آیا رنگ آبی شما، همان آبی من است؟! تستی جدید برای سنجش درک رنگها
دکتر پاتریک ماینولت، محقق علوم اعصاب و هوش مصنوعی، یک تست جدید طراحی کرده عنوان جالبی دارد: «آیا آبی من، آبی توست؟»
این آزمایش شامل نمایش مجموعهای از سایههای مختلف رنگ است و در آن از شما پرسیده میشود که رنگهای نمایش داده شده آبی میبینید یا سبز.
در طی این تست، شش سایه مختلف به شما نشان داده میشود و از شما خواسته میشود که روی یکی از دو دکمه «این آبی است» یا «این سبز است» را کلیک کنید.
دکتر ماینولت توضیح میدهد که رنگها اغلب در فضای رنگی HSL (Hue, Saturation, Lightness) یا همان «رنگ، اشباع، روشنایی» ادارک میشوند. در این فضا، عدد 120 نشاندهنده رنگ سبز و عدد 240 نشاندهنده رنگ آبی است. در این آزمایش طیف رنگهای آبی-سبز بین عددهای 150 تا 210 قرار داده شده.
در پایان این تست، مشخص میشود که مرز بین رنگ آبی و سبز هر شخص کجا قرار دارد و این مرز با سایر افراد جامعه مقایسه میشود. در آزمایشهای اولیه، مرز افراد معمولاً در میانگین عدد 175 بود که همان رنگ فیروزهای است.
به عنوان مثال، شیوَلی بست (Shivali Best) از سایت میل آنلاین که این تست را انجام داده است، مرز رنگ آبی – سبز 176 داشت و نتیجه تست این طور به او گزارش شد: «مرز شما در رنگ 176 است، که آبیتر از 75 درصد از جمعیت است. برای شما، فیروزهای سبز به نظر میرسد.»
اگرچه ما در کودکی یاد میگیریم که رنگها را تشخیص دهیم، اما پژوهشهای دکتر ماینولت نشان میدهد که درک رنگ امری پیچیده است و اندازهگیری دقیق آن نیاز به تجهیزات خاص دارد.
او توضیح میدهد که طراحان گرافیک برای ارتباط دقیقتر در مورد رنگها از کارتهای فیزیکی رنگ مانند آنهایی که توسط شرکت پنتون (Pantone) تولید میشود، استفاده میکنند. اما این تست از نمایشگر کامپیوتر یا گوشی شما استفاده میکند تا نحوه دستهبندی رنگها توسط شما را بررسی کند.
او همچنین تأکید میکند که این تست به دلیل کالیبراسیون متفاوت مانیتورها و شرایط نوری محیطی، از دقت بالایی برخوردار نیست. با این حال، نتایج آن در همان دستگاه و در شرایط نوری مشابه باید قابلیت تکرار خوبی داشته باشد.
اگر نتیجه شما با دوستانتان متفاوت باشد، نگران نباشید. دکتر ماینولت میگوید که داشتن نتایج متفاوت نشاندهنده مشکلی در دید شما نیست، بلکه ممکن است به سبک خاص شما در نامگذاری رنگها یا شرایط غیرعادی نمایشگر و نور مرتبط باشد.
در پایان تست، این امکان وجود دارد که پاسخهای خود را به صورت ناشناس ارسال کنید تا در تحقیقات بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.