چرا رقبای لویی پاستور او را به آزمایش‌های غیراخلاقی متهم می‌کردند؟

مبتکر و مکتشف بزرگ، کسی که روند پاستوریزاسیون را ابداع کرد، کامل‌کنندهٔ روش واکسیناسیون برای جلوگیری از بیماری‌های مرگبار (آبله مرغان، هاری و سیاه زخم)، شیمیدان فرانسوی ومیکروبیولوژیست، لویی پاستور که به دلیل اکتشافات در حیطهٔ شیمی فضایی یا چند وجهی و شناخت آرایش پیچیدهٔ اتم‌ها در مولکول‌ها هم شهرت پیدا کرد، به سال 1822 در دول، فرانسه متولد شد. او دانشمندی بود که بر مشکلات اطراف توجه فراوان نشان می‌داد و سعی در حل آن‌ها داشت. او روش‌هایی برای تخمیر مواد ابداع کرد و به مطالعه باکتری‌هایی پرداخت که صنعت ابریشم‌سازی فرانسه را به نابودی کشیده بود. او با مشاهدهٔ آمار بالای مرگ و میر زنان هنگام زایمان بر اثر تب‌های عفونی متوجه رابطهٔ عدم رعایت مسایل بهداشتی و تعداد تلفات شد. تا آن زمان اطبا که از خطر انتقال بیماری از مریضی به مریض دیگر آگاه نبودند، مسایل بهداشتی را رعایت نمی‌کردند وقبل و بعد از زایمان دست‌های خود را ضد عفونی نمی‌کردند.

دشمنان پاستور

مع‌هذا مردی که حکومت فرانسه او را قهرمان ملی اعلام کرد و در سراسر محفل علمی دنیا شناخته شده بود، متهم به تقلب و عدم مسایل اخلاقی در آزمایش‌های خود گردید. آیا این اتهامات شایعاتی بود که رقبای او پخش کردند یا پاستور واقعاً شیاد بود؟

پاستور حتی در زمان حیاتش هم متهم شد که نتایج آزمایش‌های دیگران رابه نام خود ثبت کرده و به روش‌های غیر اخلاقی برای ثبت اکتشافات دیگران دست می‌زند.

برای مثال، سوابق موجود در آکادمی علمی فرانسه نشان می‌دهد یکی از همکاران او به نام آنتوان بشامپ قبل از پاستور نظریهٔ میکروب‌ها را ارایه کرده بود و پاستور آن را خواند و به نام خود ثبت نمود، یا پرستار مشهور انگلیسی فلورانس نایتینگل به نظریه‌های مشابهی قبل از پاستور دربارهٔ میکروب‌ها رسیده بود. اما آکادمی فرانسه، پاستور را واضع این نظریه دانست.

پاستور را عامل مکتشف عامل تب‌های زایمان می‌دانند، هر چند دانشمند آلمانی رابرت کخ در این زمینه پیشرو بود. اما مطبوعات فرانسه به او لقب دانشمندی را دادندکه دست تنها جان هزاران زائو را نجات بخشیده است.

مورخ دانشگاه پرینستون، جرالد جیسون که در 1995 به دفتر یادداشت‌های پاستور دسترسی پیدا کرد (این دفترچه در اختیار آخرین بازماندهٔ مذکر خاندان پاستور بود و بعد از مرگ او در اختیار این دانشمند گذاشته شد.) متوجه شدتفاوت‌های آشکاری میان نوشته‌های پاستور و آن‌چه به نام او بعدها منتشر شده بود وجود دارد که حاکی از تقلب است. پاستور متهم به کنار زدن رقبا، دادن عنوان به خویشتن از طریق نفوذ در مراکز علمی، و به دست آوردن مجوز دولتی برای تولید واکسن هاری زمانی که متوجه شده «پول زیادی از این راه به دست می‌آید»، شده است.

آزمایش‌های خلاف مقررات پزشکی

بدتر از همه، معلوم شده که پاستور دو بچه را برای آزمایش‌های پزشکی خود جلو سگ‌های هار انداخته تا آن‌ها را گاز بگیرند، سپس مدعی شده آن‌ها را با روش‌های جدید پزشکی معالجه کرده است. خوشبختانه هر دو این بچه‌ها نجات پیدا کردند. اما بر اساس یادداشت‌های خود پاستور، حتی مبتلا آن‌ها به بیماری هاری مسجل نبود.

قبل از آن هم دو بیمار دیگر را، که هر دو مدعی بودند در مرحله پیشرفتهٔ این بیماری قرار دارند با واکسن خود که هنوز آزمایش نشده بود تلقیح کرد. یکی از آن‌ها زنده ماند و دیگری مرد. او بعدها در یادداشت‌هایش به این نکته اشاره کرده که اصلاً معلوم نیست بیماری که زنده ماند به هاری مبتلا بوده یا نه. پاستور قبل از آزمایش بر روی این بیماری‌ها، واکسن خود را روی حیوانات هم آزمایش نکرده بود و این کار تخلف از ضوابط محسوب می‌شد. دستیار پاستور امیل روکس هر گونه شرکت در آزمایش‌های واکسن هاری، سیاه زخم و آبله را رد کرد و مدعی بود نحوه انجام آزمایش‌ها غیر اخلاقی بوده.

شاید بتوان گفت که لویی پاستور بزرگ برای نجات هم‌وطنانش از شر بیماری‌ها، قواعد را زیر پا گذاشته اما گیبسون معتقد است که پاستور هیچ‌گاه جان خود را به خطر نمی‌انداخت و فقط با جان دیگران خطر می‌کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
[wpcode id="260079"]