برای ورود به رشته کامپیوتر هنرستان انتخاب خوبی است یا دبیرستان؟

رپورتاژ
تقریبا هر صنعتی، از فناوری برای انجام کارهای تجاری خود استفاده میکند و همین موضوع، نشان میدهد که نیاز به متخصصان تحصیلکرده در حوزه کامپیوتر همیشه نیاز است که بتوانند نرم افزار توسعه دهند، وبسایت طراحی کنند و پایگاههای داده را مدیریت کنند. این میزان تقاضا برای مهندسان کامپیوتر، باعث شده که علاقه به این رشته در میان نوجوانان و جوانان بیشتر شود و این رشته به انتخاب اول آنها برای تحصیل در دانشگاه تبدیل شود.
این روزها، ورود به رشته مهندسی کامپیوتر میتواند در را به روی رشتههای پردرآمدی مانند مهندسی نرم افزار، توسعه وب، فناوری اطلاعات و مدیریت سیستمهای شبکه باز کند. فرصتهای استخدامی برای مهندسی کامپیوتر بسیار متنوع است و همین موضوع، افراد بسیاری را ترغیب به تحصیل در این رشته کرده است.
اما ورود به این حیطه، همیشه با سوالات بسیاری همراه بوده است. بسیاری دوست دارند بدانند که آیا برای این رشته مناسب هستند یا خیر و حتی، برخی دوست دارند به پاسخ این سوال برسند که برای ورود به این رشته، خوب است سراغ تحصیل در دبیرستان بروند و یا اینکه هنرستان را انتخاب کنند.
در این مقاله درباره این موضوع صحبت خواهیم کرد و به شما خواهیم گفت که از بین دبیرستان و هنرستان کدام گزینهی بهتری برای ورود به رشته کامپیوتر است. اما قبل از آن خوب است نگاهی به مزایا و معایب تحصیل در رشته کامپیوتر بیندازیم تا بتوانید تصمیم بگیرید که آیا این رشته برای شما مناسب است یا خیر.
مزایای کسب مدرک در رشته کامپیوتر
- این مدرک شما را برای کار در مشاغل متنوع و مختلف آماده میکند.
- دارندگان مدرک مهندسی کامپیوتر دارای مهارتهایی هستند که در مشاغل مختلف مورد نیاز هستند و به آنها این امکان را میدهد تا برای طیف متنوعی از فرصتهای شغلی در صنایع مختلف اقدام کنند.
- با ورود به رشته کامپیوتر، به عرصهای پا میگذارید که مدام در حال رشد است.
- مشاغل حوزه کامپیوتر و ریاضی بسیار سریعتر از حد متوسط در حال رشد هستند و همین موضوع، این رشته را به یکی از مناسبترین گزینههای تحصیلی تبدیل کرده است.
- کامپیوتر، رشتهای با فرصت درآمد بالا است.
- فارغالتحصیلان مهندسی کامپیوتر، اغلب حقوق بالاتری نسبت به برخی دیگر از مشاغل دارند. اگر میزان پرداختی برای شما مهم است، میتوانید به این رشته برای تحصیل فکر کنید.
- مدرک کامپیوتر، این روزها یکی از مدارک دانشگاهی پرتقاضا است.
- این روزها، میزان تقاضای شرکت برای مهندسان کامپیوتر بسیار زیاد است و افراد فارغالتحصیل در این رشته نسبت به تقاضا کمتر هستند. بنابراین، احتمال استخدام برای متخصصان این رشته زیاد است.
معایب کسب مدرک در رشته کامپیوتر
- این رشته، تاکید شدیدی بر مفاهیم و نظریه دارد.
- در اکثر دانشگاهها، رشته کامپیوتر به شدت بر تئوری تأکید دارد، بنابراین اگر به تفکر انتزاعی علاقهای ندارید، به احتمال زیاد از این رشته لذت نخواهید برد. افرادی که به سیستمهای کامپیوتری پیشرفته علاقه دارند، معمولا تمرکز بیشتری در یادگیری کامپیوتر خواهند داشت و به سمت کاربردهای عملی کامپیوتر مانند مهندسی نرم افزار سوق پیدا میکنند.
- کلاسهای آموزشی خارج از دانشگاه برای این رشته، محدود هستند.
- از آنجایی که تعداد متقاضی برای ورود به رشته کامپیوتر بسیار زیاد شده است، به همین دلیل ظرفیت پذیرش دانشجو از سمت دانشگاهها نیز به نسبت کم میشود و این رقابت را میان افراد علاقهمند زیاد میکند.
- یکی از اصلیترین مباحث در این رشته، ریاضیات است.
- بسیاری از دانشآموزان، رشته کامپیوتر را به طور خاص برای مزایای سودآور آن دنبال میکنند. اگر با ریاضیات و حل مسئله مشکل داشته باشید، گرفتن این مدرک عملا برای شما سودآور نخواهد بود.
- هزینه تحصیل در رشته کامپیوتر تقریبا زیاد است.
- بسیاری از برنامه نویسان حرفهای دنبال شرکت در در بوتکمپهای کدنویسی و کلاسهای آنلاین میروند که هزینه آنها کمتر از هزینههای چهار ساله دانشگاه است. اما با این حال، اگر قصد دارید در شرکتهای معتبر کار کنید، به احتمال زیاد به حداقل مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر نیاز خواهید داشت.
