9 چیزی که دقت وسواسگونه اپل و توجهاش را به جزئیات نشان میدهند
شما ممکن است اصلا از اپل خوشتان نیاید، ولی نمیتوانید منکر شوید که اپل در زمینه طراحی، چه از نظر سختافزاری و چه از نظر نرمافزاری، بسیار دقیق عمل میکند.
بعضی اوقات ما متوجه این دقایق و ریزهکاریها میشویم، مثلا وقتی طراحی یک آیفون یا آیپد را در نظر میگیریم یا به تایپوگرافی و طراحی آیکونها توجه میکنیم، اما بسیاری اوقات هم این جزئیات از نظرمان پنهان میماند.
در این پست، در «یک پزشک»، 9 مورد از همین ریزهکاریها و جزئیات پنهان را در محصولات اپل، مرور میکنیم:
1- فنهای هوشمند: یک بار در اینستاگرام یک ویدئوی کوتاه آپلود کرده بودم، یکی از دوستان از من پرسید که ویدئو آپلود کردی یا صدای فنهای کامپیوتر دسکتاپت را ضبط کردی؟!
خیلی وقتها صدای فنهای لپتاپها و دسکتاپهای ما خیلی زیاد است، طوری که مثلا وقتی میخواهیم صدای خود را ضبط کنیم، صدای ما تحتالشعاع قرار میگیرد.
اما در لپتاپهای مک جدید، اگر شما نرمافزار دیکته کردن صدا را اجرا کنید و بعدش خوب دقت کنید، متوجه چیز شگفتانگیزی میشوید، اپل به صورت خودکار ترتیبی داده است که موقع دیکته کردن، فنها آهستهتر بچرخد و صدای کمتری تولید کنند، تا صدای شما بهتر شنیده شود!
2- وقتی دسکتاپ یا لپتاپ خود را به حالت sleep میبرید تا بخوابید، اگر بیخوابی به سرتان زده باشد، حتی نور چشمکزن LED هم میتواند آزاردهنده باشد.
اما جالب است که اپل به این فرک بوده است و از سال 2002 یک پتنت ثبت کرده است که ترتیبی میدهد نور LED متناسب با ریتم تنفس کاربر، خاموش و روشن شود، تا از نظر روانی بتواند آسانتر بخوابد!
3- توجه اپل به جلوههای تصویری چه در iOS 7 و چه در نسخههای قبلی چشمگیر است. برای مثال شما اپلیکیشن پخش موسیقی آیفون را باز کنید و به جلوههای مجازی و سایه روشنهای نوار لغزان کم و زیاد کردن صدا توجه کنید!
4- قبل از اینکه اپل، دوربین را به صورت پیشفرض در بدنه آیمک بگذارد، در آیمکهای قدیمی، کاربر باید دوربین iSight را روی بدنه قرار میداد. برای راحتی کار و برای اینکه دوربین در محل مناسب قرار بگیرد و محکم و استوار باشد، اپل در قسمت بالا و وسط بدنه، یک آهنربای مخفی قرار داده بود.
5- اپل به راحتی کاربرها اهمیت زیادی میدهد، به همین خاطر همیشه در طراحی لپتاپهایش، ترتیبی میدهد که بشود فقط با یک انگشت، لپتاپ را باز کرد، به همین خاطر شیار جلوی لپتاپ را همیشه با دقت طراحی میکند.
6- در مکبوک ایر و مکبوک پروهای جدید، تماس اتفاقی انگشت با دکمه Caps Lock باعث فعال شدنش نمیشود و کاربر باید اندکی بیشتر، انگشتش با این دکمه تماس داشته باشد تا دکمه فعال شود.
7- های فای مخفی: خیلی از ماها، در زمینه صوتی وسواس زیادی نداریم، اما خیلیها هم میخواهند بهترین کیفیت صدا را بشنوند، به همین خاطر اپل در مکبوک پروها، ترتیبی داده است که هر وقت یک آداپتور اپتیکال به سیستم متصل شود، به صورت خودکار، سیستم به خروجی با کیفیت بالای صوتی TOSLINK سوییچ کند.
