آبی‌ترین چشم

تصور می‌کردیم که رنگ چشم‌ها چیز غیر قابل تغییر باشد، اما یک پزشک کالیفرنیایی فناوری تازه‌ای ابداع کرده است که با استفاده از آن می‌توان چشم‌های قهوه‌ای را مبدل به آبی کرد!

دکتر گرگ هومر Gregg Homer از مؤسسه پزشکی «استروما»، ادعا می‌کند که با استفاده از لیزر در جریان عملی که تنها 20 ثانیه طول می‌کشد، می‌تواند بدون اینکه صدمه‌ای به بینایی فرد برسد، رنگ چشم‌های او را برای همیشه از قهوه‌ای به آبی تبدیل کند.

رنگ چشم‌ها را دو عامل تعیین می‌کند، یکی از آنها میزان رنگدانه‌های ملانین عنبیه است و عامل دیگر میزان پراکندگی یا تفرق نور در بافت عنبیه است. فکر نکنید که آدم‌هایی که رنگ چشمشان آبی یا سبز است، رنگدانه‌های آبی یا سبز در چشم دارند، عاملی که باعث می‌شود رنگ چشم‌ آنها آبی یا سبز شود، همین تفرق متفاوت نور در چشم‌های آنهاست. به عبارت دیگر، همان‌طور که رنگ آبی آسمان، به خاطر آبی بودن هوا نیست و ناشی از پرکنده شدن نور خورشید در جو زمین است، رنگ آبی چشم‌ها هم را همین فرایند سبب می‌شود.

دکتر گرگ از لیزری با فرکانس خاص، برای برداشتن رنگدانه‌های سطح عنبیه استفاده می‌کند که ظاهرا میزان پراکندگی نور را تغییر می‌دهد. البته متعاقب عمل دو تا سه هفته باید بگذرد تا تغییرات به صورت تدریجی در چشم اعمال شود و تغییر رنگ رخ دهد.

این عمل البته ارزان نیست و پنج هزار دلار هزینه در بر دارد. تصور می‌رود که ظرف 3 سال، این عمل در امریکا در دسترس همه قرار بگیرد و حتی در مدت کوتاه‌تری در خارج آمریکا، معمول شود.

اما در این میان چشم پزشکانی هستند که ضرورت این عمل را زیر سوال می‌برند و عقیده دارند که باید با دقت بیشتری این عمل مورد بررسی قرار بگیرد، مثلا دکتر «المر تو»، استادیار دانشگاه ایلینویز عقیده دارد که ممکن است زدودن ملانین چشم چندان بی‌خطر نیست و ممکن است منجر به بیماری بیماری گلوکوم ناشی از نشست از رنگدانه یا pigmentary glaucoma شود. این بیماری منجر به کوری می‌شود.اما دکتر هومر معتقد به بی‌خطر بودن این عمل است، با این همه او تلاش می‌کند که ظرف یک سال‌ آینده بی‌خطر بودن عملش را اثبات کند.

شیوه آسان دیگر تغییر رنگ چشم، به صورت موقت، استفاده از لنزهای تماسی است، البته این شیوه خطر عفونت را در بر دارد و استفاده از لنز چندان راحت نیست.

در انسان‌ها، بیشتر رنگ قهوه‌ای معمول است، البته جالب است بدانید که در کشور استونی 99 درصد افراد، رنگ چشمشان آبی است.

اما آیا معمول شدن احتمالی عمل تغییر رنگ چشم، مشکلات اجتماعی یا اخلاقی به هماره نخواهد داشت؟

تونی موریسون، نویسنده مشهور آمریکایی و برنده جایزه نوبل ادبیات و پولیتزر، کتابی دارد به نام «آبی‌ترین چشم»، در این رمان که به فارسی هم ترجمه شده است، شخصیتی به نام «پکولا» وجود دارد که دختری سیاه پوست است که همراه خانواده فقیرش زندگی می‌کند و هر شب دعا می‌کند که چشمانش مثل همکلاسی‌هایش آبی شود.

منبع: washingtonpost

28 دیدگاه

  1. با سلام. ممنون از پست جالب و خوندنیتون. در ادامه مطلب شما، لازم به ذکره که امروزه در بعضی مراکز درمانی روشی وجود دارد به نام اینترا اکولار ایمپلنت. در این روش درمانی که برای درمان یا حداقل کاهش مشکلات چشمی در برابر نور خورشید در بیمارانی نظیر آلبینیسم چشمی، هتروکرومیا و ابنرمالیتی های دیگر عنبیه به کار می رود، از یک لایه نازک قابل انعطاف سیلیکونی استفاده می شود. “آرتیفیشیال ایریس ایمپلنت” در درمان نقصهای آیریس همچون کولوبوما، آتروفی شدید عنبیه و گاهی برای تغییر رنگ کاسمتیک چشم و به منظور زیبایی نیز انجام می گردد.

