آیا درد همان رنج است؟ نگاهی به مفهوم درد و رنج از دید دانش پزشکی

7

دکتر .ا. پیروزی : درد و رنج در ادبیات بیشتر اوقات با هم می‌آیند و در پزشکی این دو از هم تفکیک نمی‌شوند و هردو را یکی می پندارند ولی آیا درد با رنج یکی است ؟ و اگر نیست درد چیست و رنج چیست ؟

درد یا pain یک احساس و درک ناخوشایند است که با آسیب بافتی همراه می شود ، این آسیب بیشتر اوقات حقیقی است و آسیب بافتی که با درد همراه باشد، فرد را تهدید و او را آگاه می‌کند که کاری برای این آسیب باید به عمل آورد، حداقل اینکه آن را گرم و یا بی‌حرکت کند ، بنابراین این آگاهی برای دو منظور در درد لازم است هم برای بقا و هم برای سازش .

به این خاطر درد گاهی نه تنها بد نیست بلکه کمک کننده هم هست ولی همین درد هنگامی که به درازا بکشد ، رنج را با خود همراه خواهد داشت و شاید این که واژه درد پیش از رنج می‌آید به این علت باشد ، گاهی درد با رنج به خصوص هنگامی که بیمار قصد بیان ناراحتی خود را دارد قاطی می‌شود و فرقی بین آن دو نمی‌گذارند و یا هنگامی که پزشک برای رنج بیمار اقدامی به عمل می‌آورد، بیمار از درمان آن خودداری می‌کند، حتی در بسیاری از کسانی که تحصیلات دانشگاهی دارند ، برداشتی نادرست نسبت به آن نشان می‌دهند.

رنج ابعاد فراوانی دارد که یکی از آن ها درد است ، رنج همان suffering در انگلیسی می‌باشد ، رنج احساسی هست که بیمار نسبت به خود یا self پیدا می‌کند، بیمار با شناختی که از خود دارد می‌بیند که آن نیست و نسبت به توان خودش شک پیدا می‌کند ، رنج توان بیمار را کم می‌کند و گاهی هم از بین می‌برد، رنج همواره با درد مزمن همراه می‌شود ، به این خاطر در دردهای مزمن مشاوره روانپزشکی شایان توجه است و کمک کننده.

درد مزمن تغییراتی را در نظم و ترتیب نورو اندوکرین با احساس خستگی، خوش نبودن و عدم توانایی در فکر کردن و تصمیم گرفتن دارد و فرد را به سوی اندیشه‌ها و احساس‌های منفی می‌کشاند، رنج در حقیقت احساس در هم پاشیدگی شخص یا بخش ضروری از شخص یا person است، یعنی ساختار روانی فرد در رنج دچار آسیب می‌شود واین همان ساختار روانی است که هویت بیمار را تشکیل می‌دهد.

از نظر حسی خود یا self مرکز درک همه رویدادها ، احساس‌ها و باورها می باشد و یک نقطه فرضی است که همه دیدگاه‌های توان فردی در پیرامون آن شکل می‌گیرد. خود با شناختی که از توانش دارد با محیط خود در پی خواسته‌ها و هدف‌هایش سازش و حرکت می کند و این تلاش ها یک هویت اجتماعی برای فرد ایجاد می کند که همان خودکارا یا self-Efficacy است و این باور به اندازه توان ، نقش مهمی در سازگاری با حالات مرضی دارد ، خود شناختی نسبت به گذشته دارد و اینک را با آینده مقایسه می‌کند و بیمار با درد مزمن گذشته را خوب و اینک را برای آینده بد می‌بیند ، اگر آگاهی نباشد رنجی هم در بین نخواهد بود ، بسیاری از بیماران ضربه سر تا هنگامیکه آگاهی کامل ندارند ، درک معنا و مفهوم رنج را هم ندارند ، ولی اطرافیان آنها چرا .

