به مدت 20 سال، رمز پرتاب سلاح‌های هسته‌ای در آمریکا این بود: هشت صفر!

5

ما در تمام طول عمر، به صورت پنهان، در ترس رخ دادن یک جنگ هسته‌ای بین نیروهای هسته‌ای عمده‌ای دنیا بوده‌ایم، اما در زمان جنگ سرد، در زمان اوج تقابل بین آمریکا و شوروی این خطر آنی به نظر می‌رسید.

اگر وارد این مدخل ویکی‌پدیا شوید، می‌بینید که از دهه 1940 تا کنون، در فیلم‌ها، گیم‌ها و رمان‌های تخیلی زیادی، جنگ جهانی سوم پیشبینی شده باشد، اما شاید مشهورترین این آثار، فیلمی بود که در سال 1964 توسط استنلی کوبریک و با بازی پیتر سلرز ساخته شد. اسم این فیلم دکتر استرجلاو بود.

رمز پرتاب سلاح‌های هسته‌ای

11-30-2013 1-56-23 AM

در این کمدی سیاه می‌بینیم که چگونه جنون یک ژنرال نظامی آمریکا باعث شود که فرمان پرواز هواپیماهای B-52 حاوی سلاح‌های هسته‌ای و حمله به شوروی توسط او داده شود و چگونه دنیا به اتمام می‌رسد.

به عنوان یک کودک در آن سال‌ها یادم است که در مجلات محبوب آن زمان، خطرات این جنگ احتمالی نوشته شده بود و مثلا نوشته بود در صورت این درگیری، شوروی همه میدان‌های نفتی ایران و کشورهای پیرامون خلیج فارس را نابود خواهد کرد تا غرب را از آنها محروم کند و از آن سو، یکی از اهداف آمریکا هم آذربایجان شوروی خواهد بود، بنابراین علاوه بر خطرات غیرمستقیم، در همان موج اول حمله ایران هم به نوعی بی‌بهره از این جنگ نمی‌ماند!

هنوز هم کسی نمی‌تواند بگوید که در زمان جنگ سرد بین شوروی و آمریکا، جهان چند بار تا نبرد تمام‌عیار هسته‌ای پیش رفته است، ما از بعضی از این موارد مطلع هستیم، مثلا در زمان بحران موشکی کوبا یا سال 1983 که به خاطر خرابی یک قطعه ساده چند دلاری در سیستم هشدار هسته‌ای روسیه، این سیستم هشدار کاذب داده بود و تنها به واسطه شجاعت استانیسلاو یوگرافوویچ پتروف – یک سرهنگ دوم نیروهای موشکی استراتژیک- جنگ هسته‌ای شروع نشد. (+)

در سال 1962، رئیس‌جمهور وقت آمریکا –جان اف کندی– فرمان امنیت ملی Memorandum 160 را امضا کرد، بر اساس آن همه سلاح‌های هسته‌ای آمریکا می‌بایست به ضامن تسلیحی به نام PAL مجهز می‌شدند، به عبارت دیگر هیچ سلاح هسته‌ای نمی‌توانست شلیک شود مگر اینکه یک شخص صاحب صلاحیت با وارد کردن رمز درست، اقدام می‌کرد.

11-30-2013 2-12-20 AM

در آن زمان تعداد قابل ملاحظه‌ای از موشک‌های هسته‌ای آمریکا در سایر کشورها مستقر شده بودند، رهبری بعضی از این کشورها پایداری لازم را نداشت و این نگرانی وجود داشت که آنها تحت شرایطی بتوانند سرخود از تسلیحات استفاده کنند.

اما این تمام مشکل نبود، فرماندهان ارتش آمریکا هم می‌توانستند هر زمان که اراده کنند، مستقلا سلاح‌ها را شلیک کنند، و جنگ جهانی سوم را شروع کنند، سیستم PAL برای برطرف کردن این مشکلات و نگرانی‌ها آمده بود.

در خاطرات ژنرال «هوریس ام وید» می‌خوانیم که او در مورد ژنرال «تومانس پاور» نگران بوده است و نوشته بود که او از ناپایداری او ممکن است سبب شود که تحت شرایطی، فرمان شلیک سلاح‌ها را بدهد.

11-30-2013 2-22-19 AM

اما آیا سیستم PAL ، سیستم مطمئنی بود؟

ابدا!

جالب است بدانید با گذشت 20 سال از فرمان جان اف کندی، هنوز تنها نیمی از سلاح‌های اتمی آمریکا در خاک اروپا مجهز به PAL شده بودند و بقیه تنها یک قفل مکانیکی ساده داشتند و تازه سیستم PAL در بقیه هم تا سال 1977 فعال نشده بود!

