فیلم و کتاب (فیلمنامه) بیست‌ویک گرم – گی‌یرمو آریاگا

0

و تکه‌تکه‌شدن راز آن وجود متحدی بود…

بیست‌ویک گرم، فیلم تازه الخاندرو ایناریتو، کارگردان مستعد مکزیکی، همان‌قدر درخشان است که فیلم تحسین‌شده پیشین‌اش، عشق سگی. شاید کم‌تر کسی باور می‌کرد که ایناریتو بتواند از آزمونِ مخاطره‌آمیز فیلمسازی در آمریکا جان سالم به‌در برد. برخلاف عشق سگی که با بازیگران مکزیکی ساخته شده بود. بیست‌ویک گرم با بودجه‌ای به مراتب بیش‌تر، ولی معمولی با معیارهای آمریکایی، با بازیگران مشهور انگلیسی‌زبان در آمریکا ساخته شده. با این حال ایناریتو نه‌فقط همکار فیلمنامه‌نویس‌اش، گی‌یرمو آریاگا را در کنار خود داشت. بلکه فیلمبردار و آهنگساز فیلم قبلی‌اش هم در این کار جدید حضور داشته‌اند. نتیجه این‌که بیست‌ویک گرم ابدا از عشق سگی محافظه‌کارتر و تجاری‌تر نیست (مثلاً نظیر دسپرادوی روبرتو رودریگز که در قیاس با نسخه مکزیکی‌اش، ال ماریاچی، به‌مراتب سطحی‌تر و محافظه‌کارتر بود)، بلکه حتی جاه‌طلبی‌اش نسبت به تجربه پیشین‌شان بیش‌تر هم شده.

بیست‌ویک گرم فیلم هیجان‌انگیزی‌ست؛ البته فقط برای تماشاگری که با صبر و حوصله فیلم تماشا می‌کند، و البته نباید هنگام دیدن فیلم سرت را بچرخانی، چون ممکن است بخشی کلیدی از اطلاعات داستانی را از دست بدهی. اگر نیم‌ساعت پس از آغاز فیلم کسی از من می‌پرسید نظرت راجع به آن چیست؟ پاسخم این بود: کارگردانی‌اش فوق‌العاده است، ولی باور نمی‌کنم بتواند این فیلمنامه آشفته را سروسامان بدهد. ولی در پایان نه‌فقط فیلمنامه به شکلی معجزه‌وار سروسامان گرفت، بلکه می‌توانم بگویم بیست‌ویک گرم به جرأت از بهترین فیلم‌های دو دهه اخیر سینمای جهان، و شاید یک «اتفاق» در مقیاس تاریخ سینماست!

فیلمنامه بیست‌ویک گرم فیلمنامه جاه‌طلبانه‌ای‌ست؛ شاید حتی جاه‌طلبانه‌تر از عشق سگی. در فیلم قبلی سه روایت داستانی حول یک اتفاق مشترک چیده می‌شد. ایده اصلی، «همزمانی» بود. اپیزودها از هم جدا ولی (دورادور) به هم مربوط بودند و کم‌وبیش هر کدام به شکل یکپارچه تجسم می‌یافتند، حتی نوشته‌هایی می‌آمد که ظاهرا اپیزودها را از هم جدا می‌کرد هرچند نباید زیاد آن‌ها را جدی می‌گرفتی (مثل با او حرف بزن). زمان هر بار، در آغاز هر اپیزود، برمی‌گشت عقب و روایت بعدی را یک‌سره پی می‌گرفت تا به آن اتفاق مشترک (تصادف اتوموبیل) برسد. گرچه میانه هر اپیزود فرصتی پیش می‌آمد تا بخش‌هایی نادیده از روایت‌های دیگر (قبل یا بعد از بخش ِ دیده‌شده) را شاهد باشیم. در بیست‌ویک گرم ایده اصلی «به‌هم‌ریختگی زمانی»ست. سه روایت کاملاً مربوط به هم، تکه‌پاره‌شده و تکه‌های مختلف، همچون تکه‌های یک پازل به ما عرضه می‌شود؛ و وظیفه ما جفت‌وجورکردنِ این پازل سینمایی‌ست. می‌دانم دارید در ذهن دنبال روایت‌های پازل‌واری در خاطرات سینمایی‌تان می‌گردید؛ مثلاً برش‌های کوتاه (رابرت آلتمن)، ساعت‌ها (استیون دالدری) یا نردبان جیکوب (آدریان لین)، یا حتی به‌شکلی ملایم‌تر، با او حرف بزن (پدرو آلمودوار). اما هیچ‌کدام از این فیلم‌ها از این نظر رادیکال نیستند. لااقل در قیاس با بیست‌ویک گرم. پیش از دیدنِ فیلم غیرممکن است تصوری از اندازه قطعه‌های خردشده روایت و حدِ به‌هم‌ریختگی آن به ذهن‌تان خطور کند. بیست‌ویک گرم از این نظر تجربه‌ای کم‌نظیر است.

