معرفی کتاب « بیخوابی »، نوشته وندی گرین
یادداشت نگارنده
من در بخش اعظم زندگیام خوابیدن را امر مسلم فرض کردهام. سوای گهگاه بیخوابی کشیدن، حتی وقتی در نقاط ناآشنا میخوابم، همیشه خوب میخوابم و مشکلی ندارم. اما چند سال قبل وقتی زندگیام پرمشغله شد، دچار شبهای بیخواب شدم که این اغلب اتفاق میافتاد. بدون شک طی کردن دوران یائسگی و عرق کردن در شب، نقشی در بیخوابی من ایفا میکرد. اما خیلی زود به این نتیجه رسیدم که شب به رختخواب رفتن و صبح از خواب بیدار شدن اتفاقی است که کمتر در زندگی من میافتد. حالا به تجربه میدانم چیزی بدتر از این نیست که شب به رختخواب بروید و بعد تا صبح چشمانتان باز باشد، مرتب در رختخواب از این سمت به آن سمت بپیچید. بعد حتی اگر بتوانید سرانجام به خواب بروید، خیلی زود دوباره از خواب بیدار میشوید. انواع اندیشههای نگرانکننده به شما اجازه خوابیدن را نمیدهد.
درحالیکه برای نوشتن این کتاب تحقیق میکردم به این نتیجه رسیدم که اغلب شبها زمانی با بیخوابی و بدخوابی روبهرو میشوم که قبل از خواب نتوانستهام خود را در شرایط آرامش قرار دهم. من متوجه شدم وقتی شبها با کامپیوتر کار میکنم، نمیتوانم به راحتی بخوابم. گاه متوجه شدهام که طی روز نتوانستم نگرانیهای خود را حل کنم و بنابراین وقتی میخوابم این مشکلات سروقت من میآیند و اجازه خواب را از من میگیرند.
امروزه آموختهام که قبل از خوابیدن باید دو ساعت در آرامسازی خودم سعی کنم. اگر در طی روز نگرانی دارم سعی میکنم در همان روز این نگرانی را برطرف کنم.
شبهایی که آرام گرفتن و خوابیدن دشوار است، من به این نتیجه رسیدهام که اگر کمی روغن اسطوخودوس به بالشم بمالم بهتر به خواب میروم. من به این نتیجه رسیدهام که از تعادل خارج شدن زندگی در طی روز میتواند مشکلات نخوابیدن را افزایش دهد. ورزش نکردن، مصرف کافئین بیش از اندازه و کار زیاد سبب بیخوابی میگردد. کاری که میکنیم، مصرف داروهای مختلف، ناراحتیهای جسمانی مشکلات ذهنی و روانی و اختلالات مربوط به خواب مشکلاتی برای خواب راحت فراهم میسازند. به اعتقاد من باید مشکلات را شناخت و بعد در مقام اصلاح آنها برآمد. راهحلی که برای همه بیخوابها مناسب باشد وجود ندارد. ما هر کدام باهم تفاوت داریم و هر کدام از ما باید راهکاری مناسب خود برای برطرف کردن مشکل بیخوابی استفاده کنیم. از اینرو در این کتاب به نکتهها و به راهکارهایی اشاره کردیم تا به کمک آنها بتوانید بر کیفیت خواب خود بیفزایید.
مقدمه
خوابیدن به اندازه کافی و باکیفیت مطلوب برای سلامتی جسمانی، احساسی و روانی شما ضرورت دارد. باتوجه به بررسیهای اخیر ۴۲ درصد ما شبها با مشکلات خواب روبهرو هستیم. یکسوم کسانی که به پزشکان عمومی مراجعه میکنند، به بد خوابیدن خود اشاره دارند. به نظر میرسد که ناتوانی در خوابیدن در کشور بریتانیا سالانه ۲۹۰ میلیون پوند هزینه تولید میکند. این کتاب به فراسوی اقدامات درمانی فوری و موقتی مانند خوردن قرص خواب میرود و خواننده را با روشهای موثر برای برخورد با بیخوابی آشنا میکند. اما قبل از اینکه به این موضوعات نگاه کنیم، بهتر است به خواب و نشانههای بیخوابی اشاره کنیم.