8- آیکون «مزاحم نشو» یا Do Not Disturb که به شکل یک هلال است، ظاهرا آیکون خاص و شاخصی نیست، اما یک بار امتحان کنید و در همان حین که این ویژگی را فعال و غیرفعال میکنید به آیکون در بالای آیفون بنگرید، میبینید که یک اینیمیشن کوچک، شبیه به خسوف ماه برایتان اجرا میشود!
9- در طراحی رابط کاربری باید دقت زیادی کرد، یکی از چیزهای آزاردهنده در بعضی از اپلیکیشنها، این است که به خاطر طراحی بد، میزان دقت کاربر هنگام تپ باید خیلی بالا باشد، در غیر این صورت اگر انگشتش کمی این سو و آن سوتر را هدف بگیرد، اپلیکیشن کاری غیردلخواه را انجام میدهد. این موضوع را من حتی در اپلیکیشن مشهوری مثل زایت هنگام مرور خبرهای بخش اخبار محبوب هم میبینم!
اما اپل غالبا متوجه این مطلب هست، مثلا در اپلیکیشن پخش موسیقی آیفون، همیشه این خطر وجود دارد که اگر کاربر بخواهد از موسیقی در حال پخش، به بخش مجموعه موسیقیهای یک هنرمند برود، انگشتش از روی تصادف به دکمه Store بخورد و پنجره آیتونز برایش باز بشود و کلی از حال و هوای شنیدن موسیقی خارج شود. اما اپل ترتیبی داده است که با یک بار تپ روی استور به صورت تصادفی، تین مشکل پیش نیاید.
این نوشتهها را هم بخوانید
بله، دقت اپل رو نمیشه انکار کرد.
با همین موشکافی توی محصولات هر شرکتی میشه نشانههای دقت و ریزهکاری را پیدا کرد، البته اپل شاید خیلی وسواستر از بقیه باشه.
چون متفاوت فکر میکنه!
اکثر تولید کنندگان پایین آوردن هزینه تولید (حتی برای نرمافزار) براشون مطرح هست. ولی اپل این در اولویتهای بعدی خودش قرار میده و چنین سیاستی رو قربانی کیفیت و کاربرپسند بودن محصول نمیکنه. و در عوض پاداش این کار رو هم به خوبی میگیره، و سهم زیادی از بازار رو بخاطر متفاوت بودن محصولاتش مال خودش میکنه.
البته “… کیفیت و کاربرپسند بودن محصول رو قربانی چنین سیاستی نمیکنه …” درست هست!
سلام
دقیقا زمانی نه چندان دور همه اعتقاد داشتند که اندازه صفحه آیفون هم بر اساس همین ریزه کاریها انتخاب شده (ولی اپل خودش انگار این اعتقاد رو نداشت چون تو آیفون ۵ اندازه صفحه رو بزرگتر کرد):
http://goo.gl/iLbzi6
یادم میاد بچه که بودم، میگفتن اگه اندازه یاله اهرامه مصر رو به نمیدونم چی ضرب کنی ون بد به چی تقسیم کنی عدد پی بدست میاد. بعدها فهمیدیم پی انجا نبوده، کسی که اون محاسبه رو کرده میخواسته پی نتیجهاش باشه
خب ببینید چرا از اپل خوشمون نمی یاد؟
تنها یک دلیل جدی داره اونم قیمت بالای محصولاتشه
نه اینکه مثلا محدودیت های خاصی می زاره مثل عدم ساپرت حافظه خارجی و نصب آپ فقط از آیتونز.با اینا میشه کنار اومد به طریقی ولی قیمت نه
خب اینه که به خاطر قیمت 10 میلیونی مک همه چیزو بی خیال می شیم.
قیمت بالا دلیل خوش نیامدن نیست دوست عزیز. دلیل ارزش هست. یعنی ویژگی ها و کیفیت واقعی که دریافت میکنی، در مقابل هزینه ی پرداختی.
