آیا زمان خرید قلم برای تبلت فرا رسیده است؟

حامد همائی راد: لذت تجربه اولینها در زندگی موهبتی است که هیچگاه فراموش نمیشود. لمس صفحهی آیپَد برای اولین بار نیز برای من مستثنی نبود. صفحهای نسبتا بزرگ و نازک که به راحتی در میان دستانام جا خوش میکرد و روانترین رابط کاربریای را داشت که تا به آن روز تجربه کرده بودم.
انگشتان دست تمام چیزی بود که برای کار با تبلت نیاز داشتم. در اوایل به دلیل نوع اپلیکیشنهای موجود نیاز به داشتن قلم را احساس نمیکردید ولی تمامی اینها با ظهور برنامههایی با ایدههای نو و کارکرد فوقالعادهی آنها برای طراحان و هنرمندان تغییر پیدا کرد. اپلیکیشنهایی همچون Paper و Draw Something بسیار محبوب شدند و داشتن قلمی با دقت رسم بالا در ظاهر یک مزیت محسوب میشد.
هفته پیش در رابطه با تبلت جدید سامسونگ که برای تولید محتوا بهینهسازی شده است نوشته بودم، گلکسی نوت 10.1 دارای قلمی همراه خود که به زیبایی در بدنه آن جا گرفته و جلوه خاصی به تبلت میبخشد. اما همانطور که میدانید اکثریت تبلتهای موجود قلمی همراه خود ندارند و باید آن را جداگانه خریداری کنید. قصد دارم در این نوشته نگاهی کنم به گزینههای موجود فعلی برای آیپَد (و تبلتهای دیگری که فناوری لمسی آنها از نوع خازنی است) و کاربردهایی که برای تبلتی با یک قلم میتوان متصور شد.
یکی از محبوبترین قلمهای موجود فعلی، قلم Wacom Bamboo Stylus است؛ در دو نوع Solo به قیمت 30 دلار و Duo به قیمت 40 دلار تولید شده که نوع دوم آن در سر دیگر خود به خودکار مجهز گشته است تا نیازی به قلم دیگری برای نوشتن روی کاغذ نداشته باشید. مزیت خوبی که این قلم علاوه بر ساخت با کیفیت خود دارد، امکان تعویض سرقلم آن در صورت خرابی است.
قلم دیگری که لازم دیدم در اینجا معرفی شود Adonit Jot Pro است. این قلم را میتوان نمونه موفقی از یک ایده ارزشمند دانست که سرمایه اولیه مورد نیاز برای تولید آن توسط داوطلبینای از سراسر جهان به واسطهی سایت KickStarter تامین شد و Jot Pro توانست در مدت زمان کوتاهی به محصولی پُرفروش در میان رقبای خود تبدیل شود. طراحی شفاف سرقلم آن به شما کمک میکند هر جا که نیاز به دقت بالا در طراحی و نوشتن متون ریز دارید، با مشاهدهی زیر نوک قلمِ خود ابزاری بیمانند را همراه داشته باشید.
آهنربای کوچکی نیز در بدنه این قلم 30 دلاری تعبیه شده است که به خوبی با آهنربای مجاور آیپَد چِفت میشود و آن را تبدیل به وسیلهای مناسب جهت استفادههایی همچون یادداشتبرداری مینماید. سرقلم آن نیز به مانند قبلی قابل تعویض است و برای یک جفت سرقلم باید 8 دلار بپردازید.
قلمهای دیگری نیز همچون Studio Neat Cosmonaut (مناسب برای کشیدن دیاگرامها)، Kensington Virtuoso (کارکرد عمومی و قیمت مناسب 15 دلاری)، SGP Kuel H10 (کوچک ومناسب برای موبایل و تبلت با قیمت ارزان 13 دلاری) و Senso Brush (مناسب جهت نقاشی) وجود دارند که در صورت تمایل میتوانید نگاهی به وبسایت سازندهی آنها بیندازید (در اینجا و اینجا نیز امکان مشاهدهی ویدیویی در رابطه با کارکرد قلمهای معرفی شده و چند قلم دیگر وجود دارد).