هنگامی که آگاهی فراوان و زندگی خردمندانه باشد ، درک از خود هم خردمندانه خواهد بود و با بالا رفتن سن فرد خود را با شرایط محیط کاملاً تطبیق داده و حتی دوره سالمندی را خردمندانه به پایان می‌رساند ، رنج بر روی همین خود، اثر بد خود را می‌گذارد یعنی از برخورد و عدم هماهنگی بین آنچه فرد از خودش انتظار دارد و آنچه در عمل هست یا انجام می‌دهد یک ناهنجاری رفتاری بروز می کند، برخی از این افراد تنها در گذشته زندگی می‌کنند و برخی حال را از گذشته جدا می‌کنند و البته میزان درد با نوع آسیب گاهی همخوانی ندارد و این بیشتر پیوندی است که شخص با کارش در اجتماع دارد مثلاً یک موسیقیدان و یا جراح اگر یک انگشتش دچار آسیب شود و از عهده انجام جراحی و یا نواختن موسیقی بر نیاید ممکن است زودتر دچار رنج شود تا کسی که مثلاً همه پایش دچار آسیب شده و مدتها توان راه رفتن را نداشته باشد.

به هر حال رنج با شخصیت فرد و کاری که در جامعه دارد ، بستگی زیادی دارد.  با درد و در جریان درد مزمن، عوامل تنش زا ها یا stressor ها خود نمایی خواهند کرد و اینها می‌توانند مثبت یا منفی باشند و باورهای منفی نقش پیام‌های زیانبار را بازی خواهند کرد ، بسیاری از بیماران دیده می‌شوند که با حال بد به پزشک مراجعه می‌کنند ولی با گفتگو با پزشک و اعتماد و اطمینان خاطری که پزشک به بیمار می‌دهد ، پس از دقایقی با حال نسبتاً خوب مطب و پزشک را ترک می‌کنند ، این همان رنجی بود که توان را از بیمار گرفته بود .

مغز و ایمنی بدن یک شبکه ارتباطی دو طرفه هستند، رنج شباهت به افسردگی دارد ولی با آن فرق دارد ، رنج مفهومی فراتر از افسردگی هست، رنج تنها یک آسیب دیدگی روانی نیست، فرد رنجور بیشتر به آینده نگاه می کند ، فردی که درد دارد باید علاوه بر درد، بر خستگی ، ناتوانی ، خوش نبودن ، بدخوابی ، بی اشتهایی و کاهش لیبیدو هم مبارزه کند ، اینکه من با دردی که امروز دارم ، چه کسی هستم؟ بستگی به این دارد که در گذشته و پیش از بروز درد ، کی بودم و چه توانایی هایی داشتم ، با بروز درد شخص نمی تواند چون گذشته زندگی کند و باید شیوه ی زندگی را عوض کند .

نتیجه : با پیدایش درد مزمن + رنج = تنش همراه با بی‌نظمی عصبی – غددی – خستگی –خوش نبودن – درد عضلانی – اختلال در فکر کردن – اختلال در کارکردهای برخی از ارگانها – بد خوابی – اختلال در سیستم ایمنی – افسردگی – ناامیدی – ترس – اضطراب خواهد داشت که همه اینها ارتباط با میزان آگاهی و شخصیت بیمار دارد

در یک درد بخش های زیر دخالت دارند : اعصاب حسی گیرنده درد – شاخ پشتی نخاع – مدولا – محور هایپو تالامو پیتوایتری – آدرنو کورتیکال – پارا ونتریکولار نوکلئوس و هیپوفیز از یک سو و از سوی دیگر پونز و تالاموس و گیرنده‌های درد در کورتکس و پاسخ های ایجاد شده در بدن .

دکتر .ا. پیروزی -2/2/89
جراح مغز و اعصاب


خوب! مقاله جالبی بود. از دکتر پیروزی برای ارسال مقاله به «یک پزشک» متشکرم.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

یک عکاس از هوش مصنوعی برای تصور اینکه شخصیت‌ها و سلبریتی‌های تاریخی امروز چه شکلی می‌شدند، استفاده…

یک عکاس از هوش مصنوعی (AI) استفاده کرده است تا تصور کند شخصیت‌های تاریخی مانند آل کاپون، بنجامین فرانکلین و شارون تیت اگر امروز به دنیا می‌آمدند چه شکلی بودند.این عکاس به نام آلپر یسیلاتس که در استانبول ترکیه زندگی می‌کند، پرتره های فوق…

