آیا Android Wear آیندهٔ عینک گوگل را تهدید میکند؟

عینک گوگل (Google Glass) در زمان معرفی یک ایدهٔ مترقی و جالب بود و تاکنون نیز افراد زیادی تحت عنوان کاوشگر این عینک را به قیمت ۱۵۰۰ دلار بهصورت آزمایشی استفاده کردهاند. در این زمان افراد زیادی به این خاطر که عینک گوگل حریم خصوصی آنها را نقض میکند به مخالفت با این دستگاه بر خواستهاند و افرادی نیز بودهاند که به خاطر استفاده از عینک گوگل به آنها حمله شده است. ولی حتی اگر این مسئله را در نظر نگیریم به نظر میرسد اشتیاق مردم برای عینک گوگل رو به کاهش باشد. مقداری از این کاهش اشتیاق به خاطر این است که چند سال از معرفی عینک گوگل گذشته ولی هنوز آمادهٔ عرضه برای عموم مردم نیست. دلیل دیگر کاهش اشتیاق مردم به خاطر ورود دیگر دستگاههای مشابه به بازار است.
Android Wear اکنون بزرگترین پروژهٔ گوگل در حوزهٔ دستگاههای پوشیدنی است و به نظر میرسد بتواند خیلی بیشتر از عینک توجه مردم را به خود جلب کند. در این مقاله میخواهیم برتریهای ساعت هوشمند با سیستمعامل Android Wear بر عینک گوگل را بررسی کنیم و ببینیم آیا این محصول میتواند خطری برای عینک گوگل بهحساب بیاید یا نه.
شباهتها
مسئلهٔ عدم رعایت حریم خصوصی به کنار، بزرگترین مشکلی که عینک گوگل با آن روبرو است کارایی مشابه Android Wear است. همان اطلاعرسانیهای سریع و راحت از وقایع داخل گوشی که عینک گوگل انجام میدهد، توسط ساعتهای هوشمند با سیستمعامل Android Wear نیز (حتی راحتتر) انجام میشود.
عینک گوگل و ساعت هوشمند Android Wear هردو دارای رابط کاربری کارت مانند (مشابه Google Now) هستند و آنچه درگوشی رخ میدهد مثل آمدن پیام، زمان ملاقات، نوتیفیکیشن برنامهها و … را به اطلاع شخص میرسانند. جستجوی صوتی گوگل هم در عینک و هم در ساعت موجود است و به کاربر امکان میدهد پاسخ کوتاه به برخی سؤالات را از طریق آن دستگاه دریافت کند. یا کارهایی مثل تنظیم قرار ملاقات یا جواب دادن به پیامک را با دستورات صوتی انجام دهد. تفاوت آنچنانی میان آنچه عینک و ساعت ارائه میدهند وجود ندارد و بیشتر تفاوت در نحوهٔ ارائهٔ آنها است.
در این صورت از شما میپرسیم آیا دوست دارید این اطلاعات را بر روی ساعت مشاهده کنید یا اینکه توسط نمایشگری بر روی عینک به چشمتان تابانده شود؟ اگر از ساعت استفاده کنید، نوتیفیکیشنها و پیامها بهصورت نامحسوس بر روی مچ دست شما هستند تا موقعی که بخواهید آنها را چک کنید. برای بررسی نوتیفیکیشنها کافی است دستتان را بالا بیاورید تا صفحهٔ ساعت روشن شود و نوتیفیکیشن مربوطه به نمایش دربیاید. اگر از عینک گوگل استفاده کنید نوتیفیکیشنها دیگر نامحسوس نیستند و بهمحض ورود با ظاهر شدن جلوی چشمتان توجه شمارا به خود جلب میکنند. اکثر مردم عادت به اینچنین دریافت اطلاعات ندارند و ممکن است برایشان خیلی خوشایند نباشد.
به نظر من دریافت اطلاعات از طریق ساعت نهتنها راحتتر، بلکه زیباتر و شکیلتر هم هست. برای مثال ساعت Moto 360 در عین کارایی، زیبایی و ظرافت ساعتهای کلاسیک را تداعی میکند درصورتیکه عینک گوگل ظاهر علمی تخیلی به انسان میدهد!
یک مزیت عینک گوگل قابلیت عکسبرداری و فیلمبرداری است که به شما اجازه میدهد سریعاً از هر آنچه میبینید عکس یا فیلم بگیرید. البته وقتی کسی از عینک گوگل یا ساعت هوشمند استفاده میکند به این معنی است که گوشی موبایل همراه دارد. در این صورت خیلیها ممکن است ترجیح بدهند از دوربین باکیفیتتر گوشی بهجای دوربین جایگذاری شده در عینک استفاده بکنند. لذا وجود دوربین بر روی عینک بااینکه مفید است ولی تفاوت خیلی زیادی در زندگی ما ایجاد نمیکند.