اگر موافق باشید اندکی از بحث قلمها خارج شده و به این مسئله بپردازیم که اصولا داشتن یک قلم برای تبلت چه امکاناتی را برایمان فراهم میآورد؟ جهت ادامه بحث، سناریوهای زیر را از نظر میگذرانیم:
در صورتی که مهندسِ طراح یا هنرمند هستید
اکثر طراحان، معماران و هنرمندان عادت دارند طرحهای اولیه یا به اصطلاح Sketch های خود را توسط مداد یا خودکار روی کاغذ بکشند. با گسترش استفاده از تبلتها، اپلیکیشنهای مناسب این قشر از کاربران نیز به شدت فراگیر شده تا جایی که حتی افراد عادی نیز تمایل به داشتن چنین اپلیکیشنهای تخصصیای نشان میدهند. اپلیکیشنهایی که در صورت کشیدن طرحی غلط و یا انجام عمل اشتباهی در آنها، میتوانید به راحتی به مرحله قبل بازگشته و با اصلاح مورد اشتباه به طراحی خود ادامه دهید، بدون آنکه هزینهای اضافه از لحاظ زمانی برای کشیدن دوباره طرح پرداخته باشید و در عین حال به حفظ محیط زیست با مصرف کمتر کاغذ کمک نمودهاید.
اما قبول دارید که کشیدن طرحی مناسب با استفاده از انگشتان دست توسط هنرمندی که تابهحال به کاغذ و قلم معمولی عادت کرده تا حدی دشوار و غیرعادی به نظر میرسد. از این رو استفاده از قلم برای این دسته از کاربران بسیار منطقی و بهجاست و موانع حرکت به سمت دیجیتالی کردن طراحیها را به حداقل میرساند.
در صورتی که نویسنده یا ویراستار هستید
استفاده از تبلتها برای نویسندگان فرصتی استثنایی محسوب میشود. همراه داشتن تمامی نوشتههای خود در وسیلهای سبک و همچنین امکان ویرایش آنها در هر لحظه، امکانیست که هر نویسندهای به ارزش بالای آن واقف است.
اگرچه تجربه تایپ از طریق صفحهکلید مجازی تبلت چندان خوشایند نیست ولی ابزارهای جانبی زیادی نیز همچون صفحهکلیدهای بیسیم -که با Bluetooth به تبلت وصل میشوند- برای هر چه راحتتر نمودن عمل تایپ معرفی شدهاند.
برای این دسته از کاربران، قلم دیجیتالیِ تبلت کارایی خود را در کارهای ویراستاری به خوبی نشان میدهد. انجام کارهایی مثل حرکت دادن نشانگر مابین کلمات و انتخاب قسمتی از متن و حذف یا ویرایش آن توسط قلم در مقایسه با استفاده از انگشتان بسیار راحتتر و سریعتر صورت میپذیرد. بنابراین اگر جزو این دسته از کاربران هستید، خرید قلم و یک صفحهکلید جانبی را برای تبلتتان توصیه میکنم.
در صورتی که کاربر معمولی هستید
کاربر معمولی تبلت، کاربری است که اکثریت مواقع از تبلت برای خواندن، سرگرمی و به اصطلاح «مصرف محتوا» استفاده میکند، نه «تولید محتوا» به مانند کاربرانی که در بالا به آنان اشاره شد. ماهیت خود تبلتها نیز در ابتدا بیشتر مصرفگرایانه بود و به همین دلیل، انگشتان دست برای راحتی، واسطهی ارتباط با آنها شدند.
موارد بسیار کمی برای یک کاربر معمولیِ تبلت وجود دارد که در آن نیاز به داشتن قلم احساس شود. از این رو خرید چنین وسیلهای برای تبلت چندان مفید نخواهد بود مگر اینکه بخواهید به هر قیمتی تجربهاش کنید.
نتیجهگیری
استیو جابز شدیدا معتقد بود که یک تبلتِ ایدهآل و کارا نیاز به هیچگونه وسیلهی جانبی ندارد و به همین دلیل بود که در ابتدای بازگشتاش به عنوان مدیر شرکت اپل، طرح کامپیوتری لوحی را که در آن از قلم برای ارتباط کاربر با دستگاه استفاده میشد، به طور کلی کنار گذاشت و چندین سال صبر نمود تا فناوری، ابزارهای لازم برای خلق محصولی همچون آیپَد را امکانپذیر سازد.
در واقع ضرورت وجود قلمی برای آیپَد جهت استفادهی بهینه از آن، آن چیزی نیست که اپل تبلت خود را بر اساسش طراحی و تولید کرده باشد؛ اما همانطور که دیدیم، وجود یک قلم مناسب میتواند برای تولید محتوا در شرایط بحث شده بسیار کارآمد باشد.
نظر شما در این باره چیست؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را در این رابطه با ما و خوانندگان سایت در میان بگذارید.
