مزایا و معایب مشاوره روانشناسی آنلاین را بشناسید

رپورتاژ
ارتباط آنلاین یا اینترنتی شدن بسیاری از مشاغل، ارمغانی است که با گسترش اینترنت به وجود آمده است. البته گسترش کووید- 19 نیز در شکلگیری این پدیده، بیتاثیر نبوده است. با این حال پدیدهای که از آن به عنوان ارمغان یاد میکنیم، در کنار مزایای خاص خود، معایبی را نیز به دنبال داشته است. به عنوان نمونه شغل روانشناسی آنلاین را در نظر بگیرید. به نظر شما این شغل در شکل آنلاین چه مزایا و معایبی میتواند داشته باشد؟ برای فردی که درمانجو است، مشاوره آنلاین بهتر است یا حضوری؟
نگاهی به شغل روانشناسی و حیطه فعالیت آن
روانشناسی، شغل یا رشتهای است که به بررسی و مطالعه علمی عملکرد ذهنی و رفتاری انسانها میپردازد. از این رو حیطه کار یک روانشناس میتواند شامل این موارد باشد: انجام مطالعات علمی پیرامون رفتار و عملکرد مغز، مصاحبه و نظرسنجی با افراد، تشخیص اختلالات ذهنی و رفتاری، تحقیق و شناسایی الگوهای رفتاری یا عاطفی. اما روانشناسی آنلاین چیست؟ در روانشناسی آنلاین، روانشناس یا مشاور به صورت آنلاین با درمانجو ارتباط برقرار میکند. یعنی درمانجو با خرید بسته اینترنتی بلندمدت همراه اول و برقرار تماس اینترنتی، مشکلات خود را برای درمانگر بازگو میکند و او نیز با تشخیص اختلالات، درمانهای لازم را ارائه میدهد. این روش، یعنی مشاوره روانشناسی آنلاین، مزایا و معایبی دارد و از این جهت طرفداران و منتقدان خاص خود را دارد.
مزایای روانشناسی آنلاین
برخی از مهمترین مزایای مشاوره روانشناسی آنلاین عبارت است از:
رفع محدودیتهای فیزیکی
بسیاری از درمانجوها، به دلیل برخی از مشکلات روانی مانند افسردگی، تمایلی به مراجعه حضوری نزد روانشناس را ندارند. یا حتی برخی از افراد ممکن است از بیماری جسمی یا فیزیکی خاصی رنج ببرند. اما با مشاوره آنلاین، خانوادهها میتوانند بستر لازم جهت ارتباط دوسویه میان درمانجو و درمانگر را به وجود آورند. همانطور که گفته شد برقراری این ارتباط نیز کار چندان سختی نیست.
راحتی و آسانی
راحتی و آسانی از دیگر مزیتهای خوب مشاوره آنلاین است. در این روش درمانجو و درمانگر با هماهنگی یکدیگر میتوانند در هر ساعتی از روز با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. از طرفی نیاز نیست دو طرف، ساعتها پشت ترافیک بمانند یا هزینه حملونقل بپردازند تا بتوانند در محل خاصی حاضر شوند.
دسترسی از راه دور
برخی از مناطق محروم، ممکن است روانشناسان حاذقی نداشته باشند. یا آنکه برخی از روانشناسان معروف، در مناطقی خاص زندگی میکنند و دور از دسترس هستند. از این رو مراجعه حضوری ممکن است برای بسیاری از افراد سخت باشد. به عنوان نمونه فردی که در خوزستان است، تمایل دارد تحت مشاوره روانشناسی که در تهران است قرار بگیرد. بدون شک حضور در تهران، دردسرهای خاص خود را دارد. اینجاست که روانشناسی آنلاین زمینه ارتباط دوسویه و آسان را از هر منطقهای فراهم میکند.
مقرون به صرفه بودن
روانشناسی آنلاین به دلیل حذف برخی از هزینههای جانبی مانند هزینه حمل و نقل، مقرون به صرفهتر از مشاوره حضوری است. از طرفی از لحاظ زمانی نیز مشاوره آنلاین بر مشاوره حضوری، برتری دارد. یعنی نیاز نیست درمانجو ساعتها در محل فعالیت روانشناس معطل شود تا زمان نوبتش برسد.