موشک‌های هسته‌ای در خاک آمریکا، مثل آنهایی که در سیلوهای Minuteman  بودند، تحت نظارت دقیق رابرت مک‌نامارا -وزیر دفاع جان اف کندی- مجهز به PAL شده بودند. اما به محض کنار رفتن مک‌نامارا، فرماندهی راهبردی هوایی که از حضور او منزجر بود، رمز سیستم PAL را تغییر داد و در کمال تعجب رمزی که انتخاب کرد این بود : 00000000

بله درست خواندید، هشت عدد صفر! در واقع در اوج جنگ سرد، فرماندهان ارتش آمریکا، آنقدر نگرانی کند شدن پاسخ سریع آمریکا به حمله هسته‌ای احتمالی شوروی بودند که ترجیح داده بودند، رمز پرتاب آنها خیلی ساده باشد!

به علاوه از ترس اینکه افسران مسئول پرتاب، همین رمز ساده را فراموش کنند، در چک‌لیست کلیه سلاح‌ها رمز به روشنی نوشته شده بود.

سلاح‌های هسته‌ای

با این تمهیدات دیگر فرماندهان آمریکایی مطمئن بودند که زمان لازم برای اخذ تأیید رئیس جمهور، باعث تلف شدن وقت باارزش نخواهد شد.

البته اگر بخواهیم منصف باشیم، باید بگوییم که قسمتی از ترس فرماندهان منطقی بود، چون این احتمال وجود داشت که مراکز فرماندهی یا خطوط ارتباطی در جریان حمله روس‌ها نابود شوند، و عملا قسمتی از سلاح‌های هسته‌ای آمریکا قابل استفاده نباشند، ولی با این تصمیم سربازها هم می‌توانستند تحت شرایطی مستقلا سلاح‌ها را شلیک کنند.

ما تازه در سال 2004، ار طریق مقاله‌ای که دکتر بلیر نوشت، از این حقیقت مطلع شده‌ایم و از رمز هشت صفر آگاهی یافته‌ایم، عنوان این مقاله این بود: ناآگاه نگه داشتن رؤسای جمهور در زمینه هسته‌ای. در این مقاله توضیح داده شده است یک گسست بین رهبران منتخب ملت آمریکا و فرماندهان نظامی در زمان جنگ سرد در مورد سلاح‌های هسته‌ای وجود داشته است.

11-30-2013 2-02-40 AM

همین دکتر بلیر بود که در سال 1977، با نوشتن مقاله‌ای خطر تروریست‌ها را در صورت دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای توضیح داده بود و در سال 1973 هم اعضای کنگره آمریکا را از مشکلات امنیتی سیلوهای هسته‌ای آگاه کرده بود. اما گوش شنوایی برای هشدارهای او وجود نداشت، به همین خاطر او در مقاله‌ای که برای عموم مردم در سال 1977 نوشت، توضیح داد که در صورت همدستی تنها 4 نفر در سلسعه مراتب پرتاب تسلیحات، امکان پرتاب آنها وجود دارد. اگر یک فرمانده با مسئولان آماده سازی و پرتاب موشک‌ها هسته‌ای تماس می‌گرفت و دستور شلیک می‌داد، هیچ پروتکلی برای کنترل اینکه آیا این تصمیم خطیر، تصمیم رئیس‌جمهور بوده است یا نه، وجود نداشت!

در همان سال در اقدامی که اصلا تصادفی به نظر نمی‌رسد، رمز پرتاب سرانجام تغییر کرد و دیگر از هشت صفر استفاده نشد!

بنابراین برخلاف تصور ما در زمان جنگ سرد، تنها در برهه‌های بحرانی خاصی، سایه جنگ هسته‌ای دنیا را تهدید نمی‌کرد، بلکه بیست سال تمام، یک شخص مصمم نادان در سیلوهای هسته‌ای می توانست با همدستی تنها 3 نفر دیگر، مستقلا جنگ جهانی سوم را شروع کند.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

جستجو برای جیمز باند بعدی – طرفداران جیمز باند یکی از این 11 نفر را جیمز باند بعدی می‌دانند

جیمز باند یک شخصیت خیالی است که توسط نویسنده بریتانیایی یان فلمینگ خلق شده. باند یک مامور سرویس مخفی بریتانیایی ظریف و پیچیده است که با کد 007 نیز شناخته می‌شود. او اولین حضور خود را در رمان «کازینو رویال» فلمینگ در سال 1953 انجام داد و از…

عکس‌هایی از حوادث ناگوار که با کمی «احتیاط» و عقل قابل پیشگیری‌اند

گاهی ما در کارهایمان به اصطلاح از خلاقیت استفاده می‌کنیم یا سعی می‌کنیم کاری را بدون اینکه وسایل لازمش را داشته باشیم با چیزهای بی‌ربط، در زمان کم، تمام کنیم. خب راستش گاهی شانس می‌آوریم و پز می‌دهیم که خلاقیت داشته‌ایم، اما خیلی وقت‌ها…

چگونه با بدشانسی کنار بیاییم + گالری عکس از انواع بدشانسی‌ها!