جناب دکتر، اپل در طراحی همیشه وسواسی و با سلیقه عمل کرده، اما همیشه هم اشکالاتی به همراه داشته.
من چند نمونه از اون ها رو در آیفون میگم که بسیار آزار دهنده بود ولی اپل به هر دلیلی اونا رو رفع نمیکرد.
1. دکمه ی Back. شاید پر کاربرد ترین دکمه بعد از Home دکمه ی Back باشه که تا iOS7 در بالای صفحه چپ هست، یعنی دورترین نقطه دسترسی برای کاربر. در نسخه جدید در خود iOS این مشکل حل خواهد شد، اما در اپلیکیشن ها زیادی این یادگاری آزار دهنده باقی میمونه.
2. اپلیکیشن iPod (و بعدا Music) تا iOS 5 امکان نمایش کامل نام آهنگ رو نداشت. در حالی که پلیر های 10 دلاری هم این امکان رو داشتند، در صورتی که آهنگ هاش شما اسم نه چندان طولانی داشتند، نمیتونستید انتهای نام رو ببینید. من خودم با هر از نسخه از iOS که میومد به Apple ایمیل میزدم تا بلاخره در iOS 5 اسم های طولانی به صورت مارکی قابل نمایش شدند.
3. نبود تنظیمات سریع wifi و بلوتوث و…، که بلاخره با iOS 7 به این مشکل خاتمه دادن. چرا برای اپل 7 سال طول بکشه مشکل به این سادگی و در عین حال عذاب آور رو حل بکنه.
اپل از یه طرف به جزیات شدیدا توجه داره و عالی کار میکنه، و در طرف مقابل اگر اشتباهی کرده باشه، به سختی قبول میکنه و سالها طول میکشه که بخواد اونو رفع کنه…اگر رفع کنه.
هیچ گرانی بی حکمت نیست!
یک مورد دیگه از این ریزه کاریها رو میشه تو سوراخکاریهای خیلی ریزی دید که برای خروج نور LED در کیبورد وایرلس و ترک پد یا نشانگر روشن بودن دوربین در مک بوک پرو تعبیه شدهاند. همین سوراخکاری ریز در سنسور نور محیطی آیپد هم هست.
این سوراخکاری با استفاده از لیزرهای ویژه انجام میشود و نتیجه آن اینست که مثلا در کیبورد وایرلس اپل شما یک بدنه آلومینیومی کاملا یک دست میبینید ولی وقتی LED روشن میشود تازه متوجه میشوید که در پشت آلومینیوم نور تعبیه شده است.
نمونه این سوراخکاری را در تصویر زیر از سنسور نور محیطی آیپد میتوانید ملاحظه کنید:
http://images.anandtech.com/doci/4215/iPad2-5765.jpg
الگوی سوراخکاری نور دوربین مک بوک پرو نسبتا پیچیدهتر است.
برای دیدن آن به ذره بین یا دوربینی با بزرگنمایی خوب و امکان تصویربرداری ماکرو نیاز دارید.
این هم نمونه تصویر از سوراخکاری کیبورد وایرلس:
http://www.flickr.com/photos/16066408@N08/1734058747/
من آیمک دارم و همونطور که گفتید، سوراخهای روی کیبورد فوق العاده با ظرافت در آورده شدن. واقعا لذت میبرم هر بار نور ازش بیرون میاد میبینمش، من واقعاً این ظرافت ها رو تو محصولات دیگه نمیبینم…
وبکم iSight مکبوک ایر هم همین طوره دقیقا ً :) یکی از نکات خیلی جالب طراحی ِ این دستگاه بود برای من.
خیلی جالب بود، مخصوصا اولی.
البته مورد سوم در iOS جدید دیگه کمتر مطرح، چون اسکئومورفیسم دیگه نیست.
جالب بود، ممنون.
فقط اچ تی سی.
در مورد زیباییها و نازکاندیشیها ربات سبز هم بنویسید.