از دبیرستان وارد رشته کامپیوتر بشوم یا هنرستان؟
برای ورود به رشته کامپیوتر دو راه پیش روی خود دارید. اول اینکه دبیرستان و رشته ریاضی را انتخاب کنید و دوم اینکه، سراغ تحصیل در هنرستان بروید. مهمترین تفاوت این دو روش، کنکوری است که دانشآموزان در آن شرکت میکنند. در صورتی که دبیرستان و رشته ریاضی را برای ورود به رشته کامپیوتر انتخاب کرده باشید، باید پس از پایان یافتن دوره دبیرستان در کنکور شرکت کنید و پس از کسب رتبه، رشته کامپیوتر و یا گرایشهای مختلف آن را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کنید.
این روش مزایایی برای دانشآموزان دارد که عبارتاند از:
- از آنجایی که ریاضیات یکی از ارکانهای اصلی رشته کامپیوتر بهشمار میآید، دانشآموزان رشته ریاضی در دبیرستان میتوانند پایه خود را در این درس قویتر کنند و شانس ورود به دانشگاه را برای خود افزایش دهند.
- با انتخاب رشته ریاضی و در دبیرستان، امکان تحصیل در دانشگاههای مطرحِ دولتی را برای خود فراهم خواهید کرد.
- تحصیل در دبیرستان باعث کسب مهارتهای عملی در دانشآموز و گذراندن دورههای تئوری میشود.
- انتخاب رشته و گزینش گرایشهای مختلف در رشته کامپیوتر برای دانشآموزان دبیرستان، بسیار گستردهتر است.
اما در کنار این مزایا، باید به این نکته توجه کرد که تعداد زیادی از افراد در رشته ریاضی فیزیک تحصیل میکنند و همین موضوع رقابت در کنکور سراسری و در این رشته را بسیار زیاد کرده است. بنابراین، دانشآموزان دبیرستان نسبت به دانشآموزان هنرستان، نیاز به تلاش بیشتری برای قبولی در رشته کامپیوتر دارند.
اما میرسیم به انتخاب دوم دانشآموزان برای ورود به رشته کامپیوتر، یعنی هنرستان. دانشآموزان هنرستانی، پس از سه سال تحصیل دیپلم خود را دریافت میکنند و میتوانند در کنکور کاردانی کامپیوتر شرکت کنند. این افراد، در صورت قبولی در کنکور، میتوانند تحصیل خود در این رشته و در مقطع کاردانی را آغاز کنند و تا مقطع کارشناسی و بالاتر نیز پیش بروند.
این روش مزایایی برای دانشآموزان دارد که عبارتاند از:
- با تحصیل در هنرستان، دانشآموزان بسیاری از مهارتهای عملی رشته کامپیوتر را بهدست خواهند آورد و همین موضوع، آنها را آماده تحصیل در این رشته و دانشگاه خواهد کرد.
- سختیِ دروس ارائهشده در هنرستان نسب به دبیرستان بسیار کمتر است.
- میزان رقابت در کنکور کاردانی بسیار کمتر از کنکور ریاضی است و همین موضوع، شانس قبولی برای دانشآموزان هنرستان و برای تحصیل در رشته کامپیوتر را بیشتر کرده است.
اما انتخاب هنرستان به عنوان دروازهای برای ورود به رشته کامپیوتر، معایبی نیز دارد. با انتخاب هنرستان برای ورود به رشته کامپیوتر، باید بپذیرید که انتخاب خود برای گرایشهای متنوع این رشته را محدود خواهید کرد. تنوع در گرایشهای رشته کامپیوتر بهواسطه تحصیل در هنرستان، بسیار کمتر از شرکت در کنکور سراسری و انتخاب دبیرستان است. نکته دیگر در مورد هنرستان این است که، دانشآموزان هنرستانی خود را از حضور در دانشگاههای مطرح دولتی محروم میکنند.
آینده شغلی رشته کامپیوتر
شاید جذابترین بخش در مورد رشته کامپیوتر، چشم انداز شغلی و حقوق بالای آن در گرایشهای مختلف باشد. با وجود فناوریهای پیشرفته که تقریباً در تمام جوانب کسبوکارهای مدرن ریشه دواندهاند، میتوان انتظار داشت که کارفرمایان برای استخدام مهندسان کامپیوتر حقوق و دستمزد بیشتری پرداخت کنند.
علاوه بر این، فارغالتحصیلان در رشته کامپیوتر فرصت کار در صنایع مختلف از مراقبتهای بهداشتی گرفته تا صنایع مخابراتی و تولید را دارند. این در حالی است که طبق گزارشها، پیشبینی شده حوزه فناوری اطلاعات از جمله مهندسی کامپیوتر بین سالهای 2020 تا 2030 به میزان 13 درصد رشد کند که سریعتر از میانگین رشد دیگر مشاغل است. این رقم، نشان میدهد که فرصت استخدام در شرکتها و در رشته کامپیوتر و تخصصهای مختلف آن به رشد خود ادامه میدهد و متوقف نخواهد شد.