    1. دوست عزیز تا اونجا که من در جریانم انجام عمل کاسمتیک روی پشم مثل تغییر رنگ ایریس با ایجاد بیماری آب سیاه میشه این عمل خیلی محافظانه کار تره.

  2. ولا من همون قهوه ای رو بیشتر دوست دارم!(همچنین تیره و سیاه)
    به نظر من رنگهای تیره واسه چشم قشنگ تره!
    نگفتین تفرق متفاوت نور چیه؟
    یعنی اونا رنگای دیگه رو بهتر میبینن ما رنگای دیگه رو؟!

  3. میشه منبعتون رو در مورد چشم ابی بودن مردم استونی ببینم ؟ من چیزی تو نت در این مورد پیدا نکردم ..

    1. ویکی‌پدیا، مدخل رنگ چشم. توی همون جا اطلاعات خیلی جالبی در مورد رنگ چشم هست.

  4. سلام دکتر
    تا حالا با کیسی برخورد کردی که یکی از چشاش نصفش قهوه ای تیره و نصف دیگرش قهوه ای روشن باشه و چشم دیگرش قهوه ای تیره باشه؟
    دیدم که می گم!

    1. پسرخاله من یه چشمش آبیه یه چشمش هم نصفه سبز و نصف دیگه عسلیه
      و به مهدی که پایینتر کامنت داده:
      سبز و آبی کاملا با هم فرق میکنند. تازه هر کدوم هم طیفهای مختلف دارن. تو فامیل مادریه من حداقل 3 جور سبز و 3جور آبی مختلف داریم…

  5. امیدوارم این فناوری به ایران نرسه چون مثل دماغ عمل کردن مردم فقط به خاطر مد میرن چشم آبی میشن بدون توجه به اینکه هر چیزی طبیعیش زیباتره .

  6. موارد رنگدانه های عنبیه و میزان تفرق نور رو در ایندا جدا گرفتید. اما بعدش گفتید با تغییر رنگدانه های عنبیه میزان تفرق هم تغییر می کنه. پس این دوتا جفت شون یک مورد محسوب می شن.
    پس علت دیگه ی تفاوت رنگ چشم ها چی هستش؟

    1. خوشحالم که بعضی از خواننده‌ها با دقت مطالب را می‌خونن، راستش در مورد تکنیک انجام کار چیز زیادی در منابع نوشته نشده بود، جز همونی که نوشتم، احتمالا مکانیسم بیشتر تغییر تفرق نور باشه.

  7. واقعاً جالب بود!
    در مورد مردم استونی خیلی جالبه!
    من فکر میکنم توی استرالیا هم تعداد چشم آبیها در همین حد و حدود باشه چون توی سریال پرستاران اگه دقت کنید تقریباً رنگ چشمی غیر از آبی پیدا نمیکنید.
    راستی دکتر رنگ چشم آبیها واقعاً آبی هست یا سبز؟!
    به نظر من در حقیقت همش سبز رنگه اما به آبی شهره شده!
    ضمناً من خودم هم چشم آبیم! :)

  8. بنظر من چشمان آبی قشنگترند و افرادی که چشم آنها بطور ذاتی آبی است نسل برترند.

  9. حقیقتش دوستان من تا قبل از اینکه برم خارجه اصلاً رنگ چشم برام مهم نبود و موقع خواستگاری دنبال ی دختر خوشگل با چشمای درشت و دماغ ریز که هیچ نیازی به عمل نداشته باشه بودم. که خدا رو شکر پیدا کردم و از زندگیم راضی ام. منتها تو خارجی که ما رفته بودیم همه چشمها یا آبی بود یا سبز. یه چند تا چشم سیاه هم میدی دیم که از نزدیکتر سبز تیره بود!!
    خلاصه من با خودم فکر کردم اگه بخام تو این کشور یه روز زندگی کنم با این رنگ چشم نمیشه. شایدم بشه ولی به چشم اجنبی بهت نگاه می کنن دیگه.

  10. اینکه افرادی که چشم تیره دارند قدرت انتخاب داشته باشند که چشمهاشون چه رنگی باشه واقعا امتیاز بزرگی هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]