موضوع پیچیده‌تر از این حرف‌هاست! رابطه سروتونین و افسردگی به همین سادگی‌ها نیست!

8

امروز به یک مقاله جالب برخوردم که در مورد مردی است که به خاطر یک موتاسیون ژنتیکی، دچار کمبود شدید میانجی‌های عصبی منوآمینی مثل دوپامین و سرتونین است. عنوان این مقاله این است: عواقب کمبود ژنتیکی سروتونین روی ریتم خواب.

میانجی‌های عصبی در اختلالات خلقی نقش دارند و تصور می‌شود که کمبود سروتونین می‌تواند منجر به افسردگی شود، بنابراین داروهای ضدافسردگی با تقویت کردن این میانجی می‌توانند، افسردگی را درمان کنند.

البته این نظریه، منتقدانی هم دارد و برخی هم فکر می‌کنند موضوع به این سادگی‌ها هم نیست و یک رابطه ساده بین میزان سروتونین و افسردگی وجود ندارد. حقیقتش را بخواهید، بعد از حدود 50 سال پژوهش روی سروتونین، هنوز شناخت ما از این میانجی عصبی ناقص است. گزارش مورد جدید هم بر میزان اسرارآمیز بودن سروتونین می‌افزاید و در عین حال اطلاعات مهمی به دست می‌دهد.

در این مقاله، یک مرد 28 ساله معرفی شده است که والدینش با هم نسبت فامیلی داشتند. او از یک اختلال ژنتیکی نادر به نام کمبود سپیاپترین ردوکتاز sepiapterin reductase deficiency رنج می‌برد. بیمارانی که این کمبود را دارند، آنزیمی را که به صورت غیرمستقیم در ساخت سروتونین و دوپامین نقش دارد، ندارند. این آنزیم در ساخت ملاتونین و نورآدرنالین هم مؤثر است. در نتیجه این بیماران کمبود شدید میانجی‌های عصبی (و نه فقدان کاملشان را) دارند.

سروتونین

علایم واضح‌تر SRD ، مربوط به کمبود دوپامین است، ضعف و هماهنگی کم عضلات، از جمله این علایم است، یعنی علایمی که در بیماری پارکینسون هم دیده می‌شوند. یک ویژگی جالب SRD این است که این علایم در صبح‌ها خفیف هستند، در طول روز شدیدتر می‌شوند و در طی خواب بدتر می‌شوند. این تغییرات روزانه، البته، یک علامت شاخص افسردگی شدید هم هستند، البته در افسردگی معمولا علایم در سر شب بهتر می‌شوند.

سروتونین
سروتونین، میانجی عصبی که بسیاری آن را میانجی عصبی شادی‌بخش می‌دانند.

این بیمار هم از کودکی علایم پارکینسون را داشت، تا اینکه در 5 سالگی با تشخیص دیستونی برای درمان ال-دوپا دریافت کرد. این درمان علایم او را از بین برد.

اما درمان این بیمار با ال دوپا، مسلما روی سطح پایین سروتونین بی‌تأثیر بود. پزشکان هم تا 27 سالگی نتوانستند تشخیص دهند که این بیمار کمبود سروتونین هم دارد. بنابراین تا این سن، این بیمار علایمی داشت که با کمبود دوپامین توجیه نمی‌شد، این علایم شامل افزایش اشتها، اختلال شناختی خفیف و خواب آشفته بود.

این بیمار از کودکی اختلال خواب داشت، طوری که در کودکی روزانه یک تا دو بار به خواب می‌رفت و از زمان بلوغ به بعد، دو سه ساعت بعد از نیمه‌شب از خواب بیدار می‌شد، به همین دلیل، در طول روز به صورت غیرارادی، یک تا دو بار و بین 2 تا 5 ساعت به خواب می‌رفت.

