جدول تناوبی عناصر را چه کسی ابداع کرد؟

0

سال اکتشاف: 1880

این کشف چه می‌گوید؟

نخستین سامانه‌ای که برای نظم دادن به عناصر شیمیایی روی زمین ابداع شد.

چه کسی آن را کشف کرد؟

دیمیتری مندلیف Dimitri Mendeleyev


وقتی مردم به عناصر شیمیایی می‌اندیشند، اول از همه جدول تناوبی مندلیف را به یاد می‌آورند. 125 سال است که این جدول، سامانه منظمی است برای نام بردن از عناصری که روی زمین وجود دارند. این جدول از چنان اهمیتی برخوردار است که آن را به هر دانش‌آموزی که می‌خواهد شیمی را آغاز کند می‌آموزند. این جدول باعث کشف عناصری شده که اجزای تشکیل‌دهنده کرهٔ ما هستند. این جدول در طراحی و هدایت آزمایش‌های شیمیایی نقش مهمی ایفا کرده و سرعت رشد و توسعهٔ درک علمی ما از عناصر شیمیایی را افزایش داده است.


در ۱8۶۷ دیمیتری مندلیف ۳۳ ساله در دانشگاه سنت پترزبورگ به سمت استادی منصوب شد. این سمت برای فرزند یک روستایی که ۱۴ فرزند داشت افتخار بزرگی محسوب می‌شد. او موهای گوریده و پرپشت و ریشی ژولیده و چشمانی سیاه و نافذ داشت. شیمی‌دان‌های اروپایی به مندلیف لقب «روس وحشی» داده بودند. در سال ۱8۶۸ او تدوین کتابی درباره شیمی را برای دانش‌آموزانش آغاز کرد.

سؤالی که در آغاز نوشتن کتاب با آن روبرو شد این بود که چگونه ۶۲ عنصر شناخته‌شده را منظم و به ترتیب کند تا دانش‌آموزان مشخصات آن‌ها را به طور منظم بیاموزند.

تا این زمان مندلیف مجموعه‌ای از داده‌ها را بر اساس کار خود – و دیگران – به خصوص شیمی‌دان انگلیسی نیومن فراهم کرده بود.

مندلیف عناصر را بر حسب وزن اتمی آن‌ها، شباهت‌های گروهی، نوع ترکیب یا عدم ترکیب آن‌ها با هیدروژن، کربن و اکسیژن؛ و یا نوع نمکی که آن‌ها تولید می‌کردند یا شکل عنصر که می‌توانست گازی، جامد یا مایع باشد؛ با سفتی و نرمی عنصر؛ با ذوب شدن عنصر از حرارت بالا یا پایین؛ و یا شکل کریستال‌های عنصر، تقسیم‌بندی کرد. اما هنوز هیچ رابطهٔ منطقی میان ۶۲ عنصر شناخته شده کشف نکرده بود.

مندلیف که نوازندهٔ پیانوی مجربی بود، تشخیص داد نت‌های پیانو با فاصله‌های منظم تکرار می‌شوند و هر هشت کلید «یک» سی دارد. او متوجه شد در فصل‌های سال، امواج ساحل حتی در درختان، خصوصیاتی به طور مکرر و در فواصلی معین تکرار می‌شود. چرا چنین چیزی در عناصر اتفاق نیفتد؟

او هر عنصر و خواص آن را بر روی کارتی نوشت و مراقب بود که الگوهای تکرار کجا قرار دارند. بعد کارت‌ها را روی میزی پهن کرده آن‌ها را به بر حسب الگوهای تکراری مرتب کرد. خیلی زود متوجه شد هر هشت عنصر دارای قوانین نسبتاً مشابهی هستند یعنی اغلب اوقات و نه همیشه هر هشت عنصر خصوصیاتی مشترک دارند.

مدتی بعد این فکر به ذهن او رسید که ممکن است همه عناصر روی زمین کشف نشده باشد و جدولی که او می‌خواهد تنظیم کند می‌باید جاهای خالی داشته باشد.

او دوباره کارت‌ها را بر حسب ستون و ردیف مرتب کرد به طوری که عناصر در هر ستون با عناصر دیگر قرابت داشتند و خصوصیات فیزیکی عناصر در هر ردیف مشابه عناصر دیگر بود.

تمام عناصر به طور کامل در جدولی دوبعدی جا گرفتند اما او سه محل را در جای جدول خالی گذاشت و مدعی شد که با کشف عناصر جدید این نقاط پر خواهند شد. مندلیف بر حسب عناصر قبلی و بعدی در ستون‌ها و ردیف‌ها پیش‌بینی کرد که این عناصر چه خصوصیاتی دارند و چگونه عمل می‌کنند اما دانشمندان اروپایی به پیشگویی‌های او خندید و گفتند این‌ها ترشحات یک ذهن بیمار است.

