کشف تازه دانشمندان: جاندارانی که بدون اکسیژن زندگی می‌کنند

11

دانشمندان همیشه برای پیدا کردن حیات فرازمینی به دنبال پیدا کردن سیاره‌هایی هستند که شرایطی مشابه زمین را داشته باشند، مثلا از نظر دما، میزان اکسپژن و آب شبیه زمین باشند. آنها اینگونه استدلال می‌کنند که حیات به خصوص در شکل پیچیده آن، تنها در این شرایط می‌تواند متصور باشد.

اما علمی تخیلی‌نویس‌ها، زیادی با این مسئله موافق نیستند! آنها می‌گویند که چرا نتوانیم صورت‌های متفاوت حیات را متصور شویم که در شرایطی به کلی متفاوت با زمین زندگی کنند.

سال‌ها پیش، داستان علمی تخیلی‌ای را خواندم که به این استدلال دانشمندان طعنه می‌زد. داستان در سیاره‌ای دوردست رخ می‌دهد که در آن متان و مواد سمی برای ما، حکم آب و اکسپژن برای موجودات هوشمند آنجا را دارد. دانشمندان آن سیاره هم مثل دانشمندان زمین، استدلال می‌کنند که تنها باید در سیاره‌هایی که متان دارند، به دنبال موجودات هوشمند بود و در این میان دانشمند جوانی را که امکان وجود حیات در سیاره‌های داخل آب را ممکن می‌داند، دست می‌اندازند!

در فیلم تازه‌اکران‌شده آواتار هم، تنفس در جو سیاره دور دست، برای انسان‌ها ناممکن است و در کوتاه‌مدت باعث مرگ آنها می‌شود، اما زیباترین و پیچید‌ه‌ترین اشکال حیات در همین جو سمی برای ما، رشد و نمو می‌کنند.

بعد از این مقدمه طولانی به سراغ خبری می‌روم که امروز در sciencemag خواندم:

تک‌سلولی‌های بی‌هوازی یعنی تک‌سلولی‌هایی که بدون اکسیژن قادر به زندگی هستند، برای دانشمندان اصلا چیز تازه‌ای نیستند، مثلا پروکاریوت‌ها و پرتوزوآها می‌توانند بدون اکسپژن زندگی کنند، اما تا پیش از کشف جدید، کسی تصور نمی‌کرد جانداران چندسلولی که بتوانند در تمام چرخه زندگی خود بدون اکسپژن سر کنند، وجود داشته باشند.

دانشمندان در اعماق یکی از مناطق دریای مدیترانه که دارای آب بسیار شور است، سه گونه جدید از موجودات چند سلولی را کشف کرده‌اند که بدون اکسیژن زندگی می‌کنند. این موجودان فاقد میتوکندری هستند. میتوکندری، ارگانل داخل سلولی است که با استفاده از اکسپژن، انرژی مورد نیاز سلول‌ها را می‌شازند. آنها در عوض، دارای ارگانلی موسوم به هیدروژنوزوم هستند که بدون اکسپژن انرژی سلول‌ها را تأمین می‌کنند. دانشمندان بر این گونه‌های تازه کشف‌شده نام Loricifera نهاده‌اند.

مقاله اصلی در ژورنال بیو مد سنترال منتشر شده است.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس‌های بی‌نظیر از آبشارهای رنگارنگ دریاچه‌های پلیتویس در کرواسی و مقایسه آنها با فصل یخ‌زده

نوشته: تاماس دومبورا توثمن چهار سال پیش در فصل زمستان از دریاچه‌های پلیتویس بازدید کردم و از دنیای زیبا و یخ زده آنها با آبشارهای یخی و مناظر سفید عکس گرفتم.اخیراً دوباره به این دریاچه‌ها بازگشته‌ام تا از همان منظره خیره‌کننده عکس…

روسای جمهوری آمریکا به صورت تصاویر خیالی شبیه گیم‌های رل پلیینگ ژاپنی!

توجه: تصاویر را میدجرنی ساخته و سازنده ظاهرا فارغ از سمت و سوی سیاسی و فقط یک نوع بیان هنری دست به این کار زده است.جو بایدن:دونالد ترامپ:باراک اوباما:جورج دبلیو بوش:بیل کلینتون:جورج بوش پدر:…

خودکشی دسته جمعی در دمین آلمان در پایان جنگ جهانی دوم

خودکشی دسته جمعی در دمین به رویداد غم‌انگیزی اشاره دارد که در پایان جنگ جهانی دوم در شهر دمین آلمان رخ داد. در اواخر‌آوریل و اوایل ماه مه 1945، هنگامی که نیرو‌های شوروی در حال پیشروی به سمت شهر بودند، بسیاری از ساکنان آن، از جمله زنان،…

عکس‌های قدیمی از کلاس‌های تایپ دهه 1950 تا 1970 – زمانی که تایپ یک مهارت پایه بود و چه بسا با…

در تاریخ آموزش آمریکا، در یک برهه دبیرستان‌های آمریکا برای آموزش یک مهارت ضروری برای ورود به دنیای مدرن تجهیز شدند: تایپ کردن. ظهور کلاس‌های تایپ در دبیرستان‌های ایالات متحده، فصلی جذاب در تاریخی آموزش بود.شروع  آموزش تایپ را می‌توان در…

