یوتیوب میخواهد پخش فیلمهای مضر را کاهش دهد؛ با ترفندی هوشمندانه که چندان آسان نیست!

مدتها است یوتیوب به دنبال سالمسازی فضای پلتفرم ویدیویی خود از فیلمهای ضد اخلاقی، ضد قانونی، شایعهپراکن و تحریککننده منفی است.
تا کنون، رویهها و استراتژیهای مختلفی توسط این شبکه اجتماعی برای مبارزه با کلیپهای ویدیویی مضر در پیش گرفته شده و شاهد تاکید و اصرار زیاد این سرویس استریم ویدیو بر رعایت اصول تولید و انتشار محتوا بودیم.
اکنون، این شرکت در جدیدترین اقدام خود، روز جمعه در وبلاگاش از طرح جدیدی خبر داد که هم بسیار هوشمندانه است و هم به آسانی قابل پیادهسازی نیست و ممکن است جنجالبرانگیز شود.
یوتیوب میخواهد علاوه بر حذف و فیلتر فیلمهای سمی و مضر، پیشنهاد آنها را به کاربران محدود کند یا کاهش دهد تا از این طریق کمتر دیده شوند.
این شرکت در اطلاعیه خود گفته است؛ فیلمهایی که آشکارا قوانین این سرویس را نقض نکردهاند ولی به نوعی سمی و مضر یا به تعبیر خود یوتیوب «borderline content» شناخته میشوند؛ کمتر به کاربران پیشنهاد داده میشوند.
یوتیوب با کاهش پیشنهاد فیلمهای مضر، سعی میکند کاربران کمتری سراغشان بروند و از ترویج و تشویق آنها جلوگیری شود.
یوتیوب مثالهایی از فیلمهای سمی و مضر زده است. مثلا، فیلمهایی که مردم را تشویق به کارهای سنگدلانه یا غیر انسانی میکنند؛ فیلمهایی که باورهای علمی مانند مسطح بودن زمین را ترویج میکنند یا فیلمهایی که در پی تحریف وقایع تاریخی مانند «یازده سپتامبر» هستند؛ در استراژی جدید کمتر پیشنهاد میشوند.
با توجه به توضیحات یوتیوب، این فیلمها کمتر از یک درصد کل فیلمهای یوتیوب را شامل میشوند و استراتژی جدید این شرکت نمیتواند کل پلتفرم را به مخاطره بیندازد یا توصیههای کاربران را تحت تاثیر قرار دهد.
یوتیوب در اطلاعیه روز جمعه خود گفته است این طرح در مراحل و روزهای اولیه خود به سر میبرد و ممکن است سریعا تمام فیلمهای مضر را شامل نشود.
شمشیر دو لبه
این شرکت در سالهای گذشته با همکاری ویکیپدیا، گوگل و چندین شرکت دیگر و البته هزینه کردن میلیونها دلار برای حمایت از تولیدکنندگان ویدیوهای مفید و سالم؛ در صدد پاکسازی این شبکه اجتماعی از اطلاعات و فیلمهای افراطی، نژادپرستانه، اشتباه و جعلی بوده است.
اما استراتژی جدید یوتیوب به نوعی میتواند اسلحهای بر ضد خودش باشد. این شبکه اجتماعی برای سالهای طولانی الگوریتمهای خود را بهبود و اصلاح کرده تا بهترین و نزدیکترین ویدیوهای مورد پسند کاربران را به آنها پیشنهاد کند.
بنابراین، محدودسازی پیشنهادهای فیلم میتواند این سرویس را از مسیر اصلی خودش خارج کند. بسیاری از فیلمهای مضری که یوتیوب میخواهد با دستکاری الگوریتمهایش کمتر دیده شوند؛ اتفاقا از جمله ویدیوهایی هستند که پر مخاطب بوده و هزاران کاربر از طریق آنها سراغ توصیههای دیگر میروند.
در یک پژوهش انجام گرفته در دانشگاه کلمبیا، یک ویدیو مضر خاص، دروازهای به سوی یافتن ۹ هزار فیلم دیگر میشود. این فیلمها به طور نمایی رشد کاربران را در پی دارند و محدودسازی توصیه آنها قطعا یوتیوب را با چالشهایی مواجه خواهد کرد.
افزون بر این، تعیین استانداردهای مصداقی یک فیلم سمی و مضر کاری سخت و بسیار سلیقهای است. سخنگوی یوتیوب میگوید با طراحی پرسشنامههایی برای سراسر جهان در صدد یافتن مجموعهای از فیلمهای مضر هستند.
هنوز مشخص نیست یوتیوب با چه روشهایی و احتمالا فناوری یادگیری ماشینی میخواهد توصیه فیلمهای مضر را به کاربران کاهش دهد. نیاز به گذشت زمان داریم تا بفهمیم دقیقا در سر مدیران این رسانه چه میگذرد.