منم ماه هاست موندم که قلم بگیرم یا نه، از نظر مادی مشکلی ندارم، مشکلم اینه که من نیاز به نازک نویسی دارم که هیچ کدوم از قلم های خازنی همچنین قابلیتی رو به من نمی دن
با قلم یکی از دوستان مدتی رو سپری کردم خوب بود اما واقعا لذت بخش به اون معنا نبود
در کل ممنون از مطلبتون
منم دقیقا مثل شمام با این تفاوت که نیاز به قلم معمولی هم باعث شده که نیازمند قلمی باشم که یکسر خودکار معمولی داشته باشه و سر دیگرش قلم لمسی. در حال حاضر برخی قلمهای خازنی این خواسته رو برآورده می کنن (مثلا OZAKA) ولی همونطور که شما هم گفتین نوک پهنی دارن.
اخیرا با قلمهایی موسوم به حرارتی آشنا شدم که نوک نازکی دارن (2.3 میلیمتر) و البته قیمتشون هم به نسبه بالاست. شارژ می شن و یک یا دو روز شارژ می مونن. اما اینها خودکار معمولی ندارند.
با خرید آی پد در سال گذشته دنیای جدیدی را به روی خودم باز کردم و با توجه به این که مطالب شما را دنبال میکردم تا سال پیش خودم را با وجود داشتن 2 لپ تاپ و گوشی هوشمند قانع به خرید نکرده بودم. با خرید آن و به قول شما لمس آن فهمیدم در همان ساعات اولیه که کارهایم را به سرعتی بیشتر انجام خواهم داد که چنین هم شد … ایده خرید قلم را 4 ماه پیش با خودم مطرح کردم و با توجه به ویرایش عکس و نوشتن در جلسات به نظرم رسید شاید بتوانم بهره بالایی را از آن ببرم … با تست کردن چندین قلم و با وجودی که قانع نشده بودم قلمی با مارک iPearl را خریدم و متاسفانه هنوز دقتی را که در کارها به آن نیاز دارم را بدست نیاورده ام و در عجب هستم که با وجودی که قلم بسیار کاربردی سامسونگ نوت بر روی صفحه خازنی بسیار خوب کار میکند چرا بر روی آی پد هیچ عکس العملی را نشان نمیدهد!
کاش میگفتی حالا کدومش رو میشه تو ایران خرید؟
البته من خودم یه استایلس DIY (دست ساز) درست کردم و بخوبی هم کار میکنه (گرچه ظاهر قشنگی نداره!). کسایی به قول معروف دست به آچارند میتونند خودشون یکی درست کنند.
اونوقت چجوری ساختیش؟
کاش یه چند تا قلمی هم که تو ایران هست رو معرفی میکردین تا کسی که بعد از خوندن این مطلب خواست قلم بخره بدونه که کدوم ها رو میشه گیر آورد
من نه اپلی هستم نه مایکروسافتی و …… .
اصلا خوشم نمی آید از سایتی بازدید کنم که اینقدر جانب داری می کنه
لطفا شیوه نوشتمتان را تغییر دهید .
وا!
با سلام
اشکال این قلم ها این است که نوک آنها بسیار قطور است و نوشتن با آنها دست کمی از نوشتن با نوک انگشت ندارد در نتیجه نمی توان با همان شیوه و راحتی که روی کاغذ با مداد یا خودکار می نویسیم با این قلم ها روی صفحه آی پد نوشت در صورتی که نرم افزار های خیلی خوبی وجود دارد که بوسیله آنها میتوان آی پد را تبدیل به یک دفترچه یاد داشت بسیار کارآمد نمود حتی جهت جزوه نویسی سر کلاس که در این صورت تمام یادداشت ها و جزوات همیشه به صورت دیجیتال و قابل کپی کردن در دسترس می باشد. ولی تنها در صورتی می توان از این امکان به خوبی استفاده کرد که قلمی مانند خودکارهای معمولی با نوکی ظریف در دسترس باشد شبیه آنچه برای گالاکسی نوت ساخته اند. سوال من این است که آیا چنین قلمی با نوک ظریف برای آی پد وجود دارد. ممنون می شوم اگر مرا راهنمایی کنید.
دوست عزیز، این صفحات برخلاف صفحات موبایلهای قدیمی که مقاومتی بودند، خازنی هستند. یعنی بجای حساس بودن به فشار (فشرده شدن دو زیر لایه بهم)، حساس به مقدار بار الکتریکی جمع شده در آن قسمت لمس شده ی صفحه هستند و درصورت لمس آن توسط انگشت، بدن ما و صفحه رسانای داخلی با عایق بین آن، به مانند یک خازن عمل میکنند. مقدار بار ذخیره شده هم با مساحت سطح لمس شده نسبت مستقیم دارد. بنابراین اگر سطح تماس کوچک باشد، بار کافی به منظور شناسایی سطح لمس شده کافی نخواهد بود و نوک قلم هم از یک حدی نمیتواند کوچکتر باشد.
