آیا می‌دانستید که تا قرن هفدهم، کتاب‌ها را به شکل دیگری در کتابخانه‌ها می‌چیدند؟

2

شما به چه صورت کتاب‌ها را در کتابخانه خانه‌تان می‌چینید.

گزینه‌های زیادی وجود دارند:

  • خیلی‌ها کتاب را تقریبا به همام ترتیب خرید، در کتابخانه قرار می‌دهند و از حافظه‌شان بهره می‌گیرند و حداکثر کاری که برای چینش منظم می‌کنند این است که کتاب‌های چند نویسنده را در کنار هم قرار می‌دهند.
  • برخی‌ها کتاب‌ها را بر حسب عنوان و ترتیب حروف الفبا می‌چینند.
  • برخی‌ها کتاب‌ها را به صورت موضوعی در کتابخانه قرار می‌دهند.
  • و البته برخی‌ها هم کلا کتابخانه را چیزی دکوری می‌دانند و کتاب‌های با جلد همرنگ را کنار هم قرار می‌دهند!

من شخصا چون تعداد زیادی کتاب دارم، به تجربه دریافتم که حوصله چینش الفبایی را ندارم و قرار دادن کتاب‌ها به ترتیب خرید هم پیدا کردن آنها را برایم دشوار می‌کرد. پس با ارتکیبی از چینش موضوعی و یک شیوه چینش به خصوص خیلی سریع کتاب‌ها را پیدا می‌کنم.

فرض کنید شما چیزی حدود هزار تا دو هزار کتاب در بخش ادبیات داستانی دارید. چطور می‌توانید در کتابخانه شخصی خود آنها را به راحتی مرتب کنید؟

کاری که من کردم این بود که نقشه دنیا را در ذهن مجسم کردن و بعد بر حسب زادگاه و ملیت نویسنده‌ها، کتاب‌ها را در کتابخانه‌هایم چیدم. یعنی مثلا اورهان پاموک و نویسنده‌های ایرانی باید در قسمت‌های مرکزی چینش می‌شدند. همینگوی در سمت چپ و وسط. مارکز در سمت چپ و کمی پایین‌تر. موراکامی در سمت راست و …

نمی‌دانم اصلا چنین شیوه چینش کتابی را به جز من کس دیگری انجام می‌دهد. در این مورد کتابدارها باید نظر بدهند.

اما چیز جالبی که امروز در سایت نشریه تلگراف خواندم این بود که چینش کتاب‌ها به صورتی که قسمت عطف آنها رو به بیرون باشد، یک شیوه کاملا تازه است. عطف را فرنگی‌ها spine می‌گویند. عطف بخشی از کتاب است که همه اوراق در آن به هم می‌رسند. یعنی همان قسمتی که برگه‌ها چسب می‌خورند و فضای اتصال بین دو مقوا جلد کتاب است.

روی این قسمت عنوان کتاب و نام مترجم و نویسنده‌اش طوری چاپ می‌شود که ما بتوانیم کتاب وقتی این قسمت رو به بیرون قرار دارد، به راحتی پیدا کنیم.

اما کارک پورسل -کتابدار سابق و ناظر پژوهش‌های گردآوری کتاب کتابخانه دانشگاه کمبریج- می‌گوید که این کار، عادت و شیوه نسبتا تازه‌ای در تاریخ است.

به گفته او تا قرن 18، اصلا عنوان و نام نویسنده روی عطف کتاب چاپ نمی‌شده. بلکه در حاشیه صفحات با جواهر نوشته می‌شده!

اما از زمانی که ثروتمندها متوجه شدند که چاپ طلاکوب عناوین به این صورت روی حاشیه صفحات دردسرهایی، دارد، شیوه تغییر کرد.

در واقع تا 300 سال پیش در همه کتابخانه‌های انگلیس، ویلز و اسکاتلند، عطف کتاب‌ها بود که در سوی مخالف دید قرار می‌گرفت.

