر از اثر انگشت، پیشمایش صفحه لمسی با دقت بالاتر و تم‌های پیش‌فرض، یک سیستم‌عامل دسکتاپ کامل است.

اوبونتو هنوز یکی از کاربرپسندترین سیستم‌عامل‌های روی کره زمین است و پشتیبانی بی‌نظیری از سخت‌افزارها و انجمن‌های کاربری دریافت می‌کند. در اوبونتو امکا اشتباه وجود ندارد؛ چون هزاران نفر هستند که شما را راهنمایی کنند.

پشتیبانی چند ماهه این سیستم‌عامل برای شما کافی است تا منتظر عرضه نسخه بعدی باشید.

پاپ او اس ۲۰.۱۰

توزیع Pop!_OS به سرعت دارد تبدیل به یکی از محبوب‌ترین سیستم‌عامل‌های دسکتاپ برای کاربران لینوکسی، به‌ویژه نسخه‌های سرور-کلاینتی می‌شود. یک دلیل آن، مبتنی بر اوبونتو بوده پاپ او اس است و اینکه برخی از ویژگی‌های خوب System 76 را به ارث برده است تا به خوبی روی سخت‌افزارهای System 76 کار کند.

Pop!_OS/Thelio یا هر توزیع دیگر System 76 می‌توانند شما را تا حدود زیادی به اکوسیستم اپل در لینوکس نزدیک کنند. ما نمی‌خواهیم Pop!_OS را با macOS مقایسه کنیم؛ چون این موضوع کاملا به همکاری سخت‌افزار با سیستم‌عامل ارتباط دارد.

این سخنان به معنای استفاده از سیستم‌عامل پاپ او اس به تنهایی روی سخت‌افزار System 76 نیست. پاپ او اس را می‌توانید روی هر سخت‌افزار دسکتاپ یا لپ‌تاپی نصب کنید.

نسخه جدید این توزیع لینوکس، برخی ویژگی‌هایی که در نسخه ۲۰.۰۴ ظاهر شدند را کامل‌تر و بالغ‌تر کرده تا کاربر احساس بهتری داشته باشد. برای مثال، افزونه‌های tiling به آن افزوده شدند تا یکی از بهترین سیستم‌عامل‌های دنیا در مدیریت پنجره‌های tiling باشد.

با کلیک روی یک گزینه می‌توانید نسخه گنوم یا tiling سوییچ کنید. پاپ او اس یک توزیع دسکتاپ روان و ساده است که هر کاربری می‌تواند از آن لذت ببرد.

فدورا ۳۳

Fedora 33 Workstation edition with GNOME desktop

همیشه توزیع فدورا در میان کاربران لینوکس مطرح بوده و شخصیت یک سیستم‌عامل محکم و سروری دارد. اما در فدورا ۳۳ شاهد چندین پیشرفت ویژه هستیم که آن را لایق بهترین توزیع لینوکس سال ۲۰۲۰ می‌کند.

یکی از این پیشرفت‌ها، پشت سر گذاشته فایل سیستم ext3/4 و رفتن به سوی Btrfs است. سیستم فایل جدید عملکرد بهتری در فشرده‌سازی فایل‌ها و کپی در نوشتن دارد. فعلا ویژگی Btrfs فقط در هسته توزیع فدورا ظاهر شده است ولی به‌زودی در سراسر این سیستم‌عامل در دسترس خواهد بود.

این توزیع لینوکس در نسخه جدید به سیستم رزرو نام دامنه‌های DNS سوییچ کرده است که تاثیر چندانی برای کاربران دسکتاپ ندارد و یک تغییر مهم نیست.

سرانجام فدورا ۳۳ سیستم zRAM را جایگزین سیستم پارتیشن سوایپ کرد که تا حدودی زیادی روی بهبود کارایی کل سیستم تاثیرگذار است. با افزودن پوسته گنوم ۳.۳۸ به این توزیع، فدورا بدون نیاز به هیچ‌گونه افزودنی، یک سیستم‌عامل دسکتاپ کامل و خارق‌العاده است.

چه یک کاربر قدیمی توزیع فدورا باشید یا یک کاربر جدید، چیزهای دوست‌داشتنی زیادی در فدورا ۳۳ پیدا خواهید کرد و اعتراف می‌کنید یک توزیع تمیز، روان، سریع، امن و پایدار است.

ام ایکس لینوکس (با پوسته KDE)

مدت طولانی است که توزیع‌های مبتنی بر پوسته KDE چنگی به دل نمی‌زنند ولی توزیع لینوکس MX Linux این رویه را تغییر داده است.

اکنون که توسعه‌دهنده‌های پوسته KDE حاضر شدند بخش زیادی از ویژگی‌های بد خود را کنار گذاشته و کارهای چشم‌گیری انجام بدهند؛ باید اعتراف کرد نتیجه کار بسیار خوب شده است. اولین بار است که داریم KDE را با Xfce مقایسه می‌کنیم و در تشخیص تفاوت‌های آن‌ها به مشکل برمی‌خوریم.

توزیع لینوکس ام ایکس براساس Debian Buster است و بسیار پایدار خواهد بود. این توزیع شامل Advanced Hardware Support می‌شود که یک مخزن برای کاربران در جهت نصب برخی چیزها مانند پشته‌های گرافیکی، فریم‌ویرها و به‌روزرسانی‌های برخی سخت‌افزارها، درایورهای xorg و غیره می‌شود.

یک ویژگی مثبت این توزیع، احترام گذاشتن به برخی ویژگی‌های قدیمی لینوکس است که باعث می‌شود کاربران جدید زیاد در آن سردرگم نباشند و بتوانند یک سری کارها را مانند سابق انجام دهند. مثلا از مدیر پرونده پیش‌فرض لینوکس استفاده می‌کند و به راحتی می‌توان به Root Actions دسترسی داشت.

مانجارو لینوکس

توزیع Manjaro توسط تیم Arch Linux برای عموم کاربران توسعه داده شده است. اگر کاربر واقعی لینوکس باشید؛ وقتی نام Arch Linux را می‌بینید؛ متوجه داستان می‌شوید ولی اگر هنوز چیزی سر در نیاوردید؛ باید توضیح بدهیم که یک کاربر معمولی نمی‌تواند توزیع لینوکس بسیار حرفه‌ای و خوب Arch را نصب کند.

توزیع مانجارو این پیچیدگی‌ها را از بین برده است و Arch Linux را برای همه کاربران در دسترس قرار می‌دهد تا به راحتی نصب و استفاده کنند. همان کاری که اوبونتو برای لینوکس کرده، اکنون مانجارو برای Arch انجام می‌دهد.

اما توزیع مانجارو فارغ از بحث و ارتباطش با Arch، به تنهایی ویژگی‌ها و جذابیت‌های زیادی دارند. کاربران جدید لینوکس در مانجارو می‌توانند بین چندین پوسته گنوم، کی‌دی‌ای، Xfce و Lxqt و Awesome و bspwm و Cinnamon و Deepin و i3 و Lxde و Mate جابه‌جا شوند.

هنوز برخی از پیچیدگی‌های معماری لینوکس Arch در مانجارو دیده می‌شود و کاربران باید کمی با آن‌ها دست و پنجه نرم کنند ولی همیشه کمی چالش و سختی خوب است. اگر اهل درگیر شدن با سیستم‌عامل هستید؛ لینوکس مانجارو می‌تواند برای شما مناسب و هیجان‌انگیز باشد.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]