معرفی کتاب: روزگار رفته – آخرین سرخ‌ها – نوشته سوتلانا الکساندرونا الکسیویچ

2

یکشنبه 26 آبان 98- ساعت نه صبح

در شرایطی که دسترسی به اینترنت -چنان که افتد و دانی- ندارم، پنج دقیقه پیش متوجه شدم که سایتم در کمال تعجب بالا می‌آید. از آنجا که تعهد خاصی به خواننده‌ها حس می‌کنم و بر این باورم که در شرایط دشوار است که ارزش کار، بیشتر مشخص می‌شود، تصمیم گرفتم، امروز هم سایت را به‌روز نگه دارم و چه چیزی بهتر از معرفی کتاب!

کتابی که امروز می‌خواهم به شما معرفی کنم، کتابی است نوشته سوتلانا الکساندرونا السیویچ. ترجمه‌ای از کتاب که من تهیه کردم، ترجمه‌ای است از مترجم نام‌آشنا –فروغ پوریاوری– که خوانندگان آشنا با کتاب می‌دانند که چه کتاب‌های ارزشمندی تا به حال منتشر کرده است. منتشرکننده کتاب هم نشر ثالث است.

سوتلانا ، نویسنده و روزنامه‌نگار اهل بلاروس، برنده جایزه نوبل سال 2015، به خاطر وجوه چندصدایی نوشته‌هایش ستوده شده است.

این نویسنده در 31 مه 1948 در اوکراین از پدری بلاروسی و مادری اوکراینی به دنیا آمد.

در دوران فعالیت‌روزنامه‌نگاری خود، روایت‌هایی مستند بر اساس شواهد عینی درباره چند رویداد مهم در تاریخ شوروی سابق نوشت. وقایعی نظیر: جنگ جهانی دوم، جنگ افغانستان، سقوط اتحاد جماهیر شوروری سابق.

کتاب روزگار رفته، آخرین سرخ‌ها که روایتی از اضمحلال شوروی و ظهور روسیه جدید به روایت اوست، جوایزی همچون جایزه کتاب لوس آنجلس تایمز را به دست آورده است و در روزنامه‌های معتبر، یکی از کتاب‌های معتبر سال معرفی شده است.

کتاب 758 صفحه است و قیمتش شاید چندان مناسب نباشد: 88 هزار تومان (البته با توجه به شرایط اقتصادی مردم و صنعت نشر در ایران)

خب، سوالی که در ذهن متبادر می‌شود این است که اصلا چرا ما باید خود را با کتابی در مورد شرایط شوروی سابق سرگرم و خسته کنیم، در شرایطی که کلیاتی که از آنچه به وقوع پیوست را می‌دانیم و بچه‌های دهه شصتی، دست‌کم حوادث دهه آخر آن را از چرنوبیل تا اصلاحاتی گورباچفی و سقوط بلوک شرق و سرانجام سقوط شوروی، به صورت مبهم به یاد دارند.

باید بگویم که نویسنده با روایت داستان مردم عادی و یا مسئولان سطوح پایینی و میانی، داستانی سرراست و قابل درک و ملموس به ما ارائه می‌دهد.

حدیث اوج و فرود تمدن‌ها و امپراتوری‌ها و ایدئولوژی‌ها کمابیش شبیه هم هستند. کتاب را که ورق می‌زنید به همین نکته می‌رسید و متوجه میشوید که خرده‌روایت‌ها چقدر تکراری به نظر می‌رسند، تکرار‌هایی که البته مقایسه‌شان با شرایط دیگر کشورها، بسی پندآموز و دارای نکته به نظر می‌رسند.

کمونیسم هم مانند بسیاری از ایدئولوژی‌هیا خرد و کلان با اندیشه نوسازی آدم پا به عرصه گیتی گذاشت. آزمایشگاهی که به وسعت یک کشور بنا نهاده شد، می‌خواست که انسان استاندارد شورویایی بسازد.

محصول این کارگاه اما چیز عجیبی شد و منجر به ایجاد چند نسل چندپاره شد. این چندپارگی حتی در ذهن تک تک احاد آن وجود داشت. از یک سو افتخار به حماسه دفاعی میهنی جنگ جهانی دوم و پیشرفت‌های فضایی و اصول تئوریک و یک سوی دیگر گولاک‌ها و تصفیه‌ها و شرایط دشوار و فلاکت اقتصادی.

آدم‌هایی که در عین قربانی بودن به جهت همکاری‌های بیش و کم در مستدام نگاه داشتن این کارخانه آدم‌سازی، در درون و در خفا یا به آشکار خود را گناهکار هم حس می‌کردند.

و سرانجام وقتی که به اصطلاح آزادی آمد، آن آزادی، گنگ و بدون شهد شیرینی بود! پس آرمان‌ها چه شدند و رؤیاهای تازه باید چه باشند و آیا خانه ساختن و خودرو خریدن و یا همان احیای زندگی بورژوایی و زنده کردن لذت‌ها مادی و شهوانی محدود شده، همان آزادی‌ای بودند که در طی 72 سال، مردم خیالش را در سر داشتند.