در سال 1604 میلادی، برای نخستین بار مشخصات یک کتاب، روی عطف آن چاپ شد.

روند روی به رشد، چاپ اینچنینی بیشتر و بیشتر شد تا اینکه در اواخر قرن 18، شیوه قدیمی به کنار گذاشته شد.

در مورد چینش کتاب، نخستین بار کتابخانه کمبریج، تصمیم به چینش به سبک کنونی گرفت و بعد دانشگاه آکسفورد از مد تازه، تبعیت کرد.

اشخاص و صاحبان کتابخانه‌های خصوصی، این تغییر را به صورت تدریجی‌تر انجام دادند.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

نمونه‌های جالبی از اختراعاتی که فراموش شدند، یا تکامل یافتند یا به کلی به صورت دیگری تغییر پیدا…

در طی دهه‌ها و قرن‌های انسان‌های اختراعات گوناگونی کرده‌اند. از برخی از آنها در ابتدای امر تصور می‌شد که استقبال خوبی شود، اما در نهایت فراموش شدند، برخی با تغییرات نه چندان بنیادین همچنان به همان صورت تولید می‌شوند، برخی با تغییرات جدی و…

سلبریتی‌ها از کودکی تا پیری در این ویدئوهای جالب – از ویل اسمیت تا کیانو ریوز

چطور می‌شود که ما پیر می‌شویم. این تغییر بسیار تدریجی رخ می‌دهد، اما قطعی است. با کارهایی می‌شود کندش کرد اما مسلما نمی‌توان به کی جلوی آن را گرفت.پیری یک فرآیند زیستی پیچیده است که در موجودات زنده از جمله انسان اتفاق می‌افتد. در حالی…

اگر این سلبریتی‌ها تا به امروز زنده بودند …

عوامل مختلفی روی طول عمر انسان‌ها تاثیر می‌گذارد. سبک زندگی، تعذیه سالم، ورزش، پیشگیری از بیماری‌ها، پرهیز از مصرف مواد، خواب و آسایش کافی، ژنتیک، هشیاری برای پیشگیری از حوادث.اما به هر حال طول عمر برخی از انسان‌ها کوتاه‌تر از امید به…

عکس‌های بی‌نظیر از آبشارهای رنگارنگ دریاچه‌های پلیتویس در کرواسی و مقایسه آنها با فصل یخ‌زده

نوشته: تاماس دومبورا توثمن چهار سال پیش در فصل زمستان از دریاچه‌های پلیتویس بازدید کردم و از دنیای زیبا و یخ زده آنها با آبشارهای یخی و مناظر سفید عکس گرفتم.اخیراً دوباره به این دریاچه‌ها بازگشته‌ام تا از همان منظره خیره‌کننده عکس…

اگر سلبریتی‌های کنونی در دوران ویکتوریایی می‌زیستند …

پس از ویلیام چهارم، که خود جانشین جرج چهارم بود، در ۱۸۳۷، ملکه ویکتوریای ۱۸ساله به تخت نشست. دوران ۶۴سالهٔ سلطنت او در تاریخ انگلستان به «عصر ویکتوریا» شهرت دارد، که همزمان با به‌اوج‌رسیدن گسترهٔ امپراتوری بریتانیا در سطح جهان بود.اما…

کسانی که توهم خاص و عجیبی دارند: ما از ستاره‌های دیگر آمده‌ایم و فرازمینی هستیم! پدیده Starseed

ممکن است خیلی احمقانه به نظر برسد. اما افرادی هستند که معتقدند از سایر سیارات به زمین آمده‌اند تا به شفای سیاره زمین کمک کنند و بشریت را به «عصر طلایی» هدایت کنند و به دوره‌ای از خوشبختی، شکوفایی و موفقیت برسانند!جستجوی اینترنتی این…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
2 نظرات
  1. بابک موسوی می گوید

    عطف یا شیرازه؟

  2. زهرا می گوید

    پس چطور کتاب ها رو پیدا می کردند؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5