ناتالی پورتمن و کالین فرث -بازیگران برنده اسکار- در قامت دانشمندان عصب‌شناس

11

برای ما بسیار جالب است که ببینیم فرد مشهوری علاوه بر زمینه کاری اصلی خودش در یک زمینه دیگر مثلا دنیای علم هم فعال و صاحب‌نظر باشد و وقتی ببینیم که ستاره‌های پرفروغ دنیای سینما، با ظاهری زیبا و توان بازیگر بالا، درگیر فعالیت‌های علمی شده‌اند، این هیجان ما بیشتر می‌شود.

کالین فرث مغزهای سیاستمداران را می‌کاود

در مجله «کارنت بیولوژی» به تازگی مقاله‌ای منتشر شده که نویسندگان آن عبارتند از تام فیلدن، گریانت ریس و کالین فرث. بله! کالین فرث، همان بازیگری که بخاطر فیلم سخنرانی پادشاه برنده اسکار شد.

کالین فرث

داستان از 28 دسامبر سال 2010 شروع شد، زمانی که در برنامه‌ای در بی‌بی‌سی استاد دانشگاه لندن -گریانت ریس- سعی کرد MRI مغز دو سیاستمدار از دو قطب سیاسی مختلف یعنی «الن دونکان» محافظه‌کار را با «استفان پاند» حزب کارگر با هم مقایسه کند تا ببیند که آیا تفاوتی ساختاری بین مغزهای افرادی با ترجیح سیاسی متفاوت یا متضاد وجود دارد یا نه.

در این برنامه سؤال جالبی توسط فیلدن مطرح شد: آیا باورهای سیاسی که توسط ما آموخته می‌شوند حاصل تجربیاتی هستند که ما به تدریج در محیط اکتساب می‌کنیم یا مدارهای نورونی مغزمان ما را متمایل به یک دید سیاسی خاص می‌کنند؟

طبیعی بود که با مقایسه MRI تنها دو سیاستمدار، نمی‌شد به این سؤال پاسخ داد. به همین خاطر در جریان یک پژوهش 90 دانشجوی دانشگاه UCL با متوسط سن 23.5 سال انتخاب شدند، نخست از انها خواسته شد که علاقه سیاسی خود را مشخص کنند و بگویند که محافظه‌کار دوآتشه یا عادی، میانه‌رو یا لیبرال افراطی یا عادی هستند.

سپس از همه این دانشجویان MRI به عمل آمد. از آنجا که مقایسه همه اجزای مغز دانشجویان با هم دشوار بود، محققان بر دو جزء مغز متمرکز شدند: آمیگدال و قشر سینگولیت قدامی.

دلیل این انتخاب این بود که محققان تصور می‌کردند که محافظه‌کاران به خاطر ذات مشرب سیاسی خود در برابر تغییر مقاوم هستند و تغییر و تحول در شرایط باعث اضطراب در آنها می‌شود، پس منطقا باید قسمتی از مغز که در مکانیسم هراس نقش دارد یعنی آمیگدال در آنها بزرگ‌تر باشد.

از سوی دیگر قشر سینگولیت قدامی، علاوه بر تنظیم وظایف خودکار بدن مثل تنظیم فشار خون و ضربان قلب، در فعالیت‌های شناختی عقلانی مثل تصمیم‌گیری، همدلی، تشخیص اشتباه و پایش چالش‌ها نقش دارد و باید در لیبرال‌ها فعال‌تر باشد.

نتیجه تحقیق آنها نشان داد که ماده خاکستری قشر سینگولیت قدامی در لیبرال‌ها یا آنهایی که به جنالح چپ متمایل‌ترند، ضخامت بیشتری دارد، این در حالی بود که آمیگدال در میان محافظه‌کاران یا کسانی که به جناح راست تعلق خاطر داشتند، بزرگ‌تر بود.

این، نتیجه خام این تحقیق بود، اما آیا به راستی این رفتارها و ترجیحات سیاسی بودند که باعث تفاوت آناتومیک شده بودند، یا اصلا خود ساختار و مداربندی مغز است که منش سیاسی یک فرد را مشخص می‌کند؟

این تحقیق نمی‌تواند، پاسخ قاطعی به این سؤال بدهد. به علاوه باید به دو نکته دیگر هم توجه داشت:

1- بزرگ‌تر بودن یک قسمت مغز، لزوما به معنی کارکرد بیشتر آن نیست.
2- قسمت‌های مختلف مغز، وظایف متعددی دارند، مثلا آمیگدال قسمتی از سیستم لیمبیک است و در پردازش حافظه و رفتارها نقش دارد، ثابت شده است که کسانی که آمیگدال بزرگ‌تری دارند، می‌توانند شبکه‌های اجتماعی بزرگ‌تری را رهبری کنند یا با آنها تعامل داشته باشند.


حالا که صحبت مقاله کالین فرث را با هم مرور کردیم، بد نیست در مورد پژوهش ناتالی پورتمن هم برایتان بنویسم.

