برای نخستین بار در تاریخ، آمریکا توانست در عرض یک سال، تعداد بیشتری موشک نسبت به روسیه به فضا بفرستد

در طی جنگ سرد، موفقیت در برنامههای فضایی، یک ابزار مؤثر پروپاگاندا بود. آمریکاییها همیشه با این کابوس مواجه بودند که نسبت به روسیه کمتر مسلح هستند. برتری دیگر روسیه یا بهتر بگوییم شوروی آن زمان، چیزی به نام شکاف موشکی بود. گرچه آمریکاییها توانستند ماه را فتح کنند، اما روسیه به طور پیوسته، هر سال تعداد بیشتری موشک عازم فضا میکرد.
اما در سال 2016، برای نخستین بار در تاریخ، آمریکا توانسته است این شکاف را از بین ببرد. یک نشریه روسی به نام مسکو تایمز، مقالهای منتشر کرده است و در آن با استفاده از اطلاعات در دسترس برای همه، برنامههای فضایی امسال و سال میلادی بعد را مشخص کرده است. بر این اساس روسیه در سال 2016، 18 پرتاب موشک، آمریکا 20 پرتاب و چین 19 پرتاب داشته است.
باید بدانیم یکی از علل این امر، تغییر اولویتهای فضایی روسیه است. بودجه برنامه فضایی روسیه بسیار حدود است، طوری که کل بودجه یک دهه آینده روسیه تقریبا به اندازه بودجه یک سال ناسا است. (21.3 میلیارد دلار که نزدیک به بودجه 19 میلیارد دلاری ناسا در سال 2016 است.)
چنین چیزی برای روسیه که صاحب تعداد زیادی رکورد است، چیز خوبی نیست. رکوردهایی مانند در مدار قرار دادن نخستین ماهواره، فرستادن اولین حیوان، مرد و زن به فضا و اعزام نخستین فضاپیمای با چند سرنشین.
عکسی که نمادی از تبلیغات دولتی و تفاخر شورویها به برنامه فضاییشان بود: مدل روس-گالینا میاوسکایا- در سال 1968 در کنار موشک وستوک:
بعد از سقوط شوروی دیگری خبری از آن روجیه رقابتی و قهرمانی در دانشمندان فضایی روسیه نبود، بسیاری از آنها ترجیح دادند که جای دیگر کار کنند و تورم هم هزینه اعزامهای فضایی را به شدت بالا برد.
سال 2013 یک فروند موشک مدل «پروتون ام» روسیه سقوط کرد. روسها روی این موشک که در سال 2001 رونمایی شده بود، حساب زیادی باز کرده بودند. این فاجعه باعث شد که آنها دوباره به موشکهای قدیمی رو بیاورند، اما امسال یکی از این موشکها هم دچار حادثه شد و باعث شد کل صنعت فضایی روسیه مجبور به ساماندهی مجدد شود.
از سوی دیگر آمریکاییها برتری دیگری هم بر روسها دارند، آنها شرکتهای فضایی خصوصی اسپیس ایکس و بلو اوریجین را دارند. چیزی که داشتناش برای روسها در حد خواب و خیال است.