قوی‌ترین طوفان خورشیدی ژئومغناطیسی در ۲۰ سال اخیر در حال برخورد با زمین

مرکز پیش‌بینی آب و هوای ناشی از تاثیرات فضایی NOAA ارزیابی اولیه خود را از شدید به یک طوفان ژئومغناطیسی شدید به روز کرد. بر این اساس اولین طوفان از شدید از سال ۲۰۰۳ در حال رخ دادن است و احتمالا این خبر را به صورت مشاهده شفقهای قطبی در غرض‌های جغرافیایی پایین‌تر ایالات متحده و اروپا و حتی در ایران شنیده‌اید.

ما دقیقاً نمی‌دانیم که اوج فعالیت برای این چرخه خورشیدی فعلی چه زمانی خواهد بود، اما ما واقعاً به آن نزدیک هستیم.

منظور از طوفان ژئومغناطیسی شدید، گسیل شدن مقدار زیاد پلاسمای پرسرعت از خورشید به سمت سیاره ما است.

البته زمین به لطف میدان مغناطیسی خوداز ما محافظت می‌کند، اما مهم است که از تأثیرات طوفان‌های ژئومغناطیسی شدید آگاه باشیم. یک طوفان شدید می‌تواند مشکلات گسترده‌ای در کنترل ولتاژ ایجاد کند و مشکلاتی را برای ناوبری و عملکرد ماهواره‌ها ایجاد کند، ماهواره‌هایی که برای فعالیت‌های روزمره از ارتباطات گرفته تا ناوبری به آن‌ها نیاز داریم. این طوفان همچنین می‌تواند «خاموشی‌»های رادیویی ایجاد کند.

در عین حال این طوفان باعث بروز شفقهای دیدنی هم می‌شود. شفق وقتی رخ می‌دهد که پلاسمای خورشید با مگنتوسفر زمین تعامل می‌کند، ذرات پراکنده می‌شوند و به جو برخورد می‌کنند و بسته به گازی که با آن تعامل می‌کنند، رنگ‌های مختلفی ایجاد می‌کنند.

مقدار و انرژی پلاسمای ورودی به قدری قابل توجه است که شفقهای قطبی در عرض‌های جغرافیایی مغناطیسی پایین‌تر از حد معمول قابل مشاهده خواهند بود و حتی شمال کالیفرنیا در ایالات متحده و شمال آلمان در اروپا شاهد آنها خواهد بود. در نیمکره جنوبی، تاسمانی و جزیره جنوبی نیوزلند هم باید این نمایش باشکوه را ببینند.

علت این طوفان خورشیدی شاید بتوان به یک لکه خورشیدی عظیم و بسیار فعال نسبت داد. این لکه AR۳۶۶۴ نام دارد و در چند روز گذشته چندین شراره خورشیدی منتشر کرده. پهنای این لکه، ۱۶ برابر پهنای زمین است و آنقدر بزرگ که می‌توانید آن را با چشم غیر مسلح ببینید. ( لطفاً از عینک ویژه کسوف استفاده کنید.)

انتظار می‌رود دست‌کم پنج مورد شراره به سمت زمین بیاید. به علت اینکه سرعت برخی از آنها تندتر است، این احتمال هم وحود دارد که برخی از آنها با هم ترکیب شده و سه طوفان به زمین برخورد کند. باید ببینیم در این سونامی پلاسما عملا چه چیزهایی رخ می‌دهد.

بخش عمده‌ای از طوفان در روز شنبه به زمین رسیده و باقی آنها پس از آن می‌رسند.

در هر چرخه خورشیدی حدود ۱۰۰ طوفان ژئومغناطیسی شدید رخ می‌دهد، هر چرخه ۱۱ ساله است. طوفان‌های شدید خورشیدی بسیار نادرتر هستند و تنها چهار طوفان در هر چرخه به وقوع می‌پیوندد..

آخرین طوفان شدید ژئومغناطیسی در هالووین سال ۲۰۰۳ اتفاق افتاد که باعث قطع برق در سوئد و آسیب رساندن به ترانسفورماتور‌های برق در آفریقای جنوبی شد.


  این نوشته‌ها را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]