ماسک توخالی: توهم بینایی که فقط اسیکزوفرن‌ها را فریب نمی‌دهد!

20

آیا تا به حال از این واقعیت آگاه بودید که آنچه را که تصور می‌کنید می‌بینید، ممکن است دقیقا آن چیزی نباشد که واقعا وجود دارد! آیا می‌دانستید که مناطقی در مغز شما وجود دارد که پیام‌های عصبی بینایی را مورد پردازش قرار می‌دهند و حاصل کار این مناطق ممکن است تصویری ذهنی در مغز شما ایجاد کنند که تفاوت قابل ملاحظه‌ای با پیام‌های خام عصبی دارند؟

شاید تا به حال در کتاب‌های و صفحات اینترنتی به توهمات بینایی جالبی برخورده باشید و با این واقعیت آشنا شده باشید.

یک مثال ساده:

>———————————–<

<———————————–>

خط بالایی مقداری بلندتر از خط پایینی به نظر می‌رسد، در صورتی که هر دو خط طول یکسانی دارند!

در مورد خطاهای بینایی می‌شود، انواع و اقسام مثال‌ها را آورد، اما در این پست می‌خواهم در مورد خطای حسی‌ای بنویسم که افراد سالم را درگیر می‌کند و بیماران مبتلا به روان‌گسیختگی یا اسکیزوفرنی را نه!

یک توهم یا خطای حسی مشهور، توهم ماسک توخالی نام دارد. در این توهم، قسمت داخلی مقعر یک ماسک صورت به بیننده‌ها نشان داده می‌شود ولی در کمال تعجب تصویرسازی ذهنی از این تصویر چیز دیگری از آب درمی‌آید و بیننده‌ها تصور می‌کنند که قسمت بیرونی یا محدب ماسک به آنها نشان داده شده است!

ولی یک ذهن اسکیزوفرن، چنین پردازشی را تصویر انجام نمی‌دهد و همان چیزی را درک می‌کند که می‌بیند و در این مورد خاص، برخلاف افراد سالم درک صحیح‌تری نسبت به واقعیت دارد!!

بیماری اسکیزوفرنی را می‌توان مختصر و مفید به صورت جدا شدن و گسیختگی تفکرات یک فرد از واقعیت تعریف کرد. این بیماری با هذیان‌ها و توهمات و تفکرات غیرمنطقی که با توضیح و استدلال اصلاح نمی‌شوند، مشخص می‌شود.

در توهم ماسک توخالی شدت، شدت توهم به اندازه‌ای قوی است که حتی وقتی در موردش آگاه هم می‌شویم، نمی‌توانیم تصویر واقعی را درک کنیم. مثل این می‌ماند که ذهن ما ماسک را در دست گرفته و آن را برگردانده است.

توصیه می‌کنم حتما این ویدئوی کوتاه جالب را در یوتیوب ببینید، تا عملا این خطای حسی جالب را آزمایش کرده باشید. این ویدئوی کوتاه بیش از یک میلیون و دویست هزار بار تا به حال تماشا شده است!

اما نکته جالب این است که مشابه این توهم در مورد اشیای دیگر به وجود نمی‌آید، یعنی اگر ذهن ما سطح مقعر اشیایی دیگر را محدب‌سازی ذهنی نمی‌کند. بسیاری از دانشمندان علوم اعصاب بر این باورند که در مغز مناطق مخصوص پردازش چهره وجود دارد و اگر این مناطق آسیب ببینند با وجود سالم ماندن خاطرات و اعمال دیداری دیگر، فرد بیمار از تشخیص چهره‌ها عاجز می‌شود.

دو دانشمند دانشگاه لندن به نام‌های دیما و جاناتان رویزر تصمیم گرفتند که عملا این مسئله را مورد بررسی قرار دهند که چرا اسکیزوفرن‌ها در این مورد خاص کلک نمی‌خورند! آنها 13 بیمار اسکیزوفرن و 16 شخص سالم را پای دستگاه MRI عملکردی یا fMRI نشاندند و بعد تصاویر سه‌بعدی از چهره‌های محدب و قعر را به آنها نشان دادند. همان طور که انتظار می‌رفت همه اسکیزوفرن‌ها گفتند که چهره‌های مقعر دیده‌اند، در جالی که افراد سالم گفتند که چهره‌های محدب مشاهده کرده‌اند.