ویژگیهای نرمافزاری
گوگل آیندهٔ اندروید را در اتحاد پلتفرمها میبیند. اتحاد پلتفرمها به این معنی است که تلفنهای همراه، تلویزیونها، لپتاپها و دستگاههای پوشیدنی از پلتفرمهای مشترک استفاده کنند. بدینصورت برنامهنویسی برای این دستگاهها راحتتر خواهد بود و کاربران نیز احتیاج ندارند کار با چندین سیستمعامل کاملاً متفاوت را یاد بگیرند.
عینک گوگل محدودیتهای خاص خود را برای برنامهنویسان دارد و کار با API موجود برای آن بهراحتی Android Wear نیست. حتی خود گوگل مدت زیادی طول کشید تا بهروزرسانیهای معمول اندروید مثل بهروزرسانی Hangouts را برای عینک گوگل عرضه کند. درصورتیکه برنامههای Android Wear بهطور مستقیم از فروشگاه اندروید Play Store دریافت میشوند و بسیاری از محتوای آن از همین ابتدا برای خریداران موجود و قابلاستفاده است.
Android L پاییز امسال با تغییرات بسیار زیاد به گوشیها خواهد آمد و طبق آنچه گفتهشده عینک گوگل از این تغییرات بیبهره خواهد بود. البته گوگل میتواند علیرغم صحبتهای گذشته نسخهٔ جدید اندروید را برای عینک منتشر کند ولی هنوز محدودیتهای سختافزاری و برنامهنویسی برای عینک پابرجا خواهند ماند.
عینک گوگل کاملاً وابسته به دستورات صوتی و قسمت لمسی در پایهٔ عینک است. عدم وجود نمایشگر لمسی محدودیتهایی را برای برنامهنویسان به وجود میآورد. برنامههای عینک همواره باید بهگونهای ساخته شوند تا باوجود محدودیتهای سختافزاری عینک بهخوبی کار کنند.
Android Wear هماکنون در دسترس است
شهروندان آمریکایی و انگلیسی میتوانند درازای پرداخت ۱۵۰۰ دلار بهعنوان کاوشگر یک عینک گوگل دریافت کنند. این مبلغ خیلی زیادی برای دریافت یک دستگاه آزمایشی است و افرادی که عاشق تکنولوژی باشند دست به چنین کاری خواهند زد. درصورتیکه این افراد هماکنون میتوانند با پرداخت کمتر از ۲۰۰ دلار یک ساعت هوشمند سامسونگ با سیستمعامل Android Wear بخرند.
بهزودی ساعتهای LG G Watch و Samsung Gear Live و کمی پسازآن Motorola Moto 360 به اقصی نقاط جهان صادر خواهند شد. حتی اگر گوگل بتواند نسخهای از عینک برای عموم مصرفکنندگان عرضه کند خیلی از Android Wear عقب خواهد بود.
در شرایطی که عینک گوگل و ساعت هوشمند با سیستمعامل Android Wear عملکرد مشابهی دارند و ساعت حتی بهتر از عینک کار میکند، شاید بهسختی بتوان کاربران را ترغیب به خرید عینک بهجای ساعت کرد. درنتیجه ممکن است کمبود مشتری و عدم وجود پشتیبانی مناسب نرمافزاری، عینک گوگل را وارد چرخهای بکند که وضعیت آن مرتب بدتر بشود.
بااینکه عینک گوگل شروع خوبی داشت ولی ساعت هوشمند به خاطر عدم وجود محدودیتهای عینک توانسته در زمان کوتاهی از آن جلو بزند. ما نیز دوست داریم عینک گوگل را در فروشگاهها ببینیم و از آن استفاده کنیم ولی ظاهراً خیلی کار دارد تا بتواند با Android Wear رقابت کند. پشتیبانی از عینک گوگل بعد از اینهمه فعالیت و تلاش برای آن قطع نخواهد شد ولی به خاطر آمدن حریف قدرتمندتر به بازار خطر بیاستفاده شدن آن در آینده وجود دارد. از این جهت که تاکنون دستگاههای هوشمند پوشیدنی خیلی زیادی از جانب تولیدکنندگان بزرگ دنیا عرضه شدهاند ولی هیچکدام نتوانستهاند موفقیت آنچنانی کسب کنند بعید نیست عینک گوگل نیز به چنین سرنوشتی دچار شود.
یک ساعت هوشمند رو میشه همیشه همراه داشت و استفاده کرد، اما عینک رو نمیشه …
و مورد دوم اینکه به نظر من افرادی که از عینک گوگل استفاده کنند، بعد از اینکه ظاهر خودشون رو تو آینه ببینند زیاد خوششون نیاد و ترجیه بدن هرجا و جلوی هر کسی استفادش نکنند، پس برا خوندن ناتفیکیشن ها و استفاده های فوری به دردسر می افتند …
عینک گوگل نمیتونه به عنوان یه وسیله ی ارتباطی همیشه همراه استفاده شه.
یکم مقایسه شما از رو بی انصافی نیست؟
حداقل از نظر ظاهری هم بخوای بگی من آرزومه عینک گوگل رو بذارم رو چشمم ولی راجع به ساعتهای ارائه شده(به غیر از موتورولا) اصلا نظر مثبتی ندارم و بیشتر بنظرم یه محصولی ارائه شده که فقط ارائه شده باشه در صورتی که در مورد عینک گوگل اینطور نیست.