سه سال بعد یکی از عناصری که مندلیف پیشگویی کرده بود در آلمان کشف شد که خصوصیاتش با آن‌چه مندلیف پیشگویی کرده بود شباهت داشت. جامعهٔ علمی این شباهت را تصادفی دانست. ظرف هشت سال بعد دو عنصر دیگر هم کشف شد. همه این سه عنصر شکل و خصوصیاتی داشتند شبیه به آن‌چه مندلیف پیشگویی کرده بود.

اکنون نظر دانشمندان عوض شده بود و همه او را نابغه‌ای خواندند که اسرار علم شیمی را آشکار می‌کرد.


جدول تناوبی مندلیف نظریه کیمیاگران قدیمی را که مدعی بودند می‌توانند سرب را به طلا تبدیل کنند، تا حدی تایید کرد. در ۱۹۸۰ دانشمند آمریکایی گلن سیبورک از شتاب‌دهندهٔ نیرومندی برای جدا کردن پروتون‌ها از نوترون‌های اتم سرب (با عدد اتمی 82) استفاده کرد و توانست سرب را به طلا (عدد اتمی 79) تبدیل کند. اما این روند آن چنان گران است که هر اتم طلایی که تولید می‌شود با چند اونس طلای بازار هم قیمت می‌شود.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

اگر قرار بود ابرقهرمان‌ها، لباس‌های قرن نوزدهمی می‌پوشیدند

ما عادت کرده‌ایم ابرقهرمان‌ها را در لباس‌های امروز ببینیم و فیلم‌های زیادی هم که بر مبنای کامیک‌بوک‌ها ساخته شده، این تصور را در ذهن ما تشدید کرده‌اند.اما اگر قرار بود همین ابرقهرمان‌ها لباس‌های قرن نوزذهمی می‌پوشیدند، چه می‌شد؟…

این عکس پرنده واقعا فتوشاپی نیست و ترکیبی هم نیست و در یک جلسه گرفته شده است!

این عکس شگفت‌انگیز از یک پرنده در حال شگفت‌زده کردن کاربران در اینترنت است و مغز مردم از پردازش آنچه در عکس می‌بینند، ناتوان شده است!اگرچه این یک عکس ویرایش نشده و ترکیبی هم نیست و به صورت روتین با یک بار شات و نوردهی گرفته شده است.…

لوگو‌های جالب و دیدنی بر اساس ابرقهرمانان و تبهکاران محبوب که این طراح ایجاد کرده

طراح گرافیک، سرگئی کرمانوف، طرح‌های لوگوی برخی از محبوب‌ترین ابرقهرمانان، تبهکاران و دیگر شخصیت‌ها را ایجاد کرده که تایپوگرافی را به طرز شگفت‌آوری در خود جای داده‌اند.«برای من جالب بود که تصاویر شخصیت‌ها را با متن نوشته‌هایشان ترکیب…

وقتی هم عاشق کارت باشی و هم خلاق، نتیجه‌اش می‌شود این عکس‌هایی که می‌بینید

تا حالا عاشق شده‌اید؟ همه چیز دنیا را زیبا می‌بینید، احساس گرما و سرمای زیاد در تابستان یا زمستان نمی‌کنید و مشتقل از زمان، در زمان سیر می‌کنید.حالا اگر این عشق به کارتان باشد و از خلاقیت بهره خوبی برده باشید، نتایج کارتان زیبا می‌شود.…

10 عکس بسیار زیبا از درخت – انتخاب شده از عکاسان خلاق

درخت‌ها زندگی‌بخش زمین و مایه زیبایی آن هستند. انسان‌ها هزاران سال است که آنها بهره می‌برند و تا توانسته‌اند پهنه زمین برخوردار از زیبایی‌شان را کمتر و کمتر کرده‌اند. درختان متنوع با شکل و آرایش متفاوت ریشه، تنه، شاخه‌ها و برگ‌ها، چشم‌نواز…

21 مهارتی که ای کاش در مدرسه یا جای دیگر مقدمات آنها را به ما می‌آموختند!

درس و دانشگاه بسیارند، اما وقتی وارد کار واقعی و زندگی می‌شوید می‌بینید که مهارت‌های زیادی لازم دارید تا تبدیل به یک آدم موفق شوید یا به آرامش و خوشبختی بیشتری در زندگی برسید. گاهی دوره‌های آموزشی خوبی برای آنها وجود دارد و گاهی هم باید…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.