البته از لحاظ تئوری میتوان استایلس نازک تر و پیچیده تری ساخت که مانند یک وانداگراف عمل کند و بار بیشتری را در نوک قلم ایجاد کند. نمیدونم همچین چیزی ساخته شده باشه یا خیر.
باسلام
ممنون از وقتی که صرف کردید. آیا میتوان با قلم گالاکسی نوت روی آی پد نوشت؟ فکر می کنم صفحه گالاکسی نوت هم خازنی باشد. اگر این طور است چرا چنین قلم نازکی برای آی پد درست نمی کنند؟
نه ، سیستمی که برای گلکسی نوت به کار رفته متفاوته. شرکت وکوم (شرکت سازنده ی دیجیتایزرها یا قلم های نوری، که یه چیزی شبیه تبلت بدون صفحه نمایشه که طراح ها به کامپیوتر وصل میکنن و با قلم روی اون میکشن و نتیجه رو روی کامپیوتر میبینن) یه لایه اضافی مخصوص روی گلکسی نوت ها طراحی کرده که باعث میشه مثل دیجیتایزر ها عمل کنه که بخاطر این کاربرا میتونن قلمی با سر نازک و حتی حساسیت به فشار و زاویه قلم توی مدل های بالاترش، رو استفاده کنن.
یعنی از اول صفحه اش مخصوص این کار طراحی شده،ولی آی پد صفحه اش اینطور نیست
درود بر شما
یکی از مشکلات نقاشی کشیدن با ایپد به خاطر صفحه ی بزرگش اینه که روی کاغذ شما تمام دستتون رو روی صفحه میذارید و باتکیه بر روی دست با دقت نقاشی یا متنتون رو مینویسید اما در مورد ایپد نمیشه و قلم رو باید از بالا و شل گرفت توی دست و یه جورایی ناخوشایند هست
به نظرم سازنده های این قلم ها باید برنامه های ویژه بسازن که فقط با قلم خط خطی کرد و دست شخص رو تشخیص نده در اون موقعیت خاص 🙂
یه پیشنهاد برای دکتر
توی قسمت موضوعات یه بخشی رو با عنوان کاوشگر کنجکاوی یا مبحث نجوم قرار بده تا برای پیدا کردن این مطالب جالبتون توی انبوه پستهای عالی وبلاگ مشکلی نداشته باشیم
امیدوارم این قسمت سریعتر راه اندازی بشه
وقتی کاربر نیاز به کار حرفه ای تر با تبلت داره مطمئنا نیاز به وسیله ی جانبی اجتناب پذیره.
به شخصه از قلم نوری برای تولید محتوای آموزشی به سبک آکادمی خان استفاده میکنم
نیاز به کار خیلی حرفه ای نیست. همونقدر که دست خطم رو خراب نکنه کافیه
در کل از محصولات wacom راضی هستم.
بنظر من قلم در آینده تبلتها جای خودش را مثل موس در عالم کامپیوترها پیدا خواهد کرد.
در حال حاضر ظریفترین و خاصترین و پرکاربردترین وسیله ای که در جهان میبینیم دست آدمی است و بهترین وسازگارترین ابزاری که بشر با آن توانسته است گنجینه علمی و هنری خود را نوشته یا طراحی کند قلم است.
قلم وسیله مقدسی است و اندازه آن کوچک است و تو دستو پا نیست که مزاحم باشد.
از طرفی بحث ورود محتوا به وب توسط تبلت ها که دارند جای خودشونو باز میکنند خیلی مهم است. تا کی فقط مصرف کننده اطلاعات باشیم. صفحات لمسی واقعا ابزار 100 درصد ایده آلی برای ورود اطلاعات نیستد.
در این زمینه باید فناوری تشخیص خط بخصوص فارسی بصورت فوق العاده ای پیشرفت کند.
با سلام
سایت بسیار خوبی دارید من همیشه سر میزنم.مطلاب خیلی عالی و متفاوتی نسبت ب سایر سایت ها دارید.
