تقاطع فناوری و هنر طراحی: چاپ سهبُعدی کفش و اتومبیل

حامد همائی راد: چندی پیش در «یک پزشک» مطلبی در رابطه با پرینترهای سهبُعدی منتشر شده بود که در آن به معرفی برخی کاربردهای این فناوری نوین پرداختیم. امروز میخواهم دو مورد دیگر را با شما خوانندگان عزیز در میان بگذارم که دورنمای این فناوری را هر چه بهتر برایمان ترسیم میکند.
مورد اول مربوط به کفشی است که توسط Continuum Fashion تولید شده و شفاف بودن آن در نگاه اول ما را به یاد کفش سیندرلا میاندازد. البته جنس این کفش به مانند داستان سیندرلا شیشهای نیست. رویه و بدنه آن از جنس فیبر فوقالعاده سبک است که با استفاده از پرینتر سهبُعدی چاپ میشود. کف این کفش از چرم مخصوص بوده و قسمت زیرین آن از جنس لاستیک مصنوعی است. همانطور که تصاویر گویا هستند، کفش بسیار راحت و در عین حال زیبا از آب درآمده که خرید آن هر بینندهای را وسوسه میکند.
یکی از محاسن مادهی استفاده شده برای تولید رویهی آن، رنگپذیری آن است که شرکت سازنده را قادر میسازد کفش را با رنگهای متنوع برای سلایق مختلف تولید نماید.
با این اوصاف، اگر از این طرحها خوشتان آمده و تصمیم به خرید گرفتهاید، باید با قیمت بالای آن هم کنار بیایید. هر جُفت از این کفشها ۹۰۰ دلار قیمت گذاری شده است. البته قیمت بالای آنها عمدتا به دلیل گران تمام شدن چاپ سهبُعدی است و با همهگیر شدن و پیشرفت این فناوری مطمئنا شاهد کاهش قیمت وسایل پرینت شده خواهیم بود.
اما دنیای مُد، پزشکی وعمران تنها صنایعی نیستند که از چاپ سهبُعدی با آغوشی باز استقبال کردهاند. اخیرا گروهی متشکل از ۱۶ مهندس، اتومبیل مسابقهای جدیدی معرفی کردهاند که عمدهی قسمتهای آن با استفاده از این فناوری ایجاد شده است!
این اتومبیل که نام Areion بر آن گذاشته شده توانست در تستی که در پیست مسابقه برایش ترتیب داده شده بود، به ماکزیمم سرعت ۱۴۱ کیلومتر در ساعت رسیده و تنها ۳.۲ ثانیه طول کشید تا سرعت آن از ۰ تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت افزایش یابد.
شاید برایتان جالب باشد که مدت زمان طول کشیده برای طراحی و چاپ این اتومبیل تنها ۳ هفته بوده است و این یعنی یک کار گروهی بسیار موفق در سایهی آخرین فناوریهای روز. تلاشی که توانست جایزهی بهترین کار گروهی توسط Airbus را برای گروه به ارمغان بیاورد.
در تمامی این مثالهای موفق، یک نقطهی مشترک به چشم میخورد: طراحی صحیح و بیعیب مدل اولیه. همانگونه که قبلا اشاره کرده بودم، فناوری چاپ سهبُعدی در حال حاضر امکانی گرانقیمت محسوب میشود. درست است که به این زودیها شاید نتوانیم یک پرینتر سهبُعدی در خانهمان داشته باشیم ولی با در نظر گرفتن نرخ سریع رشد این فناوری، بعید نیست که در آیندهای نه چندان دور داشتن این وسیله جزئی از زندگی معمول ما شود، درست مثل داشتن یخچال و مایکروفر. کسی چه میداند، شاید حتی روزی دیگر مجبور به سفارش فیزیکی کالا نباشیم و تنها مدل و مشخصات سهبُعدی آن را خرید و دانلود کرده و در خانه چاپ کنیم.
عالی بود.ممنون
امیدوارم روزی رو ببینیم که خودمون از طریق اینترنت مثلا شکل ظاهری موبایل رو طراحی و مشخصات سخت افزاری را انتخاب و در آخر با سیستم عامل مورد نظرمون در منزل تحویل بگیریم…
البته به نظر من زیاد دور نیست اونروز. اما اینکه اول کدوم شرکت میره سمتش مهمه…
بله … موبایل هایی که مانند کامپیوتر های دسکتاپ باشند .. زیاد دور نیست …
یا اینکه بدنه اختیاری را پرینت کنیم و مادر بورد و باتری و نمایشگر را از کارخانه های سازنده خریده و درزون آن قرار دهیم
… اما انصافا روزی که با پرینت سه بعدی بتوان چیزی در حد یک موبایل با ریز پردازنده های انرا تولید کرد و باطری که در آن از مواد خاص استفاده شده … مطمعنا بسیار دور خواهد بود
سلام حدود سه سال پیش نمونه این دستگاه رو در کارخانه شرکت پارس خزر دیدم طبق توضیحات فقط دو نمونه از این دستگاه در ایران بود
امیدوارم روزی ما هم به چنین ابزارهایی دسترسی پیدا کنیم.
با تشکر از شما.