همزمان با پنجاهمین سالگرد مطرح شدن قانون مور: مرگ قانون مور؟!

2

بسیاری از شماها با قانون مور آشنا هستید، قانونی که زمانی گوردون مور-یکی از مؤسسان شرکت اینتل- بیان کرده بود و بر اساس آن هر دو سال تعداد ترانزیستورهایی که می‌توان روی یک پردازشگرها جای داد، دو برابر می‌شود، توان پردازش هم دو برابر می‌شود و هزینه خرید تراشه با قدرت مشابه نصف می‌شود.

در کمال تعجب از دهه 1960 تا حالا، این قانون یا شاید هم بهتر باشد بگوییم «پیشبینی درست» در مورد پیشرفت فناوری، به درستی عمل کرده است.

آقای مور در 19 آوریل سال 1965 -یعنی 50 سال پیش در چنین روزهایی- این قانون را در مقاله‌ای توضیح داده بود. البته او نخست بازه زمانی یک ساله را پیشنهاد کرده بود و سپس زمان لازم برای دو برابر شدن ترانزیستور را به حدود 18ماه رساند.

4-20-2015 9-32-58 AM

پیشرفت شگفت‌انگیز در ساختن ریزپردازنده‌ها، از آن زمان تا به حال ادامه داشته، طوری که پردازنده‌های فعلی ما در این فاصله 90 هزار بار کاراتر و 60 هزار بار ارزان‌تر نسبت به سال 1971 شده‌اند! در مورد خودتان قدرت کامپیوترهایی که 10 -15 سال پیش در منزل داشتید را با توان پردازش گوشی‌های موبایل فعلی مقایسه کنید.

در مقام مقایسه، اگر قرار می‌شد، خودروها هم به همین نسبت پیشرفت می‌کردند، یک خودرو می‌توانست به دو دهم سی‌سی بنزین، صد کیلومتر جابجا شود!

4-20-2015 9-32-08 AM

اما خب، برای هر چیزی باید منتهایی در نظر گرفت. در حقیقت از همان زمانی که قانونی مور وضع شد، پیشبینی‌ها در مورد زمان مرگ آن هم انچام شد. اما هر بار ابتکار و کوچک‌سازی‌ای باعث می‌شد که قانون، تاب بیاورد.

در حال ترانزیستورها 14 نانومتری شده‌اند، و اینتل برآورد می‌کند که تا حد 5 نانومتر هم می‌تواند پیش برود. 5 نانومتر واقعا اندازه کوچکی است، یعنی چیزی در حد ضخامت یک سلول!

علاوه بر این راهبردهایی هم برای آرایش سه‌بعدی ترانزیستورها -و نه چینش صرفا دوبعدی آنها- هم وجود دارد.

به این ترتیب حدس زده می‌شود که برای یک دهه دیگر هم کمابیش بتوان قانون مور را صادق دانست.

اما نکته مهم این است که قانون مور، فقط در مورد کاهش اندازه ترانزیستورها نبود، بلکه به نصف شدن قیمت هم اشاره داشت و این دقیقا همان چیزی است که دیگر عمل به آن مشکل شده است.

از چند سال پیش که ترانزیستورها به حد 28 نانومتر زیسدند، تراشه‌سازان دریافتند که هزینه طراحی و تولید را دیگر نمی‌توانند پایین نگه دارند.

حالا هر خط تولید تازه نیمه‌هادی‌ها، حدود 6 میلیارد دلار، هزینه در بر دارد و این هزینه در حال افزایش یافتن هم است.

از سوی دیگر، در بازار هدف هم نیاز به پردازشگرهای سریع نسبتا کاهش یافته است، چون حالا دیگر وارد زمانه پردازش ابری شده‌ایم و دیگر لازم نیست به مانند سابق سیستم‌های دسکتاپ قوی داشته باشیم.

در واقعا الان دغدغه امکان جای دادن ترانزیستورهای بیشتر روی تراشه‌ها نیست، بلکه دغدغه اصلی این است که چند تراشه را به صورت اقتصادی و مقرون به صرفه می‌توان روی تراشه‌ها جای داد.

نمودار زیر می‌تواند برایتان گویا باشد:

4-20-2015 9-32-43 AM

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

جورج اسپنسر میلت: مرگ دردناک به خاطر فرار از بوسیده شدن!

جورج اسپنسر میلت یک پسر 15 ساله که در ساختمان متروپولیتن لایف نیویورک در سال 1909 کار دفتری می‌کرد. در پانزدهمین سالگرد تولدش، همکاران زنش او را مسخره کردند و تظاهر کردند که در نظر دارند که برای هر سال زندگییک بار او ببوسند. میلت به شوخی از…

تصاویر و لطایفی در مورد زندگی در اروپای شرقی

اروپای شرقی هنوز سنت‌های خاص خود را دارد و هنوز به اندازه بخش غربی مدرن نشده است و فرهنگ خاص خود را داراست.به همین خاطر ممکن است ما برخی از روندهای آنجا احساس نزدیکی کنیم.به تصاویر زیر بنگرید:آکوامن بعد از 2 هفته در بلغارستان…

چند بار می توانید یک تکه کاغذ را از وسط تا کنید؟

به راحتی می‌توان یک تکه کاغذ را یک، دو بار یا حتی سه یا چهار بار از وسط تا کرد. اما بیشترین تعداد دفعاتی که یک تکه کاغذ را می‌توان از وسط تا کرد چقدر است؟بر اساس یک ادعای رایج، یک ورق کاغذ را نمی‌توان بیش از هفت بار از وسط تا کرد. اما…

عکس‌های بسیار جالبی از روز‌های اولیه هوانوردی، دهه‌های 1890-1930

در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20، جهان شاهد تغییر ژرفی در فناوری شد. رویاپردازانی مانند برادران رایت، اتو لیلینتال و آلبرتو سانتوس-دومونت که با میل سیری ناپذیر برای تسخیر قلمرو‌های ناشناخته پرواز می‌کوشیدند، با جسارت و عزم تزلزل ناپذیر داستان…

مجموعه‌ای از تصاویر هراس‌آور، عجیب با به اصطلاح نفرین‌شده!

برای قسمتی از شگفتی یا ترس خودمان از پیرامون یا عکس‌ها نمی‌شود توضیح صریح ارائه کرد. احتمالا منشا این ترس‌ها به تدریج در سیناپس‌های مغزی ما از هزاران سال پیش یه یادگار گذاشته شده.آدم فکر می‌کند اگر قرار باشد برنامه هوش مصنوعی ایجاد شود…

تصور شاهان صفوی بر اساس شرح متنی جهانگردان و افراد شاخصی که آنها را دیده و توصیف کرده‌اند

در حساب توییتر Cavid Ağa شاهان صفوی را بر اساس نوشته‌های قدیم به دقت و به صورت گرافیکی و چشم‌نوازی تصور شده‌اند.(توضیحات از ویکی پدیا) شاه اسماعیل بنا به نوشته‌های جیووانی ماریا دلی آنجیوللوشاه اسماعیل یکم (۱۷ ژوئیهٔ ۱۴۸۷ – ۲۳ مه…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
2 نظرات
  1. محمد می گوید

    یه جا خونده بودم که تا یه حدی میشه کوچیکش کرد که دیگه وارد قوانین کوانتوم نشیم.

  2. پژمان می گوید

    واقعا سرعت پیشرفتش بیخودی زیاد هست … باید کمتر بشه .. همون بهتر که قانون مور اجرا نشه … سرعت به قدری هست که هنوز انسانها با تغییرات خودشونو وفق ندادند تغییر بعدی صورت میگیره

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5