کتاب دام نبوغ – چرا نابغه‌ها رفتار‌های احمقانه می‌کنند؟

0

معمولاً گمان می‌کنند که نابغه‌ها قدرت بی‌نظیری در یادآوری، استدلال‌کردن و حل مسئله دارند. پس هرچه باهوش‌تر باشید تصمیم بهتری می‌گیرید و احتمال اینکه قضاوت‌هایتان درست باشد بیشتر خواهد بود. به همین ترتیب، نظام‌های آموزشی نیز به باهوش‌ها بها می‌دهند و مقصد نهایی آموزش را «تربیت متخصص» می‌دانند.

اما دیوید رابسن، روزنامه‌نگار حوزۀ روان‌شناسی و علوم اعصاب، می‌گوید تحقیقات جدید نشان داده‌اند که هوش عمومی و تحصیلات دانشگاهی نمی‌تواند انسان را از خطاهای شناختی در امان نگه دارد. باهوش‌ها از اشتباهاتشان کمتر درس می‌گیرند، گرایش کمتری به مشورت دارند، قدرت توجیه‌گری زیادی دارند و بنابراین، هنگام تصمیم‌گیری، حرف مخالفانشان را نمی‌شنوند. رابسن در این کتاب ماجراهایی از حماقت‌های نوابغ را مرور می‌کند و راهبردهایی پیش پایمان می‌گذارد که بتوانمی خردمندانه‌تر بیندیشیم و سنجیده‌تر عمل کنیم.


چرا نابغه‌ها رفتار‌های احمقانه می‌کنند؟

کری مولیس، هرطور که حساب کنید، نابغه بود. بیوشیمی‌دانی متبحر که برای ابداع روشی که به دانشمندان اجازه داد دی. ان. ای را در مقیاسی وسیع شبیه‌سازی کنند، برنده جایزه نوبل شد. اختراع او آنقدر تأثیرگذار بود که برخی معتقدند تحقیقات زیست شناختی به دوره قبل و بعد از مولیس تقسیم می‌شود. اما همین دانشمند برجسته کلکسیونی از اعتقادات و رفتار‌های عجیب وغریب داشت.

مولیس شدیدا به طالع بینی باور داشت و می‌گفت یک بار فرازمینی‌ها او را از نزدیکی یک رودخانه ربوده‌اند. معتقد بود دلیل بیماری ایدز ویروس اچ. آی. وی نیست یا تغییرات اقلیمی و سوراخ شدن لایه اوزون واقعیت ندارد.

چطور ممکن است دانشمندی که در قله‌های علم ایستاده است، مثل توطئه باورانی که درکی از حقایق علمی ندارند حرف بزند؟ عجیب‌تر این که نمونه‌هایی مثل مولیس کم نیستند. مدیران باتجربه و باهوشی که گاهی تصمیمات احمقانه می‌گیرند، یا هنرمندانی برجسته که با اصرار روی اشتباهاتشان حرفه و آوازه‌شان را از دست می‌دهند. چرا چنین می‌شود؟

دیوید رابسن معتقد است نبوغ می‌تواند دامی بسیار خطرناک جلوی پای نابغه‌ها پهن کند. نبوغ باعث می‌شود فرد به قضاوت‌های خودش بیش از حد اعتماد کند، خطا‌هایش را دست کم بگیرد و حتی وقتی متوجه آن‌ها می‌شود، با تردستی از خودش دفاع کند.

نبوغ، مخصوصا اگر به درستی هدایت نشود، می‌تواند به نفرین زندگی نابغه‌ها تبدیل شود. تحقیقات متعددی نشان می‌دهد بچه‌هایی که در سال‌های اولیه زندگی ضریب‌های هوشی خیره‌کننده از خودشان نشان می‌دهند، کاملا محتمل است که در زندگی حرفه‌ای و عاطفی شکست بخورند و به معنای واقعی کلمه «بدبخت» شوند.

اما آیا راه حلی وجود دارد؟

تحقیقات جدید که رابسن آن‌ها را علم «خرد بر پایه شواهد» می‌نامد، شاید بتواند کمک کند. این تحقیقات ترکیبی از فروتنی علمی، کنجکاوی، آگاهی هیجانی، گشودگی  فکری و رشد اندیشی را پیشنهاد می‌دهند.