به همین دلیل پزشکان مشکوک شدند و یک تست ژنتیکی انجام دادند و SRD او را تشخیص دادند. آنها او را با 5 هیدروکسی تریپتوفان که پیشساز سروتونین است، درمان کردند. اثر این درمان، چشم‌گی بود و سیکل خواب بیمار، ناگهان طبیعی شد و اشتهایش کم شد و بر میزان تمرکز و عملکرد شناختی او افزوده شد. در این تصویر نمودار خواب یا هایپنوگرام این بیمار را می‌بینید.

چیزی که در این مقاله جلب نظر می‌کند، دقت عمل پزشکان در تشخیص این بیماری است. چون آشفتگی سیکل خواب و اشتها در افسردگی هم دیده می‌شود.

در پایان باید گفت، این گزارش مورد گرچه بسیار جالب است، اما نتیجه نهایی آن افزودن بر شک و تردیدهای ما است: چرا که این بیمار با وجود کمبود شدید سروتونین، اصلا علایم افسردگی نداشت. این موضوع می‌تواند شاهد دیگری بر این باشد که ممکن است، سروتونین آنگونه که خیلی از پزشکان تصور می‌کنند، به صورت ساده ماده شیمیایی شادی‌آور بدن نباشد! و این رابطه پیچیده‌تر از این حرف‌ها باشد.

پیش از این هم دانشمندان دریافته بودند که اگر با شیوه‌هایی بدن را از تریپتوفان تهی کنند و میزان سروتونین را کاهش دهند، در بیشتر مردم بر خلاف انتظار افسردگی ایجاد نمی‌شود. با این کار تنها در کسانی که از پیش افسردگی داشتند، علایم افسردگی دوباره تقویت می‌شوند.

بنابراین: موضوع پچیده‌تر از این حرف‌هاست!

منبع: ژورنال خواب


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

جستجو برای جیمز باند بعدی – طرفداران جیمز باند یکی از این 11 نفر را جیمز باند بعدی می‌دانند

جیمز باند یک شخصیت خیالی است که توسط نویسنده بریتانیایی یان فلمینگ خلق شده. باند یک مامور سرویس مخفی بریتانیایی ظریف و پیچیده است که با کد 007 نیز شناخته می‌شود. او اولین حضور خود را در رمان «کازینو رویال» فلمینگ در سال 1953 انجام داد و از…

داستان گنبد بتنی در جزایر مارشال که پر از زباله‌های مرگبار هسته‌ای است

یک گنبد بتنی یا اصطلاحا Runit Dome بین سال‌های 1977 و 1980 به منظور مهار زباله‌های رادیواکتیو حاصل از آزمایش‌های هسته‌ای جنگ سرد آمریکا ساخته شد. اما شروع به ترک خوردن کرده است.جزایر مارشال یک کشور جزیره‌ای زیبا است که در اقیانوس آرام…

۱۱ رخدادی که تاریخ دنیا را تغییر دادند به روایت میدجرنی

گرچه از اکثر این وقایع تاریخی عکسها و فیلم‌های زیادی وجود دارد، اما می‌خواهیم با میدجرنی آنها را بازسازی کنیم. شاید تمرینی شود برای بازافرینی رخدادهایی که از آنها عکسی گرفته نشده یا عکاسی در زمان آنها اصلا اختراع نشده بود.شروع جنگ جهانی…

بال‌های پرنده نورثروپ: کاوشی در هواپیمای XB-۳۵ افسانه‌ای با عکس‌های کمتر دیده شده

نورتروپ XB-۳۵ گواهی‌ای بر روح پرشهامت نوآوری در صنعت هوانوردی در اوایل دهه ۱۹۴۰ بود.XB-۳۵ که توسط شرکت نورتروپ Northrop با همکاری نیروی هوایی ارتش ایالات متحده توسعه یافت، یک هواپیمای آزمایشی بود که مرز‌های مهندسی هوانوردی را جابجا کرد.…