بین آن آزادی که پدران در سر داشتند -یعنی نبود ترس و حق انتخاب- تا آن آزادی که نسل‌های بعد به آن رسیدند، فاصله بسیار زیاد بود و بعد از اندک مدتی، ما با تینیجرهای روسی روبرو شدیم که تی‌شرت لنین و چه‌گوارا به تن داشتند و در بارهای به سبک غربی، جوانی می‌کردند و در عین حال برای احیای نوستالژی به کافه‌های به سبک شوروی می‌رفتند و آهنگ‌ها انقلابی آن دوران را گوش می‌کردند و همه اینها را با ناسیونالیسم قدیمی روسی، ترکیب می‌کردند.

کتاب‌های حرف‌ها و خاطرات مردم کوچه و خیابان و آشپرخانه‌ها، جلادها و قربانی‌ها و افراد بین اینها، دبیران ناحیه‌ای حزبی، پزشک و موسیقی‌دان و نظامی و آرشیتکت و دلدادگان عشقی آن دوران را با هم می‌آمیزد، برای اینکه فراموش نکنند و نکنیم!


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

عکس های رنگی مردم «عادی» در دوران استالین که توسط یک دیپلمات آمریکایی که به دلیل جاسوسی اخراج شد،…

زندگی مردم عادی چیزی است که آنچنان که باید و شاید ثبت نمی‌شود. مورخی را تصور کنید که پنج دهه بعد بخواهد در مورد تاریخ الان ایران تحقیق کند. او احتمالا انبوهی از روزنامه‌های و مجلات و کتاب‌ها و مصاحبه‌های شفاهی و آمارها یا اطلاعات سایت‌ها را…

عکس‌های نوستالژیک: آدم‌های و تلویزیون‌هایشان در دوره اوج تلویزیون

دوره اوج شکوه تلویزیون کی بود؟ دست‌کم دوره اوج مونواوگ چه زمانی بود؟یک زمانی تلویزیون پیشرفته‌ترین وسیله ارتباطی ما با دنیای خارج بود. الان تلویزیون‌های هوشمند، گوشی و تبلت‌ها و لپ‌تاپ‌ها جای آن به اصطلاخ متکلم وحده را گرفته‌اند.…

تصاویر تخیلی از سلبریتی‌ها در حال خواب – اما چرا اصلا می‌خوابیم؟!

خواب یک فرآیند فیزیولوژیک اساسی است که برای عملکرد صحیح بدن و ذهن ما ضروری است. اگرچه هدف دقیق خواب به طور کامل شناخته نشده است، دانشمندان چندین نظریه برای توضیح اینکه چرا ما می‌خوابیم ارائه کرده‌اند.  برخی از دلایل اصلی مهم بودن خواب:…

زره نمادین فلزی پیچیده‌ برای گربه‌ها و موش‌ها – کار یک هنرمند باذوق!

دشمنی بین گربه‌ها و موش‌ها به قدمت تاریخ است. اگر قرار بود آنها مثل آدمیان در برابر هم صف‌آرایی کنند چه چیزهایی برای این نبرد می‌ساختند؟کار یک هنرمند کانادایی تقریباً در همین سمت و سو است. جف دی بوئر با الهام از فرهنگ‌های باستانی و…

اگر گوشی‌های موبایل، دهه‌ها زودتر اختراع می‌شدند

در دوره‌ای پس از همگانی شدن استفاده از گوشی‌های موبایل، تنوع ظاهری آنها بسیار زیاد بود و هیچ گوشی‌ای شبیه گوشی دیگر نبود. اما الان شکل همه گوشی‌ها تقریبا یکی شده است.ما خیلی منتظر گوشی‌های تاشو یا رول‌شونده ماندیم تا این یکنواختی را به…

ایده‌های خوب و خلاقانه برای دکوراسیون و منظره‌سازی فضای بیرونی خانه‌های و مجتمع‌های مسکونی و اداری

آیا تا به حال به دنبال الهام گرفتن برای دکوراسیون و منظره‌سازی فضاهای بیرونی منزل خود بوده‌اید. آیا دوست داشته‌اید بتوانید به نوعی طبیعت را در فضاهای کوچک حیاط آپارتمان یا خانه ییلاقی خود ادغام کنید.در این صورت مجموعه این پست می‌تواند…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
2 نظرات
  1. امیرحسین می گوید

    تنها سایت به درد بخوری که من الان بهش دسترسی دارم سایت شماست دکتر می خوام برم تو مطالب قدیمی تون هم یه چرخی بزنم

  2. راستین می گوید

    بله خیال خام ساختن انسان تراز نوین شکست خورد اما نه کامل. هنوز هم در جاهایی (نام نمیبرم چون خودتان میدانید) کماکان دنبال میشود. کماکان برای همه چیز از اقتصاد و فرهنگ و روابط انسان‌ها و جامعه و حتی طبیعت برنامه 4 ساله می‌نویسند و افق پیشرو می بینند. تا جزئیات همه چیز را کنترل می کنند. ولی این نمی تواند دوام پیدا کند. فرو خواهد پاشید چون خلاف طبیعت است و دوام نخواهد داشت.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.