چرا برنزه شدن پوست مدتی طول میکشد؟ دانشمندان به پاسخ این سوال رسیدهاند!
پاسخ پوست هر کسی به قرار گرفتن در برابر نور خورشید ممکن است متفاوت باشد و مدت زمان متغیری طول بکشد تا برنزه شود، اما دانشمندان دریافتهاند چرا مدت قابل توجهی طول میکشد تا برنزه شوید.
تیمی به سرپرستی ناداو الکوشی، زیستشناس مولکولی، از طریق آزمایشات بر روی پوست انسان و موش، دریافتند که برنزه شدن پوست تنها ترمیم اضطراری DNA اتفاق میافتد.
بدن ما دو مکانیسم برای محافظت از پوست در برابر اشعه خطرناک UV دارد.
مکانیسم اول DNA سلولهای پوست آسیب دیده توسط تابش را ترمیم میکند، در حالی که مکانیسم دوم شامل افزایش تولید ملانین است که پوست را تیره میکند تا از قرار گرفتن در معرض اشعه در آینده محافظت کند.
الکوشی و تیمش این فرضیه را مطرح کردند که تأخیر در برنزه شدن به خاطر این است که بدن نخست مکانیسم اول را در اولویت قرار میدهد. یعنی تمام منابع سلول برای ترمیم آسیب پرتوها در سریعترین زمان ممکن بسیج میشوند. تا زمانی که سلول بتواند منابعی را برای تولید ملانین اختصاص دهد.
برای آزمایش این فرضیه، محققان ابتدا پوست انسان را که از بیماران بخش جراحی پس از رضایت آنها جدا کرده بودند، کشت دادند و در معرض اشعه UVB قرار دادند. با این کار آنها میخواستند فعالیت سلول را در پاسخ به آسیب پرتو خورشید مطالعه کنند.
محققان متوجه شدند یک پروتئین کیناز به نام ATM، با آسیب DNA فعال میشود و برای ترمیم سلول حیاتی است، بلافاصله پس از قرار گرفتن در معرض اشعه UVB وارد عمل میشود.
در غیاب ATM پوست برای محافظت از خود چارهای جز افزایش ملانین و برنزه شدن ندارد.
یک بازرسی دقیق از فرآیندهای سلولی درگیر نشان داد که فعال شدن ATM از فعال شدن پروتئین MITF که مسئول افزایش تولید ملانین است، جلوگیری میکند.
چرا تعمیر DNA اولویت دارد؟
کارمیت لوی، بیوشیمیدان و زیستشناس مولکولی توضیح میدهد: «اطلاعات ژنتیکی باید از جهشها محافظت شود، بنابراین این مکانیسم ترمیم در داخل سلول در هنگام قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید اولویت دارد.»
مکانیسم ترمیم DNA اساساً به همه مکانیسمهای دیگر در سلول میگوید: «همه چیز را متوقف کنید و بگذارید در آرامش کار کنم».
تا زمانی که اصلاح DNA به اوج خود برسد، که چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض پرتو خورشید رخ میدهد، این مکانیسم ادامه مییابد. به این ترتیب شانس جهش به حداقل میرسد.
این کشف میتواند برای کمک به مطالعه، درک، پیشگیری و درمان اثرات آسیب ناشی از پرتوها کاربرد پیدا کند و در دراز مدت، حتی ممکن است به پیشگیری از سرطان پوست کمک کند.
این تحقیق در Journal of Investigative Dermatology منتشر شده است.
این نوشتهها را هم بخوانید