ناشناس بودن جلسات آنلاین
برخی از افراد احساس میکنند با جلسات حضوری، مورد شناسایی روانشناس قرار میگیرند. گرچه این موضوع ناشی از وسواس فکری برخی از افراد است؛ اما مشکل بسیاری از درمانجوها است. اما این مشکل در جلسات آنلاین وجود ندارد. یعنی افراد در معرض دید مستقیم روانشناس قرار ندارند و همین موضوع به آنها احساس آرامش میدهد.
نوشتن افکار و مشکلات خود
برخی از افراد، در بیان مشکلات خود احساس ترس و یا حتی شرم دارند. از این رو ممکن است در مشاوره حضوری نتوانند تمام مشکلات خود را به راحتی بیان کنند؛ اما در مشاوره آنلاین افراد میتوانند از طریق ارتباط نوشتاری (چت کردن) به راحتی به بیان مشکلات خود بپردازند.
روانشناسی آنلاین، علیرغم تمام مزایای خود، معایبی نیز دارد. برخی از این معایب عبارت است از:
ناکافی بودن دامنه درمان
مشاوره آنلاین، گرچه برای تشخیص و درمان برخی از بیماریها مفید است؛ اما ممکن است برای افرادی که مشکلات جدی و یا بسیار پیچیده دارند، مناسب نباشد. زیرا برخی از درمانها نیاز به مراجعه حضوری دارد.
مشکلات اینترنتی
در مشاوره آنلاین، وجود مشکلات اینترنتی میتواند مانع از ارتباط آسان شود. همچنین قطع و وصل شدن اینترنت میتواند تمرکز دو طرف را با مشکل مواجه کند و مانع از ارتباط موثر شود.
عدم تشخیص درست مشکلات
بسیاری از روانشناسان برای تشخیص درست مشکلات یا اختلالات، باید تصویر درستی از حالات فیزیکی افراد و یا رفتارهای آنها داشته باشند. مثلا برخی از حالتهای چهره، میتوانند سیگنالی برای نوع خاصی از بیماری باشند. در بسیاری از مواقع، تشخیص این حالات از طریق ارتباط آنلاین امکانپذیر نیست.
حریم خصوصی و فناوری غیرقابل اعتماد
ارتباط درمانگر و درمانجو، باید محرمانه باشد. اما ارتباط آنلاین غیرقابل اعتماد است. به طور کلی ارتباطات آنلاین در معرض انواع تهدیدات مانند هک شدن قرار دارند. در صورتی که ارتباطات آنلاین از ایمنی کافی برخوردار نباشند، به راحتی هک میشوند.
احتمال کلاهبرداری توسط افراد سودجو
کلاهبرداری از طریق ارتباطات آنلاین، موضوعی شایع است. تصور کنید درمانجو از طریق شبکههای اجتماعی با یک روانشناس آشنا میشود و به او اعتماد میکند. او حتی موفق به ارتباط با روانشناس نیز میشود؛ اما بعد از مدتی متوجه میشود که آن روانشناس کلاهبردار بوده است و خود را به عنوان روانشناس جا زده است.
سخن نهایی
مشاوره روانشناسی آنلاین، علیرغم برخی از معایب، مزایای زیادی دارند. حتی بسیاری از معایب مربوط به این روش از مشاوره، قابلحل هستند. از این رو، بسیاری از افراد درمانجو میتوانند به راحتی و با کمترین دردسر، مشکلات خود را با درمانگر در میان بگذراند. خوشبختانه راههای ارتباط آنلاین نیز بسیار زیاد است. علاوه بر روشی که پیش از این اشاره کردیم، شما به روشهای مختلف از جمله خرید شارژ ایرانسل غیر مستقیم، میتوانید تماس تلفنی بر قرارکنید و با روانشناس مورد نظر خود ارتباط برقرار کنید.