بنظرم قلم میتونه خیلی مفید باشه.من هم قصد خرید آیپد دارم با خوندن مطلب شما این ایده به ذهنم اومد ک دیگه جزوه هامو توی دفتر ننویسم وبجاش از ترکیب ایپد وقلم استفاده کنم.فقط سوال تو ذهنم مونده
اینکه برنامه جامعی برای این کار هست ک کثلا چند دفتر یا قسمت مختلف توش مشخص کرد برای هر درس مثل یه دفتر واقعی ک امکان جستجو وپرش ب صفحه هم داشته باشه؟بنظرتون میشه روش حساب کرد؟
برنامهای که مبتنی بر قلم باشه و همه این خصوصیات را داشته باشه ندیدم، ولی مثلا اپ پیپر هست که شما می تونید دفاتر متعدد داشته باشید ودر هر دفتر یادداشت و طراحی کنینع ولی قابلیت جستجو نداره.
این قلم های جدید
تو یوسر های ios فقط برای ای پد قابل استفاده هست؟؟؟؟؟؟
نکته ای که شاید کمتر بهش پرداخته شده موضوعیه به نام pressure sensitivity حساسیت به میزان فشار.
شاید بد نباشه عنوان این کامنت رو بگذاریم : “هر قلمی قلم نیست”!
دوستان طراح که سابقه کار با تبلت ها و قلم های نوری رو دارن متوجه این تفاوت شده اند. ابزار های روتین نوشتار ما مانند خودکار، مداد و … همگی با فشار بیشتر دست ضخیم تر و تیره تر می نویسن و با کمتر شدن فشار دست می شه ظریف تر و نازک تر نوشت. این خاصیت در نوشتار فارسی که پر از انحنا و لبه های ظریفه لازم تره.
برای اینکه قلمی حساس به میزان فشار دست باشه فقط نوع قلم مهم نیست بلکه صفحه ی نمایشگر هم باید خصوصیاتی داشته باشه.
پیشرو عرضه ی این قلم ها شرکت wacom هست که مدلی از قلم هاش برای آی پد ارائه شد که حساس به فشار نیست( به دلیلی که گفتم ، صفحه ی نمایش آی پد باید ساپورت کنه و …)
سامسونگ در مدل نوت 5 اینچی حساسیت به فشار 64 مرحله ای رو ارائه داد ( مدل های حرفه ای وکوم 1024 مرحله حساسیت دارند)
در مدل نوت 10.1 اینچی 128 مرحله فشار ارائه شده که ظرافت و دقت نوشتار بیشتری همراه دارد.
بزرگترین مشکل قلم در تبلت عدم امکان تکیه دست روی صفحه به هنگام نوشتن یا رسم کردن که کار طولانی مدت سخت می کنه باید سیستمی طراحی کنن که به هنگام نوشتن قابلیت لمس صفحه غیر فعال باشه حالا نمی دونم که گلکسی نوت این قابلیتو داره یا نه منکه تو تبلیغاتش ندیدم
دوستان بهترین قلمی که تا حالا برای نوشتن روی iPad طراحی شده، قلمی است به اسم GoSmart که عملکردش بی نظیره
نمیدونم تو ایران پیدا میشه یا نه ….
دوستانی که علاقه به نازک نویسی با تکیه دادن دست روی صفحه آیپد دارند بون شک باید از تکنولوژی خازنی فاصله بگیرن .
فعلا تنها خالتی که وجود داره تکنیک اینفرارد یا هوشمند کردن صفحه آیپد است .
قلم ipen تنها مدلی است که دیدم . این قلم بسیار ظریف و است . کیت هوشمند کننده بسیار کوچک رو به درگاه لاتنینگ وصل میکنید و بعد در برنامه هایی که کیت رو شناسایی میکنه وارد میشوند و شروع به نوشتن میکنید .
سلام. من عادت دارم وقتی کتاب میخونم کنار صفحات یادداشت بنویسم. درصورتی که بخوام این کارو با تبلت انجام بدم حتما باید نوت سامسونگ بگیرم یا اینکه قلمهای دیگه هم این کارو میکنن؟ اصلا میشه تو فایل پی دی اف چیزی نوشت؟
سلام، من برای ایپد ایر 2 میخوام قلمی بگیرم که نیازم رو به کاغذ در یادداشتهای روزمره برطرف و جبران کنه، پیشنهادی دارید دوستان؟ از حیث قیمتی خیلی مهم نیست چون میخوام یک بار یه قلم بگیرم و تا 1-2 سال ازش استفاده کنم
مرسی از مطالب مفیدتون.
اگر امکانش هست بهترین تبلتی که میشه از اون برای نوشتن جزوه سر کلاس استفاده کرد را معرفی کنید؟