پیشنهاد فیلم: سالیوت 7 – روسیه در پی یادآوری عظمت گذشته

5

خب، مدت زیادی بود که یک فیلم فضایی واقع‌گرایانه در سبک فیلم جاذبه یا مریخی ندیدم بودم و هالیوود هم جز فضایی‌های فانتزی، یک سال اخیر چیز قابل بحثی در اختیار ما ننهاده بود.

اما دیروز که فیلم سالیوت 7 را دیدم از وقتی که برایش صرف کردم راضی بودم.

فیلم Salyut 7 یک فیلم روسی است به کارگردانی کلیم شیپنک. این فیلم در تاریخ 12 اکتبر سال 2017 اکران شد و در ایام نوروز دوبله فارسی آن از تلویزیون ایران هم پخش شد.

این فیلم اشاره دارد به مأموریت خطیر و شگفتی‌آور سایوز T-13 در سال 1985 برای به زندگی برگرداندن ایستگاه فضایی شوروی.

هرچند که احتمالا برخی از شماها با داستان این مأموریت آشنایی دارید، اما به جهت لو ندادن داستان فیلم، از ذکر جزئیات بیشتر خودداری می‌کنم و به برخی از مسائل حاشیه‌ای می‌پردازم.

نخست اینکه در دنیای کنونی، غول‌های سر از خاکستر برآورده و غول‌ها تازه از طریق صنعت سینما در پی احیا یا به رخ کشیدن امپراتوری خود هستند. در این راستا تعداد فیلم‌هایی با تم میهن‌پرستانه که کره، چین و روسیه می‌سازند کم نیستند.

منتها هر یک از این کشورها در هر کدام از فیلم‌ها خود با ظرافت‌ها و هدف‌های مختلف در پی یادآوری و شورانگیزی هستند. دسته‌ای از این فیلم‌های اصولا برای مخاطب داخلی ساخته می‌شوند و ترجیحا برای مخاطب داخلی همسو با سیاست حاکمه.

دسته‌ای از آنها اما برای همه شهروندان یک کشور ساخته می‌شوند و وقتی فرضا لایه‌ای تحسین‌برانگیز از تاریخ را می‌کاوند به علت پیش آمدن آن مرحله خطیر و سستی‌های حاکمان و حتی مردم که باعث آن شرایط هم شده، اشاره می‌کنند.

در این میان برخی از فیلم‌ها هم چنان کیفیتی دارند که می‌توانند مخاطبی بین‌المللی را به چنگ آورند. دسته اخیر، با تکیه بر داستان‌پردازی و شخصیت‌پردازی دقیق و جلوه‌های ظاهری خوب، به دور از شعارگرایی خرد و احساسات عموم بیننده‌ها را هدف قرار می‌دهند.

کره، چین و اخیرا روسیه تازه در حال آزمایش و کسب تجربه در مورد ساخت فیلم‌های اینچنینی هستند. البته مقصودم در فیلم‌های دهه اخیر است، والا سینمای عهد شوروی هم دارای فیلم‌های هنری میهن‌پرستانه یا انسانی با مخاطب فراملیتی بود.

درست که از دید فنی سالیوت – 7 فاصله قابل توجهی با فیلم‌های مشابه از نظر تم داستانی مانند جاذبه یا مریخی دارد. اما هیجانی که در روح مخاطب هم ایجاد می‌کند، کم نیست و به اصطلاح این فیلم در لیگ خودش، حرف‌هایی برای گفتن دارد.

حالا این میان این سؤال مطرح می‌شود که چه زمانی سینمای ما فارغ از تاثیر بسیار واضح سیاست بر روی فیلم‌هایی اینچنینی خواهد توانست فیلم‌هایی فراملیتی بسازد؟ متاسفانه هنوز سینما و تلویزیون ما با این مطلب فاصله چندانی دارند. آنها فعلا از ارائه یک تصویر خاکستری به کلی درمانده هستند و سعی می‌کنند همه شخصیت‌های اصلی را سیاه یا سفید جا بزنند و از یک ایدئولوژی واحد و «مسلم» به مسائل بنگرند. مسائل دیگری هم هست که فعلا در این پست جای طرح آنها نیست.

اما دلیل دیگر جذاب بودن سالیوت 7، برمی‌گردد به علایق دوران کودکی و نوجوانی خود من که خبرهای فضایی را با هیجان دنبال می‌کردم و از خواندن اخبار و دیدن عکس‌های ایستگاه فضایی میر، ماموریت‌های شاتل، سقوط چلنجر و وعده فتح مریخ هیجان‌زده می‌شدم.

فیلم با نشان دادن فناوری همان روزگاران، به نوعی برای من یادآور همان عکس‌ها و خبرهایی است که البته در آن دوران به سختی و به صورت قطره‌چکانی از مطبوعات به دستم می‌رسید!

جنبه دیگر قوت فیلم سالیوت 7 توانایی آن در ایجاد یک تریلر مستمر و با ضرب‌آهنگ متوازن است که در هر قسمت از فیلم هیجان و دغدغه جدیدی برای ما می‌آفریند.

نکته حاشیه‌ای دیگر در این فیلم و نیز در فیلم دیگری ساخته روسیه که آن هم در ایام نوروز به نمایش درآمد و به نخستین راهپیمایی فضایی انجام شده توسط روس‌ها اشاره داشت، رابطه متقابل سیاست و دانش است.