 

مجید اسلامی


بیست‌ویک گرم

21 Grams

کارگردان: الخاندرو گونزالس ایناریتو Alejandro Gonzalez Inarito

نویسنده فیلمنامه: گی‌یرمو آریاگا Guillermo Arriaga

آهنگساز: دیوید ج. متیوز David J. Mathews

گوستاوو سانتوئولالا Gustavo Santaolalla

مدیر فیلمبرداری: رودریگو پی‌یترو Rodrigo Pietro

تدوینگر: استیون میریون Stephen Mirriane

طراح تولید: بریجیت بروچ Brigitte Broch


بازیگران – نقش‌ها

شان پن Sean Penn – پاول ریورس Paul Rivers

نیامی واتس Naomi Watts – کریستینا پک Cristina Peck

بنیچیو دل تورو Benicio Del Toro – جک جوردن Jack Jordan

ملیسا لئو Melissa Leo – ماریان Marianne

ادی مارسان Eddie Marsan – جان John

شارلوت گینزبورگ Charlotte Gainsbourg – مری Mary

محصول ۲۰۰۳ آمریکا. رنگی. ۱۲۴ دقیقه.


۱. داخلی. اتاق کریستینا. روز

لباس‌های مردانه و زنانه در گوشه و کنار اتاقی آراسته، متعلق به طبقه متوسط مرفه، پراکنده شده. کتی چرمی از صندلی آویزان است و لباس زنانه آبی‌رنگی روی زمین افتاده. کریستینا (سی‌وچهارساله) ــ لاغر با پوستی لطیف ــ با صورت رو به پایین و برهنه خوابیده و ملافه نیمی از بدنش را پوشانده و نور اندکی از پنجره بر او می‌تابد. کنار او، پاول (چهل‌ویک ساله) ــ برهنه، باخطوط واضح صورت، چشمانی نافذ و موهایی آشفته ــ لبه تشک نشسته، سیگار می‌کشد و با اندوه به کریستینا نگاه می‌کند. او، بی‌آن‌که نگاهش را از کریستینا برگیرد، با ملایمت انگشتانش را بر پشت او می‌کشد. کریستینا بی‌آن‌که بیدار شود، موضعش را تغییر می‌دهد. پاول برمی‌خیزد. دستش را روی پیشانی می‌کشد و ضمن نگاه‌کردن به کریستینا، همچنان غرق در فکر باقی می‌ماند.

فیداوت

عنوان فیلم ظاهر می‌شود: بیست‌ویک گرم

۲. داخلی. اغذیه‌فروشی. شب

فیداین به اغذیه‌فروشی‌ای با دیوارهای سفید و غرفه‌های قرمز. دیوار با تصاویری از محصولات آن‌جا مزین شده است: میلک شیک، سودا، همبرگر.

مایکل (سی‌وهفت‌ساله) ــ با لباسی غیررسمی و چهره‌ای دوست‌داشتنی و آرام ــ به همراه دخترانش، لورا (پنج ساله) و کتی (چهارساله)، پشت میزی نشسته است. هر دو دختر به‌نظر می‌آید که نازنازی بار آمده‌اند. لورا با نی، میلک‌شِیک شکلاتش را هورت می‌کشد.

 

مایکل: عزیزم، هورت نکش.

لورا: چرا؟

مایکل: صداش خیلی زشته.

لورا: بابا! ولی خوشمزه‌ترین جاش اون تهشه.

 

دوباره هورت می‌کشد. مایکل سرش را به نشانه نارضایتی مختصر، تکان می‌دهد.

 

مایکل: عجله کنید: مامان منتظرمونه.

 

کتی در نی فوت می‌کند و با این کارش حباب درست می‌کند.

 

کتی: نگاه کن بابا! یه کوه آتشفشان…

مایکل: کوه آتشفشانت خیلی خوشگله، ولی میلک‌شِیک‌ات رو زود تموم کن که بتونیم زودتر بریم دیدن مامان…

 

کتی از فوت‌کردن دست برمی‌دارد و میلک‌شیکی را که از لبه لیوان سرریز شده می‌لیسد. پدرش با مهربانی لبخند می‌زند.

۳. داخلی. اتاق بازپروری. روز

در یک جلسه متداول گروه‌درمانی برای ترک مواد مخدر و الکل، عده‌ای دایره‌وار نشسته‌اند. در این گروه کریستینا حضور دارد، با نگاهی پراحساس در چشمانش، که به‌نظر می‌رسد انگار مدت زیادی را در مبارزه گذرانده و درنهایت دارد به آرامش نزدیک می‌شود. او در برابر نگاه خیره و دقیق سایر اعضای گروه مشغول صحبت است.

