تصاویر و نمودارهایی که دنیا را تغییر دادند

14

از زمانی که انسان‌ها ثبت کردن اطلاعات را آموختند، شروع به استفاده از نمودارها و جداول و تصاویر شماتیک برای نمایش مختصر و مفید اطلاعات و ذهنیات خود کردند. انسان‌ها با کمک این شیوه‌های نمایش دانش و شناخت خود را در مورد هر چیزی که تصورش را بکنید با دیگران به اشتراک می‌گذاشتند، از آناتومی پیکر انسان گرفته تا جایگاه زمین در عالم هستی و حتی مراتب دوزخ!

به تازگی اسکات کریستیانسُن کتابی با عنوان «۱۰۰ دیاگرامی که دنیا را تغییر دادند» منتشر کرده است و در آن مشهورترین و تأثیرگذارترین نمودارها و تصاویر را در یک جا گرد آورده است، کتاب او از نقاشی‌های انسان‌های نخستین در غارها شروع می‌کند و به فلوچارت شبکه اطلاعاتی تیم بارنرز لی و پتنت کامپیوتر اپل در سال ۱۹۸۰ می‌رسد.

مروری بر تعدادی از این تصاویر می‌تواند جالب باشد، این نمودارها از زاویه دید دیگری، نشان می‌دهند که سنگ بنای هر چه داریم و پایه اندیشه‌های کنونی ما متکی بر دانش و سعی متفکران و دانشمندان گذاشته است.

۱- سی هزار سال قبل از میلاد مسیح: این نقاشی‌های باستانی در غار Chauvet واقع در فرانسه کشف شده‌اند، این نقاشی‌ها دو برابر نقاشی‌های باستانی دیگر قدمت دارند.

12-23-2012 08-17-48 PM

۲- سنگ روزتا Rosetta : این کتیبه در سال ۱۷۹۹ کشف شد، روی این بلوک گرانیتی فرامینی به سه زبان نوشته شده بود. این کتیبه به مصرشناسان کمک کرد که زبان هیروگلیف را برای نخستین بار رمزگشایی کنند، زبانی که از ۴ قرن پس از میلاد مسیح، زبانی مرده محسوب می‌شد.

12-23-2012 06-52-30 PM

۳- سامانه بطلمیوسی: این نمودار در سال ۱۵۶۸ توسط یک کیهان‌شناس پرتغالی به نام «بارتولومو ولبو» کشیده شده است.

12-23-2012 06-56-37 PM

۴- نقشه دنیا که توسط کلادیوس پتولمی در ۱۵۰ سال بعد از میلاد مسیح کشیده شده است، در این نقشه خبری از آمریکا یا سرزمین‌های پایین‌تر از خط استوا نبود، بنابراین دنیای قدیم همه عرض و طول نقشه را اشغال کرده است، البته دقت نقشه، با توجه به فناوری آن روزگار بسیار خوب است.

12-23-2012 08-42-38 PM

دیدن نقشه در نمای بزرگ

۵- ابوریحان بیرونی در این نمودار کتاب التفهیم، به روشنی نشان داده است که چگونه خسوف اتفاق می‌افتد و ماه به اشکل مختلف دیده می‌شود.

12-23-2012 07-05-08 PM

دیدن این تصویر در نمای بزرگ

۶- نقشه دوزخ بر اساس کتاب کمدی الهی دانته که در قرن نوزدهم کشیده شده است، نه طبقه دوزخ در این تصویر نمایش داده شده است!

12-23-2012 07-09-33 PM

۷- این هم تصویر مشهوری است که توسط لئوناردو داوینچی در سال ۱۴۸۷ کشیده شده است و با دیدن آن متوجه می‌شویم این نابغه ایتالیایی تا چد دقت نظر داشته است و شناخت دقیقی از آناتومی بدن انسان داشته باشت. در این نمودار نشان داده شده است که فاصله بین نوک انگشتان دو دست در حالت گشاده از هم، همواره برابر با طول قامت یک انسان است، داوینچی می‌خواست نشان بدهد که در بدن انسان چه تناسب‌های جالبی وجود دارد.

12-23-2012 07-13-42 PM

۸– این هم تصویری است که همه پزشکان و کسانی که در رشته‌های مربوط به پزشک تحصیل کرده‌اند، به کرات روی جلد کتاب‌های درسی آناتومی دیده‌اند، اما شاید هیچ کدام کنجکاو نشده‌اند که بدانند این تصویر را چه کسی کشیده و چه تاریخچه‌ای دارد!