این تعامل می‌تواند در برهه‌هایی هم مثبت و هم منفی باشد. برای مثال اگر جنگ سرد بین آمریکا و شوروی درنمی‌گرفت شاید بشر هنوز هم ماه را فتح نکرده بود. اما در مقابل در بسیاری جاها سیاست اثر مخربی بر دانش می‌گذارد. سیاستمدارها در پی نتیجه و پروپاگاندا و شتاب هستند و دانش حاصل شکیبایی و خردمندی و آزمون و خطا و تفکر. سیاست می‌خواهد همه چیز در پی ایدئولوژی باشد و دانش را برای قدرتمندی نظامی و اقتصادی صرف می‌خواهد و دانشمندان شورمند گاهی دانش را برای دانش می‌خواهند!

در عین حال پیشنهاد می‌کنم بعد از دیدن فیلم داستان اصلی را که فیلم بر آن متکی است، بخوانید و مرور کنید.


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

جورج اسپنسر میلت: مرگ دردناک به خاطر فرار از بوسیده شدن!

جورج اسپنسر میلت یک پسر 15 ساله که در ساختمان متروپولیتن لایف نیویورک در سال 1909 کار دفتری می‌کرد. در پانزدهمین سالگرد تولدش، همکاران زنش او را مسخره کردند و تظاهر کردند که در نظر دارند که برای هر سال زندگییک بار او ببوسند. میلت به شوخی از…

سلاح‌های مخفی و شگفت‌انگیز آلمان نازی در طی جنگ جهانی دوم

در طول جنگ جهانی دوم، آلمان نازی سرمایه گذاری زیادی در تحقیق و توسعه تسلیحات مخفی انجام داد تا بتواند بر دشمنان خود برتری یابد. برخی از برجسته ترین سلاح های مخفی که توسط آلمانی ها ساخته شده اند عبارتند از:موشک V-2: V-2 اولین موشک…

ربات‌هایی که در دنیای سینما و تخیل دوستشان داشتیم یا در مواردی از آنها می‌ترسیدیم!

انسان‌ها همیشه از تحولات تازه می‌ترسند و از زمانی که تخیل آدم ماشینی ایجاد شد، ترس از این توده‌های آهنی هم ایجاد شد. شخصیت ربات‌ها در ابتدا در داستان‌ها خیلی سطحی و بیشتر هراس‌‌انگیز بود، اما بعدا ربات‌ها دارای شخصیت شدند تا جایی که حتی…

ژاک شارل: کسی که اولین بالون هیدروژنی تاریخ را به پرواز درآورد

در 4 ژوئن 1783، برادران مون‌گلفیه اولین بار یک بالون هوای گرم را در جنوب فرانسه به نمایش گذاشتند. این بالون که از گونی محکمی پوشیده شده با کاغذ ساخته شده بود و تا نزدیک به 2 کیلومتر بالا رفت و به مدت 10 دقیقه در هوا باقی ماند.خبر موفقیت…

یادآوری داستان تصویر تولیدشده زنی که در اینترنت وحشت آفرید و تفسیر کنونی آن ماجرا در عصر انفجار…

او در جایی بیرون است و در جهان موازی احتمالا به کمین شما نشسته. تنها کاری که باید انجام دهید تا او را به وجود بیاورید این است که دستور درست را در یک تولید‌کننده تصویر هوش مصنوعی تایپ کنید!مانند یک طلسم دیجیتالی، کلمات شما مانند یک «ورد…

عکس‌های تاریخی که با دیدن آنها درمی‌مانیم که آنها واقعا در گذشته گرفته شده‌اند یا در یک آینده بهتر و…

گذشته بهتر بود یا آینده. این یک سوال باستانی است. معمولا ما تصور می‌کنیم که ترجیح دادن گذشته، تنها یک حس نوستالژیک خام است. چیزی که بن‌مایه فیلم نیمه‌شب در پاریس هم بود.اما گاهی ما پیش خودمان فکر می‌کنیم که این ترجیح و دوست داشتن، شاید…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / قیمت وازلین ساج / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو / مجتمع فنی تهران /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / لیست قیمت تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ / سریال ایرانی کول دانلود / دانلود فیلم دوبله فارسی /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو /توانی نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /تولید محتوا /دانلود نرم افزار /
5 نظرات
  1. پوری‌یا می گوید

    فیلمی دیدنی‌ست. ممنون از معرفی خوبتان.
    و اینکه مریخی؟ واقع گرایانه؟ فیلم حتی تو ژانر کمدی تو گلدن گلاب شرکت کرد.

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      کتاب علم در فیلم مریخی را مطالعه کنید.

  2. الناز می گوید

    ای کاش لینک دانلودش هم میذاشتید البته دوبله فارسی

    1. مسیحا می گوید

      این فیلم رو با دوبله می تونید از سایت فیلم گردی ببینید

  3. bahram می گوید

    من فیلم و دیدم بنظرم بیشتر به “جاذبه” شبیه بود تا “مریخی” و از لحاظ کیفیت تقریبا متوسط بود. کیفیت موسیقی و صدابرداری و فضای استرس فیلم جاذبه خیلی بهتر از این بود. البته خب بدیهیه سینمای امریکا رو نباید با روس مقایسه کرد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

••4 5