8.5 درصد کل مقالههای ویکیپدیا را یک مرد سوئدی نوشته است!
ما در طول زندگیمان به آدمهای پرکار و خستگیناپذیر زیادی برخوردهایم، اما یک مرد سوئدی به نام «سورکر جوهانسون»، در این میان یک استثنا است، او را به جرأت میتوانیم پرکارترین نویسنده دنیا بدانیم.
او به طور داوطلبانه در 7 سال اخیر خود را وقف انتشار مقاله در ویکیپدیا کرده است. این مرد 53 ساله، بر اساس آمارگیر ویکیمدیا، مسئول انتشار 2.7 میلیون مقاله ویکیپدیا، یعنی حدود 8.5 درصد کل مقالههای این سایت است!البته یک سوم این مقالهها به زبان سوئدی و بقیه آنها به زبان مادری همسرش، فیلیپینی است.
او در رشتههای محتلفی مثل زبانشناسی، مهندسی شهری، اقتصاد و حتی فیزیک ذرات، تحصیلاتی دارد و از نظر ذهنی به یافتن منشأ چیزها علاقه دارد.
خب، مشخص است که هیچ انسانی نمیتواند حتی در صورت کار 24 ساعته، این همه مقاله منتشر کند، آقای جوهانسون مقالهها را به کمک برنامههای کامپیوتری یا «بات»ها منتشر میکند. این مقالهها به صورت خودکار مطالب را از منابع مختلف اینترنتی جمعآوری میکنند و پس از خلاصه کردن، به صورت مقالات مختلف منتشر میکنند.
البته ویکیپدیا قوانینی در مورد استفاده از «بات»ها دارد و منتقدان هم به خاطر اینکه این کار باعث کم شدن استفاده از نیروی ذهنی خلاق انسانها و پایین آمدن سطح مقالات میشوند، میانهای با این کار ندارند، با این همه آقای جوهانسون پشتکار زیادی دارد، طوری که در یک روز خوب، 10 هزار مدخل ویکیپدیا منتشر میکند!
کاری که او میکند این است که نخست پایگاه داده قابل اعتمادی ایجاد میکند، برای مقاله مورد نظر خود یک پوسته مناسب انتخاب میکند و مشخص میکند که هر مدخل باید چه عناوین کلی را شامل بشود، بعد برنامههای کامپیوتری کار خود را شروع میکنند و مقاله را کامل میکنند.
جوهانسون معتقد است که ویکیپدیا باید بتواند همه نوع اطلاعات در مورد هر چیزی دلخواه به کاربران بدهد و این کار بدون استفاده از «بات»ها ممکن نیست. ماهها طول کشید تا او برنامه کامپیوتری اختصاصی خود را بنویسد.
منتقدان در مقابل، بر این باورند که جوهانسون بیشتر بر کمیت کار تمرکز کرده است تا کیفیت آن. بسیاری از مقالههای او، مثلا آنهایی که در مورد گیاهشناسی هستند، فقط اطلاعات مختصری در مورد تقسیمبندی یک گونه دارند.
ویکیپدیا یک فرهنگنامه مشارکتی است که توسط بنیاد غیرانتفاعی ویکیمدیا اداره میشود. نویسندگان داوطلب تا حالا حدود 30 میلیون مقاله را به 287 زبان در ویکیپدیا نوشتهاند.
بسیاری، مدخلهایی که «بات» او که موسوم به Lsjbot ایجاد میکند، کمارزش میدانند، اما گاهی همین مدخلهای بیارزش هم به کار میآیند، مثلا در سال 2012 او به زبان سوئدی مقالهای در مورد یک شهر 44 هزار نفری در فیلیپین ایجاد کرد. سال پیش همین شهر گرفتار گردبادی شد. از آنجا که مقاله این شهر قبلا در ویکیپدیا ایجاد شده بود و نقسه و اطلاعات آماری شهر درج شده بود، کار ویرایشگران بعدی آسانتر شده بود.
جوهانسون معتقد است که ویکیپدیا به صورت متوازن در مورد موضوعات مختلف مقاله منتشر نمیکند و کار او و افراد مشابه او باعث برقراری توازن میشود. مثلا در ویکیپدیا با اینکه 150 مقاله در مورد شخصیتهای «ارباب حلقهها» وجود دارد، کمتر از 10 مقاله در مورد افراد دخیل در جنگ ویتنام پیدا میشود.
من خیلی روی ایدهی همچین باتی کار کردم که بتونه واسه ادم مطلب بنویسه( البته من واسه درج و انتشار مطلب توی فوروم های متعددی که عضو هستم میخواستم…)
به نظرم مقالات ویکی پدیا همینه… یه سری مطلب که از سایت های دیگه برداشته میشه و با لینک به منبع، درج میشن…
حالا اینکه چرا باید فرق بکنه که این مطالب رو یه ادم زده باشه یا یه بات فرق میکنه از نظر برخی، نمیدونم!! :)
نیازی نیست دنبال چیزی بگردی که وجود داره! کافیه یه حساب در ویکی فا باز کنی و از کاربرهاش در ( البته صورت آشنایی با برنامه نویسی) در مورد ایجاد مقاله با ربات راهنمایی بخوایی*
نمونه ایرانیش هم موجوده
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%88%DB%8C%DA%A9%DB%8C%E2%80%8C%D9%BE%D8%AF%DB%8C%D8%A7:%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B4_%D8%AF%DB%8C%D8%AA%D8%A7%D8%A8%DB%8C%D8%B3/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86_%D9%88%DB%8C%DA%A9%DB%8C%E2%80%8C%D9%BE%D8%AF%DB%8C%D8%A7_%D8%A8%D8%B1_%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D9%87_%D8%AA%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D8%AF_%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF_%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D9%87_%D9%88_%D8%AD%D8%AC%D9%85_%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D9%87
گاهی به جای حرف باید عمل کرد مثل مفیدترین کاربرهای وب فارسی٬ کاربرهای ویکیفا
کاش بر و بچ ایرانی هم کمی تلاش کنن مقالات ایرانی هم بیشتر منتشر بشه…
کاربران فیسبوک این همه زیاد ولی کاربران ویکی اینهمه کم
تاسف برانگیزه
کاملا درسته.. ویکیپدیا در ایران با اقبال خیلی کمی روبرو شده!
به منبع درآمدشون اشاره نشده بود؟
یه بات خوب سراغ ندارین تا ما هم دست به کار بشیم؟!
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%88%DB%8C%DA%A9%DB%8C%E2%80%8C%D9%BE%D8%AF%DB%8C%D8%A7:%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%AA
برای علاقهمندان به کار با ربات در ساخت مقاله
آقای دکتر ممنون از این پست جالب و همینطور مطالب مفید دیگر. راستی اگر کسی اطلاعات خوبی راجع به بات ها و نحوه کار با آنها دارد به اشتراک بگذارد که ما هم در جستجوی مقالات علمی از آن استفاده کنیم، این کار بسیار مفید خواهد بود.
تشکر از این مقاله و از نویسندگان ویکی پدیا
اما من نمی دونم چرا اساتید ما وقتی تحقیقی به ما می دن می گن از ویکی پدیا نباشه نمی دونم چه مشکلی با این ویکی پدیا دارند؟؟؟
دلیلش اینه که ویکیپدیا لقمه حاضر و آمادهاس.
تحقیق باید با جستجوی زیاد باشه و نه آماده.