مراقبت های خانگی بعد از عمل دیسک کمر

رپورتاژ

به حد فاصل بین مهره های ستون فقرات که امکان خم شدن به جلو، عقب، چپ و راست را برای فرد به وجود می آورند، در اصطلاح پزشکی دیسک ‌کمر گفته می شود که جنس غضروفی آن هنگام بلند کردن اجسام سنگین فشرده شده و از مهره های سخت و غیر قابل انعطاف پذیر کمر در مقابل شکستگی محافظت می نماید.

اما گاهی نیز این دیسک آسیب دیده و دچار پارگی یا نقص میشود و با بروز علائمی چون احساس بی حسی در پا، درد شدید و ناگهانی در کمر یا پشت پا ( ران ها و ساق پا) که معمولاً در یک طرف و گاها در دو طرف می‌باشد، موجب آزردگی  فرد میشود که پزشک با انجام معاینه و استفاده از روش‌هایی چون گرفتن نوارعصب و عضله و ام آر آی می تواند میزان پارگی دیسک کمر و همچنین محل دقیق بیرون زدگی آن را مشاهده کرده و اقدامات درمان لازم را در پیش بگیرد.

اگر در این زمینه اطلاعاتی ندارید بهتر است برای شناخت بهتر روش‌های درمانی و در صورت لزوم مراقبت های بعد از عمل جراحی، در ادامه ما را همراهی کنید.

روش های درمانی بیماری دیسک کمر

بسته به اینکه این مشکل تا چه اندازه برای شما آزار دهنده باشد و در کدام ناحیه احساس درد داشته باشید و این درد دائمی باشد یا موقتی ،میزان شدید یا خفیف بودن بیماری شما تعیین میشود که پزشک پس از بررسی های لازم، درمان های متفاوتی را برایتان در نظر خواهد گرفت.

به طور معمول در قدم اول پزشک اقدام به دارو درمانی می نماید و سعی میکند با استفاده از داروهای ضد التهابی و کاهش ورم اطراف ریشه عصبی، درد بیمار را تسکین دهد.

گاهی نیز استفاده از روشهای درمانی چون فیزیوتراپی، آب درمانی، ورزشهای مخصوص دیسک ، ورزشهای مخصوص تقویت فیله کمر یا تزریق در داخل مفاصل ستون مهره ها میتواند تا حد زیادی در درمان این بیماری مثمر ثمر واقع می‌شود. اما چنانچه درمانهای غیر جراحی برای رفع بیماری دیسک کمر افاقه نکند، پزشک می‌تواند با استفاده از ابزارها و دانش روز پزشکی با عمل جراحی لیزر یا عمل اندوسکوپی یا به روش عمل جراحی باز ،دیسک کمر را درمان نماید

مراقبت های غذایی بعد از عمل دیسک کمر

به نقل از کارشناسان بخش سلامت در مرکز پرستاری آتیه پرستاران سلامت  از آنجایی که کاهش وزن نقش بسزایی در درمان دیسک کمر و موفقیت هر چه بیشتر نتیجه ی عمل دارد، لازم است این عزیزان رژیم غذایی سالمی در پیش بگیرند و با خوردن غذاهای مقوی و کم چرب و ترجیحاً آبکی و به صورت سوپ در روزهای اول، از ایجاد یبوست و به دنبال آن مشکلات بیشتر جلوگیری کنند.

همچنین برای افزایش قدرت ترمیم بدن، مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه به منظور دریافت ویتامین ها و مواد معدنی  را در رژیم غذایی خود بگنجانند و سعی کنند بدن خود را با نوشیدن آب کافی هیدراته نگه دارند تا این گونه به روش طبیعی با التهاب پس از جراحی مقابله نمایند.

مراقبتهای بهداشتی بعد از عمل دیسک کمر

از آنجایی که بهتر است حداقل تا دو هفته، برش جراحی خشک بماند و مورد شستشو قرار نگیرد، لازم است برای جلوگیری از عفونت، محل بخیه را به طور روزانه استریل کرده و تمیز و پاکیزه نگه دارید و برای گردش هوای بهتردر محل زخم، از پوشیدن لباسهای تنگ و پلاستیکی که موجب تعریق میشوند، اجتناب کنید.

همچنین در صورت نیاز به استحمام در این دوران، به تنهایی به این کار نپرداخته و برای پیشگیری از سقوط کردن، روی صندلی نشسته و با کمک اطرافیان و با استفاده از پانسمان های ضد آب، برای جلوگیری از تماس آن موضع با آب، به این کار بپردازند و ترجیحا برای اجابت مزاج از توالت فرنگی استفاده نمایند.

مراقبت های حرکتی بعد از عمل دیسک کمر

بر خلاف تصور عموم در دوران نقاهت عمل دیسک کمر، استراحت مطلق توصیه نمی شود زیرا حرکت و فعالیت بدنی موجب عملکرد بهتر قلب و ریه و در نتیجه افزایش اکسیژن رسانی به عضلات و بافت های در حال ترمیم شده و پروسه ی درمان آنها را تسریع می بخشد.

اما لازم است که هنگام داشتن فعالیت برای پشتیبانی از ستون فقرات خود در ۴ تا ۶ هفته ی اول، از کمربند ارتوپدی استفاده کنید تا از حرکت سریع و ناگهانی ستون فقرات پیشگیری نمایید و ترجیحاً برای نشستن و برخاستن راحت‌تر از صندلی استفاده کرده و هنگام خوابیدن، بر روی تخت خواب با تشک ابری سفت یا پنبه ای استراحت کنید.

همچنین برای جلوگیری از فشار ناشی از وزن بدن به زخم، به مدت طولانی به پشت نخوابیده و وضعیت خود را تغییر دهید و تا بهبودی کامل از نشستن و راه رفتن زیاد، بالا پایین کردن پله ها، خم و راست شدن، بلند کردن اجسام سنگین و پیچاندن کمر خود جداً خودداری نمایید.

مراقبت های درمانی بعد از عمل دیسک کمر

اگرچه وجود کمر درد تا چند هفته بعد از جراحی کاملا طبیعی میباشد و به مرور رفع خواهد شد، اما لازم است حتماً داروهای تجویز شده ی پزشک که عموما شامل داروهای ضد التهابی ، ضد درد و تقویتی برای ترمیم سریع تر زخم ها می باشد را به طور دقیق در زمان های تعیین شده مصرف نمایید و تا زمان دستور پزشک که معمولاً ۵ روز می باشد، به پانسمان خود دست نزنید.

همچنین برای جلوگیری از تورم در پاها از جوراب واریس استفاده نمایید و در صورت تشخیص پزشک برای انجام  فیزیوتراپی جهت تحریک عضلات پا ، سهل انگاری نکرده و درمان خود را با استفاده از تحریک الکتریکی عضله، در مراکز درمانی یا تمرینات ورزشی در خانه با دقت پیگیری نمایید.

همچنین در صورت مشاهده ی قرمزی، تورم در اطراف بخیه، تغییر در رنگ ترشحات زخم جراحی شده، سردرد های مداوم ، مشکل در نفس کشیدن و تب، برای بررسی علت هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]