هلند کشور لاله‌ها – توضیحات + گالری عکس زیبا

هلند به خاطر مزارع خیره‌کننده لاله‌ که گردشگران را از سرتاسر جهان جذب می‌کند، مشهور است. این مزارع به ویژه در فصل بهار، معمولاً از اواخر مارس تا اوایل اردیبهشت، سرزنده و زیبا هستند.مزارع لاله عمدتاً در منطقه‌ای به نام "Bollenstreek"…

تخیل: تصور کنید که یک موجود هوشمند فرازمینی از زمین بازدید می‌کرد و در اینستاگرام پست به سبک…

ما نمی‌دانیم که هیچ وقت بیگانگانی که می‌گویند اینقدر وجودشان محتمل است، از زمین بازدید خواهند کرد یا آیا آشکارا رخ خواهند نمود یا نه.فعلا در حد داستان‌های علمی تخیلی به قضیه نگاه می‌کنیم.اما تصور کنید که یک موجود هوشمند فرازمینی…
آگهی متنی در همه صفحات
11 نظرات
  1. گل پسر می گوید

    مرسی جالب بید

  2. مهر می گوید

    آدم این چیزا رو که می شنوه _علوم کنونی نسبت به علومی که هنوز کشف نشده_ احساس غارنشینی میکنه…

  3. ناشناس دوست داشتنی می گوید

    میگن در اثر تغییر در شرایط موجودات هم تغییر می کنن یه چیزی تو مایه های تکامل . حالا اگه نخواهیم از اکسیژن استفاده کنیم فکر کنم باید از همین الان تمرین کنیم 😀

  4. مسعود می گوید

    یادمه شاید ۱۵ سال پیش یکبار تو دانستنیها خوندم که جانداران پیشرفته تری در حد کرم هم هستند که این ویژگیها رو دارند… نمیدونم شاید هم اشتباه میکنم

  5. عرفان می گوید

    با درود.
    من یک جانورشناسم و جزء خوانندگان پروپاقرص شما هستم. خبری بسیار جالب انگیزناک بود. لازم دونستم یه توضیح کوچولو اضافه کنم. لوریسیفرها نام یک شاخه کوچک و تازه کشف شده از جانوران است (این راسته در سال ۱۳۶۲ به تاریخ ما نام گذاری شد)، پس پیش از این شناخته شده بودند، اما این سه گونه‌ی جدید هستند که چنین ویژگی جالبی دارند. لوریسفرها، از خویشاوندان جانورانی مثل نماتودها هستند که مطمئنم اونها رو بهتر از من می شناسید. اگر سری به صفحه ۱۵۹ این کتاب بزنین یه توضیحات مختصری نوشته شده: http://issuu.com/erfaningenia/docs/comparative-zoology
    کاش یه خورده زودتر این کشف صورت می گرفت تا توی کتاب می اومد.
    در مورد هیدروژنوزوم و تفاوت اش با میتوکندری و هوازی بودن یا بی هوازی بودن یوکاریوت ها، و اساساً منشاء تکاملی باور نکردنی میتوکندری ها و هیدروژنوزوم ها، در صفحه۲۱۰ (صفحه ۱۶۲ چاپی) این یکی کتاب توضیحات کوتاهی اومده:
    http://issuu.com/erfaningenia/docs/the-sacred-depths-of-nature/210?mode=a_
    اشاره کوتاه این که هیدروژنوزوم احتمالاً صورت ابتدایی و نیایی میتوکندری هاست. و این که میتوکندری و هیدروژنوزوم برای نخستین بار از همزیستی یاخته های بدون هسته آرکئن ها با باکتری های بلعیده شده تکامل پیداکردند. بعدها این آرکئن ها به یاخته های یوکاریوت تکامل پیداکردند و در بعضی انواع، دوباره میتوکندری تحلیل رفت و به یاخته‌ی بی‌هوازی تبدیل شدند. به عبارت دیگه، میتوکندری‌های بدن ما چیزی نیستند جز باکتری‌هایی باستانی و هم‌زیست با یاخته‌های ما. روایتی که از این نظریه کردم-موسوم به نظریه هیدروژن-اندکی با روایت معروف اندوسیمبایوسیس تفاوت داره که مربوط به کشفیات علمی جدیدتره.
    شاد و پیروز و خرم باشین
    عرفان

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      بسیار ممنونم

  6. میلاد می گوید

    امیدوارم خوب و خوش باشید.

    مبحث ژنتیک، به دلیل ماهیت خاص خود، همواره یکی از مشکلات اصلی دانشمندان بوده است.

  7. misspell می گوید

    انرژی مورد نیاز سلول‌ها را می‌شازند.
    (اگر خواستید اصلاح کنید)

  8. پریا می گوید

    سلام.جالب بود…..
    چند وقت پیش بحث سر سلول های سرطانی بودسر یکی ازکلاسام….که شاید این واکنش سلولهای سرطانی در جهت تکامل باشه…و روزی برسه این سلول ها یه موجود رو تشکیل بدن!..البته خیلی راه مونده …!

  9. رضا می گوید

    نمیدونم چقدر به قران اعتقاد داری ولی توصیه می کنم حتمآ ایه 30 سوره انبیاء رو بخونی !
    تو این ایه به صراحت بیان شده که هر چیز زنده ای از اب به وجود اومده !
    به عبارتی هر جا که موجود زنده ای وجود داره حتمآ اب هم باید یافت بشه ولی جایی که اب یافت بشه معلوم نیست که حتمآ موجود زنده ای هم وجود داشته باشه !

  10. joker می گوید

    ببخشید آقایون میشه بگید از کجا باید بخرمش تا به عنوان حیون خونگی نگهش دارم ؟؟؟
    مطلب جالبی بود

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.