12-23-2012 07-32-59 PM

این تصاویر را آندره‌آس وسالیوس کشیده شده است، او یک آناتومیست و پزشک بود که در قرن شانزدهم میلادی می‌زیست، مهم‌ترین اثر او کتاب De humani corporis fabrica یا «در ساختمان بدن انسان» بود، او پایه‌گذار آناتومی مدرن است، او استاد دانشگاه پادوآ بود و بعدها طبیب سلطنتی چارلز پنجم شد.

12-23-2012 07-34-50 PM

۹ این هم نقشه‌ای که نیوکلاس کوپرنیک در سال ۱۵۴۳ از منظومه شمسی کشید که در آن خورشید در مرکز قرار گرفته بود.

12-23-2012 08-45-17 PM

۱۰- نقشه‌های معماری آندره‌آ پالادیو: او در قرن شانزدهم می‌زیست، او با الهام از معماری رومی و یونانی، نقشه بناهایی را کشیید که گرچه همه آنها فقط در ونیز ساخته شدند، اما تأثیر این نقشه‌های بر معماری غربی بارز و برجسته است. کتاب مشهور او The Four Books of Architecture است.

12-23-2012 07-40-39 PM

۱۱- سال ۱۵۹۶، نقشه‌ای از فلاش توالت از جان هارینگتون!

12-23-2012 08-46-20 PM

سر جان هارینگتون، مخترع توالت مدرن است! این نویسنده و هنرمند، اولین تولت فلاش‌دار را با اسم Ajax ساخت!

۱۲- ساعت آونگ‌دار، کریستین هویگنس، سال ۱۶۵۷: این ریاضی‌دان هلندی، ایده گلیله را برای ساخت یک ساعت آونگ‌دار تکمیل کرد. کار او تحولی در ثبت زمان ایجاد کرد و باعث ساخت ساعت‌هایی شد که به مدت ۳ قرن، دقیق‌ترین نوع ساعت‌های زمان خود بودند.

12-23-2012 08-24-03 PM

۱۳- طراحی‌های سطح ماه گالیله: تا پیش از این طراحی‌ها، تصور می‌شد که سطح ماه صاف است.

12-23-2012 07-48-45 PM

۱۴- گردونه رنگ که توسط موزس هریس در سال ۱۷۶۶ کشیده شده است.

12-23-2012 07-50-01 PM

۱۵- درخت تکامل، ۱۸۳۷، چاراز داروین:

12-23-2012 08-19-00 PM

۱۶- تاریخ در یک تایم‌لاین رنگی: این تایم‌لاین جالب را ژورف پریسلی در سال ۱۷۶۹ کشید، با کمک این نمودار دانشحویان می توانستند ببینند که در هر تاریخ دلخواه در ۱۸ امپراتوری مختلف چه کسی بر سر کار بوده و چه شده است.

12-23-2012 07-54-05 PM

دیدن نمودار در نمای بزرگ

۱۷- گراف خطی: ویلیام پلیفیر، نخستین شخصی بود که اطلاعات اقتصادی و جمعیتی را به صورت نمودارها نمایش می‌داد. او از رنگ در نمودارهای خود استفاده می‌کرد و تاریخ را روی محور افقی و اطلاعات دلخواه دیگر را روی محور عمودی نمایش می‌داد.

12-23-2012 07-55-46 PM

۱۸– من در پستی که در سال ۸۵ نوشته بودم، برایتان در مورد تاریخچه شکلک‌ها و خندانک‌ها نوشته بودم، در آن پست، نوشته بودم که نخستین بار در سال ۱۹۱۲ شخصی به نام امبروز بیرز ، از /___ برای رساندن مفهوم یک دهان خندان استفاده کرد.

12-23-2012 08-03-33 PM

اما تاریخچه شکلک‌ها یا Emoticon به پیش‌تر از این تاریخ برمی‌گردد: در ۳۰ مارس سال ۱۸۸۱، در نشریه Puck برای نخستین بار چهار شکلک برای نمایش حالت روحی لذت، افسردگی، بی‌تفاوتی و تعجب نمایش داده شد.

۱۹- نقشه جزیره گنج، سال ۱۸۸۳، رابرت لویی استیونسُن: هیچ جزیره گنجی عملا وجود نداشت، اما این نقشه تخیلی سال‌ها و دهه‌ها است که کودکان را مشغول و هیجان‌زده کرده است! او خالق دکتر جکیل و آقای هاید (یکی از داستان‌های کلاسیک ژانر علمی-تخیلی) هم است.

