تصاویری از دانشجویان ایرانی در اروپا در اوایل عصر ناصری

0

با پایان یافتن مرحلهٔ نخست جنگ‌های روسیه و ایران، بر بسیاری از متفکران ایران معلوم شد آنچه در این سرزمین به عنوان علوم مطرح می‌شود، چندی است که کارکرد خود را از دست داده و ملت‌های پیشروی عالم با علوم نوین توانسته‌اند شکست‌شان بدهند. اولین بار بود طعم شکست این‌قدر گس بود. این حس نیاز به علوم جدید، بسیاری از تصمیم‌گیرندگان را بر آن داشت تا گروهی از جوانان را برای تحصیل روانهٔ دنیای غرب کنند، باشد که ایران هم مانند مصر خدیوی یا عثمان مجیدی، دارای فاکتوله‌های متعدد و شعبات مختلف دارالفنون گردد.

این دانشجویان که بیشتر دانش‌آموزان بزرگسال از خانواده‌های مختلف اعیان و عوام درب خانه بودند، هر یک با رخت و ریخت‌های مختلف راهی اروپا و تحصیل در فرانسه و انگلستان شدند اما دانشجویان تا رسیدند، نتوانستند با ریش‌های یک‌قبضه‌ای و سبیل ملک‌منصورمیرزایی و سرداری‌های کشمیر و کُلیجهٔ ماهوت و کلاه قره‌گلی وارد کلاس درس شوند. انگار یا رویشان نمی‌شد یا انگشت‌نمای خلق بودن و قضاوت‌های پیش‌پیشکی را تاب نمی‌آوردند. پس شکل و شمایل را اروپایی کردند؛ با کلاه سیلندر و پالتوی پرنس آلبرتی و جلیقه‌های سینه‌گرد و شلوارهای راسته کشدار ظاهر شدند و موهای دم‌اردکی را با فرق وسط عوض کردند. بعد هم با کوشش فراوان و گاهی بازیگوشی توانستند در رشته‌ای به تخصص برسند. رشته‌هایی که نیاز آن روز کشور بود اما چون بازگشتند، آنان که مهندسی خوانده بودند به نظام وارد شدند و سرتیپ و سرهنگ از کار درآمدند. اطبا به وزارتخانه‌های غیر مرتبط جذب شدند. شماع‌ها و توپ‌ریزها هر یک به مشاغل بی‌ربط گماشته شدند. در نهایت، شاید تنها کسانی که به شغل اصلی پرداختند، نقاشان و باسمه‌کشان بودند.

عکس‌هایی که در ادامه خواهید دید، نسل دوم دانشجویان اعزامی در اوایل دوران ناصری به اروپا است که هر کدام بعدها از چهره‌های شاخص سیاسی کشور از آب درآمدند اما تحصیل‌شان در اروپا جز دنیادیدگی و تجربهٔ مدنیت، به کارشان در ایران آن روز نیامد. عکس‌ها از آرشیو موسسهِ مطالعات تاریخ معاصر ایران گزینش شده است.

میرزا محمودخان (قمی) مشاورالملک | محمدعلی‌خان مستوفی مازندرانی که برای تحصیل علم هیئت و ریاضی و نجوم به اروپا فرستاده شد و مدت هفت سال در پاریس تحصیل کرد. برای نوشتن پایان‌نامه تحصیلی خود چند ماهی به بلژیک رفت و در همان‌جا ستاره‌ای را کشف کرد که به نام خودش، ستارهٔ محمودی خوانده می‌شود. بعدها برای خود نام‌خانوادگی محمودی را انتخاب کرد.


میرزا عباس‌خان مهندس | پسر نخستین مهندس ایرانی، میرزا رضاخان مهندس‌باشی است. میرزا عباس پس از تحصیلات مقدماتی به مدت هشت سال در مدرسهٔ پلی‌تکنیک پاریس به تحصیل علوم ریاضی مشغول شد و سپس مدتی نیز به فراگیری هندسه در همان‌جا پرداخت. پس از بازگشت با درجهٔ سرتیپ دومی مامور برخی از امور سرحدی شد و بعد سمت تشریفاتچی نظام و سفرای مقیم تهران را یافت و به لقب مهندس حضور مفتخر شد.


لطفعلی‌خان خوئی | فرزند محمدتقی خان سرهنگ توپخانه و نوهٔ حسینعلی‌خان آجودانباشی خوئی است. او برای تحصیل و فراگیری علوم نظامی به مدرسهٔ وردو (عمارت مادام دسوینیه) در پاریس فرستاده شد. سپس وارد مدرسهٔ نظامی سی‌سیر شد و توانست به درجهٔ معادل ستوان دومی برسد. لطفعلی‌خان که مورد توجه ناپلئون سوم بود که گاهی به دربار فرانسه دعوت می‌شد. پس از پایان تحصیل، به ایران آمد و به خدمات دفتری پرداخت.