از نظر کیفیت، امکانات، زیبایی و خیلی موارد دیگه این دو محصول با هم قابل مقایسه نیستند :-؟
این مقایسه اصلا صحیح نیست. این دو ابزار هیچ ربطی به هم ندارم. هر مقاله ای رو که نباید ترجمه کرد!
عینک گوگل یک حرکت قایل تحسین هست ولی فاقد برخی چارچوب های اصلی برای فراگیری عمومیه و اولیش هم اینه که یک “عینکه”.
مردم با ساعتی که روی مچ دستشون بسته شده باشه بهتر ارتباط بر قرار میکنند و میتوانند در عین استفاده ، نادیده اش هم بگیرند ولی وسیله ای روی صورت انسان و جلوی چشمش که میتونه بطور متوالی پیام هایی را در هر زمان جلو دید او قرار بده ، هم بلحاظ فیزیکی خیلی راحت نیست و هم با مکانیزمی که داره امکان انتخاب کردن را از فرد میگیره و شما هیچوقت نمیتونی ندید بگیریش .
موج اولیه ای که با معرفی این عینک بالا امد امروز تا حد زیادی فروکش کرده و وقتی از دورن ازمایشگاخ های گوگل به زندگی مصرفی مردم – ولو عده اندکی – وارد شده ، اون تصورات رویایی که ما را یاد فیلم های علمی تخیلی که میخواستند تصویری از آینده ترسیم کنند می انداخت ، در حال رنگ باختنه .
اگر این پیشفرض را داشته باشید که این دو یک چیز هستند شاید این نظر درست باشد ولی به نظر من دو موضوع تا حدود زیادی مجزا هستند.
Android Wear بیشتر برای استفاده روزمره عموم مردم است ولی عینک گوگل پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده های تخصصی دارد این دو هر دو پوشیدنی هستند ولی میتوانند در دو حیطه که با هم تداخلی ندارد به رشد خودشان ادامه دهند
به نظر من گوگل کم کم به باید به سمت استفاده های تخصصی تر عینک خودش پیش برود مثلا در کارخانه جات و یا همان مربیان ورژشی و البته قابلیت های موقعیت یابی پیشرفته تر و حتی استفاده در اوتوماسیون های اداری یا تالارهای بورس و… پیش برود. همین موضوع باعث میشود برنامه نویسان به دلیل استفاده سازمانی به سمت آن تمایل پیدا کنند(که در این شرایط باید قابلیت های سخت افزاری پیش برود)
در این شرایط نکات منفی ذکر شده در این پست به نقاط مثبت مهمی تبدیل خواهد شد.
این نکته را هم نباید فراموش کرد که این عینک در آینده میتواند به اشکال دیگری هم تبدیل شود (شاید با این سرعت در چند سال آینده به صورت لنز چشمی البته یک مقدار آینده نگرانه تر از معمول است)
این نکته را باید در نظر داشت که ساعت های هوشمند هنوز فلسفه وجودی محکمی ندارند یعنی به شخصه هنوز دلیل محکمی برای داشتن یک ساعت هوشمند به ذهنم نمیرسد
حرف درستیه ولی تلاش گوگل در اینه که این محصول را وارد بازار مصرف عمومی بکنه و بطور گسترده جا بیندازه و در کمپ تبلیغاتی این محصول هم کاملا به این موضوع اشاره داره … اما این دست کاربری ها عملا گلس را مبدل به یک وسیله تخصصی با مصرف محدود میکنند .
این دست ابتکارات اگر نتوانند عموبی بشوند بتدریج به حاشیه رانده خواهند شد .
ممنون از مطلب خیلی خوبتون
بنظر بنده گوگل و مفهوم طراحی عینک آینده ای رو به روشد داره و تغییر نمی کنه
همون بهتر که به هرگز رشد نکند و هرگز استفاده گسترده نشود … تکنولوژی که از اساس مغایر با انسان بودن است …
انسان باید تا حدی از تکنولوژی استفاده کند … نه اینکه تکنولوژی از ما استفاده کند …
به نظر من گوگل باید ابتدا گلس را برای یکسری از حرفه ها گسترش بدهد که استفاده از این عینک واقعا میتواند به آن حرفه کمک کند و در طولانی مدت روی عمومی کردنش برنامه ریزی کند.
مشاغلی مثل اورژانس ها ، آتش نشان ها ، جراحان ، مستند سازان ، ورزشکاران حرفه ایی ، راننده ها ، نیرو های پلیس ، سرباز ها و خیلی از مشاغلی که موقع کار و فعالیت به دست هاشون نیاز دارن ! و لازمه یکسری اطلاعات را به موقع دریافت و ارسال کنند ، یعنی همون فلسفه استفاده از عینک .
در این صورت گوگل واقعا میتواند تحولی در نحوه انجام کارها ایجاد کند.