12-23-2012 08-06-58 PM

۲۰- نمودار کوبیسم و هنر انتزاعی، ۱۹۳۶، آلفرد بار:

12-23-2012 08-08-17 PM

۲۱- پردازشگر ۴۰۰۴ اینتل: این نقشه در سال ۱۹۷۱ توسط وین پیکت و فیلیپ تای کشیده شد.

12-23-2012 08-50-34 PM

پردازشگر ۴۰۰۴، یک پردازشگر ۴ بیتی که توسط اینتل در سال ۱۹۷۱ وارد بازار شد. این پردازشگر نخستین پردازشگر کاملی بود که می‌توانست روی یک بورد نصب شود، در ضمن این پردازشگر نخستین ریزپردازشگری بود که به صورت تجاری در دسترس عموم قار گرفت.

۲۲- کامپیوتر اپل ، سال ۱۹۸۰: زمانی که این پتنت در سال ۱۹۸۰ ثبت شد، جابز ۲۵ ساله بود.

12-23-2012 08-25-31 PM

منبع: + و +

اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با ۱۸ سال سایقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

وقتی هم عاشق کارت باشی و هم خلاق، نتیجه‌اش می‌شود این عکس‌هایی که می‌بینید

تا حالا عاشق شده‌اید؟ همه چیز دنیا را زیبا می‌بینید، احساس گرما و سرمای زیاد در تابستان یا زمستان نمی‌کنید و مشتقل از زمان، در زمان سیر می‌کنید. حالا اگر این عشق به کارتان باشد و از خلاقیت بهره خوبی برده باشید، نتایج کارتان زیبا می‌شود.…

۲۵ صدای نوستالژیک فناورانه قدیمی که کودکان امروزی به صورت معمول هرگز نمی‌شنوند!

یک ستاره سینمای کلاسیک را در نظر بگیرید مثلا همفری بوگارت را. تلفن را با یک دست در دست می‌گیرد، سیگاری به لب دارد و بعد با افه خاصی شماره‌گیر را می‌چرخاند و با صدای بم مردانه‌اش می‌گوید که نلفنچی فلانجا را برایم بگیر! چنین منظره‌ای دیگر…

درخت‌هایی که با شیواترین زبان می‌گویند: می‌خواهم زنده بمانم!

درخت‌ها از ۳۷۰ میلیون سال پیش بر روی کره زمین بوده‌اند و گرچه ما انسان‌ها با همه امکانات خود سعی در از بین بردن آنها داریم، آنها تا جایی که می‌توانند مقاومت می‌کنند. برآورد می‌شود که روی زمین علیرغم همه جفاهایی که ما به طبیعت وارد…

عکس‌هایی که به ما جلوه‌ای عجیب و جالب از دوره ویکتوریایی و ادواردین در انگلیس می‌دهند

دورهٔ ویکتوریا یا دورهٔ ملکه ویکتوریا، که گاهی دورهٔ ویکتوریایی نیز گفته می‌شود، دورهٔ اوج انقلاب صنعتی در بریتانیا و اوج امپراتوری بریتانیا بود. پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت…

این عکس پرنده واقعا فتوشاپی نیست و ترکیبی هم نیست و در یک جلسه گرفته شده است!

این عکس شگفت‌انگیز از یک پرنده در حال شگفت‌زده کردن کاربران در اینترنت است و مغز مردم از پردازش آنچه در عکس می‌بینند، ناتوان شده است! اگرچه این یک عکس ویرایش نشده و ترکیبی هم نیست و به صورت روتین با یک بار شات و نوردهی گرفته شده است.…

همه چیز در مورد رمان رابینسون کروزوئه، نوشته دانیل دفو + روجلدهای خاطره‌انگیز این کتاب

رابینسون کروزوئه رمانی نوشته دانیل دفو است که اولین بار در سال ۱۷۱۹ منتشر شد. این رمان داستان مرد جوانی به نام رابینسون کروزوئه را روایت می‌کند که بر خلاف میل خانواده‌اش راهی دریا می‌شود و در جزیره‌ای متروک در سواحل آمریکای جنوبی غرق…