چرا خواب تا این اندازه مهم است
باتوجه به بررسیهای انجام شده، دوسوم ما در شبانهروز کمتر از ۸ ساعت میخوابیم و یکسوم ما خوابمان از ۶ ساعت کمتر است. بررسیهای مفصل گوناگون نشان میدهند اگر شبی کمتر از ۵ ساعت بخوابید با خطر افسرده شدن، بیماریهای قلبی، سکته مغزی و دیابت از نوع ۲ روبهرو میشوید. در جریان بررسی اخیری که صورت گرفته زنانی که در شبانهروز ۶ ساعت یا کمتر میخوابند، در مقایسه با زنانی که ۷ ساعت میخوابند، ۶۲ درصد بیشتر با سرطان سینه روبهرو میشوند. کمبود خواب روی هورمونها و متابولیسم اثر منفی میگذارد، تولید پرخوری میکند و به اضافهوزن میرسد. باتوجه به برخی از بررسیهای انجام شده کسانی که به اندازه کافی نمیخوابند، نیم برابر بیشتر از کسانی که خواب کافی دارند غذا میخورند. هورمونی به نام لپتین میزان غذا خوردن ما را تنظیم میکند. هورمونی به نام گرهلین گرسنگی را افزایش میدهد، به خصوص میل به مصرف غذاها با پروتئین زیاد بیشتر میشود. کسانی که بدخواب هستند از لپتین کمتری برخوردارند و سطح بالاتر گرهلین سبب پرخوری اشخاص میگردد. بنابراین اگر به اندازه کافی بخوابید میتوانید وزن خود را کنترل کنید.
کمبود خواب میتواند از مقاومت ما در برابر بیماریها بکاهد و ما را بیشتر در معرض عفونت قرار دهد. میتواند روی روحیهها هم اثر بگذارد و در روابط ما با اشخاص ایجاد مشکل بکند. هماهنگی، زمان واکنش و داوری مخدوش میشود و امکان ریسک کردن افزایش مییابد. همه این عوامل سبب میشوند که امکان تصادفات شما در جاده افزایش یابد. تخمینزده میشود که از هر ۵ حادثه رانندگی، یک حادثه ناشی از خستگی است. مشکلات خواب با بیکاری هم رابطه دارند که علتش احتمالاً ضعیف شدن عملکرد است. ۱۵ میلیون نفر از جمعیت بریتانیا به خاطر خواب ناکافی در محل کار خود حاضر نمیشوند و یا مرخصی میگیرند. کمبود مزمن خواب از طول عمر شما میکاهد.
چرا میخوابیم؟
به رغم این حقیقت که حدود یکسوم زندگی ما در خواب میگذرد، خواب هنوز یک اتفاق اسرارآمیز است. گفته میشود که خواب برای استراحت کردن بدن ضرورت دارد و از خستگی و فرسودگی ما در جریان کار روزانه میکاهد. بااینحال، در زمان خواب بدن کاملاً استراحت نمیکند. هر شب ۲۰ تا ۴۰ بار در رختخواب جابهجا میشوید و گرچه در حال خواب بافتهای بدن ترمیم میشود، بعضی از تحقیقات نشان میدهند که این ترمیم شدن با استراحت کردن هم ایجاد میشود. مغز هم درضمن خواب فعال باقی میماند. به گفته دانشمندان علت اصلی نیاز ما به خواب این است که خوابیدن برای کارایی مغز ضرورت دارد. در جریان خواب مغز خاطرات و حافظه را پردازش میکند و کورتکس مغز استراحت میکند و بهبودی به دست میآورد. اگر شبی نتوانیم بخوابیم تحریکپذیر میشویم و کمتر میتوانیم با فشار برخورد کنیم. برایمان صحبت و گفتگو دشوارتر میشود. محاسبات ریاضی و به خاطر آوردن هم سختتر میگردد.
کتاب بیخوابی
با ۵۰ اقدام به بیخوابی خود پایان دهید
نویسنده : وندی گرین
مترجم : مهدی قراچه داغی
ناشر: انتشارات پوینده
تعداد صفحات : ۹۶ صفحه
این نوشتهها را هم بخوانید