تصور کنید که در یک دنیای تخیلی، هری پاتر را استودیو جیبلی می‌ساخت

استودیو جیبلی یک استودیوی مشهور انیمیشن‌سازی ژاپنی است که به دلیل سبک هنری متمایز، داستان‌سرایی پر از تخیل و انیمیشن‌های هیجان‌انگیزش مشهور است. استودیو جیبلی که توسط هایائو میازاکی و ایسائو تاکاهاتا تأسیس شد، تعدادی از محبوب‌ترین فیلم‌های…

شوخی‌های تصویری دانشگاهی – دوران عزیز پرمخاطره و گاه پرمشقت با بازدهی‌های نامعلوم

دوره دانشگاه و سختی تطابق‌های دانشجوهایی از طبقات مختلف اجتماعی و نواحی مختلف کشور و آمیزه جالب کنار هم قرار گرفتن آنها هر فعالیت عادی دیگر اجتماعی می‌شود مانند نگاه کردن به فوتبال و هر امتحان یا حتی کلاسی خاطره‌انگیز می‌شود.در اینجا…

خودکشی دسته جمعی در دمین آلمان در پایان جنگ جهانی دوم

خودکشی دسته جمعی در دمین به رویداد غم‌انگیزی اشاره دارد که در پایان جنگ جهانی دوم در شهر دمین آلمان رخ داد. در اواخر‌آوریل و اوایل ماه مه 1945، هنگامی که نیرو‌های شوروی در حال پیشروی به سمت شهر بودند، بسیاری از ساکنان آن، از جمله زنان،…

چرا غذاها در کتاب‌های مصور و انیمیشن‌ها اینقدر اشتها برانگیزند؟!

دوران کودکی خودم را که به یاد می‌آورم، یاد کتاب‌های داستان مصور می‌افتم که در بعضی از صفحات آن عکس میزهای پر از غذا درج شده بود. نقاشی‌های آنقد آنقدر خوب بودند که تصور می‌کردم میوه‌ها و مرغ و بوقلمون و سوسیس فرنگی‌ها مسلما باید کیفیت…

این عکس‌های تاریخی را یا ندیده‌اید یا احتمالش کم است که دیده باشید!

پسرک «بانجو» نوا» با سگش -  تقریباً در اوایل دهه 1900جورج لوکاس قبل از تکامل جلوه‌های کامپیوتری، 1984فضای داخلی خطوط قطار اورینت اکسپرس،  سال 18831947. دختری در حال بازی با ماشین اسباب‌بازی، شهر نیویورک، عکس از فرد…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
7 نظرات
  1. یک پزشک دیگر می گوید

    خیلی خوب و قابل تامل بود،در زندگی اجتماعی هم که خیلی اوقات قوانین حاکم بر بدن انسان برقرار و معنادار است ،داشتن آگاهی و زندگی کمی تا قسمتی خردمندانه خود باعث رنج و بعبارتی بلای جان است،به زبان دیگر هرکه درکش بیش رنجش بیشتر!

  2. یک پزشک دیگر می گوید

    خیلی خوب وقابل تامل بود. در زندگی اجتماعی نیز، که قوانین و پدیده های حاکم بر بدن انسان برقرار و معنادار است، خیلی اوقات داشتن آگاهی و زندگی کمی تا قسمتی خردمندانه باعث و بلکه عین رنج است و بلای جان محسوب میگردد. هرکه درکش بیش رنجش بیشتر!

  3. میثم الله‌داد می گوید

    دکتر مجیدی ممنونم. واقعاً لذت بردم. من دارم رنج می‌کشم و تا حالا فکر می‌کردم طبیعیه با توجه به استرسی که این چند وقته بهم وارد شده.
    ممنونم. خیلی از این علائم در من بروز پیدا کرده. باید به فکر باشم.

  4. یک پزشک دیگرتر می گوید

    نویسنده مقاله همشهری منه (رشتیه).

  5. سعید راد می گوید

    دکتر مجیدی اگه ممکنه دکمه پلاس وان رو توی وبلاگت قرار بده .
    از آقای پیروزی هم به خاطر مقاله خیلی خوبشون سپاسگذارم.

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      دکمه پلاس وان در بالای پست‌ها هست.

  6. Timmy می گوید

    خیلی قشنگ بود. گرچه رشته ی تحصیلی من توی دبیرستان ریاضی فیزیک بودش ولی خیلی دوست دارم روانشناسی میخوندم. چون احساس میکنم واقعا استعدادش رو دارم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.