ناتالی پورتمن را با فیلم محشر ک مثل کین‌خواهی می‌شناختیم و امسال شاهد درخشش بی‌نظیر او در قوی سیاه بودیم، اما جالب است بدانید که او فارغ‌التحصیل روانشناسی از دانشگاه هاروارد در سال 2000 است.

ناتالی پورتمن

او اخیرا یکی از دستیاران پروفسور استفان کوسیلین در جریان تحقیقی بود که نتایج آن در ژورنال علمی Neuroimage به چاپ رسید.


Hershlag نام خانوادگی اصلی پورتمن است

حوزه مهمی از دانش نوروساینس به بررسی نحوه تکامل مغز آدم‌ها از زمان تولد تا بلوغ فکر آنها می‌پردازد. در حقیقت، بسیاری از توانایی‌های ذهنی، که ما ساده یا بدیهی تصور می‌کنیم، حاصل یک دوره تکامل عصبی است و به همین سادگی در ما نهادینه نشده‌اند.

در جریان یک پژوهش جالب، دانشمندان تصمیم گرفتند که روی مسئله پابرجایی دیداری اشیا کار کنند. همه ما در سال اول عمر به این توانایی ذهنی دست می‌یابیم یعنی به تدریج یاد می‌گیریم که وقتی چیزی از میدان دیدمان خارج می‌شود یا پنهان می‌شود، همچنان وجود دارد و از بین نمی‌رود.

دانشمندان می‌خواستند رابطه بین تکامل لوب پیشانی مغز را با این توانایی ذهنی، بررسی کنند. اما آنها نمی‌توانستند با MRI این کار را بکنند، چون عملا نمی‌شد از شیرخواران خواست که بی‌حرکت در دستگاه MRI قرا بگیرند و بعد از آنها تست‌های لازم را به عمل آورد.

به همین خاطر دانشمندان از فناوری دیگری به نام اسپکتروسکوپی فروسرخ نزدیک استفاده کردند، این نور می‌تواند به داخل جمجمه نفوذ کند و از آنجا که عروقی که حاوی اکسپژن و یا تهی از آن هستند، میزان جذب نوری متفاوتی دارند، می‌توان معلوم کرد که کدام قسمت از مغز در هر لحظه بیشتر در حال فعالیت است.

دانشمندان، 20 شیرخوار بین 5 تا 12 هفته را انتخاب کردند و هر چهار هفته آنها را مورد بررسی قرار دادند، در جریان هر آزمایش، کلاهی به آنها نشان داده می‌شد و بعد کلاه زیر لباس مخفی می‌شد، بچه‌هایی که توانایی پابرجایی دیداری را داشتند، با بیرون رفتن کلاه از میدان بینایی، همچنان دنبال آن می‌گشتند، اما آنهایی که هنوز این توانایی را نداشتند، کلاه را فراموش می‌کردند و سرگرم چیزهای دیگر می‌شدند.

دانشمندان بررسی مغزی با فناوری اسپکتروسکوپی را در هر شیرخوار قبل و بعد از کسب توانایی، با هم مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که تکامل قشر پیشانی باعث این توانایی می‌شود. نتیجه جانبی این پژوهش هم این بود که از این شیوه می‌توان برای مطالعه تکامل مغز شیرخواران استفاده کرد.

منبع: + و +


پی‌نوشت: از امروز دکمه «پلاس وان» گوگل را به وبلاگ اضافه کرده‌ام که در سمت بالا و چپ هر پست، آن را می‌بینید، اگر از نوشته‌ای در یک پزشک، خوشتان آمد می‌توانید با کلیک روی این دکمه، علاقه خودتان را ابراز کنید. بازخوردهای شما در شناخت علایق شما و بهتر شدن یک پزشک، مسلما تأثیرگذار است.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

آیا ماری آنتوانت واقعاً گفته بود مردمی که در قطحی نان هستند، کیک بخورند؟! حقیقت درباره یکی از…

این یکی از بدنام‌کننده‌ترین داستان‌های تاریخ است: روایت این است که ملکه ماری آنتوانت وقتی شنید که دهقانان فرانسوی آنقدر فقیر شده‌اند که توانایی خرید نان ندارند، پاسخ داد: "بگذارید کیک بخورند." این افسانه برای قرن‌ها نقل شده است و به این…

دستمال‌های پارچه‌ای برای پنهان کردن نقشه فرار در زمان جنگ جهانی دوم

جورجینا کنیوندر جنگ جهانی دوم، نقشه‌های سرّی روی دستمال‌های جیبی چاپ می‌شد تا نیروهای متّفقین در پشت خطوط دشمن بتوانند از آنها استفاده کنند. گرامی داشتن دستمال‌های پارچه‌ای کهنه پدر ‌همسرم شاید به نظر کاری ناخوشایند باشد اما در دل آنها…

نوستالژی: سیر در لوازم التحریر قدیمی

لوازم التحریر زمان کودکی ما نه کیفیت لازم را داشتند (به جز استثنائاتی) و نه تنوع کافی را. خوبی‌اش این بود که ما اصلا نمی‌دانستیم که لوازم التحریر با کیفیت عالی‌تری هم وجود دارد و فاصله فقیر و غنی در مدارس آنقدرها هم زیاد نبود. یعنی تقریبا…

روجلدهای خاطره‌انگیز مجموعه کتاب های طلایی که کودکی‌مان را رنگی می‌کردند!