قهرمان‌خان نظر آقا | فرزند اردشیر نظر آقا یمین‌السلطنه است. پدرش کاردار سفارت ایران در فرانسه بود. قرمان‌خان کم‌سن‌وسال‌ترین دانشجوی اعزامی ایرانی در فرانسه بود. بعد از تحصیلات مقدماتی برای ورود به سن‌سیر آماده شد. پس از فارغ‌التحصیلی و رسیدن به درجهٔ سروانی، به نیروهای جنگی پیاده‌نظام فرانسه پیوست و برای آن کشور جنگید. قهرمان‌خان تا زمان جنگ جهانی اول در ارتش فرانسه ماند و جنگید و از طرف فرانسه نشان افتخار گرفت.


میرزا نظام‌الدین مهندس‌الممالک غفاری | در نوجوانی، برای تحصیل به اروپا فرستاده شد و در دانشکدهٔ پلی‌تکنیک پاریس در رشته‌های معدن‌شناسی و ریاضیات تحصیل کرد. از سفر فرنگ که بازگشت، مدتی بی‌کار بود اما بعد مدتی به مترجمی حضور صدراعظم مشغول شد. سپس به منصب سرهنگی نائل آمد. دوباره به اروپا رفت و این بار، مامور خرید اسلحه شد. بعد از بازگشت به سمت معلمی ولیعهد رسید. سپس مامور کشف طلا در کوه‌زرد دامغان شد و ناصرالدین شاه او را مامور ساختن راه تهران به آمل کرد. بعد از سه سال که راه مزبور به اتمام رسید، با لقب مهندس‌الممالکی مامور ساختن راه شوسه تهران به قم شد.

منبع: مجله داستان


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

این عکس‌های تاریخی را یا ندیده‌اید یا احتمالش کم است که دیده باشید!

پسرک «بانجو» نوا» با سگش -  تقریباً در اوایل دهه 1900جورج لوکاس قبل از تکامل جلوه‌های کامپیوتری، 1984فضای داخلی خطوط قطار اورینت اکسپرس،  سال 18831947. دختری در حال بازی با ماشین اسباب‌بازی، شهر نیویورک، عکس از فرد…

چرا بعضی‌ها وقتی پا به سن می‌گذارند جذاب می‌شوند یا دست‌کم کمتر زشت به نظر می‌رسند؟ عکس‌های قدیمی…

خب، این هم بحثی است که نمی‌دانم شما تا حالا در موردش با کسی صحبت کرده‌اید یا خیر. برخی در جوانی واقعا چهره یا قامت غیرقابل تحملی دارند. مثلا زیاد زمخت هستند، بینی یا فک یا گوش‌های بزرگ دارند. تناسب چهره ندارند. کلا جزو زیباروها به حساب…

هلند کشور لاله‌ها – توضیحات + گالری عکس زیبا

هلند به خاطر مزارع خیره‌کننده لاله‌ که گردشگران را از سرتاسر جهان جذب می‌کند، مشهور است. این مزارع به ویژه در فصل بهار، معمولاً از اواخر مارس تا اوایل اردیبهشت، سرزنده و زیبا هستند.مزارع لاله عمدتاً در منطقه‌ای به نام "Bollenstreek"…

تاریخچه جذاب تلفن‌های خودرو با مرور عکس‌های قدیمی دهه 1940 تا 1980

ماشین و تلفن، زمانی دو اختراع پیشگامانه بودند. جالب است که این دو تنها یک دهه از یکدیگر جدا بودند. خودرو و تلفن به ترتیب در سال‌های 1885 و 1875 اختراع شده بودند. اما اگر فیلم‌های قدیمی را دیده باشید می‌دانید که خیلی‌ها پیش‌تر از موبایل‌های…

روسای جمهوری آمریکا به صورت تصاویر خیالی شبیه گیم‌های رل پلیینگ ژاپنی!

توجه: تصاویر را میدجرنی ساخته و سازنده ظاهرا فارغ از سمت و سوی سیاسی و فقط یک نوع بیان هنری دست به این کار زده است.جو بایدن:دونالد ترامپ:باراک اوباما:جورج دبلیو بوش:بیل کلینتون:جورج بوش پدر:…

و باز هم قسمت دیگری از عکس‌های کمتر دیده شده تاریخی – گالری عکس

این عکس‌هایی که تحت عنوان عکس‌های کمتردیده شده درج میشوند، باز هم عکس‌های خوش‌شانس تاریخی هستند. لابد صدها برابر آنها عکس وجود دارد که اصلا فیلم آنها برای همیشه گم شده و خراب شده یا در آرشیو مجلات و روزنامه‌ها با تصور بی کیفیت بودن یا در…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.