طراحیهای روجلد زیبا و خلاقانه جدید برای رمانهای کلاسیک
گرچه من شخصا عاشق بوی کهنگی کتابهای قدیمی کتابخانهام و هر چین و شکن و تاخوردگی و حتی پارگیهای آنها هستم. اما از همان کودکی وقتی کتابی را تمام میکردم، نگاهی به طراحی جلد کتاب میکردم و با خودم میگفتم که : نه! این طراحی خوب نیست.
یعنی به نظر میرسید که تصویر انتخاب شده، ویرایش شده، یا اختصاصی برای روجلد کتاب، ارتباط کمی با محتوای کتاب داشت یا اینکه از نظر زیباییشناسی در رتبه بالایی قرار نداشت.
باید اعتراف کنیم که از نظر تصویرسازیهای خلاقانه برای کتابها، چندان قوی نیستیم. باید در نظر بگیریم که جلد کتابها در بسیاری موارد چه بخواهیم و چه نپسندیم، عامل مهمی برای انتخاب و خرید کتاب هم است.
یک روجلد خوب میتواند باعث شود که حتی یک کتاب فلسفی، تاریخی و انتزاعی نه چندان عامهپسند، فروش بهتری پیدا کند.
در زمینه روجلد، بعضی از ناشران قدیمی و جدید که ما بسیار جزماندیش هستند و ما موارد متعددی را سراغ داشتیم که آنها برای دهها کتاب خود فقط یک طراحی ساده داشتند و فقط عنوان و اطلاعات کتاب را اضافه یا کم میکردند.
در زمینه تصویرسازی وضعیت بعضی از ناشران ما بهتر بود. مثلا به نظر میرسید که طراح کتابهای ژول ورن دوران کودکی ما، با شناخت خوب از محتوای کتاب، هر کدام از آنها را طراحی میکرده است.
اما واقعا چه اجباری است که در هنگام تجدید چاپ، همان روجلدهای قبلی تکرار شوند. آیا زمان آن نرسیده است که این روند را تغییر بدهیم و طراحیهای مدرن را وارد هنر تصویرسازی کتابها و طراحی جلد کنیم.
یکی از ضعفهایی روتینی که مکرر مشاهده میشود و من اصلا نمیپسندم این است که در مورد کتابهایی که دارای اقتباس سینمایی هستند، این اصرار وجود دارد که از تصاویر فیلم روی جلد کتابها استفاده شود. در صورتی که کتابها غالبا دارای هویت مستقل و محتواها و مفاهیم افزون بر فیلمها هستند و به گمانم استفاده سرسری از تصاویر فیلم برای روجلد، نوعی فروکاستن از ارزش ادبی کتاب است.
البته در این میان باید تنگناهای مادی ناشران رو هم در نظر گرفت. چرا که مسلما خلق روجلدهای زیبا و خلاقانه، هزینههای خود را هم دارد.
نگاهی به روجلدهای جدید زیر برای رمانهای کلاسیک میتواند، الهامبخش باشد. در زیر هر روجلد جدید، من روجلد ترجمه فارسی کتاب را هم برای مقایسه شما آوردهام:
این نوشتهها را هم بخوانید
سلاملطفا بیشتر پست بزارید بتونیم بیشتر سربزنیم
و ممنون بابت این پست خوب.
انصافا اغراق نکنم میتونم بگم تو مواردی طرح های روی جلد کتاب های ما دافعه هم دارند. اما نکته ای که هست بخاطر عدم وجود طراح خوب نیست بلکه کلا به این مقوله ای ظاهر ، تصویر و تبلیغات آنچان پرداخته نمیشه و ارزش داده نشده و هنوز بسیار جاها هستند که نپذیرفتن و جبهه میگیرن. بشخصه شاهد بود و شنیدم که افراد مسئول و صاحب اثر بابت یک محصول چند ده میلیونی حتی حاضر به تبلیغ و زیباسازی ظاهری چندصد هزارتومنی هم نبودند. من مدتی رو در زمینه ساخت تابلو های شهری فعالیت میکردم و قسمتی از کارم ساخت محتوا برای این تابلو ها بود؛ گاها افرادی بودند که صاحب یک تابلو 10-20 یا حتی 50 میلیون تومنی، وقتی که با پیشنهاد ساخت یک کلیپ تبلیغاتی با کیفیت به مبلغ 100 – 200 یا 500 هزارتومن مواجه میشند آنچنان واکنش نشان میدادند که فکر میکردم هزینه ای که گفتم از خود تابلو بیشتر بوده و متاسفانه محتواهای زشت و خیلی بی کیفتی رو پخش میکردن که حتی ارزش خود تابلو رو هم در نظر کم می کرد.
چه طرح های قشنگی . این جور مقاله ها عالین . ممنون
بینظیر بود
سلیقه عمومی مردم در ایران چیزی بیش از این هم نیست. یک دلیل آن هم شاید عدم آموزش هنر در مدارس باشد. به هر صورت برای ناشر فروش در اولویت است و نه زیبایی جلد.
ممنون از انتخابهای خوبتون.
آیا تصاویر روی جلد نسخه اصلی کتابها، تصاویر اورجینال این کتابها هستند یا طراحیهای جدیدی در چاپ مجدد هستند؟
روجلد نسخه چاپ اول نیستن. برای چاپهای جدید طراحی شدن