رابسن در کتاب تحسین شده خود، دام نبوغ سه سوال اصلی می‌پرسد:

• چرا انسان‌های باذکاوت ابلهانه رفتار می‌کنند؟

• آن‌ها از کدام مهارت‌ها و خلق وخو‌ها بی‌بهره‌اند که فقدانشان بروز این خطا‌ها از فرد را توضیح می‌دهد؟

• و چگونه می‌توان خصیصه‌هایی را پروراند که ما را از این دست خطا‌ها مصون بدارند؟

افرادی که هوش عمومی سرشاری دارند اغلب نمی‌توانند با اتکا به ظرفیت‌های اولیه خود به جایی برسند.

ماجرای بچه‌های نابغه ثابت می‌کند افرادی که هوش عمومی سرشاری دارند اغلب نمی‌توانند با اتکا به ظرفیت‌های اولیه خود به جایی برسند. باوجود انتظاری که می‌رفت، بسیاری از آن‌ها در حالی پا به سن می‌گذاشتند که از عدم شکوفایی استعداد‌هایشان ناراحت و سرخورده بودند. آن‌ها، مانند خرگوش حکایت مشهور ازوپ، موهبتی ذاتی در خود داشتند، اما نتوانستند از آن استفاده کنند.


کتاب دام نبوغ
نویسنده: دیوید رابسن
تعداد صفحات: 320 صفحه
ناشر: ترجمان
مترجم: مرتضی امیرعباسی
نویسنده: دیوید رابسن

عنوان اصلی: The Intelligence Trap: Revolutionise your Thinking and Make Wiser Decisions

David Robson

مشاهده بخشی از کتاب با متن اصلی در سایت آمازون


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

بال‌های پرنده نورثروپ: کاوشی در هواپیمای XB-۳۵ افسانه‌ای با عکس‌های کمتر دیده شده

نورتروپ XB-۳۵ گواهی‌ای بر روح پرشهامت نوآوری در صنعت هوانوردی در اوایل دهه ۱۹۴۰ بود.XB-۳۵ که توسط شرکت نورتروپ Northrop با همکاری نیروی هوایی ارتش ایالات متحده توسعه یافت، یک هواپیمای آزمایشی بود که مرز‌های مهندسی هوانوردی را جابجا کرد.…

شوخی با درونگراها (نرنجید! خودم یک درونگرا هستم)

در مورد درونگراها بسیار مطلب نوشته‌ام. یک زمانی درونگرایی در جامعه خیلی تابو بود و هنوز هم مقداری است.خود من به عنوان یک درونگرا زمانی از درونگرایی خود شرمنده بودم. اما بعدا متوجه شدم که درونگرایی یک ویژگی شخصی است. درونگراهایی یک طیف…

این عکس‌ها راهنما و ایده‌ای برای شما برای تبدیل اشیای کهنه و دورریز به چیزهای جدید هستند

صرفه جویی «واقعا» یک هنر است. خیلی وقت‌ها ما به بهانه تغییر دکوراسیون یا قدیمی شدن چیزی یا نامتناسب شدن چیزی با وسایل تازه به سادگی دورش می‌اندازیم یا باقیمتی بسیاری نازل به سمساری می‌دهیم.البته این سال‌ها به خاطر فشارهای اقتصادی -چنان…

در مورد این عکس‌ها فقط می‌توانیم بگوییم چیزها به نحو عجیب یا خنده‌داری، سر جای خودشان نیستند!

ما در طول زندگی آدم زیاد دیده‌ایم که سر جای خود نبوده، اما در مورد اشیا، گاهی نبودن آنها در سر جای خودشان یا کاربرد بدیع آنها برای خودش یک طنز و شگفتی می‌شود، در این سری عکس‌های می‌خواهیم تعدادی از این موارد را با هم مرور کنیم:راهی…

تصاویر و لطایفی در مورد زندگی در اروپای شرقی

اروپای شرقی هنوز سنت‌های خاص خود را دارد و هنوز به اندازه بخش غربی مدرن نشده است و فرهنگ خاص خود را داراست.به همین خاطر ممکن است ما برخی از روندهای آنجا احساس نزدیکی کنیم.به تصاویر زیر بنگرید:آکوامن بعد از 2 هفته در بلغارستان…

تراژدی ایگناتس زملوایس: پزشکی که پیشگام شستن دست ها بود

نزدیک به ۱۵۰ سال از اقدامات پیشگامانه لوئی پاستور و رابرت کخ می‌گذرد که به پایه‌گذاری نظریه میکروب بیماری کمک کرده است. با این حال، متقاعد کردن ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی برای جدی گرفتن شستن دست‌ها هنوز یک چالش است. مراکز کنترل و…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.