 

کریستینا: دیشب داشتم با دخترهام سیندرلا تماشا می‌کردم که یکدفعه دختر بزرگم، لورا، از من پرسید که چرا نه سیندرلا، نه دختر خوشگل توی دیو و دلبر و نه آریل، هیچ‌کدوم مادر ندارند. دیدم، مرده‌شورشو ببره، راست می‌گه: اصلاً توی دیزنی‌لند هیچ مادری وجود نداره. بچه‌ها قضیه مامان‌بزرگ‌شون رو می‌دونن، این‌که من بی‌مادر بودم. اون‌ها وحشت دارن که من رو از دست بِدن و من هم نمی‌دونم چی بهشون بگم، چون خودم هم این ترس کوفتی رو دارم. [ مکث] ترس از این‌که کنترلم رو از دست بدم، از این‌که دوباره سر از بیمارستان دربیارم و از مصرف زیاد مواد بمیرم. [ چند ثانیه در فکر فرو می‌رود. آشکار است که غصه‌اش گرفته، ولی گریه نخواهد کرد.] من به وضع خیلی بدی مادرم رو از دست دادم، اَه، وقتی سرطان از پا درش آورد، عصبانی بودم… درست موقعی که خیلی بهش احتیاج داشتم من رو تنها گذاشت. و حالا که به دخترهام و مایکل نگاه می‌کنم، می‌بینم اون‌ها من رو دوست دارن، من دوست‌شون دارم، و می‌دونم که نمی‌تونم تنهاشون بگذارم، نمی‌تونم…

 

ساکت می‌ماند. به‌نظر می‌رسد که می‌خواهد چیز دیگری بگوید، ولی فقط لبخندی دردناک می‌زند.


بیست‌ویک گرم

بیست‌ویک گرم (صد سال سینما، صد فیلمنامه)
نویسنده : گی‌یرمو آریاگا
مترجم : مهدی مصطفوی


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

مجموعه‌ای از عکس‌های تاریخی که برخی از آنها کمتر دیده شده‌اند و ما را به اندیشه در مورد تاریخ…

عکس‌های تاریخی خلاصه عجیب یک دوران هستند. همه چیز از کیفیت عکس، کادربندی، لباس، ساختمان‌های پیرامون، غذایی که صرف می‌شود، حالت چهره، برشی از یک زمان و مکان است که برای بینندگان بعدی نکته‌های دارند.برخی ازعکس‌های این مجموعه را قبلا…

مجموعه باور نکردنی از عکس‌های تاریخی که توسط عکاسان آنها امضا و حاشیه‌نویسی شده

عکس بالا عکس اتاق موقعیت اضطراری است که توسط جو بایدن امضا شده است . لحظات پرتنش عملیات نپتون نیزه را نشان می‌دهد که نیرو‌های دریایی ایالات متحده به محوطه اسامه بن لادن یورش بردند. امضا کرد: ایمان را حفظ کن!مجموعه‌ای از عکس‌هایی که…

روجلدهای خاطره‌انگیز مجموعه کتاب های طلایی که کودکی‌مان را رنگی می‌کردند!

عبدالرحیم جعفری، پایه گذار انتشارات امیرکبیر و کتاب های طلایی، است. او ۱۲ آبان ۱۲۹۸ در تهران زاده شد. عبدالرحیم جعفری در سال ۱۳۲۸ انتشارات امیرکبیر را پایه گذاشت. و در سال ۱۳۴۰ انتشار مجموعه ی کتابهای طلائی را آغاز کرد. کتابهای طلایی مجموعه…

صندلی‌های بامزه طراحی شده با هوش مصنوعی توسط بونی کاره‌را

تصور کنید وارد اتاقی می‌شوید و صندلی‌ای را می‌بینید که شبیه یک قاچ هندوانه غول‌پیکر است، همراه با پوست و دانه‌هایش. یا صندلی‌ای که شبیه آناناس سیخ‌دار است، با لبه های تیز و اندرون نرمش؟این دنیای بونی کاره‌را است، هنرمند با استعداد سه…

عکس‌هایی از ترسناک‌ترین ساختمان‌های دنیا – آلبوم عکس

چرا برخی از ساختمان‌ها و خانه‌ها خیلی ترسناک به نظر می‌رسند. اینها دسته از سکونت‌گاه‌ها طیف گسترده‌ای دارند:- آنهایی که سایه روشن شب ترسناک‌شان می‌کند و هنگام روز یک ساختمان تقریبا عادی هستند.- آنهایی که مدت‌ها متروک مانده‌اند و…

به نظرتان کدام شغل‌ها بیش از آنچه که لایقشان است، درآمد دارند؟!

بسته به فرهنگ هر کشور و شرایط سیاسی و اقتصادی هر ناحیه پاسخ به این سوال هم متغییر است.اما چرا ما برخی‌ها را از این نظر همیشه در رادار خود داریم و بعضی‌ها را نه.واقعیت این است که برخی اصلا چراغ خاموش حرکت می‌کنند و در رادار ما نیستند…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.