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…

اگر گوشی‌های موبایل، دهه‌ها زودتر اختراع می‌شدند

در دوره‌ای پس از همگانی شدن استفاده از گوشی‌های موبایل، تنوع ظاهری آنها بسیار زیاد بود و هیچ گوشی‌ای شبیه گوشی دیگر نبود. اما الان شکل همه گوشی‌ها تقریبا یکی شده است.ما خیلی منتظر گوشی‌های تاشو یا رول‌شونده ماندیم تا این یکنواختی را به…
آگهی متنی در همه صفحات
8 نظرات
  1. local می گوید

    به نظر من در مورد بیماری های روانی خود بیمار هم باید اطلاعات مختصری از علائم و نشانه های بیماری های روانی بدست بیاورد تا خودش هم در روند تشخیص بیماری بتواند کمک کند. پزشکان از مشخصاتی که بیمار ارائه می دهد بیماری را تشخیص می دهند و بیمار نشانه هایی که پزشک جویا می شود را اعلام می کند ولی بیمار چون نمی داند چه چیزهایی در تشخیص بیماری مهم هستند ممکن است بسیاری نشانه های مهم بیماری را در نظر نگیرند.

  2. Sam می گوید

    doctor i have a mental problem
    my shrink orders serteralin
    its depression or tention???
    i confused

  3. علی می گوید

    واقعا پیچیدست!
    من 2سالی هست سرترالین مصرف میکنم،وقتی قطع میکنم علائم شبه افسردگیم بر می گرده(تازه این دفعه بعد قطع سرترالین دلشوره و طپش قلب یهو گرفتم)که این علائم شامل:
    سر گیجه و گیجی
    سٍر شدن دست و پا
    سرد شدن دست و پا
    احساس سرماخوردگی
    افزایش تعریق
    قرمز شدن مردمک

    واقعا عذاب آوره،زندگی رو برات تلخ می کنه!!!

    از طرف دیگه مصرف سرترالین بصورت مزمن باعث عدم تمرکز ذهنی و از بین رفتن وحشتناک حافظه میشه.طوری که نمیتونی تو مکالمه و دیالوگات جمله بندی خیلی خوب داشته باشی،از بین رفتن حافظه رو تو نت می بینم خارجی های هم که مصرف می کنند گزارش میدن.

    با این حال حاظرم با خفت و ذلت حافظه ی سر زنده سابقم رو نداشته باشم ولی از این علائم راحت بشم.

    وقتی مقاله رو میخونی میبینی دکترای اون ور چطور پیگیر بیمارشون واقعا ناراحت میشم.
    تورو خدا راهنمایم کنید.

  4. حسن می گوید

    سلام
    آقا علی پیشنهاد میکنم تست کلسترول و کبد چرب رو انجام بده
    یه روانشناس خوب هم میتونه کمکتون کنه

    1. آیدین می گوید

      آیا کلسترول بالا و کبد چرب سبب ایجاد افسردگی میشود؟

  5. ندا می گوید

    من 4 سال هست که سرترالین مصرف می کنم و2سال اول هم امی پرامین هم باهاش مصرف کردم من خیلی حافظه خوبی داشتم از موقعی که مریض شدم یعنی 4سال پیش تا الان حتی یه کتاب 20صفحه ی رو نمی تونم بخونم دکترم همش میگه پنیک داری دیگه خسته شدم یه هفته خوبم یه هفته حالم بده سر گیجه گنگی تپش. وخیلی حالتهای بد دیگه دارم اگه می تونید نظری بدید شاید کمکم کنه ممنون

  6. دوست می گوید

    دوستان کاهش شدید ویتامین های گروه b complex هم باعـث چنین مشکلاتی میشه. با مشورت پزشک یه دونه ب کمپلکس مصرف کنین و ببینین چه معجزه ای رخ میده.

  7. شقایق می گوید

    سلام رژیم غذایی خیلی مهمه

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.