این کارزار تبلیغاتی نشان میدهد چگونه گوشیهای هوشمند، بین اعضای خانواده دیواری جدایی کشیدهاند

گوشیهای هوشمند دنیای ما را تسخیر کردند. ابتدا، به صورت بسیار گنگ و ملایمی به زندگی ما سرک کشیدند و بعد به مرور نشان دادند چقدر اعتیادآور هستند. آنها قدرت جدا کردن مردم از یکدیگر، جدا کردن اعضای خانواده و فروپاشی یک جامعه را دارند.
یک مرکز مرکز تحقیقات روانشناختی در چین با همکاری شرکت طراحی گرافیکی Ogilvy یک کمپین برای مبارزه با آثار ضد اجتماعی استفاده بیش از حد اسمارتفونها راهاندازی کردند. آنها در این کمپین مفهوم قدرتمند «دیوار گوشی» (phone wall) را نشانه رفته و میخواهند نشان بدهند اسمارتفونها چگونه بین والدین و فرزندان و حتی خودشان دیوار و جدایی انداختند.
در سال ۲۰۱۵، سه تبلیغ بسیار خلاقانه در شرکت Ogilvy توسط «دونگهای لیو» ساخته شد که بسیار تاثیرگذار بودند و به کمپین تبلیغاتی «phone wall» مشهور شدند.
در تبلیغ نخست، مادری در حال تماشای تبلیغات یک کفش است در حالیکه دخترش را نادیده میگیرد. در تبلیغ دوم، پدری در حال تماشای ویدیوی شیرینبازی پسرش است در حالیکه باز هم خود پسر او به تنهایی مشغول بازی است و کسی توجهی به او ندارد.
-------
علت و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
در تبلیغ سوم، زنی نشان داده میشود که انگار در حال چت و خیانت نسبت به همسرش است در حالیکه همسر او در رختخواب بیدار است.
این تبلیغات مفهومی تاثیر زیادی بر جامعه چین گذاشتند و مسئله نفوذ اسمارتفون در خانواده و میزان استفاده از صفحهنمایشها را پررنگتر کردند.
یک دکتر روانشناس و رواندرمان به نام Akvilė Daniūnaitė که در مسایل خودآگاهی، ذهنآگاهی و روانشناختی تخصص دارد؛ درباره اسمارتفونها میگوید: «هرچه بیشتر متصل شوید؛ کمتر به هم متصل میشوید.»
این تعبیر به خوبی میگوید فناوری چقدر میتواند ما را به اطلاعات بیشتر برساند یا وصل کند در حالیکه باعث قطع ارتباط ما با دیگران و از بین رفتن ارتباطهای مستقیم میشود.
بیشتر آنلاین شوید؛ کمتر با دیگران هستید
این متخصص روانشناسی میگوید به همان سرعتی که اسمارتفونها وارد زندگی ما شدند؛ به همان سرعت معتادشان شده و از دنیای واقعی کنده شدیم. امروزه، آمار دقیقی در دست نیست که چقدر به اسمارتفونها وابسته هستیم ولی تخمین زده میشود نزدیک به ۲۸ درصد جمعیت کل جهان به بازیهای ویدیویی اعتیاد داشته باشند؛ حال این بازیها روی موبایل یا دستگاههای تبلت باشند.
به گفته رواندرمانگر دانیانیت، نکته بسیار مهم اینجا است که این بازیهای ویدیویی، شبکههای اجتماعی و سایر محتواها طوری ساخته شدهاند که سیستم دوپامین ما را فعال میکنند. هرچه بیشتر از آنها استفاده میکنیم؛ ذهن ما نیاز دارد بیشتر درگیر آنها شود و مشکل از همین نقطه بروز میکند.
مشکل ابزارهایی مانند اسمارتفون و تبلت نیستند؛ چراکه اینها هم مانند هر ابزار و فناوری دیگری برای زندگی انسان مدرن امروزی کاملا ضروری هستند؛ بلکه مشکل از محتوا است.
اعتیاد به تلفن همراه میتواند در ابتدا مضحک، یا بیضرر به نظر برسد ولی نتایج تحقیقات گسترده انجام شده در سالهای اخیر نشان میدهد چقدر مشکلزا و یک خطر جدی است.
گونههای مختلف اعتیاد به گوشی
افرادی که به تلفن همراه اعتیاد دارند؛ تندمزاج و زودرنج میشوند؛ نه تنها خواب کافی ندارند؛ بلکه کیفیت خواب آنها هم ضعیف میشود. حافظهشان به مرور ضعیفتر شده و قدرت مغزی کافی برای تحلیل یا تصمیمگیری ندارند.
آمارهای جهانی نشان میدهد مردم به طور متوسط ۵ ساعت در روز مشغول استفاده از گوشی تلفن همراه هستند. اگر فرض کنیم در یک شبانهروز ۱۶ ساعت بیدار هستند؛ تقریبا یک سوم زمان خود را با صفحهنمایشها سپری میکنند. این افراد نزدیک به ۸۰ الی ۱۱۰ بار قفل گوشی خود را باز میکنند.
این افراد ممکن است بهانه بیاورند که با گوشی مشغول مطالعه، کار، روابط عاشقانه یا کارهای مفید دیگری هستند و روی زندگی آنها تاثیر فوقالعادهای داشته است ولی به مرور شاهدیم که دیگر جنبههای زندگی آنها نیز تحت تاثیر قرار میگیرد و افراد کنار آنها به تدریج در سر کمتوجهی، سرخورده و ناراضی میشوند.
اعتیاد به گوشی علایم مختلفی دارد و فقط منحصر به استفاده از این دستگاه نیست. این اعتیاد میتواند به صورتهای پیچیدهتری مانند احتکار آنلاین (جمعآوری، ذخیره و مرتبسازی مطالب آنلاین) یا علاقه به دیدن تصاویر و فیلمهای مستهجن نمود پیدا کند. این نوع اعتیادها هم سیستم زندگی عادی را برهم زده و روی خواب، کار و حتی تمایلات جنسی افراد تاثیرگذار هستند.
این افراد با مشاهده کوچکترین نشانهای که آنها را از گوشی یا بازی و اینترنت جدا میکند؛ دچار استرس و اضطراب شده و وارد مرحلهای میشوند که تصمیمگیری منطقی و عادی نگیرند. مثلا، با مشاهده علامت هشدار تمام شدن باتری گوشی به هراس میافتند و دنبال شارژر یا پریز برق میروند.
افرین
چه جالب