آگهی متنی در «همه» صفحات
عمل بای پس معده / کاشت مو / بهترین جراح چاقی / متخصص زنان رشت / خرید گوشی با حکمت کارت / پمپ آب صابون / buy telegram members / جراحی چاقی تهران / پی آر پی موثرترین درمان آرتروز زانو / دکتر فارغ پور – متخصص زنان / خرید خودنویس / خرید دستگاه لیزر تیتانیوم / پمپ اسید / خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / کمپ ترک اعتیاد / دانلود سریال / انواع مکمل های زینک / کلاه کاسکت / درمان سریع سیاتیک و دیسک کمر / متخصص زنان / کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان / کاشت مو / شیشه اتومبیل / دانلود سوالات استخدامی آموزش و پرورش / ثبت برند / سرور مجازی / فروشگاه اینترنتی زنبیل / مشاوره حقوقی تلفنی / وکیل / خرید ساعت دیواری / لیزر درمانی بواسیر / ساعت تبلیغاتی / تجهیزات پزشکی / خرید سرور مجازی / تعمیر ماشین ظرفشویی / خرید تتر / متخصص ارتودنسی / چاپ لیوان / حمل بار دریایی از چین / بهترین سریال های ایرانی / داروخانه اینترنتی آرتان / فروشگاه آنلاین زوجیم / چاپ کلاه / کاشت مو / درمانکده / کاشت مو / پزشکا / قیمت ساک پارچه ای / تحلیل تکنیکال فارکس / سایت نوبت دهی دکتریاب / بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران / بهترین سریال های کره ای / دکتر فارمو / کتاب صوتی رایگان / تولید محتوا / دانلود نرم افزار / مجتمع فنی ونک / سریال جدید / داروخانه آنلاین تینا / سایت ترجمه تخصصی رایت می /

14 نظرات
  1. همای می گوید

    فلاش توالت؟ :)) منظورتون سیفونه دیگه؟! تو فارسی بهش میگیم سیفون

    اونم دانشگاه پادوا هست نه پادوآ

  2. آرا می گوید

    اینم نمودار خوبیه دکی جان:

    http://www.thenewatlantis.com/imgLib/20110127_TNA29JacobsHistomaplg.jpg

  3. سینا می گوید

    واقعا پست بی نظیری بود فقط ای کاش به دانشمندان ایرانی بیشتر توجه می کردید

  4. ناشناس می گوید

    کشته مرده ی نمودار داروین ام! D:

  5. محمد می گوید

    جای جدول مندلیف خالیه

  6. محمد می گوید

    بی‌نظیر بود دکتر
    بسیار ممنون از این همه زحمت و دقت…

  7. limoomil می گوید

    چرا طرح انسان ویتروین داوینچی رو سانسور کردین؟چه توجبهی برای سانسور مطالب علمی وجود دارد؟

    1. جلال می گوید

      سلام،

      این موضوع فراتر از حق انتخاب نویسنده بوده. شما به هیچ شکل نمی تونید سازمان تنظیمات فیل..رینگ رو قانع کنید که از این تصویر کسی تحریک نمیشه. میزنن فیل..ر می کنن کل سایت رو
      ———
      ممنون از دکتر بابت این مطالب خوب

  8. marselo می گوید

    خیلی خوب بود. ممنون

  9. ناشناس می گوید

    جالبه محل ایران در نقشه ARIA مشخص شده خلیج فارس و بسیاری از سرزمینها بنامهای ایرانیه دریای کاسپین هم جای خودش رو داره و به همین نامه. شمال آذربایجان رو به نام ارمنیا قرار داده.

  10. سوران می گوید

    خیلی جالب و دیدنی بودن
    ممنون از مطلب زیباتون

  11. علی می گوید

    ممنون از این مطلب خوبتون. امروز یه سری تصاویر دیدم که برام جالب بود و گفتم شاید برای شما هم جالب باشه. درباره مسابقه عکس‌های میکروسکوپی سال ۲۰۱۲ که اتفاقا یه نفر از ایران هم تو لیست برنده‌ها هست
    http://avaxnews.net/educative/Olympus_BioScapes_Digital_Imaging_Competition_2012.html
    عکس شماره ۹ رو میگم

  12. شیما می گوید

    “فاصله بین نوک انگشتان دو دست در حالت گشاده از هم، همواره برابر با طول قامت یک انسان است”

    چند سال پیشا، اینو تست کرده بودم.
    در مورد هیچ کدوم از افراد مورد آزمایش صدق نمی کرد!!

  13. بهنام می گوید

    سلام دکتر جان ممنون از مطالب با حالت …
    کاشکی لینک دانلود کتاب به صورت رایگان رو در اختیارمون میزاشتی ….

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

•• 4 5