شیوه بررسی و ارزیابی یبوست

0

علایم بیمار باید شرح حال دقیق مورد بررسی قرار گیرند تا براساس دفعات اجابت مزاج (مثلاً، کمتر از 3 بار در هفته)، قوام (گلوله‌ای یا سفت) زورزدن بیش از اندازه، طولانی بودن زمان دفع، یا نیاز به حمایت ناحیه پرینه یا استفاده از انگشت در ناحیه آنورکتوم معمول شود که بیمار، واقعاً مبتلا به یبوست است یا خیر. در اکثر موارد (احتمالاً بیش از 90 درصد) علت زمینه‌ای (مانند سرطان، افسردگی، یا هیپوتیروئیدی) وجود ندارد و یبوست به هیدراسیون کافی، ورزش و افزودن فیبرهای غذایی (g/h25-15) پاسخ می‌دهد. رزیم غذایی مناسب و شرح حال دارویی و توجه به موضوعات روانی – اجتماعی از نکات کلیدی هستند. با معاینه فیزیکی، خصوصاً معاینه رکتوم اکثر بیماری‌های مهمی را که با یبوست تظاهر می‌کنند، باید رد کرد و احتمالاً علایم مطرح کننده وجود اختلال تخلیه (مانند تون بالای اسفنکتر آنال) را مشخص کرد.

در صورت کاهش وزن، خونریزی از رکتوم یا انمی همراه با یبوست، خصوصاً در بیماران بالای 40 سال باید به منظور رد بیماری‌های ساختاری مانند سرطان یا تنگی، سیگموئیدوسکوپی همراه با باریم انما یا فقط کولونوسکوپی به عمل آید. در این موارد انجام کولونوسکوپی به تنهایی هزینه – اثربخش‌تر است زیرا امکان بیوپسی از ضایعات مخاطی، انجام پولیپکتومی یا اتساع تنگی‌ها را فراهم می‌کند. اما باریم انما (تنقیه باریم) در بیمارانی که فقط به یبوست مبتلا هستند، مزایایی نسبت به کولونوسکوپی دارد زیرا هزینه انجام آن کمتر است و اتساع کولون و همه ضایعات مخاطی مهم یا تنگی‌هایی را که احتمالاً همراه با یبوست وجود دارند، نشان می‌دهد. ملانوز کولون (Melanosis coli) یا پیگمانتاسیون مخاط کولون نشانگر مصرف ملین‌های آنتراکینونی مانند کاسکارا یا سنا است؛ البته معمولاً با شرح حال دقیق می‌توان به آن پی‌برد. بیماری‌های بدون توجیهی مانند مگاکولون یا کولون مسهل (cathartic colon) نیز ممکن است توسط رادیوگرافی کولون تشخیص داده شوند. با اندازه‌گیری کلسیم و پتاسیم سرم و هورمون محرک تیروئید معدود بیماران دچار اختلالات متابولیک شناسایی خواهند شد.

بیماران مبتلا به یبوست آزار دهنده ممکن است به درمان صرف با فیبر پاسخ ندهند و رژیم آموزش روده می‌تواند به آنها کمک کند: مصرف ملین اسموتیک (لاکتولوز، سوربیتول، پلی‌اتیل گلیکول) و تخلیه روده با تنقیه یا شیاف گلیسیرین در صورت نیاز. بیمار را باید تشویق کرد که بعد از صبحانه به مدت 20-15 دقیقه با آرامش و بدون وارد آوردن فشار بر روی توالت فرنگی بنشیند. فشار آوردن بیش از اندازه ممکن است به ایجاد هموروئید منجر شود و در صورت ضعیف بودن کف لگن یا آسیب به عصب پودندال، چند سال بعد به دلیل بروز سندرم پرینه افتاده (descending perineum syndrome) دچار انسداد دفعی (obstructed defecation) شود. تعداد اندکی از بیماران که از اقدامات ساده بالا سود نمی‌برند یا به درمان دراز مدت با ملتن‌های محرک نیاز دارند (که با خطر سندرم سوءمصرف ملین همراه است)، مبتلا به یبوست شدید یا مقاوم به درمان تلقی می‌گردند و باید تحت بررسی بیشتر قرار بگیرند (شکل4-40). همچنین عوامل جدیدی که باعث القای ترشح می‌شوند (مثل لوبیپروستون (Lubiprostone) که یک فعال کننده کانال کلرید است) در دسترس هستند.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

این هنرمند با استفاده از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار، نقاشی‌های خود را ارتقا می‌دهد

در حالی که بسیاری از هنرمندان از هوش مصنوعی فرار می‌کنند، هنرمند دیجیتالی به نام Cy Teh از امکانات خلاقانه آن استقبال کرده . او با آمیختن نقاشی‌های دیجیتال خود با هوش مصنوعی، آثار هنری ترکیبی بی نظیری خلق می‌کند که هنر او را به سطح جدیدی…

طراحی‌ها و معماری‌های نبوغ‌آمیز و عالی که باید تحسین‌شان کرد

همان طور که در برخی پست‌های قبلی از طراحی‌ها و معماری بد گفتیم (در اینجا و اینجا برای مثال) سوی مخالف آنها هم وحود دارد. یعنی طراح یا معماری صنعتی به کاربرد و جنبه زیباشناختی اماکن و اشیا دقیقا فکر کرده و چیزی دلخواه و هماهنگ با محیط پدید…

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…

عجیب ولی واقعی: چشم‌های این زن در این عکس آبی نیست! + ویدئو

در یک خطای دیداری بسیار جالب که به تازگی دین جکسون در تیک تاک منتشر شده، چهره عادی زنی را می‌بینیم که برخلاف ظاهر امر، چشمان او آبی نیست و در واقع حاکستری است.دین جکسون در زمینه ایجاد خطاهای دیداری، یک حرفه‌ای محسوب می‌شود. ویدئوی او در…

وقتی به رویدادهای تاریخی مهم و مکان‌های مشهور از زاویه دید متفاوتی بنگریم (گالری عکس)

همیشه زاویه دید خیلی مهم است. ما در مورد برخی از رخدادهای مهم تاریخ، همیشه یک یا چند عکس شاخص در ذهنمان است، در صورتی که همان عکس‌ها پشت صحنه‌های جالبی داشته‌اند که از آنها غافل شده‌ایم.به صورت مشابهی روتین‌ترین عکس‌های از بناهای مشهور،…

منتخبی از تصاویر تاریخی کمتر دیده شده

با اینکه دسترسی به مستندهای خوب این روزها خیلی زیاد شده و به سبب وجود اینترنت (یا شبحی از اینترنت!) ما عکس تاریخی بسیار زیاد می‌بینیم (و می‌توانیم حدس بزنیم که که کئام عکس‌های معاصر روزی تبدیل به عکس تاریخی خواهند شد)، اما باز هم حجم…
آگهی متنی در همه صفحات

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.