این دو دانشمند، سپس اطلاعات MRI عملکردی را تحلیل کردند. آنها در این تحلیل از شیوه جدید استفاده کردند که می توانست نشان بدهد کدام مناطق مغز در حین انجام یک عمل خاص درگیر می‌شود. یافته آنها جالب بود:

وقتی به افراد سالم، تصاویری از چهره‌های مقعر نشان داده می‌شود، ارتباطات عصبی بین قشر پیشانی-گیجگاهی مغز و قسمتی از قشر پس سری مغز که مسئول حس پیام‌های دیداری است شکل می‌گیرد. اما در اسکیزوفرن‌ها چنین ارتباطات عصبی مشاهده نمی‌شود.

البته اسکیزوفرن‌ها تنها کسانی نیستند که چهره‌ها را به صورت مقعر درک می‌کنند، افراد مست و یا تحت تأثیر داروهای خاص هم ممکن است، چهره‌های مقعر را مقعر ببینند.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

برای جبران خطرات سلامتی ناشی از نشستن در طول روز وجود باید تحرک متناوب انجام بدهید. اما هر چند دقیقه…

برای کاهش اثرات مضر نشستن بر سلامتی، هر نیم ساعت یکبار 5 دقیقه پیاده روی سبک داشته باشید. این یافته کلیدی مطالعه جدیدی است که در مجله Medicine & Science in Sports & Exercise منتشر شده است.محققان نوشته‌اند:«ما از 11 فرد سالم…

حداقل مجازات کسانی که این چیزها را طراحی کرده‌اند، زندان است!

طراحی خوب در هر عرصه‌ای چه فضای وب، معماری، وسایل خانگی و صنعتی و گجت‌ها مهم است. یک طراح باید بتواند خود را جای کاربران نهایی بگذارد و حدس بزند که در استفاده از وسیله یال محل چه مشکلاتی پیش خواهد آمد یا در شرایط مختلف و با گذشت زمان چه…

عکس‌هایی که به ما جلوه‌ای عجیب و جالب از دوره ویکتوریایی و ادواردین در انگلیس می‌دهند

دورهٔ ویکتوریا یا دورهٔ ملکه ویکتوریا، که گاهی دورهٔ ویکتوریایی نیز گفته می‌شود، دورهٔ اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا و اوج امپراتوری بریتانیا بود.پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت…

انگار این شخصیت‌های تاریخی و اسطوره‌ای همین الان عکس گرفته‌اند! استفاده از هوش مصنوعی برای بازسازی…

ما بسیاری از شخصیت‌های تاریخی را تنها به صورت طراحی‌های محو و مجسمه‌ها و سردیس‌ها را دیده‌ایم. حالا تصور کنید که این شخصیت‌ها دوباره زنده می‌شدند و با آرایش صورت و مو و ریش امروزی و لباس‌های مدرن به عکاسخانه می‌رفتند.این کاری است که یک…

سری جدیدی از عکس‌های جذاب مقایسه‌ای زمان قدیم و جدید مکان‌ها و شهرها

عکس‌های «قبل و بعد» یا عکس‌های یک مکان بعد از گذشت زمان مدید، به چند دلیل جالب از آب درمی‌آیند:دگرگونی دیداری: انسان‌ها به طور طبیعی به سمت تغییرات و دگرگونی‌های بصری گرایش دارند. عکس‌های قبل و بعد تصویری واضح و قابل توجه از پیشرفت،…

ژاک شارل: کسی که اولین بالون هیدروژنی تاریخ را به پرواز درآورد

در 4 ژوئن 1783، برادران مون‌گلفیه اولین بار یک بالون هوای گرم را در جنوب فرانسه به نمایش گذاشتند. این بالون که از گونی محکمی پوشیده شده با کاغذ ساخته شده بود و تا نزدیک به 2 کیلومتر بالا رفت و به مدت 10 دقیقه در هوا باقی ماند.خبر موفقیت…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / نهال بادام / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /Hannover messe 2024 /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /جارو استخری /میکروبلیدینگ / اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
20 نظرات
  1. hamed می گوید

    fekr konam ye mokammele khob bara in post alave bar kholaseii dar morede IT cortex, paperhaie Earl Miller dar labe khodesh dar MIT dar morede top-down control va PFC hast. agar alaghe darid,man oonio ke akhiran too encyclopedia of neuroscience chap shodaro tosie mikonam