کنار آمدن با بدشانسی یا شرایط ناگوار می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما چندین استراتژی وجود دارد که می‌تواند به ما برای کنار آمدن با این شرایط کمک کند:احساسات بعد رخداد را بپذیرید: طبیعی است که هنگام مواجهه با بدشانسی احساس ناامیدی،…

اگر قرار بود ابرقهرمان‌ها، لباس‌های قرن نوزدهمی می‌پوشیدند

ما عادت کرده‌ایم ابرقهرمان‌ها را در لباس‌های امروز ببینیم و فیلم‌های زیادی هم که بر مبنای کامیک‌بوک‌ها ساخته شده، این تصور را در ذهن ما تشدید کرده‌اند.اما اگر قرار بود همین ابرقهرمان‌ها لباس‌های قرن نوزذهمی می‌پوشیدند، چه می‌شد؟…

اولم، یکی از عجیب‌ترین جانداران روی زمین – شبیه جنین نارس یا موجودات سری فیلم‌های بیگانگان

جانداری به نام Proteus anguinus که همچنین به عنوان اولم olm شناخته می‌شود، گونه‌ای سمندر است که بومی آب‌های زیرزمینی آلپ در جنوب شرقی اروپا است. این جاندار از معدود مهره‌داران غارنشین است و به دلیل شکل سر و دست‌ها  رنگ سفید مایل به صورتی و…

تصور کنید که در یک دنیای تخیلی، هری پاتر را استودیو جیبلی می‌ساخت

استودیو جیبلی یک استودیوی مشهور انیمیشن‌سازی ژاپنی است که به دلیل سبک هنری متمایز، داستان‌سرایی پر از تخیل و انیمیشن‌های هیجان‌انگیزش مشهور است. استودیو جیبلی که توسط هایائو میازاکی و ایسائو تاکاهاتا تأسیس شد، تعدادی از محبوب‌ترین فیلم‌های…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
5 نظرات
  1. شرف الشمس می گوید

    فکر کنم عقل این ادمها از 8 تا صفر هم کمتر بوده ه ه!

  2. کورش می گوید

    مطلب تکان دهنده ای بود. البته از اون طرف هم شاید همچنین شرایطی در شوروی وجود داشته! یادمه همیشه پدر بزرگم میگفت که آمریکا و شوروی یک کلید دارند که هر وقت این کلیدو بزنن دنیا به آخر میرسه! همیشه فکر میکردم به این کشکی هم نیست اما الان میبینم که هست. (یا خوشبختانه: بود) شاید همین رخ ندادن جنگ اتمی بزرگ ترین دستاورد بشر در قرن گذشته بوده چون جوری که میشه از تاریخ فهمید بشریت باید نسبت به قبل خیلی رشد کرده و فهمیده شده باشه که تا الان همه چی رو داغون نکرده !

  3. علی آقا می گوید

    به نظر میرسه تو اون دوران دنیا به مویی بند بوده. اینم جالبه:
    افشای احتمال انفجار بمب هیدروژنی در امریکا در دوران جنگ سرد:
    http://alihzadeh.blog.ir/post/118

  4. پویا می گوید

    عالیه… از مطالب Digg برای سوژه بیشتر استفاده کنید. مطالب جالبی داره.

  5. al می گوید

    در فیلم “دکتر استرنج لاو” یه ژنرال سر خود دستور بمب باران هسته ای یک پایگاه روسی رو میده و هرچند رییس جمهور آمریکا سعی میکنه جلوی اتفاق رو بگیره و حتی با رهبر شوروی تماس تلفنی برقرار میکنه و پیشاپیش بهشون میفهمونه که این اقدام خودسرانه بوده و آمریکا قصد جنگ نداره اما دیگه دیر شده چون سیستم روسها اتوماتیک عمل میکنه و با اولین انفجار هسته ای در شوروی بمب آخر الزمان اتوماتیک فعال میشه! کلا تصویری که در این فیلم هست خیلی طنز تاریک و وحشتناکی داره!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.