دانشمندان با استفاده از ویرایش ژنی CRISPR میخواهند میزان ویتامین D گوجه فرنگی را افزایش دهند
با انجام چند تغییر ژنتیکی با استفاده از فناوری CRISPR ، دانشمندان میخواهند گوجهفرنگی بسازند که برگهایش میزان بالای ویتامین D دارند.
این گوجه به گونهای مهندسی ژنتیکی شده است که دارای میزان بالای ویتامین D به اندازه دو تخممرغ یا ۲۸ گرم ماهی تن باشد، که هر دو منابع غنی این ویتامین به حساب میآیند.
وقتی این گوجهفرنگیها به مدت یک ساعت در معرض نور ماوراء بنفش قرار بگیرند، مواد پیشویتامینی آنها به راحتی به ویتامین D3 تبدیل میشوند.
پس امکانش پیدا شده که گوجه فرنگی را بتوان به عنوان یک منبع گیاهی و پایدار ویتامین D3 پرورش داد. مرکز تحقیقات گیاهی در انگلستان پیشگام این کار شده.
چهل درصد اروپاییها و یک میلیارد نفر در سرتاسر جهان، کمبود ویتامین D دارند. با این کار هم مشکل کمبود این ویتامین برطرف میشود و هم به افزایس تولید و سود کشاورزان میتواند کمک شود.
به صورت معمول برگهای گوجه فرنگی هدر میروند، اما با این روش تازه میتوان از آنها مکمل ساخت. برگهای سبز آنها حاوی حاوی 600 میکروگرم پروویتامین D3 در هر گرم است. این مقدار 60 برابر بیشتر از مقدار توصیه شده روزانه برای بزرگسالان است.
برگهای باقیمانده را میتوان آسیاب کرد تا مکملهای ویتامین D3 برای گیاهخواران و آنهایی که کمبود دارند، تامین شود.
قرار گرفتن در معرض نور خورشید یکی از راههای افزایش سطح ویتامین D در بدن انسان است، رژیم غذایی غنی شده هم راه دیگر تامین این ویتامین است.
محصولاتی مانند شیر، غلات و آب پرتقال گاهی با ویتامین D غنی میشوند تا به تقویت سلامت عمومی کمک کنند. با این حال، گوجه فرنگی به طور طبیعی حاوی برخی از پیش سازهای ویتامین D3 است که به نام 7-dehydrocholesterol یا 7-DHC گفته میشود.
محققان با خاموش کردن ژنهایی که حاوی کد آنزیمهای تجریهکننده 7-DHC را دارا هستند، پیشساز ویتامین D را بالا میبرند. این پیش ماده سپس میتواند به راحتی در حضور نور خورشید به ویتامین D تبدیل شود. این تغییرات ژنتیکی هیچ تغییری در رشد و نمو و طعم و مزه گوشت گوجه فرنگی ایجاد نمیکند.
با توجه به اینکه کمبود ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به سرطان، بیماری پارکینسون، افسردگی و زوال عقل مرتبط است، تقویت زیستی میوهها و سبزیجات راهی موثر برای بهبود سلامت عمومی است.
بادمجان، سیب زمینی و فلفل گزینههای خوب بعی هستند.
این مطالعه در Nature Plants منتشر شد .