دوست من مک بوک پرو دارد، جالب بود که این لپ تاب فاقد نگهدارنده است و روی میز میلغزد، بنابراین برای باز کردنش به دو دست نیاز است و نه فقط 2 انگشت
اینگونه ظریف کاری ها همه جا هست
بگذارید از یک چیز ساده حرف بزنیم، چایساز دفتر ما یک شاهکار مهندسی هست:
1. اگر جای خیس بذارید چون المنت هاش رو بالاتر نصب کرده (شبیه گنبد تو خالی) عملا خیس نمیشه و میشه همون لحظه ازش استفاده کرد
2. درش طوری طراحی شده که اگر قوری روش باشه، بخار بیرون میده و اگر نباشه، بخار بیرون نمیده
3. همین در طوری طراحی شده که اگر آب جوش هم باشد، شما براحتی می توانید از وسطش بگیرید و بردارید (وسطش یک تکه پلاستیکی دارد)
می بینید که فقط اپل نیست که وسواس دارد، شرکتهای دیگر هم دارند!
خیلی عالی بود….
کارت درسته.
سلام
درسته اپل تنها شرکتی نیست که به ریزه کاری ها دقت میکنه و شرکت های دیگه هم هستن ولی یکی از بارز ترین هاشونه! مطمئنا!
البته مثال شما واقعا حق مطلبو ادا نمیکنه ! (:D) چون مثال ها ریزه کاری نیست یه جورایی باید باشه تا بشه درست استفاده کرد!
این ریزه کاری ها چون ریزه کاری اند تا وقتی هستن متوجه نمیشیم ولی وقتی که نباشه و براموش مشکل ایجاد کنه اونوقت میفهمیم که چقدر بعضی چیزا میتونن آزار دهنده باشن! مثل اون فن های هوشمند مورد اول.
مثالشون هم جنس های ایرانی و برخی چینی که وضعیتشون معلومه
مورد یک جالب بود، یا مثلا دومی که پتنتی بیش نیست، ولی بعضی موارد هم اصلا چیز خاصی نبودن.
خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
چیزی که همیشه توی مک بوک پرو توجه منو جلب می کرد این بود که دکمه ای در سمت چپ بدنه دستگاه وجود داره که وقتی فشارش می دیم میزان شارژ لپ تاپ رو نشون می ده. حتی در حالت خاموش
ولی چیزی که از اون واسه من جالب تره اینه که چراغ هایی که مقدار باتری رو نشون می دن با یه ترتیب خاص روشن و بعدش کم کم خاموش می شن. چیزی که اگر وجود نداشت هم کسی اعتراضی نمی کرد و جای خالیش هم احساس نمی شد. ولی اپل با هوشمندی به فکر زیبا تر کردن طراحی هاش بوده
خیلی جالبه دکمه ش :دی
ایناس که به اپل کلاس میده به نظر من.
غرور این شرکت باعث میشه که یکم نشه قیمت بالای محصولاتش رو تحمل کرد … این ریزه کاری ها تو شرکت های دیگه هم تو محصولاتی با قیمت مک و … هستند … شما لپ تاپ ریزور رو در نظر بگیرید . با قیمت نزدیک به 6 ملیون مجسمه ظرافت و ریزه کاریه ! چیزهایی که اپل تو رویا هاش هم فکرشو نمیکرد یکیش استفاده از ال سی در تاچ به جای تاچ پد لپتاب و تغییر محلش به سمت راست برای راحتی کار هنگام تایپ کردن هست … ( خدا شاهده این تاچ پد مک اعصاب واصه من نذاشته !! ) اون دکمه کامند رو هم که نگو ! هر وقت دس میندازی به کنترل ( که خیلی زیاد موقع برنامه نویسی لازم میشه ) سر از ناگجا در میاری ! خواهش میکنم انقدر تعصب نداشته باشید … اپل هم یه شرکت سازندست … خدا که نیست ! چرا فک میکنیم همه کارش بی نقصه و با منطقه ؟ یا اینکه فقط اونه که به فکر ملته !