  2. سید تورج تهامی می گوید

    بسیار بسیار مطلب جالبی بود
    ممنون و سپاسگزار

  3. ehsan mousavi می گوید

    matlabe kheili jalebi bud … estefade kardim

    sitetun aalie … movaffagh bashid

  4. امیر می گوید

    سلام اقا علیرضا!…بسیار جالب و مفید بود!…ممنون

  5. مهدی فیروزی می گوید

    ارادتمند آقای دکتر
    از اونجایی که خیلی به بحث محتواسازی فارسی در اینترنت (بر خلاف اونایی که صرفا با نوشتن مزخرفات سعی در بالا بردن این رنک دارن) اهمیت میدم، همیشه دنبال سایت ها و بلاگ های این چنینی هستم. الحق و الانصاف که شما از کسانی هستین که سعی در بالا بردن محتوای فارسی اینترنت دارین. همیشه در بحث هایی که با دوستانم دارم هم وبلاگ شما رو به عنوان یکی از وبلاگ های نمونه ی فارسی معرفی می کنم.
    راستی چرا صفحه “درباره من” را ادیت نمی کنید؟
    تا بعد

  6. زهرا می گوید

    تکلیف یکی مثل من که هر دو حالت رو توی اون ویدیو می بینم چی می شه؟!

  7. امیرحسین می گوید

    جالب بود!
    سوال: تصویر مطلب همون چهره مقعریه که محدب دیده میشه یا یه تصویر محدب معمولیه؟ چون من هیچ مدله تو کت و کولم نمیره که این تصویر مقعر باشه!!!
    ذهن من جواب نمیده یا تصویر محدبه؟

  8. یک مرده می گوید

    ممنونم آقای مجیدی
    مثل همیشه عالی بود.
    فقط یک سوال داشتم،
    افرادی که فرمودید میتونن این اجسام مقعر رو به درستی مقعر ببینن آیا در مواردی که از این اجسام فیلم و عکسی ببینن هم میتونن این تشخیص رو بدن؟ مثلا همین فیلمی که لینک دادید.
    یادمه یکی از دوستانم که در آمریکا دوره ی خلبانی دیده بود میگفت داشتن دید عمق خیلی مهمه. میگفت برای مثال در یک ازمایش چند شیشه ی تمیز و بدون لک که هر کدام نشانه ای داشتن رو با فاصله از هم و پشت هم قرار میدادن و داوطلبان باید از فاصله ی دور به درستی میگفتن که یک نشانه ی خاص الان رو شیشه ی چندم هست و ترتیب رو میگفتن. یا مثلا در عکسی خاص که از بالا گرفته شده مشخص میکردن کدام نقطه مرتفع تر است و …

  9. حسین می گوید

    این عکس تا اونجا که من می بینم از نیمرخ گرفته شده

  10. سما می گوید

    کلا مغز سر آدم کلاه می ذاره

  11. علی آتشین می گوید

    سلام چه جالب امروز فهمیدم من یا مستم یا اسکیزوفرنی D:

  12. نیما می گوید

    مطلب فو ق العاده جالبی بود .
    یه سئوال و درخواست بی ربط داشتم . مدتیست که در سایتها و وبلاگهای کختلف به دنبال دعوتنامه بالاترین میگردم . شما که عضو هستید فکر می کنم می توانید دعوتنامه ای از این سایت برای من ارسال کنید .
    اگر چنین شود بسیار بسیار از شما سپاس گذار می شوم و مرا شرمنده خود می کنید .
    منتظر جواب شما هستم حتی اگر منفی باشد .

  13. زهره می گوید

    salam matlabe jalebi bod
    va amtehani baraye salamaty khod
    baz ham mamnon
    khaste nabashid

  14. ardavan می گوید

    دکتر من برادرم سالها است که اسکیزوفرنی دارد، ولی وقتی این فیلم را به او نشان دادم ولی مثل ادمهای عادی خطای دید داشت و قسمت داخلی ماسک را محدب می دید! آیا این آزمایش استثنا هم دارد؟
    من وقتی کامنت های قبلی را می خواندم سوال های جالبی را در انها دیدم، اگر امکان دارد به انها هم پاسخ دهید.

  15. شهرزاد می گوید

    خیلی جالب بود می خواستم بدانم ماسکی که مورد استفاده قرار می گیرد به جز محدب و معقر بودن ویژگی دیگری هم باید داشته باشد مثلا از نظر رنگ – ابعاد – جهت تابش نور و اینکه این آزمایش ضریب خطا هم دارد یا نه

  16. سالار می گوید

    واقعا مطبی جالبی بود ممنونم

  17. رضایی می گوید

    باسلام درابتدای مطلب درمثال دوخط که به نظراندازه هم نیستند موضوع خطای بینایی است نه توهم وهرانسانی این اشتباه رامی کند ولی در بیماری توهم بینایی فرد چیزهایی که واقعا وجودندارد را می بیند که ارتباطی با خطای بینایی هم ندارد. با تشکر- رضایی از مشهد

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5