عبدالرحیم جعفری، پایه گذار انتشارات امیرکبیر و کتاب های طلایی، است. او ۱۲ آبان ۱۲۹۸ در تهران زاده شد. عبدالرحیم جعفری در سال ۱۳۲۸ انتشارات امیرکبیر را پایه گذاشت. و در سال ۱۳۴۰ انتشار مجموعه ی کتابهای طلائی را آغاز کرد. کتابهای طلایی مجموعه…

داستان واقعی اسکینر: روانشناس مشهور دهه ۱۹۴۰- آیا او واقعا دخترش را در داخل یک جعبه برای آزمایشاتش…

بوروس فردریک اسکینر معروف به بی‌اف اسکینر یک روانشناس، رفتارشناس، نویسنده، مخترع و فیلسوف اجتماعی آمریکایی بود. او در ۲۰ مارس ۱۹۰۴ در Susquehanna در پنسیلوانیا به دنیا آمد و در ۱۸ اوت ۱۹۹۰ در کمبریج، ماساچوست درگذشت.اسکینر بیشتر به خاطر…

داستان گنبد بتنی در جزایر مارشال که پر از زباله‌های مرگبار هسته‌ای است

یک گنبد بتنی یا اصطلاحا Runit Dome بین سال‌های 1977 و 1980 به منظور مهار زباله‌های رادیواکتیو حاصل از آزمایش‌های هسته‌ای جنگ سرد آمریکا ساخته شد. اما شروع به ترک خوردن کرده است.جزایر مارشال یک کشور جزیره‌ای زیبا است که در اقیانوس آرام…
آگهی متنی در همه صفحات
11 نظرات
  1. یک پزشک دیگر می گوید

    سلام، واقعا پست جالبی بود. مدتها بود مطلبی به این جذابی نخونده بودم. لذت بردم

  2. کهکشان می گوید

    مطالب شما را از طریق فیدریدر گوگل دنبال میکنم. اما گزینهء پلاس وان در ریدر دیده نمیشود. راهی برای نشان دادن آن در ریدر وجود ندارد؟

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      فعلا فقط در خود صفحه می‌شود دکمه را قرار داد، نه در فید.

    2. آرش می گوید

      من هم همین مشکل را دارم ! در صورت امکان به فید وبلاگ هم اضافه کنید.

  3. امید می گوید

    خوب بود خیلی، از مطالب روانشناسی و نرولوژی خشم میاد

  4. JimmyHeller می گوید

    دکتر جان من از طریق ای میل دنبال می کنم مطالب رو اما یه مشکلی هست اونم اینه که وقتی حروف لاتین وارد میشه به هم ریخته نشون میده در صورتی که مطالب وبلاگ های دیگه مثه نارنجی اینطور نیست اگر بتونید این مشکل رو طوری برطرف کنید به شدت ممنونت میشم ! ممنون از پست قشنگت.

  5. مرجان . در جستجوی خویشتن . می گوید

    این سیستم لایکتون به اسم ما گیر داد
    نذاشت لایک بزنیم 😐

  6. مينا می گوید

    سلام
    براى یافتن انسانهاى توانا در بازه هاى مختلف زیاد راه دور نروید
    من در کشور خودمان بزشکى را مى شناسم که نوشته هایش در ضمینه ى رایانه و
    فن اورى و اینترنت حرف ندارد در ضمن در رابطه با فیلم و سینما و کتابهاى حوزه هاى
    مختلف هم دستى بر اتش دارد براى به روز بودن مطالبش هم فقط میتوانم بکویم دست مریزاد
    خودت را دست کم نکیر برادر

  7. سعید می گوید

    با سلام

    لطفا امکان رنک دادن به کامنت ها رو به سایت خودتون اضافه کنید + و یه فکری هم به حال فونت مطالبتون توی گودر بکنید بد نیست

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      راستش کامنت‌ها اونقدر زیاد نیستن که فعلا بصرفه رنک براشون گذاشت. در مورد گودر چرا شما از افزونه استیالیش و یک استایل مناسب استفاده نمی‌کنین؟ در اینجا توضیح داده‌ام.

  8. علی می گوید

    سلام آقای دکتر

    خسته نباشید.

    ببخشید بنده یادم هست که شما یک پست خیلی طولانی و بلند و بالا در مورد black swan نوشته بودید که خیلی مفید بود و به دیدن من توی اون فیلم کلی کمک کرد.
    ولی متاسفانه الان که اومدم پیداش کنم موفق نشدم٬
    نزدیک ترین پست به سرچم این بود و جوایز گلدن گلوب که ترجیح دادم اینجا کامنت بذارم شاید شما تونستید کمکم کنید و اگه پستش هنوز در دسترس هست منو راهنمایی کنید.

    با تشکر
    موفق باشید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.